Bästa loftsängen 2024 – Den praktiska sängen som ger dig mer plats

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Som vanligt är det mycket som ska inhandlas när man har barn. Men ibland är det inte så lätt att få plats med allting. Du kanske har avsett ett rum i lägenheten eller huset till barnrum och det fungerar perfekt medan barnet är en bebis.

Men under uppväxten ackumulerar man på sig leksaker och kläder och när skolåren drar igång behöver barnet dessutom en plats att göra sina läxor på i lugn och ro. Köksbordet fungerar väl hur bra som helst men det kan vara skönt för barnet att sin egna plats.

Har du då inte så mycket plats i barnrummet, eller du kanske väntar tillökning igen och syskonen måste dela rum, så är det ju tur att det finns en lösning i form av loftsängen!

Det är nog inte många som inte vet vad en loftsäng är, men det är helt enkelt en underbar uppfinning där man har en hel konstruktion med sängen långt över golvet. Detta lämnar mycket utrymme under sängen att ta vara på.

Här är det speciellt bra att ställa skrivbordet eller varför inte klädskåp eller förvaringslådor? Vill du att det ska se lite snajsigare ut kan man ju också sätta för en gardin.

Sedan kan det också bara vara ett roligt inredningsalternativ även om du inte har dåligt med plats. Det kan bidra till lek och kreativitet för barnet som kan bygga koja eller grotta med hjälp av en gardin runt loftsängen.

Vad du än är ute efter finns det gott om alternativ på loftsängsmarknaden och vi har därför genomfört detta test av 14 stycken loftsängar så att du enklare ska kunna hitta vilken säng som kommer passa din situation.

Vår premiumfavorit blev den härliga ByNiemi Loftsäng som är snygg samtidigt som den är diskret! Hoppekids Halvhög kom dock inte långt efter och är vårt val i budgetklassen.

Mellanprisklassen vanns av den underbara vidaXL Loftsäng Vit med Rutschkana. Önskar du ett helt paket där du kan välja tema så ska du titta närmare på Hoppekids Loftsäng Halvhög med sängpaketLäs vidare för utförliga recensioner av alla sängar för att hitta loftsängen för just er!

Premium: ByNiemi Loftsäng

Detta är en supersöt loftsäng från ByNiemi som kommer ge dig mer plats i barnrummet. Konstruktionen är stadig och säker med en verkligt bra stege upp till sovplatsen. Undertill är sängens sidor utrustade med hyllplan.


Budget: Hoppekids Halvhög Säng

Är du på jakt efter en loftsäng för att du måste spara plats i barnrummet, men kanske inte har den högsta budgeten för inköpet är detta budgetalternativ ett måste. Det är en halvhög loftsäng som mäter 105 centimeter.

Du kan välja sida att montera stegen på och under sängen finns det gott med utrymme att leka, mysa eller ha förvaringslådor för alla leksaker.


Mellan: vidaXL Loftsäng Vit med Rutschkana

Den här loftsängen har både rutschkana och plats för lek under, det bästa av två världar! Ni kan själv välja sida för stegen och rutschkanan så den passar just ert barnrum bäst. Höjden på loftsängen är 110 cm och den är i vit furu.


Special: Hoppekids Loftsäng Halvhög med sängpaket med tema

Detta är en miniloftsäng som är ett bra alternativ för dig som inte vill ha en alltför hög säng. Dessutom kommer det vara en dröm för barnet som älskar att leka och vara kreativ eftersom den kommer med ett tema. Det finns fler teman att välja mellan.

Gardinen runt undersidan av sängen bidrar till att utrymmet kan bli en häftig koja eller något annat spännande eller så kan du använda utrymmet för förvaring.

Varför ska du lita på oss?

Jag har tagit hjälp av tolv familjer som alla har varit ute efter att investera i en loftsäng. Några av dessa familjer har varit med i mina tester förut och en del har jag hittat genom vänner och familj eller genom nätet.

Både jag och familjerna kom med olika förslag på sängarna, men sedan fick respektive familj välja den sängen de ville ha för att sedan montera upp den i hemmet. Jag fick chansen att vara med vid alla monteringar och har också varit med och bedömt sängarna.

Vem behöver köpa en loftsäng?

En loftsäng är inte för alla, men vill du kombinera spara plats i barnrummet med smart och innovativ design är det definitivt en loftsäng du ska ha. De är väldigt säkra sängar trots att sängen är så pass högt upp.

Barnet får en helt vanlig säng samtidigt som man får mycket utrymme till övers under sängen där man kan ställa skrivbord, förvaring, eller ha en lekplats åt barnet - det är alltså som att man inte har en säng alls i rummet, haha!

Just denna modell av säng behöver dock inte bara vara för er som vill spara plats, utan det ser även snyggt ut och kan som sagt vara ett inredningsalternativ för er som älskar dekor.

Hur kom vi fram till vilka loftsängar vi skulle testa?

Som jag nämnde har jag gjort väldigt mycket research tillsammans med alla familjer i testet och hjälpt dem att välja ut en säng som de kunde tänka sig att ha i hemmet.

Vi har gått igenom många kundrecensioner och produktbeskrivningar och hört oss för i olika föräldraforum på nätet av personer som redan har köpt en av sängarna för att se deras tycke av dem.

När familjerna var nöjda med deras val hämtade vi hem sängarna från webbutikerna storochliten.se, confidentliving.se, och vidaxl.se.

Hur testade vi loftsängarna?

Varje familj fick hem deras utvalda säng och jag hade i förhand schemalagt att jag skulle vara med vid uppackning och montering av sängen för att se så allt fanns med o.s.v.

Sedan har familjerna fått fylla i en förskriven enkät angående bland annat material, pris, hållbarhet, estetik, hur enkelt det var att montera upp sängen, hur användbar den var. Resultaten har sammanställts här.

Våra favoriter

Premium: ByNiemi Loftsäng

Även denna loftsäng från ByNiemi är ett bra val om du vill ha en standardsäng med mycket utrymme under sängen. Sängens sidor är också redan utrustade med små hyllplan, vilket vi tyckte var väldigt praktiskt.

ByNiemi kommer från vårt grannland Finland och har förgyllt oss med underbart fina möbler ända sedan 1898. Detta är en 90-säng och passar perfekt till barnrummet, speciellt om du behöver lite extra plats för exempelvis ett skrivbord.

Loftsängen finns i två olika färger och kostar cirka 14.700 kronor, vilket vi får erkänna känns lite mycket för vad man får. Dock är det en väldigt fin design.


Budget: Hoppekids Halvhög Säng

Med denna loftsäng skapar du en mysig sovplats i ditt barns rum. Det är både roligt att få klättra upp och ner till sin säng samt mysigt att kunna sitta och pyssla eller läsa en bok under sängen.

Hoppekids har många tillbehör till sina sängar så det finns mängder av lösningar för att passa just ert barns behov eller önskningar, allt ifrån rutschkanor till gardiner för att få en kojkänsla.

Hoppekids sängar är svanenmärkta och har ett enkelt och tilltalande utseende. Loftsängen är självklart utan vassa kanter !


Mellan: vidaXL Loftsäng Vit med Rutschkana

En lite roligare utformad loftsäng med en rutschkana som man kan åka ned för när man ska ner från sängen. Med både rutschkanan och stegen kan man välja vilken sida de ska monteras på, vilket vi tyckte var ett stort plus.

Den är tillverkad i furu och eftersom just denna modell inte har målats - den kommer dock i andra färger - ser man verkligen hur högkvalitativt och säkert träet är. Utan rutschkanan mäter den 208 centimeter på längden, 97 centimeter på bredden, och 110 centimeter på höjden.

Här har man mycket rum under sängen också för skrivbord, lek, eller förvaring. Om du har väldigt lite med plats är det dock inte det smartaste att skaffa en loftsäng med en rutschkana, men annars är den jätterolig.


Special: Hoppekids Basic Loftsäng Halvhög med sämngpaket med tema

Mellanklassens vinnare blev en lite rolig variant som har ett rymdtema, men det finns också andra teman att välja mellan. Det är också en miniversion och är alltså inte lika hög som en vanlig loftsäng.

Men den är effektiv för det! Under sängen finns det mycket utrymme och denna säng är superbra om du har aktiva och kreativa barn eftersom gardinen som går runt sängens underdel blir en spännande koja eller grotta.

Du kan såklart ta bort gardinen och använda utrymmet mer praktiskt till förvaring eller arbetsplats. Hur du än vill göra så är det en bekväm, robust, och praktisk säng som ditt barn kommer älska.

Den har en höjd på 105 centimeter och utrymmet under sängen är 69 centimeter högt. Det bästa är att sängarna från Hoppekids är FSC-certifierade, TUV-certifierade, och Svanenmärkta, vilket betyder att naturen har skadats så lite som möjligt under tillverkningen.

Det betyder också att alla EU:s regler har följts och här kan man alltså lita på att man får en säng av hög standard som följer alla krav inom EU. Även lacken som använts är miljövänliga.

Våra utmanare

Vipack Loftsäng med Rutschkana Pino

Vi har med ännu en loftsäng från Vipack, och det är ju inte så konstigt då de är så bra och relativt billiga. Denna kommer med en rolig rutschkana, vilket kanske inte är så praktiskt om man vill ha en loftsäng för att fria upp plats.

Den är tillverkad i lackerat, massivt furuträ och mäter B 218 x L 210 x H 114 cm med cirka 70 cm under sängen till golvet. Man kan välja på vilken sida stegen och rutschkanan ska sitta.


Manis-h Ask Loftsäng

En läcker loftsäng i grå lack och är en standardloftsäng med en längd på antingen 160 centimeter eller 200 centimeter. Höjden är 155 centimeter. Här har vi också en lamellbotten.

Inga farliga eller giftiga ämnen har använts under lackningen eftersom vattenbaserade färger har använts. Detta är ett snyggt och säkert val.


Manis-h Frej Mini Loftsäng

Här är miniversion av ovanstående loftsäng och har alltså en höjd på 121 centimeter, men man kan också välja längd på denna, antingen 160 centimeter eller 210 centimeter.

Det är en stadig och pålitlig säng som kommer underlätta inredningen i det mindre barnrummet och man får gott om plats med skrivbord eller förvaring under sängen. Denna version finns i olika färger och utföranden.


Produkter som utgått

Vipack Loftsäng Pino

Detta är en supersöt loftsäng i miniformat får man kanske säga då den mäter 114 cm på höjden, 210 cm på längden, och 106 cm på bredden. Det är såklart en bra säng för det, och speciellt bra för det mindre barnet som kanske har ett mindre rum.

Utrymmet under sängen mäter 70 cm, så man får lätt plats med ett skrivbord, eller varför inte använda utrymmet till lek? Stegen, som är stabil och säker, kan också monteras på vilken sida av sängen man föredrar.

Sängen har skydd i form av träbrädor som omger sängen så att barnet i ramlar ut. Barnet kan använda sängen tills hen väger 75 kilo. Cirkapriset landar på 3100 kronor.


Vipack Loftsäng Kiddy

Även denna loftsäng är från Vipack, men denna har en lite annan design och är kanske något för dig som tycker det är viktigt. Den är lite större än föregående säng med måtten på B 129,4 x L 204 x H 120 cm med 74 cm utrymme undertill.

Stegen här är också bra och stabil och här har vi också avrundade kanter på sängens båda kortsidor. Denna har dock ett lite dyrare pris på ungefär 5300 kronor.


Curve Loftsäng med Skrivbord och Förvaring

Som du kanske kan förstå från namnet och definitivt snappa upp från bilden är detta investeringen för dig som är ute efter förvaringslådor galore att ha under sängen. Det finns många olika modeller i flera storlekar också men förvaringslådor i olika antal.

Loftsängen är tillverkad i robust trämaterial och sängbrädorna och lådorna är vitmålade medan benen och stegen och några detaljer är i trä. Mycket snyggt och mycket praktiskt i barnrummet! Den kostar ungefär 12.500 kronor.


Homestyle4u Loftsäng med skrivbord och Förvaring

Precis som vår premiumfavorit är detta ett bra alternativ ifall du vill ha mycket med i ditt köp. Förutom själva sängen kommer nämligen utrymmet under den möblerat med bord och två sittdelar på vardera sida.

Under sittplatserna finns det även förvaringslådor så tillverkaren har verkligen tänkt på allt. Hela skapelsen är tillverkad i furu och kanterna är rundade för att minimera att man skadar sig.

Hela loftsängen mäter 144 centimeter och har en bredd på 97 centimeter och ett djup på 208 centimeter. Homestyle4u har många bra alternativ gällande loftsängar. Just denna kommer för ett cirkapris på 6570 kronor, vilket är ett stort kap!


Stompa Uno Hög Loftsäng med Skrivbord

Precis som namnet förmedlar kommer även denna loftsäng med ett integrerat skrivbord. Till skillnad från de andra vi har sett sträcker sig detta bord över nästan hela ytan under sängen med en liten plats för stolen.

Man kan såklart också putta in några förvaringslådor på bordet eller bara inreda det snyggt. Barnet kommer iallafall kunna göra sina läxor med ultimat utrymme. Det finns också ett hyllsystem.

Hela loftsängen mäter 175,5 x 105,1 x 208,2 centimeter och har såklart en stege som är väldigt säker att använda. Sängen var väldigt praktisk och kostar cirka 6850 kronor.


Stompa Uno 1 Mini Loftsäng

Vi har ännu en säng med från märket Stompa i deras Uno-serie; det finns många att välja mellan och denna ska du definitivt ha om du vill ha ett lite mindre loft. Den mäter 109 centimeter på höjden och har ett skrivbord man kan dra ut.

Skrivbordet har också hyllplan, vilket gör denna modell till ett effektivt och praktiskt val. Förutom skrivbordet finns det ännu mer utrymme för förvaring. Även denna är tillverkad i furu och kostar ungefär 5850 kronor.


vidaXL Loftsäng med Skrivbord Metall

Ännu en version från vidaXL som kanske ser lite stor och opraktisk ut på bilden (det tyckte iallafall jag), men som verkligen kommer i sin rätta anda i verkligheten. Och detta är drömmen för den som vill ha mycket förvaring under sängen.

Man får hela tre hyllplan och ett skrivbord integrerat i loftsängen och vår testfamilj var överlyckliga över detta och de kom väl till användning, kan jag meddela! Hyllorna och bordet är tillverkade i trä medan resten (ramen) är i metall.

Totalt mäter loftsängen 210 centimeter på längden, 97,5 centimeter på bredden, och 186 centimeter på höjden. Den finns även i vitt och kommer för ett cirkapris på 3660 kronor - ett stort kap!

Frågor och svar

När kan mitt barn börja sova i loftsängen?

Du får nog kolla på rekommendation från den tillverkaren du valt eftersom loftsängarna kommer med olika höjd och du skulle exempelvis kunna använda en miniloftsäng lite tidigare än en riktig loftsäng.

Sedan kan det bero på ditt barn också. Verkar hen redo för att sova så högt och att de vet vad det innebär kan man säkert börja vid 4 års ålder redan. Annars tycker jag att en bra gräns är runt 6 år.

Vad ska man tänka på när man köper en loftsäng?

För att fortsätta lite på ovanstående fråga så kan du först och främst tänka på hur gammal ditt barn är och fastställa så att den loftsäng du har kollat in faktiskt tillåter barnet att sova i den enligt åldern.

Sedan är det ju såklart viktigt att ha en säng av hög kvalité. Du vill ha en säng tillverkad i furu och se också till att färgerna som har använts, om sängen är målad eller lackad, är vattenbaserade och fria från farliga kemikalier eftersom barnet kommer spendera mycket tid där.

Sedan kan man också fundera över om man vill ha bord eller förvaringslådor med i köpet eller inte. Har du kanske redan ett skrivbord till ditt barn vill du ju inte att det kommer med ett integrerat bord, utan se till att utrymmet är fritt.

Är det bättre att ha bord integrerat eller inte?

Det här med skrivbord eller inte är väldigt individuellt. Har du tänkt att inreda utrymmet under sängen med ett skrivbord så kan det vara både smart och skönt att köpa en loftsäng som har det integrerat redan och man brukar då ofta också få med några hyllsystem.

Sedan kan det ju såklart vara skönt att ha utrymmet under sängen helt fritt så man kan göra vad man vill med det under åren, eller kanske byta ut bordet iochmed att barnet växer. Så det finns både för- och nackdelar med det.

Jag tycker att det skulle vara skönt att köpa en loftsäng med ett integrerat skrivbord, men sedan kanske fixa med förvaringslådor eller liknande själv eftersom man då kan göra precis som man vill.

Vilket material är bäst för loftsängen att vara tillverkad i?

Många av de sängar vi har kollat på och haft med i testet har varit i trä och det är nog det materialet jag skulle rekommendera. Vår loftsäng från vidaXL i metall vi hade med i testet var stadig, men kom tyvärr inte ens nära hur stadig och robust träsängarna var.

Är det inte osäkert för mitt barn att sova så pass högt upp?

Det kan vara lite osäkert för barnet, men endast om du tror att hen inte är redo för det. Är barnet så pass ung att hen inte klarar av att gå upp och ned för stegen själv, eller att hen verkar nervös, ska du inte låta hen sova där.

Det är dock viktigt att lära barnet rätt etikett i en loftsäng, som att inte stå upp eller hoppa i den och att inte leka på överslafen eller stegen. För det mesta fungerar det bra, men du får också döma ditt barn individuellt.

Kan jag bygga en egen loftsäng?

Javisst! Men som med alla DIY-hemmaprojekt råder jag dig att verkligen veta vad du gör, speciellt när det gäller att bygga någonting för ditt barn som de ska använda varje dag.

Och vill du bygga en själv för att spara på ekonomin ska du också se till att det faktiskt blir billigare om du gör det själv. Oftast blir det det, men det är alltid bra att räkna på det.

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

2 reaktioner på ”Bästa loftsängen 2024 – Den praktiska sängen som ger dig mer plats”

  1. En loftsäng för 5000 är inte ett budgetalternativ, inte i något vanligt sammanhang och framförallt inte för en familj med ansträngd ekonomi. Finns ju flertalet likvärdiga för halva det priset.

    1. Hej Rebecca,
      Jag håller helt med dig! Oturligt nog hade vissa av våra favoriter råkat bli med extrapaket i vår artikel vilket inte var vår avsikt utan helt enkelt en miss. Hoppas du nu kan hitta en loftsäng som passar!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals