Bästa lektälten 2024 – Mys och bus i egen hörna

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Ett lektält är något som platsar både inomhus och i trädgården. Lektält har blivit väldigt populära de senaste åren och många föräldrar köper dem till sina barn. Ett lektält passar för barn i alla åldrar och triggar igång en massa roliga fantasiäventyr.

Den är dessutom en praktisk inredningsdetalj och bryr man sig om sådant som design och formgivning finns det gott om alternativ för den som vill ha en riktigt snygg variant hemma.

Men ett mysigt lektält är inte bara ett ställe att leka och busa i utan även en plats att dra sig undan omvärlden för en stunds vila och mys. Många barn använder lektältet som en mysig viloplats.

För de mindre barnen kan du med fördel ha det i vardagsrummet eftersom det är där ditt barn sannolikt lekar om det är där du vistas.

Barn upp till minst 4 års ålder kommer nämligen inte att leka i sina rum; de vill vistas och leka på den plats där du är. Dessutom behöver du kunna ha uppsyn över dina mindre barn.

Det finns en mängd olika typer av lektält. Sådana som är mer som smidiga kojor och modeller som är som klassiska tipi-tält. Ett klassiskt tipitält har en rolig form som inbjuder till lek.

Rolig fakta i sammanhanget kan vara att tipi på sioux-indianernas språk betyder “att vistas”. Ett traditionellt tipitält som Indianerna använde bestod av långa pålar och duk av buffelhuvud eller tyg runt om.

Tipitält kan fyllas med en härlig madrass, gosedjur, filtar, och böcker för att vara en klar myshörna för barn att ligga i. Man kan också inreda det med leksaksserviser, dockor, och andra prylar för att stimulera leken.

Och så får vi inte glömma att tältet är en utmärkt förvaring för mjukisdjur och annat smått som ligger och dräller lite varstans i hemmet. Med hjälp av ett lektält kan man snabbt plocka undan grejerna på kvällen.

Det gäller bara att se till att lektältet inte blir en förvaringsplats naturligtvis. Tänker man på de här sakerna, så har man den perfekta komboprylen hemma.

Det finns nästan lika många modeller på lektält som det finns varumärken med inriktning på barn på marknaden idag. Du kan välja lektält med olika färger, mönsterformgivning, material, och övergripande utseende.

Har ditt barn en specifik favoritfärg och inte kan tänka sig något annat? Surfa då runt så hittar du garanterat ett snyggt tält som ditt barn gillar. I det här testet har vi försökt visa på en bredd så att du kan hitta ett lektält som passar just er.

Många levereras också med en praktisk förvaringsväska där du kan ha lektältet, om inte tältet är i användning för tillfället. Det gör också att du enkelt och smidigt kan ta med lektältet till en helg hos far- eller morföräldrar exempelvis.

I premiumklassen i det här testet vann Vilac Indiantält Nathalie Lété. Mellanprisvarianten heter Kid's Concept Tent X och budgetvinnaren heter iPlay Prinsessa Tält. En fin specialare har vi också och den heter Kid's Concept Tipi Lektält.

Premium: Vilac Indiantält Nathalie Lété

Det snyggaste indiantältet kommer definitivt från Vilac. Här får alla barn en fantastiskt mysig plats att vistas på, leka roliga och spännande lekar, eller ta en härlig tupplur.

Tipin tar inte mycket golvyta och är bara en meter i diameter, men däremot hela 170 cm hög, vilket gör att tältet har ett extra tilltalande utseende och ser verkligt roligt ut.


Mellan: Kid's Concept Tent X

Kid's Concept Tent X är ett lektält med en massa lekmöjligheter och skoj för barn upp till ungefär skolåldern. Den är diskret och elegant i sitt utseende och man ger en superhärlig myshörna eller lekplats till barnet, vare sig den står i vardagsrummet eller i barnrummet.


Budget: iPlay Prinsessa Tält

Budgettältet från iPlay är ett spännande tält som tilltalar alla som älskar rosa. Tältet är dessutom extra speciellt eftersom den har en stängbar dörr samt fönster på sidorna.

Det här tältet är definitivt extra härligt att leka i och ditt barn kommer garanterat att ha en favoritplats att leka roliga fantasilekar med det här tältet.


Special: Kid's Concept Tipi Lektält

Kid's Concept Tipi lektält är ett tält som är superenkelt och finurligt att ställa upp och som snabbt går att packa ihop när du inte behöver det.

Det består enbart av trä, rep, och bomullstextil. Tältet är dessutom verkligen supersnyggt och passar alldeles utmärkt även i de mest designade hemmen.

Varför ska du lita på oss?

Alla lektälten i det här testet är utprovade av barnen själva, det vill säga de som har störst expertkunskaper om bra prylar att leka och mysa i.

Vem behöver ett lektält?

Alla som vill ha ett lektält i barnrummet eller i ett hörn av vardagsrummet får en fantastiskt bra investering och ett tält av det här slaget brukar vara extremt populärt hos barnet.

Här kan man bjuda in både riktiga och låtsaskompisar för mycket mys och bus. Ett riktigt lektält inbjuder till spännande fantasilekar och är väldigt bra för barnets kreativitet.

Har ditt barn mycket kontaktallergier eller astma är det ju också en god idé att titta på lektältets material så att de inte innehåller PVC-plast eller ftalater. Det finns gott om lektält i naturmaterial och även i det här testet kan du välja ett som är säkert ur allergisynpunkt.

Hur kom vi fram till vilka lektält vi skulle testa?

Vi testade från början 15 olika lektält som vi visste höll hög kvalitet eftersom vi researchat dem på nätet innan och läst många tester och recensioner. Vi fastnade för tio lektält som vi tog med och placerade i rangordning i det här testet.

Hur testade vi lektälten?

Det var en stor panel den här gången och en familj ansvarade för ett lektält och barnen fick leka och prova tältet i två veckors tid.

Alltmedan föräldrarna kontrollerade kvalitet och läste på om företagets filosofi och naturligtvis även kontrollerade om tältet var lätt att sätta upp och fälla ihop.

Våra favoriter

Premium: Vilac Indiantält Nathalie Lété

Det mysiga tipitältet från Vilac blir en alldeles egen härlig hörna att gömma sig och ha det mysigt i. Tältet har den klassiska formen av tipitält och är därför också väldigt lättplacerat, till exempel i ett hörn i ett rum.

Tipin är tack vare sin mäktiga höjd på 170 cm riktigt ståtlig och tilltalar alla barn, tack vare sitt snygga utseende. Diametern på golvet är en meter.

Tyget i tältet är värt att säga några ord om, för det är ett fantasieggande och väldigt fint tyg bestående av kaktusar, hästar, vattenbufflar, och sirliga vackra växter.

Lektältet pryder verkligen sin plats och den mest kräsne designintresserade föräldern kan säkert tycka att det här tältet är en riktigt snygg inredningsdetalj. Priset ligger på ungefär 1400 kronor.


Mellan: Kid's Concept Tent X

Mellanprisvinnaren är ett enkelt, men roligt lektält från Kid's Concept. Mer komplicerat än såhär behöver det faktiskt inte vara, än att ha ribbor som trästomme och ett snyggt tyg över och vips så har du ett roligt lektält för våra minsta.

Tältet är utrustat med fönster som både går att öppna och stänga. Den diskreta gråa färgen gör att tältet passar in överallt och har en massa roliga inredningsmöjligheter tack vare sin enkla form.

Fyll den med härliga hundar och mjukisdjur och det blir en rolig koja eller tunnel att leka i. Lektältet innehåller inga plast- eller metalldelar utan består endast av tyg och trä.

Måtten är en meter per skiva. Kid's Concept har som filosofi att inreda barnrummet så genomtänkt och mysigt som möjligt och de producerar både inredning och leksaker.

Säkerhet står alltid i fokus, vilket såklart är ett stort plus. I deras sortiment kan du även hitta fler lektält än vår mellanklassfavorit. Priset ligger på cirka 1200 kronor.


Budget: iPlay Prinsessa Tält

Många timmar av härlig lek väntar alla killar och tjejer som älskar rosa. Det mysiga tältet från iPlay är ett jättebra tält som dessutom inte heller är dyrt. Här får du ett tält som stimulerar fantasin på alla sätt.

Tältet har fönster på sidan, vilket ett barn brukar älska att fixa med. Behöver du ett tält som passar både inomhus och utomhus kan du med fördel ställa det på altanen eller i trädgården.

Dörren är vikbar, vilket gör det lätt att komma ut och in, men samtidigt kan barnet även stänga igen tältet, vilket brukar vara populärt att kunna skapa en mysig och hemlig hörna inne i tältet.

I storlek är det lämpligt för barn upp till cirka skolåldern. Tältet är CE-märkt och innehåller alltså inga förbjudna eller giftiga ämnen, trots att det är tillverkat i plast. Måtten är 105 x 105 x 125 cm. Priset ligger på cirka 250 kronor.


Special: Kid's Concept Tipi Lektält

Ett verkligt supersnyggt lektält i tipi-modell. Tyget är bredrandigt i svartvitt och är verkligen en inredningspärla att vila ögonen på. Det här blir helt enkelt den perfekta myshörnan att gömma sig i, men kommer säkert också att bli ett favoritställe att leka på.

Tältet är lätt att montera tack vare den sinnrika konstruktionen där de tre pålarna är ihopknutna av ett snöre. Det är bara att knyta ihop det lagom hårt och ställa ut stödpålarna över golvytan och täcka in den med tyget.

Här har du inga giftiga plaster eller liknande, utan ett material enbart bestående av trä och bomull. Tältet rekommenderas från 3 år och uppåt och måtten på botten är på 110 x 110 x 160 cm.

Lektältet är helt CE-certifierat och därmed godkänd enligt EU:s regelverk. Det kommer även i andra utföranden och färger. Priset ligger på cirka 1300 kronor.

Våra utmanare

Kid Active Pop Up Tält

Denna modell är ett pop up-tält och man monterar det på några sekunder. Det passar både inomhus och utomhus och eftersom den är snabb och smidig att fälla ihop är den praktisk att förvara även i mindre utrymmen.

Måtten ligger på 75 x 75 x 90 cm och den rekommenderade åldern här är två år och uppåt. Detta är ett bra val för er på en budget då den kostar ungefär 200 kronor.


Pippi Långstrump Lektält

Pippi Långstrump har också sitt eget lektält och här får alla inbitna Pippi-fans ett härligt litet hus att gömma sig i för att leka spännande Pippi-lekar. Det funkar lika bra att busa i som att ta fram favorit Pippi-boken för en mysig sagostund.

Lektältet är utrustat med en tygdörr som du kan fälla ner eller rulla upp vid behov. Lekhuset är också utrustat med ett eget golv och passar både inomhus och i trädgården. Lektältet är lätt att montera samt fälla ihop.


JaBaDaBaDo Lektält Tipi

JaBaDaBaDos underbart snygga lektält i naturvit bomullstyg mönstrat med svart konfetti blir nog en favorit både för vuxna och barn. I tältet är det supermysigt att krypa in och gömma sig i eller leka en spännande lek i.

Samtidigt utgör den en snygg inredningsdetalj i barnrummet. Produkten är till största delen även tillverkad av återvunnet material och tyget kan du tvätta i 40 grader i maskintvätt.

Lektältet passar bäst för inomhusbruk, men visst kan du även ha det ute på altanen om du vill. Måtten ligger på 100 x 100 x 65 cm. Det finns i olika färgalternativ och priset landar på cirka 900 kronor.


Produkter som utgått

Hoppekids Tunnel Nostalgica

Den rosa tunneln från Hoppekids är ett lektält som är en härlig tunnel som inbjuder till mycket bus och lek. Den går att tvätta i 30 grader och måtten är 102 x 73 x 90 cm.

Lektältet är även tillverkat i ekologiska material. Tyget är rosa med ett vackert blommönster på insidan av tältet. Priset ligger på ungefär 1100 kronor.


KidActive Blixten McQueen Lektält

Låt ditt barn förvandla sig till Blixten McQueen i det här roliga lektältet från KidActive. Här har vi verkligen ett fantasistimulerande tält och barnet som älskar Blixten McQueen-filmerna kommer här att kunna leka i timmar.

Framtill finns en smart dörr i tyg som går att rulla upp och vindrutan är tillverkad i nättyg så att barnet kan se vart vägen bär.

Det är väldigt lätt att sätta upp och måtten på 110 x 62 x 61 cm gör att det här blir en rejäl leksak och myshörna att vistas i. Priset ligger på cirka 400 kronor.


Play2 Tält Med Tunnel

Här får du ett helt set med tält! I köpet ingår två olika tält plus en tunnel som du kan koppla ihop de båda tälten med och därmed får du alltså en rolig gång mellan de två tälten. Det ena tältet är i tipi-modell och det andra är i form av ett klassisk campingtält i modellen.

Tunneln är 46 centimeter i diameter och hela 180 cm lång. Den går dock väldigt snabbt och lätt att fälla ihop. Innehåller en del smådelar och bör inte användas av barn under 3 år. Cirka 400 kronor kostar detta set.

Frågor och svar

Kan ett lektält utgöra en fara för barnet?

Man ska alltid läsa instruktionerna på alla leksaker och barnprylar, så att du vet hur du ska gå tillväga och att allt blir korrekt monterat.

Små barn ska aldrig lämnas utan uppsikt när de leker, vare sig i ett lektält eller någon annanstans. Det äldre barnet kan leka på egen hand om leksakerna är åldersanpassade och det gäller även lektält.

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals