Bästa UV-tältet 2024 – Skydda ditt barn från solen på utflykten

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Under vår- och sommarmånaderna vill man ju gärna åka ut på utflykter till parken eller stranden med hela familjen. Men man kanske avstår från det om man inte vill utsätta sina barn för solens strålar hela dagen.

Då är det smart att investera i ett UV-tält. Ett UV-tält, eller ett strandtält, är precis som det låter - ett litet tält man sätter upp, oftast med tre väggar, som har ett solskydd som skyddar dig och din familj från solens strålar.

Det går lika bra att använda på stranden och i parken som hemma i trädgården om barnen leker ute mycket eller om de kanske vill sitta och måla i skuggan. Men vilket tält ska man köpa?

Efter att ha jämfört de olika modellerna i olika prisklasser har vi kommit fram till en vinnare i varje kategori. I premiumklassen hittar vi Swimpy UV-tält XL som är väldigt rymligt och passar för den stora familjen. Mellanklassens vinnare blev Swimpy UV-tält med Ventilation och Förvaringsväska UPF50+.

I budgetklassen hittar vi iPlay UV-tält och vi ville även ha med en liten specialare med Nordbjørn Sunny UV-tält eftersom att den är så billig och helt okej. Läs vidare för utförliga recensioner för att hitta UV-tältet för dig!

Premium: Swimpy UV-tält XL

Detta är ett tält i extra stor storlek som passar för dig som har en stor familj. Tältet är utrustat med UV-skydd 30+ och man sätter enkelt upp det med tre vikbara tältpinnar.

En smart förvaringsväska kommer med i köpet som man lätt kan bära tack vare handtaget. Ett perfekt UV-tält att använda hemma i trädgården, i parken, eller på stranden.

Fördelar

 • Generös storlek som rymmer hela familjen
 • UPF30+

 • Enkel att hantera och fälla ihop

Nackdelar

 • Kan upplevas som lite fladdrigt
 •  Inte så högt solskydd

Mellan: Swimpy UV-tält med Ventilation och Förvaringsväska UPF50+

Här, mina damer och herrar, har vi ett riktigt prisvärt och kvalitativt UV-tält från Swimpy, en riktig höjdare när det kommer till praktiska barnprylar. Även här har de lyckats riktigt bra med att skapa ett prisvärt och smidigt UV-tält som kan användas var som helst, när som helst.

Vi fastnade lite extra för den söta men ändå så smart utformningen, som liksom ger ett intryck av att barnet får en egen liten bubbla och ett litet kryp-in utan att de vuxna måste stängas ute. Dessutom har det smarta funktioner som ventilation, UPF 50+, pop-up funktion, stadiga tältpinnar och tillhörande förvaringsväska som ingår.

Fördelar

 • Hög kvalité till bra pris

 • Smidig pop-up funktion

 • UPF50+

Nackdelar

 • Tältpinnar ingår inte

Budget: iPlay UV-tält

Ett rymligt UV-tält med solskyddsfaktor 40+ som kommer med fyra stycken tältpinnar som gör det enkelt att montera upp tältet. När det är uppslaget finns det två smarta förvaringsfickor på tältets insida.

Det är även enkelt att fästa tältet i marken om det skulle vara blåsigt ett tag. Tillverkad i polyester och har plats för hela familjen.

Fördelar

 • Generös storlek som rymmer många

 • UPF40+

Nackdelar

 • Något prassligt
 • Medföljer inte förvaringsväska


Special: Nordbjørn Sunny UV-tält

Det här UV-tältet är egentligen ingen specialare när det kommer till dess form eller design, utan vi valde det här som vår lilla utstickare eftersom priset är det längsta vi någonsin skådat när det kommer till UV-tält. Kvalitén och hållbarheten må vara där till, men det funkar ändå bra och ger både sol- och vindskydd för barnet.

Fördelar

 • Otroligt billigt
 • Lätt att fälla upp

 • UV-skydd på UPF 50+

Nackdelar

 • Inte så hög kvalité, dålig hållbarhet
 • Svår att fälla ihopKöpguide - Bästa UV-tältet

Vad är ett UV-tält?

Ett UV-tält, eller strandtält som det också kallas, är ett litet tält som kan användas både som sol- och vindskydd. Det kan snabbt och enkelt fällas upp i trädgården, på stranden, vid poolen, eller på någon annan plats där vinden tar i och där solen ofta lyser. 

UV-tält består av tre-fyra väggar, men de är utformade som öppna tält för att skapa god ventilation och bekvämlighet för dem som sitter i det. Med ett sådant till hands kan du som föräldrar slappna av och njuta av det härliga vädret, då du har vetskapen om att varken du eller ditt barn kommer få för mycket sol.

Kort och gott är UV-tält ett mycket praktiskt och smidigt komplement för barnfamiljer i alla åldrar, som gör att ni oavsett plats inte behöver skynda på vistelsen utomhus på grund av brännskador, solsting eller värmeslag. Det ger en skön plats att sitta på, det skapar skön skugga, och så gör det också att det blir svalare! 

Varför ska du använda ett UV-tält?

Under de varmare månaderna vill barnen gärna leka utomhus, och även som förälder är det ofta skönare att vistas utomhus än inomhus. Och när du har tid och vädret tillåter unnar du dig gärna med en dag på stranden eller vid poolen, eller hur?

Hur härligt det än är med att kunna vistas utomhus, att njuta av det fina vädret och att känna solens strålar värma på kroppen, så måste du komma ihåg att solens strålar är skadliga. Barn är extra känsliga mot både UV-strålarna och värmen, framförallt spädbarn. 

Därför är det otroligt viktigt att du har tillgång till någon form av solskydd under soliga dagar, så som ett UV-tält. Det verkar som ett perfekt skydd för både sol och vind, oavsett var du befinner dig. Dess väggar är gjorda av ett UV-skyddande material som alltså minskar risken för att barnen, och även du själv, bränner er. 

Det kan även användas av stora barn eller vuxna som föredrar att sitta i skuggan, eller som önskar lite extra vindskydd. Med andra ord kan ett UV-tält användas till mycket och för många, oavsett om du är liten eller stor, ung eller gammal. Smidigt att ta med sig överallt! 

Vem behöver köpa ett UV-tält?

Med tanke på att barn, och framförallt spädbarn, är väldigt känsliga för både sol och värme, skulle vi säga att ett UV-tält nästan är ett måste om du har barn i de yngre åldrarna. 

Eller nej, det är inget måste. Men vill du slippa oron över att barnen riskerar att bränna sig, att de får värmeslag eller solsting, så bör du investera i ett. Det är även användbart när barnen blir större, eller för dig själv och andra vuxna som söker skugga eller vindskydd. 

Det är perfekt att ha under vår- och sommarmånaderna när du ska på utflykt. Du monterar enkelt upp det som du skulle göra med ett vanligt tält, fast att detta blir som ett öppet och luftigt skydd. Sedan kan dina barn, eller om det är stort nog för hela familjen, sitta i tältet och vila från solens strålar.

Se bara till att ni placerar tältet med väggarna mot solen, alltså att det vänder sig bort från strålarna. Om ni exempelvis befinner er på en strand blir ni heller inte speciellt sandiga, och det är praktiskt att sitta i tältet när ni ska äta. 

Vad ska du tänka på innan du köper ett UV-tält?

Innan du köper ett UV-tält, och när du ska bestämma dig för vilket du vill ha bör du fundera över storleken, UV-skydd och antalet väggar. Sen kan du ju också fundera över färg och design, men det kan du välja när du väl ska köpa ett.

Storlek

Om du endast planerar att använda det då och då för 2-3 personer ska du såklart köpa ett mindre tält. De är oftast också billigare.

Är tanken att det ska kunna användas för en större familj bör det vara av den rymligare varianten. Där får du helt enkelt känna efter och avgöra själv vad ni är i behov av.

UV-skydd

Ett UV-tält är såklart till för att skydda mot solen, och alltså ska det också komma med ett UV-skydd. Det finns dock olika styrkor, oftast med ett omfång mellan 30+ till 50+. 

Se till att det tältet du vill ha också kommer med det UV-skyddet du vill ha. Detta är framförallt viktigt om du har spädbarn. 

Antal väggar

Den tredje punkten du bör fundera över är hur många väggar du vill att tältet ska ha. Vanligast är att tältet kommer med tre väggar, men det finns också varianter med fyra väggar för lite extra skydd och generösare längd. 

Hur sätter du upp ett UV-tält?

De flesta UV-tälten är av popup-modeller, vilket innebär att de fäller upp sig själva. Ibland används ett fåtal pinnar som dras över tältet, men även den modellen är enkel att sätta upp och kräver varken extra redskap eller erfarenhet av tältuppsättning. 

Är det svårt att sätta upp ett UV-tält?

Detta beror på hur tältet är utformat och av vilken modell det är. Du bör absolut välja ett UV-tält som är lätt att sätta upp och som är smidigt att ta med sig, framför ett som har en snygg design. 

Som förälder, och framförallt som småbarnsförälder uppskattar du när det går enkelt och smidigt att ta sig fram. Och för att det ska bli möjligt är det nödvändigt att UV-tältet är enkelt att sätta upp och att det är smidigt att transportera. Så tänk på det om du är i behov av enkel montering.

Hur viker du ihop ett UV-tält? 

Hur smidig hopvikningen av UV-tältet är hänger ju ihop med monteringen, alltså hur lätt eller svårt det var att sätta upp tältet. 

Ett popup-tält, som in princip är självmonterande, viker du enkelt ihop. Är det ett tält med pinnar måste du först ta ur pinnarna, för att sen kunna vika ihop det. Har du tidigare erfarenhet av tältuppsättning kommer nog detta falla in naturligt. 

De flesta tält kommer även med en smart förvaringsväska - det är faktiskt bra att kolla efter innan du köper eftersom det är så smidigt.

Hur hållbara är UV-tält?

Denna fråga är också en sån där svaret varierar beroende på vilken typ av tält du köpt, och också hur mycket påfrestningar och slitage som tältet utsätts för. 

Kort och gott kan du säga att ju mer du använder tältet, och ju mer det utsätts för kraftiga vindar och påfrestande förhållanden, desto tåligare måste materialet vara för att det ska hålla länge. 

Ett tåligt och hållbart material betyder inte alltid att du måste köpa det dyraste eller mest omtalade UV-tältet för att det ska vara bra, utan även de billigare alternativen kan funka väldigt bra. 

Men, vill du vara säker på att UV-tältet håller bör du välja en av ett högkvalitativt material som håller i alla väder. De billigare varianterna kan som sagt funka bra, men då måste du också vara beredd på att det kan blåsa iväg eller slitas sönder så fort vädret blir lite mer robust. 

Ger ett UV-tält verkligen bra solskydd?

Som vi nämnde ovan så är ett UV-tält främst anpassat för att ge solskydd åt barn, men då är det ju också viktigt att det verkligen ger ett bra skydd mot solen. Och hur vet du att det gör det då?

För att ni ska vara säkra på att UV-tältet ger det solskyddet ni är ute efter bör ni välja ett högkvalitativt och lite dyrare tält framför en billigare variant, precis som för ovanstående fråga. Dessa är ofta försedda med en högre solskyddsfaktor, och materialen är ofta både starkare och mer hållbara. 

Oavsett vilken du väljer så ger det ju mer skydd än att inte ha något tält alls. 

Ofta kan du själv välja vilken typ av UV-skydd som tältet ska ha, alltså om du vill ha en solskyddsfaktor på 50+ eller om en på 30+ räcker. 

Du bör också tänka på att tältet inte ska vara värmeisolerande eftersom du vill ha ett luftigt tält med en behaglig temperatur, trots att du egentligen sitter direkt i solen. Man vill ju gärna kunna vistas i tältet en längre stund utan att temperaturerna blir alldeles för höga, så materialet bör inte vara helt tätt.


Våra favoriter

Premium: Swimpy UV-Tält XL

Har du en stor familj och är på jakt efter ett uv-tält som har en större storlek ska du ta en titt på detta tält från Swimpy. Det kommer i en fin blå färg som inte kommer reflekteras för mycket i solen så man får ont i ögonen.

Precis som namnet antyder är det en extra stor storlek som har plats för hela familjen. Eller du kanske brukar åka till stranden med vänner som också har mindre barn? 

Då kan vi meddela att detta tält kommer att passa er perfekt då det har en solskyddsfaktor på 30+ och mäter 210 x 115 x 115 cm. Har man dessutom två tält kommer det inte vara några problem för flera personer att vistas där.

Det är enkelt att montera ihop med tre stycken vikbara tältpinnar för att sedan få ett stort och luftig utrymme som skyddar mot solens strålar.

När man känner sig klar med utflykten går det lika enkelt att fälla ihop tältet och det medföljer en smart väska man lägger tältet i för förvaring.

Tältet är gjort i 100% polyester och när tältet ligger i förpackningen är väskan 52 cm lång - man får alltså plats med det nästan vart som helst. Priset känns väldigt överkomligt när man ser tältets storlek och är verkligen värd pengarna! 

Fördelar

 • Generös storlek som rymmer hela familjen
 • UPF30+

 • Enkel att hantera och fälla ihop

Nackdelar

 • Kan upplevas som lite fladdrigt
 •  Inte så högt solskydd

Mellan: Swimpy UV-tält med Ventilation och Förvaringsväska UPF50+

När vi såg det här UV-tältet från Swimpy kände vi direkt att det fick bli vår mellanfavorit, inte minst på grund av dess smarta funktion och höga kvalité, men också det härliga priset. Något annat som är väldigt härligt är den klarblå, fina färgen som gör sig riktigt bra under soliga dagar.

Vad gäller funktion och användning så blev vi också där imponerade, speciellt av den smarta pop-up funktionen som innebär smidig uppfällning på bara några sekunder. Alltså kan det här tas med vart som helst och när som helst, och på bara några ögonblick har ni ett skyddande tält för era barn. 

Med det här i väskan kan hela familjen följa med till stranden utan risk för att barnen bränner sig, och med vetskapen att de kan sitta i skyddande skugga oavsett plats. Det är utrustat med ett material som har UPF 50+, samtidigt som ventilationen på baksidan ger en bra luftström och behaglig känsla. 

Det vi gillar med är att hela konstruktionen känns ombonad och mysig, utan att du nödvändigtvis måste stänga ute de andra som inte sitter i tältet. Barnet får ett litet kryp in, samtidigt som ni också kan vara med och sitta på mattan utan direkt solskydd. 

Vid köp får ni med en smart förvaringsväska, stadiga glasfiberpinnar som ger en bra och hållbar form, samt instruktioner för hantering. Vi är otroligt nöjda med det här, och trots att du inte får med själva tältpinnarna anser vi att både pris och kvalité är på topp.

Fördelar

 • Hög kvalité till bra pris

 • Smidig pop-up funktion

 • UPF50+

Nackdelar

 • Tältpinnar ingår inte

Budget: iPlay UV-tält

För dig som är på jakt efter ett lite billigare, men fortfarande rymligt, UV-tält har vi hittat budgetklassens vinnare iPlay UV-tält. Det mäter 220 x 110 x 110 cm och kommer i två fina blåa nyanser så man kan välja vilken man tycker bättre om.

Tältet som har ett UV-skydd på 40+ kan användas hemma i trädgården som på stranden. Tältets insida är rymlig och har två smarta förvaringsfickor där man kan lägga sina saker så att de inte är i vägen när hela familjen vill sitta och äta eller hänga i tältet.

Det är väldigt enkelt att montera upp tältet tack vare fyra stycken tältpinnar som ingår. Materialet är av polyester och tillverkaren rekommenderar att den används för barn som har fyllt 3 år.

Det enda som är synd är att det inte medföljer en förvaringsväska att lägga tältet i när man exempelvis vill bära det till stranden eller parken.

Fördelar

 • Generös storlek som rymmer många

 • UPF40+

Nackdelar

 • Något prassligt
 • Medföljer inte förvaringsväska


Special: Nordbjørn Sunny UV-tält

När vi såg det här UV-tältet tvekade vi först på om det skulle få vara med i vårt test, just på grund av att dess otroligt låga pris. Det gjorde oss lite oroliga för att kvalitén skulle vara riktigt kass. Men, efter lite extra undersökningar insåg vi att det inte var så dåligt i alla fall, och valde att sätta den som vår specialare just på grund av priset.

Faktum är att vi i testpanelen inte sett så många andra UV-tält som säljs till det låga priset, och trots det gör det ändå det jobb som utlovas. Kvalitén är inte direkt exklusiv, och hållbarheten hör till det låga priset. Men, som sagt så gör det sitt jobb med att skydda barnet från både sol och vind.

Dessutom är den försedd med ett UV-skydd på UPF 50+, vilket i kombination med den rätt generösa storleken kan ge bra skydd åt ett par barn samtidigt. Det är också rätt enkelt att fälla upp, och vid köp ingår en smart förvaringsväska. 

Dock är det ganska svårt att fälla ihop, så det kan bli så att användare drar sig för att använda det just av den krångliga anledningen. Men väl uppfällt funkar det bra så länge det inte blåser storm och ni har satt fast det ordentligt i marken. Vårda det med omsorg så får ni ett riktigt billigt UV-tält som skyddar barnet!

Fördelar

 • Otroligt billigt
 • Lätt att fälla upp

 • UV-skydd på UPF 50+

Nackdelar

 • Inte så hög kvalité, dålig hållbarhet
 • Svår att fälla ihop


Våra utmanare

Deryan Pop-up UV Tält

Det här är ett praktiskt och smidigt pop-up tält från Deryan, som faktiskt fått väldigt många höga betyg just för att det är så enkelt att hantera. Dock bör du veta om att priset tillhör den lyxigare skaran, men just med tanke på dess funktion och smidighet så anser vi att det absolut kan vara värt det.

Hade det inte varit för vår andra vinnare i premiumkategorin hade vi absolut kunnat satt den här som vinnare där. Dessutom känns det riktigt stabilt och hållbart, vilket gör den höga pengen ännu mer värt det på sikt. Det bästa är att det här kan användas var och när som helst där du vill!

För att fälla upp tältet krävs det bara att du vecklar ut materialet och låter pop-up funktionen göra sin verkan. Det går snabbt, smidigt och enkelt i alla lägen, vilket verkligen kan underlätta då du är småbarnsförälder och inte har så många händer över. Fördelen med den här är också att den har UPF 50+, som verkar skyddande för alla barn. 

Vid köp får ni också med ett myggnät som känns tryggt och behagligt, speciellt om tältet används på eftermiddagen eller kvällen då det surrar många kryp runt omkring. Storleken är generös och kan användas rätt länge! Lite dyrt alltså, men riktigt bra.

Fördelar

 • Hög kvalité
 • Otroligt enkelt att fälla upp med pop-up funktion

 • UPF50+

Nackdelar

 • Dyrt

Nordbjørn Shadow UV-tält

Här har vi ytterligare en variant av UV-tält från Nordbjörn, som fortfarande är väldigt billig men ändå lite tåligare än vår specialare. Den här har även en fin design som känns pålitlig och skyddande, samtidigt som den är smidig och praktisk.

Det här tältet har en solskyddsfaktor på 50+, vilket innebär att de skyddande väggarna inte bara skyddar barnet från det varma vädret utan det skyddar mot det farliga UV-strålarna. Inuti tältet finns det två smarta fickor där du kan förvara nödvändigheter, som solkräm, vatten eller en bok.

Vi gillar också att den, för sitt pris, känns hållbar och tålig i de flesta väder, och att storleken är rätt rymlig. Vid behov kan flera barn få plats i tältet, och kanske även någon vuxen. Tältet är lätt att bygga ihop, och när det väl är nedtaget och hopfällt får det smidigt plats i väskan. Vi är nöjda, och faktiskt imponerade över förväntan!

Fördelar

 • Riktigt bra pris
 • Generös storlek

 • UPF 50+

Nackdelar

 • Känns något ostadigt


PopUp UV-Tält UPF 50+ Junior

Det här är ytterligare en variant av UV-tält som har den smidiga pop-up funktionen som så många uppskattar. Vi är också några av de som uppskattar den funktionen, och därför tyckte vi att det här kändes som en rimlig deltagare att ta med.

Kort och gott kan vi säga att det är ett slitstarkt och praktisk UV-tält som kan tas med överallt, och användas när som helst. Det är hur smidigt och enkelt som helst att fälla upp, det ger bra skydd för barnen mot både sol och vind, och det är relativt rymligt. Med UPF 50+ är alla barn säkra bakom väggarna!

Något vi däremot inte riktigt är helt nöjda med är priset, som känns lite väl högt i förhållande till tältets enkelhet. Visst, det är ett användbart och fint UV-tält som kan komma till användning i de flesta familjer, men det känns ändå inte sådär jättespeciellt i jämförelse med många andra.

Med andra ord skulle vi säga att det är ett bra UV-tält, men att det finns andra till bättre pris som funkar minst lika bra. Dock gillar vi att den är formad likt en trekantig hydda som ger bättre skydd och ökad stabilitet, men å andra sidan mindre plats. Ja, det finns både för- och nackdelar, men mest fördelar om du frågar oss.

Fördelar

 • Rolig form som känns stabil
 • Smart pop-up funktion

 • Ger bra skydd, UPF 50+

Nackdelar

 • Dyrt

Babymoov UV-tält

Det här UV-tältet från BabyMoov är ett riktigt sött och ombonat tält som passar de mindre barnen som är i behov av solskydd. Vi fastnade verkligen för den fina designen, och även att tältet känns så tryggt och skyddande från alla håll. Barnet får ett litet kryp in som ger skydd mot både vind och sol, samtidigt som föräldrarna har god insyn.

Trots att tältet känns relativt generöst i sin storlek är det smidigt att hantera och ta med sig tack vare pop-up funktionen. På några sekunder är det uppfällt, och det är in princip lika lätt att fälla ned. Ta med det till stranden, sätt upp det i trädgården, eller använd det inomhus som en mysig liten koja.

Utöver det är tältet också utrustat med ett inbyggt myggnät som ger extra säkerhet och skydd mot omgivningen, och alltså kan det även användas på kvällen då myggen börjar visa sig. Vi gillar att material känns lätt men skyddande, att det finns två ventilationsfönster, och att det har UPF50+. 

Kort sagt är det här ett trevligt UV-tält som kan göra sig bra för de minsta barnen. Priset är högt och känns kanske lite ovärt för vissa, men det här är verkligen ett UV-tält som sticker ut med dess skyddande form och praktiska funktioner. Vi är nöjda! Det här finns även i en annan modell som lektält, för en lite mer underhållande men skyddande användning.

Fördelar

 • Mysigt litet kryp in med slitstarka väggar

 • Lätt att fälla upp med pop-up funktion

 • UPF50+

Nackdelar

 • Dyrt

Swimpy UV-tält med Förvaringsväska

Detta är ett lite mindre tält, speciellt i höjd, som mäter 150 x 100 x 75 cm, men det är ett väldigt fint och praktiskt tält för det. Det bästa är att den har ett UV-skydd på 50+.

Det monteras enkelt upp och när man sedan ska bege sig hemåt ingår det även en praktisk förvaringsväska man enkelt kan bära på.

Alla familjer som var med i testet var nöjda med detta tält, det enda är att storleken på tältet är lite litet. Men det är å andra sidan perfekt om man ska gå själv med ett barn till parken eller stranden.

Fördelar

 • Litet och smidigt
 • UPF50+

 • Lätt att montera

Nackdelar

 • Önskas lite mer utrymme på höjden, något lågt

Produkter som utgått

PopUp UV-Tält UPF 50+ Baby

UV-tält UPF 50+ Baby från PopUp må låta som vilket vanligt UV-tält som helst, och det skulle vi faktiskt kunna säga att det är. Det funkar liksom som det ska, det gör sitt jobb, och det ser till att barnen hålls skyddade mot både vind och sol med UPF 50+. Storleken är relativt rymlig, det är lätt att fälla upp med pop-up funktionen, och det känns säkert.

Något som däremot sticker ut är den färgglada designen med de två olika färgerna. En rolig detalj är också den söta lilla luckan som du enkelt kan stänga igen med de två fästena i bågen. På så sätt kan barnen få sitt eget lilla kryp in och ta skydd mot det påfrestande vädret.

Vi gillar att materialet och hela utformningen känns lätt men ändå slitstarkt, och att den ändå kommer hålla rätt länge om ni inte är allt för tuffa mot det. Dock känns priset något högt i förhållande till dess relativt plastiga och enkla utformning, men som sagt så sticker det ut på vissa plan och kan liva upp den soliga dagen lite ytterligare.

Fördelar

 • Rolig och färgglad design med söt lucka
 • Skyddar mot både sol och vind, UPF 50+

 • Bra material som tål rätt mycket

Nackdelar

 • Materialet ser lite plastigt ut, känns prassligt
 • Något dyr


Tectake pop up-strandtält Angelika

Här har vi ett smidigt och lätthanterligt UV-tält från Tectake, som överlag tillverkar väldigt praktiska och användarvänliga barnprylar för utomhusbruk. Inte minst här har de gjort ett bra jobb, och du som förälder kan vara säker på att ditt barn ”är i trygga händer” om du tar med det till stranden.

Såklart går det här att använda var som helst där det passar er -  på stranden, i trädgården, inomhus, ja det är upp till er. Tack vare dess pop-up funktion är det väldigt enkelt att fälla upp, eftersom tältet in princip sköter det steget helt själv.

Faktum är att det bara tar några få sekunder och så vips har ni ett fullt uppfällt UV-tält! Det enda ni behöver göra är att slänga upp det i luften och se på hur det utvecklas från en hopskrynklad förpackning till ett stadigt UV-tält.  

Det bästa är att den här kan användas som både solskydd, vind- och väderskydd, och insynsskydd. Tack vare den generösa storleken ryms många barn, och i vissa fall även vuxna, bakom det skyddande tyget. 

Med den inbyggda tältstången kan ni vara säkra på att det hålls uppspänt hela tiden, och att det sitter fast ordentligt i marken trots påfrestande väder. Vid köp får ni också med linor och en praktisk bärväska, för ett komplett kit. 

Vi gillar också att tältet är försett med högt UV-skydd och ett material som är lätt att rengöra. Inuti tältet hittar ni 2 smarta förvaringsfickor som rymmer lite smått och gått. Priset är rätt lyxigt, men för det får ni ett komplett, kvalitativt och praktiskt UV-tält för alla tillfällen.

Fördelar

 • Enkelt att fälla upp genom att kasta upp i luften

 • Bra mot både solen och påfrestande väder

 • Generös storlek som rymmer många

Nackdelar

 • Dyrt

Summertime UV-tält, UPF 50+

Vinnaren i mellanklassen är även ett stort tält som har plats för en stor familj. Det bästa med detta tält är dock att det har ett UV-skydd på hela 50+, vilket vi tyckte var svårt att hitta bland uv-tälten på marknaden idag.

Visserligen blir solen inte så varm i Sverige men det är exempelvis bra om man tar med tältet på solsemestern där man behöver ett skydd på 50+ eller mer för att skydda sig, speciellt sina barn, från solens strålar.

Tältets golv är tillverkat i PE-plast och resten av tältet är tillverkat av polyester. När tältet har monterats upp mäter det 1630 x 1350 x 1140 cm. Det går även smidigt att göra tack vare tältpinnar som ingår. En förvaringsväska medföljer så man kan enkelt kan bära runt på tältet.

Alla i testpanelen tyckte att detta tält var väl värt pengarna då man enkelt fick plats med hela familjen och om dina barns kompisar vill följa med på utflykten är det inga problem att hitta plats i tältet. Med cirkapriset 230 kronor går man heller inte back så mycket i plånboken.


Swimpy Pop Up UV-bädd

Det här är UV-tältet för dig som har en liten bebis och som ofta går till parken eller stranden med hela familjen på soliga sommardagar.

Det är ett lite mindre tält som mäter 90 x 57 x 65 cm och har även en madrass. Detta för att den lilla ska kunna vila eller sova i tältet utan att få solens strålar på sig då den har ett UV-skydd på 30+. Madrassen kan även tvättas om den skulle bli smutsig.

Materialet på tältets undersida är fuktresistent och öppningen har till och med ett insektsnät för att skydda barnet ännu mer. Detta gillades av alla våra familjer. När du sedan ska gå hem finns det en smidig förvaringsväska du lägger tältet i.

Cirkapriset 400 kronor är verkligen värt det då man vet att ens barn tryggt kan följa med ut på de soliga dagarna. Verkligen ett måste när bebisen ska följa med ut i solen!


vidaXL Strandtält

Ett väldigt snyggt tält i blått och grönt som också är väldigt praktiskt såklart. Förutom att ha ett UV-skydd på 30+ SPF är den också vattentät, vilket uppskattades av många.

Det är tillverkat i polyester och rymmer 2 (vuxna) personer med sitt mått på L180 x B110 x H90 centimeter. UV-tältet finns i flera färger och kostar ungefär 410 kronor, vilket är ett stort kap för ett så bra tält!


Grand Canyon Malibu Strandtält

Ännu ett halvformat tält som effektivt skyddar mot solen för dem som vill vara i skuggan. Den har ett solskydd på 40 SPF och är tillverkat i polyester.

Den mäter 250 x 115 x 115 centimeter och väger runt 1,3 kilo. Det ser också väldigt snyggt ut i sin gröna färg. Den är väldigt prisvärd med sina ungefärliga 500 kronor som man får betala.


Bestway Tält för Stranden Solskydd

Detta tält är stort och rymligt och är nog egentligen tänkt att mest användas av vuxna, men om dina barn är lite större och ni ofta går till parken eller stranden på utflykt är detta tält perfekt. Det är enkelt att montera ihop och det medföljer en smart väska för förvaring och transport.

Inuti tältet finns det praktiska förvaringsfickor. Cirkapriset på 300 kronor kan tyckas lite mycket men du får verkligen ett rymligt tält som passar för hela familjen. 


BBGG UV-tält med Madrass

Med detta tält har tillverkarna verkligen tänkt till eftersom det är en praktiskt och smart design. Det går nämligen att montera ihop det i flera olika ställningar.

Det bästa är att det har ett UV-skydd på 50+ och att man i princip kan montera ihop det så att det blir ett stängt tält vilket är perfekt om du har mindre barn som behöver vila eller ta en sovstund.

Det medföljer även tre roliga leksaksfigurer man kan hänga i taket för att stimulera barnens syn och känsel. Detta är väldigt bra om man exempelvis är på utflykt i parken.

Tältet har även en madrass som är mjuk och gör det bekvämt att sitta i tältet och den hjälper även till att hålla sanden borta om ni ska till stranden.

När ni är klara med utflykten kan den enkelt fällas ihop till en smart väska. Måtten är 75 x 52 x 50 cm när det är uppfällt. Cirkapriset 600 kronor kan tyckas mycket, men tänk på att du får en smart design som kan användas på många olika sätt och som passar hela familjen.

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals