Bästa våningssängen 2024 – En trygg och mysig plats för sömn och vila i barnrummet

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Är det dags för syskon i barnfamiljen? Små barns trivs inte alls att vara ensamma i ett rum, upp tills att de är säkert sju, åtta år, åtminstone. De vill vara med sina familjer om dagarna. 

Har du exempelvis sett en tvååring sitta ensam i sitt rum och leka någon längre stund? Troligtvis inte. De drar ut leksakerna till köket där du står och lagar mat eller fixar med annat. 

Samma sak med sovandet. Små barn trivs inte jättebra att sova själva och att sova med ett syskon så länge de är små kan vara en bra lösning. 

Plus att det stärker sammanhållningen mellan barnen. De knyter an till varandra mer, helt enkelt. Det bäddar för att de kommer kunna ha en tajtare relation när de växer upp.

Så vi vill hjälpa till på traven med att testa våningssängar åt er! Det är ett jättebra sätt att ha plats för två barn att sova i samma rum och samtidigt ha utrymme för andra möbler och lekytor, såklart. 

Är den undre sängen dessutom löstagbar från stommen kan ett barn behålla våningssängen och ha ett skrivbord under istället. En smart lösning för tonårsrummet, särskilt om det inte är på så många kvadrat. 

Möbler som kan anpassas efter att barnen växer står högt i kurs hos de flesta småbarnsföräldrar, så även hos den här panelen. 

Vi lever i ett slit och slängsamhälle och det känns härligt att kunna köpa en möbel i riktigt bra, hållbar kvalitet som man vet kommer kunna användas många år framöver. Så det är något vi i allra högsta grad tagit med i beaktande. 

Testpanelen har gått igenom ett trettiotal sängar på marknaden, det här var inget litet uppdrag. Vi har efter noggranna överväganden kommit fram till att vinnaren i mellanklassen är Hoppekids Våningssäng Basic.

I premiumklassen vann Frigg Våningssäng Manis-h - en jättefin säng av hög kvalitet som håller länge. Budgetklassens vinnare är den alldeles utmärkta våningssängen Felix Eden Wood.

Premium: Frigg Våningssäng Manis-h

Det här var en given vinnare i premiumklassen. Elegant och stilren design genomsyrar denna våningssäng och kommer passa i vilket barnrum som helst.

Vi blev förälskade i sängen tack vare dess stilrena elegans och inte minst funktion. Bekväma sängar att sova i året om, plus en extra säng när kompisen sover över.


Mellan: Hoppekids Våningssäng Basic

Det här var en given vinnare i mellanklassen. Elegant och stilren design genomsyrar denna våningssäng och kommer passa i vilket barnrum som helst.

Vi blev förälskade i sängen tack vare dess stilrena elegans och inte minst funktion. Bekväma sängar att sova i året om tillverkade i så naturliga material som det möjligen går.


Budget: Eden Wood Våningssäng Felix

En rejäl svensk säng som är tillverkad i norrländskt FSC-trä. Märkningen innebär att träet är odlat med ett ansvarsfullt skogsbruk där man tagit hänsyn till miljöaspekterna.

En säng för den miljömedvetna familjen är detta i allra högsta grad. Kan även användas separat som två sängar vid behov. 

Varför ska du lita på oss?

Vi var en testpanel bestående av erfarna småbarnsföräldrar. Åtta föräldrapar med sammanlagt 18 barn tillsammans! Så jag vågar påstå att vi var kompetenta att utföra det här testet. 

Vi har slitit ut många barnrumsmöbler genom åren, allt ifrån spjälsängar till skötbord, stolar, och inte minst sängar av de mest skiftande slag.

Vem behöver en våningssäng?

Anledningen till att man vill ha en våningssäng kan vara fler. Som jag diskuterade i början av den här texten kan det finnas en orsak att reflektera över att kanske låta syskon, så länge de är små, sova tillsammans. 

Jag har vänner som till och med löst det så att man har ett gemensamt sovrum för syskonen och ett skilt “lekrum”. En jättehärlig lösning. När barnen blir större och vill ha varsitt rum är det enkelt att göra om dem. 

Man behöver kanske en våningssäng till något extra rum, eventuellt på sommarstället där man har mindre plats. Eller så gör man som vi gjorde; köpte en våningssäng till barnens mormor och morfar. 

Då hade de plats när de skulle få våra barn på övernattning och mormor och morfar var glada att få spara utrymme! 

Hur kom vi fram till vilka våningssängar vi skulle testa?

Vi delade in oss i två grupper den här gången; fyra föräldrapar i varje. Grupperna gick ut i butiker två helger i rad för att testa och analysera barnsängar. 

Av de över trettiotalet testade kom vi fram till nio stycken som var värdiga att ta med i slutpresentationen.

Hur testade vi våningssängarna?

All samlad information utgjorde sedan grunden för fortsatt research hemma. Vi läste säkert ett hundratal tester och recensioner på de här sängarna. Detta utöver att vi alla har provat dem, suttit i dem, studerat material, och design i varenda säng. 

Vi träffades efter det här arbetet allihop och gick igenom testresultaten. Efter den här grundliga studien plockade vi fram ett antal sängar och vinnarna har vi alltså listat här idag.

Våra favoriter

Premium: Frigg Våningssäng Manis-h

Detta är en snygg säng i svart lack. Färgen är vattenbaserad och alltså inte det minsta giftig. Det här danska märket är kända för sin höga kvalitet på möbler och det visar de inte minst genom att ge dig tio års garanti på sängen.

Sängen har lamellbottnar och är överlag tillverkad av väldigt hög kvalité och eftersom det är ett danskt märke kan man lita på att säkerhetstesterna överensstämmer med Europas standarder.

Den översta sängen har paneler som en säkerhetsåtgärd. I priset ingår också madrasser och överdragslakan och kostar cirka 7000 kronor.


Mellan: Hoppekids Våningssäng Basic

Hoppekids har alltid högkvalitativa produkter och deras Basic våningssäng är inget undantag. Denna enkla, men stilrena design är tillverkad i furu som är både FSC-certifierat och svanenmärkt.

Furun är väldigt naturlig att man kan märka av små sprickor, ojämnheter, eller färgskillnader. Men detta gör också att man kan vara säker på att det inte finns några farliga ämnen som materialet har blivit behandlat med som kan skada barnet.

Lacken är också av naturlig bas och är så naturligt att klåda kan läcka ut, men detta är inget farligt. Den har ett mått på L168 x B81 x H145 cm med ett bäddmått på 70 x 160 cm.

Den översta sängen har träbrädor som ram för säkerhet och våningssängen har en platt stege med säkra trappsteg. Den har ett bra cirkapris på 3750 kronor.


Budget: Eden Wood Våningssäng Felix

Lätt, liten, och smidig är det här en passande möbel på exempelvis sommarstugan eller i gästrummet. Specialiteten med den här är att den har höga ben som gör att den har mycket utrymme under sängen till förvaring.

Den är miljöcertifierad och svensk, något vi naturligtvis vill stoltsera med! Träslaget är furu och den går alldeles utmärkt att måla om man vill ha en annan färg än vit. Stegen är placerbar på både höger och vänster sida. 

Det här är en nätt säng som, trots att den är fullängd och finns i både och 80- och 90-bredd, ser den ut att ta lite plats. Gavlarna har ribbor som ytterligare bidrar till att sängen ger ett luftigt och ljust intryck. 

Den är stabil och stadig trots sitt sirliga utseende och även här har man en säng som kommer att hålla många år och som barnen kan växa i. Ett jättebra pris är det på den här sängen.

Våra utmanare

Vale Familjevåningssäng Manis-h

Det blev ytterligare en Manis-h-säng med i det här testet. Detta för att den har en familjvariant som är så praktisk och dessutom bekväm. Den här sängen har en 90 centimeters säng upptill och sedan en 140 centimeters säng nertill.

Det finns en praktisk snedställd stege som gör att man kan ta sig upp till överslafen på ett bekvämt sätt.

Precis som den andra våningssängen från Manis-h listad här är den miljöcertifierad och kommer med tio års garanti. Priset ligger lite högre eftersom det är en familjestorlek: cirka 8700 kronor landar den här på.


Eden Wood Familjesäng Felix

Här har vi Edens variant på familjevåningssäng. Det är lika roligt varje gång man får ha med en svensk produkt. Har samma egenskaper som den 90 centimeter breda. 

Den här är betydligt billigare än Manis-h:s variant om man behöver en billigare säng. Kostar cirka 2500 kronor.


Jarl Våningssäng + Extra Säng/Förvaring

Detta är verkligen en snygg våningssäng som kommer passa i alla barnrum och denna har även en extra säng som man enkelt kan dra fram om barnen har vänner som ska sova över.

Under extra sängen finns det även två stycken lådor där man kan lägga vad man vill, täcken, lakan, leksaker, ja, förvaring helt enkelt. Hela sängen är tillverkad i furu.

Färgen man har använt är godkänd ekologisk färg som alltså är fri från kemikalier. Hela sängen är dessutom säkerhetscertifierad. Varje säng har en maxvikt på 100 kilo.


Produkter som utgått

Oliver Furniture Seaside Våningssäng

Det här är en våningssäng i premiumkvalitet och i klassisk skandinavisk design. En stilren, elegant, och tidlös modell, givetvis av hög kvalitet och säkerhet. Företaget Oliver Furniture satsar på hållbarhet och funktion i sina eleganta möbler.

Här har du en våningssäng dina barn kommer att älska! Den har roliga tillbehör man kan köpa i form av kuddar och draperier för att öka mysfaktorn ytterligare om man vill. Stegen kan placeras på antingen höger eller vänster sida, vilket gör att den är lättmöblerad.

Detta är en fullängdssäng på 207 cm och höjden ligger på 176 cm. Sängbredden är 90 cm. Den klarar alltså standardmåtten och även lägenheter med lågt i tak. Den är tillverkad i tålig björk samt MDF och lackerad i vacker, halvblank, vit färg.

Övre våningen har ett roligt räcke med vertikala spjälor, vilket gör att den ser annorlunda ut än de sängar som bara har ribbor som räcke i överslafen.

Den här sängen kostar en del, men det är en möbel som barnen har många år framöver. Den ligger på cirka 15 000 kronor om du köper den på nätet.


Classic Kids Våningssäng

Här har vi premium vinnaren utan extrasängen. Även denna består av furu och håller många år och passar i barnrum där det blir hårt slitage på alla möbler. Den här kommer klara att barnen klättrar och hänger i den. En perfekt barnrumssäng, helt enkelt.

De två enkelsängarna är “staplade” på varandra på ett sätt som gör att det bildas roliga fönstergluggar i nedre sängslafen. Det medför en mysig ombonad känsla och det är ett ställe som är perfekt att bygga koja i!

Den här sängen har en ribbotten som gör att det blir extra stuns i madrassen och som även gör att den inte isolerar fukt, utan luftas bättre. 

Stegen har platta bekväma steg att kliva på, något som brukar kunna vara ett problem annars. Stegar till våningssängar brukar INTE vara bekväma! 

Måtten på sängarna gör att de kan hänga med genom hela tonåren om det behövs: 190 x 90. Sängen är vitlackad. Priset ligger på cirka 5750 kronor. Ett jättebra pris för en säng som denna! 


​Classic Kids Våningssäng med en Extra Säng

Här har vi en snygg och smart premiumvinnare som kommer passa i alla hushåll. Två stycken bekväma sängar som mäter 90 x 190 x 15 centimeter var.

Hela konstruktionen består av massiv furu så du kan lita på att allting är säkert och kommer hålla i många år. Stegen sitter även säkert på sängen och har bra och breda steg.

Det bästa med denna sängen är att den kommer med en till extra säng som man enkelt rullar ut från under sängen - perfekt när barnen har en kompis som ska sova över.

Hela sängen är 154 centimeter och 198.4 centimeter bred. Cirkapriset ligger på 6900 kronor, vilket verkligen är värt det för en sådan premiumprodukt.


Hoppekids Basic Våningssäng Flower Power Sängpaket

Så himla snygg och funktionell! Våningssängen finns i flera storlekar, något som är jättebra eftersom du kan specifikt beställa en utefter dina exakta behov. 

Du kan välja mellan 70 x 160 cm, 70 x 190 cm, eller i fullängd 90 x 200 cm. Madrasser med överdrag ingår i sängpaketet.

Den har en vändbar stege så att du kan möblera den så som du behöver. Sängen är även svanenmärkt och alltså miljöcertifierad och även målad med ett miljövänligt lack.

Sängpaketet som vi föll för består förutom av madrassen av; två runda bolster, två stycken kuddar, samt dessa underbara färgglada gardiner i sex sektioner. 

De kan knytas upp under överslafen om man vill ha undan dem, eller fälla ner dem om man vill ha en mysig ombonad koja eller helt enkelt vara ifred när man sover. 

Verkligen prisvärd, tyckte panelen! Cirka 7700 kronor för hela paketet, med madrasser, kuddar, gardiner, och allt!


Stompa Uno Våningssäng med Förvaring

En jättefin möbel, med massor av praktisk förvaring under sängen. Det här är mer än bara en säng, eftersom dina barn kan ha sina grejer i den också. Den är stadig och vacker i sin utformning. 

Den är vitlackad och stegen har breda, sköna steg, som gör att det är mjukt och rart för fötterna att klättra upp i den övre sängen.


Zebra Collection Våningsäng Arvid

Finns i ren furu, svartlackerad eller vitlackerad furu. En bra säng till ett rimligt pris för den som behöver tänka på budgeten. Stege och ribbotten ingår men madrassen måste man köpa separat. Cirkapriset ligger på överkomliga 3000 kronor. 

Frågor och svar

Hur länge kan man använda våningssängar gällande kvalité?

Detta varierar såklart beroende på vilken modell av våningssäng du köper. Idag har ju tillverkare och konsumenter ett stort säkerhetstänk och med någonting så stort och ‘seriöst’ som en våningssäng skulle man nog behöva leta länge för att hitta en av dålig kvalité.

Så det ska inte vara några problem med att få sängen att hålla väldigt länge. Den kommer absolut hålla tills barnen flyttar hemifrån och har ni tagit hand om den står den säkert bra och säkert för barnbarnen också.

När kan barn börja sova i våningssängar?

Under våra undersökningar har vi fått olika uttalanden om just vilken ålder som är passande för barn att börja sova i en våningssäng. Det finns inte heller någon sorts ‘lag’ på när det är säkert för barn att sova på den översta slafen.

Därför rekommenderas det alltid att barn under 6 år inte ska sova i den översta slafen och den understa sängen är ju en vanlig säng, så det är ju som vanligt.

Var dock noga med att se till så att båda slafarna har ett räcke och om det är flera sektioner att mellanrummen är så pass små så att barnets huvud och kropp inte kan hamna i kläm.

Är det verkligen säkert att använda våningssängar?

Jadå, det är säkert, annars skulle det inte vara så vanligt som det är. Trots detta finns det såklart många risker med våningssängar och den största är ju såklart att barnet kan ramla ner från toppen.

Som jag nämnde ovan kan man även hamna i kläm mellan räcken om de är för stora eller också om man har fel madrasstorlek. Har man en mindre madrass än sängen är lång finns det risk för att man klämmer sig.

Se till att stegen är säker att använda och enkel för barnen att klättra upp och ner på. En del har mindre, rundade steg, vilket jag tycker är väldigt dåligt eftersom man ska gå på dem varje dag och man får då inget bra grepp.

Kan jag bygga min egna våningssäng?

Visst kan du det! Det finns mycket tips och även gratis planer på internet så att man enkelt ska komma igång. Det tar inte heller speciellt långt tid, ungefär en till två dagar får du räkna med, shopping ej inkluderat.

Detta är såklart en smart idé om du verkligen vill spara pengar och vill ge dig an ett roligt projekt som faktiskt kommer vara en lösning på ditt platsproblem och ge dina barn en sovplats.

MEN, precis som det kan vara en bra lösning måste du också tänka på att det är just där dina barn kommer sova och spendera mycket tid - mycket aktiv tid. Så är du inte händig och inte vet vad du ska kolla efter så att den blir säker kan jag bara råda dig att avstå.

Eller såklart fråga om hjälp. Har du vänner eller familj som kan snickeri är det bara att fråga på. Annars kan de pengarna du sparar på att bygga själv komma tillbaka och bita dig senare om en olycka händer.

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals