Bästa madrasskydden för barn 2024 – Håll spjälsängsmadrassen torr och fräsch

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

För de flesta småbarn händer det olyckor i sängen eller spjälsängen även om du använder blöjor på ditt barn. Blöjor kan läcka om de sätts på fel och det händer nog alla någon gång.

När barnet blir större tar hen ofta av sig blöjan under natten och då blir det blött i sängen. Att ha ett par madrasskydd som du kan ha i användning roterande är verkligen guld värt och håller sängen och madrassen ren och fräsch.

Ett bra madrasskydd förlänger livslängden på madrassen, men ger även barnet en skönare sömn. Madrasskydd absorberar nämligen väta om olyckan skulle vara framme och det blir inte plaskvått i sängen på samma sätt.

Vinnaren i premiumklassen blev Aerosleep 3D Baby Protect Madrasskydd medan Vinter & Bloom Bed Protector tog hem första platsen i mellanprisklassen.

Kaxholmen Plastad Frotté Madrasskydd blev vinnaren i budgetkategorin och vi har en rolig specialare med Candide Air Madrasskydd. Missa inte dom och våra utmanare längre ned!

Premium: Aerosleep 3D Baby Protect Madrasskydd

Baby Protect är ett unikt madrasskydd som har en andningsfunktion som gör att kvalster inte bildas och skulle olyckan vara framme är absorberingsförmågan så hög att barnet inte blir så blött som med många andra madrasskydd.


Mellan: Vinter & Bloom Bed Protector

Vinter & Blooms madrasskydd är ett högkvalitativt skydd där du får verkligt mycket för pengarna. Det sköna, dubbla bomullstyget med ett tunt tyg undertill gör att materialet andas och att barnet inte blir svettigt trots att det är ett vattentätt tyg. Ett stort plus att det går att tvätta i 95 grader.


Budget: Kaxholmen Plastad Frotté Madrasskydd

Vill du investera i ett mycket praktiskt och prisvärt madrasskydd till barnets säng? Då kan vi verkligen rekommendera den här modellen från Kaxholmen. Kaxholmen madrasskydd är tillverkad i plastad frotté, som dessutom är ftalatfri och helt säker att använda. 

Det som är så bra med just det här skyddet är att det både andas, det är lätt att hantera, och det är enkelt att hålla rent. Tack vare det praktiska resårbandet, som sträcker sig runt hela skyddet, går det snabbt att spänna det runt madrassen så att det lägger sig jämnt.


Special: Candide Air Madrasskydd

Specialaren är ett fantastiskt madrasskydd i 3D-meshtyg. Den gör vilan och sömnen behaglig för barnet tack vare det smarta materialet som andas och gör att kroppstemperaturen regleras.

Undersidan på skyddet är vattentätt, vilket förhindrar att väta sugs upp av madrassen och den skyddar alltså madrassen på ett optimalt sätt. Detta skydd är unikt i sitt slag då det klarar 2 liter/kvm. Den går även att enkelt tvätta i tvättmaskinen.

Köpguide - Bästa madrasskydden

Olika typer av madrasskydd

Om ni investerat i en riktigt bra madrass till barn- eller spjälsängen, är det bra att också komplettera med ett madrasskydd. Det förlänger barnmadrassens livslängd och håller också madrassen hygienisk och bakteriefri, under perioden ni använder den. Om ni vill få några riktigt bra tips på det bästa madrasskyddet för spjäl- och barnsängar som finns på marknaden idag, rekommenderar vi att du läser vidare i vår köpguide.

Det finns många olika typer av madrasskydd. Du kan hitta både engångsvarianter och madrasskydd i textil, men vi vill i första hand rekommendera att du satsar på några varianter i tyg som du kan tvätta flera gånger. Det är det mest miljövänliga och det är också madrasskydd i textil som håller högst kvalitet.  

Det finns små madrasskydd som du kan placera under lakanet, där det är strategiskt bäst. Du kan också köpa formpassade varianter med resår som du kan trä över madrassen.   Materialet kan bestå av plastad frotté, tillverkad i bomull eller bambu. Båda varianterna kan vara framställda av konventionellt odlad gröda, eller vara ekologisk. 

Det finns också madrasskydd som är tillverkade med mer avancerad teknik och som i det närmaste liknar funktionstyger. Mer om dessa här nedan. 

Numera har många företag också egna så kallade consciousness-märkningar, där det inte enbart handlar om huruvida tyget är ekologiskt tillverkat eller inte, utan hur hela produktionscykeln för produkten ser ut.  

Det gäller faktorer som utsläpp vid transport och hur mycket vatten som går åt vid produktionen av tyget. Har företagen som en sådan policy som går ut på att minska belastningen av våra naturresurser, framgår det alltid på produkterna.

Viktiga överväganden

Storlek och funktion är en viktig aspekt på det hela. Du vill förstås att madrasskyddet ska hållas perfekt på plats och har du ett barn som gillar att sysselsätta sig med att riva upp lakanet och hela bäddningen när hen vaknar tidigt, är det bra att ha ett madrasskydd i form av ett dra på-lakan under själva madrassen. 

Då minskar du risken att madrasskyddet flyger sin kos och madrassen blir blöt av misstag. Som tidigare nämndes finns det också madrasskydd i ekologiska material för den som föredrar detta. 

Storleken är en annan viktig faktor och det ingen idé att madrasskyddet är för litet eftersom risken då är överhängande att madrassen blir blöt. Men tyget får heller inte vara för stort, så att det blir bökigt att bädda med och att den sitter dåligt av den anledningen.

Detaljer att titta på är alltså:

  • Tyg
  • Storlek
  • Hurudan funktion den har
  • Tvättråd

Så tar du hand om madrasskyddet

Madrasskydd är enkla att ta sköta, om du bara köper ett av bra kvalitet. Det bör tåla minst 60 grader, helst 90, så att du vet att bakterier avlägsnas i tvätten och att det verkligen blir rent. Använd gärna ett parfymfritt mjukmedel så känns madrasskyddet mindre under lakanet och blir mer följsamt.

Fördelar med madrasskydd för barn

Det finns en hel rad fördelar med att använda ett bra madrasskydd. Numera är madrasskydd ofta tillverkat med en avancerad, tredimensionell teknik som gör att det har god andasförmåga, vilket bidrar till barnets komfort och ser till att barnet hålls vältempererat och torrt under natten. 

Skyddet kan också bidra till en ökad tryckfördelning på madrassen, vilket ökar sängens komfort och madrassens livslängd ytterligare.

Eftersom skyddet håller madrassen ren, blir det lätt för dig att att bädda rent i sängen och madrassen är effektivt skyddad mot kvalster och bakteriebildningar. Det kan vara väldigt svårt att få en madrass torr som blivit blöt och av urinet kommer det att bildas bakterier i den.

Madrasskydd med 3D-struktur

Det finns enkla madrasskydd i frottéplast, men det har också börjat tillverkas väldigt avancerade typer av textilier i flera olika lagar. 3D-madrasskydd består av flera sektioner som alla har en viktig funktion i tyget. Det översta lagret har en luftig andasfunktion och ser till att barnet hålls svalt och torr under natten. 

De mellersta lager lagret har en hög absorptionsförmåga och skyddar mot läckage och håller också barnet torrt under natten. Det tredje lagret har till uppgift att se till att urinen inte kan rinna ner i madrassen.

Kuddar med skyddande tyg

Några tillverkare av madrasskydd för spjälsäng har också speciella hygienkuddar som du kan komplettera skyddet med. Kuddarna har även de tre lager som leder bort vätska som svett och saliv till det underliggande, uppsugande laget. 

Det här är perfekt för äldre barn som har problem med sängvätning och där både kuddar och täcken kan bli blöta. Innanmätet på kudden hålls då alltid fräscht och du behöver bara tvätta överdraget.

Madrasskydd och sängvätning

Sängvätning är en ganska vanlig åkomma hos barn och det kan många vara drabbade av högt upp i åldrarna. Det första du behöver göra är förstås att ta hjälp av BVC och barnläkare, för att kontrollera att allt är som det ska, om barnet inte blir torrt inom spannet för det normala. 

Det är därför viktigt att rådgöra med kunniga specialister inom området. Stress och otrygghet kan bland annat göra så att barnet väter i sängen. Det allra vanligaste är dock att barnets blåsa helt enkelt är inte är mogen. Vissa barns urinblåsa tar längre tid på sig att utvecklas och det är helt enkelt ingenting onormalt. 

Har du pratat med läkare och experter och vet att allting är okej med ditt barn, är det bara att hålla ut och tålamod och hjälpa barnet att få så bra rutiner som möjligt kring sänggåendet, vätskeintag och så vidare. Madrasskyddet en räddare i nöden och hjälper både barn och föräldrar att hålla ut under den här perioden. 

Det finns förstås alla möjliga inkontinenshjälpmedel även för större barn. Nattbyxa, kisslarm och mediciner finns att tillgå. Ett bra madrasskydd behövs dock i alla fall, eftersom olyckor kommer att hända. När större barn kissar i sängen i sömnen blir det förstås också rätt blött av den stora mängden och ett skydd räddar madrassen från att förstöras. 

Även här kommer madrasskyddet verkligen till undsättning. Din roll här som förälder förutom att först se till att sängen är renbäddad och bakteriefri, är att ha tålamod och inte vara sträng när det kommer till sängvätningen. Tänk på att problemet alltid försvinner med tiden.

Sammanfattningsvis

Vi kan inte nog understryka hur praktiskt det är att ha madrasskydd hemma, ur flera olika aspekter. Att en olycka sker i sängen händer alla någon gång och det kan vara allt från att en blöja hamnar på sned vid bytet, eller att den åker av under natten. För de lite äldre barnen som ska vänja sig av med nattblöja, är det förstås heller inget ovanligt att en olycka händer då och då. 

Ett madrasskydd sparar dig massor med besvär och håller länge fräsch, trots allt det läckt under natten. Det är ingen stor investering, men ger otroligt mycket smidighet och komfort och är också fördelaktigt av rena hälsoskäl, eftersom det minskar risken för bakteriebildning i madrassen. 

Madrasskydd kan du köpa på flera olika ställen och många tillverkare av sängmadrasser erbjuder ofta olika typer av madrasskydd som du kan komplettera med. Det finns alltså gott om alternativ av hög kvalitet. 

Vi kan också passa på att säga några ord om själva madrassen: det är väl värt att satsa på en bra madrass med god andasfunktion stället för den allra billigaste skumgummimadrassen. 

Barn kan svettas otroligt mycket under natten och är det inte bra sovkomfort vad gäller temperatur och fukt, kommer barnet att vakna oftare. Så att se till att barnets säng har så bra miljö som möjligt. 

Har du dessutom ett bra madrasskydd, kommer madrassen att hålla för framtida småsyskon också. Här i vår köpguide har vi valt ut flera stycken madrasskydd som vi kan gå i god för att de håller hög kvalitet och som många användare är nöjda med.

Våra favoriter

Premium: Aerosleep 3D Baby Protect Madrasskydd

3D Baby Protect är till för att ge din bebis maximal komfort inför en skön natts sömn. Baby Protect ger sängen en bra luftcirkulation och reglerar barnets kroppstemperatur, så att risken för överhettning minskar.

Utöver det skyddar madrasskyddet mot olyckor och har exceptionell uppsugningsförmåga. Tack vare 3D-strukturen och dess utmärkta andningsförmåga får barnet ett naturligt skydd mot uppkomst av kvalster. Materialet innehåller inga allergena ämnen. Du kan tvätta Baby Protect i 60 grader.

Aerosleep tar fram hygieniska, hållbara, och praktiska lakan och sovtillbehör för barn och här har man fokus på att optimera barnets sömn, som faktiskt är en väldigt viktigt aspekt på barnets tillväxt och hälsa.

Deras sortiment omfattar madrasser och kuddar, vilket gör att du kan köpa hela sängutrustningen till barnen från varumärket om du vill.

Den unika 3D-tekniken som är deras signum består faktiskt till största delen av hålrum, vilket gör att deras produkter har en fantastisk andningsförmåga och gör sängmiljön så hygienisk som möjlig.

Baby Protect har mått på 60 x 120 cm och tjockleken är 60 mm. Den finns dock i många olika storlekar att välja mellan.


Mellan: Vinter & Bloom Bed Protector

Vinter & Bloom är ett svenskt märke med säte i Stockholm som tillverkar många olika barnrelaterade produkter. Förutom sänglinne och sängprylar tillverkar de också annan inredning till barnrummet.

I och med Bed Protector har man tagit fram ett madrasskydd som är mjukare än det klassiska frottéunderlägget. Materialet består av två lager mjuk bomull och ett tunt lager mjuk, gummiliknande yta gör att den är 100% vattentät.

Eftersom tyget har en utmärkt andningsförmåga blir barnet som ligger på madrasskyddet inte svettig. Tyget glider inte omkring på madrassen utan sitter stadigt under lakanet.

Produkten finns i flera storlekar och kan användas från vaggor till sängar i fullstorlek. Den är helt fri från PVC och innehåller därmed inte några skadliga cancerframkallande ämnen. Madrasskyddet är tvättbart i 95 grader, vilket gör den mycket hygienisk.


Budget: Kaxholmen Plastad Frotté Madrasskydd

Kaxholmen Plastad Frotté är ett mycket praktiskt madrasskydd för barnmadrasser. Det som gjorde att vi valde just den här modellen som budgetvinnare beror inte bara på att det kommer till ett mycket förmånligt pris.

Vi gillar också det här skyddet lite extra då det som sagt är tillverkat av plastad frotté. Frottén är ftalatfri och andas bra, samtidigt som materialet också gör att det är smidigt att hantera. 

Det går snabbt och enkelt att trä på skyddet runt madrassen utan att det korvar sig eller viker sig så där oskönt. Istället lägger det sig rakt och jämnt runt hela madrassen.

En annan sak som vi gillar är att skyddet finns i flera mått för anpassning efter ditt barns säng. Som pricken över i:et kan du tvätta skyddet i 90°C. Mycket bra.


Special: Candide Air Madrasskydd

Candide Air är varumärkets madrasskydd som inte är tillverkat i bambu utan av ett 3D-meshmaterial som andas. Det ger barnet en balanserad och behaglig temperatur i sängen.

Modellen är ett dra-på-lakan som ligger spänt och förseglat över madrassen. Undersidan är ett mycket tunt polyestermaterial som är vattentätt och och förhindrar vätska att rinna ner i madrassen.

Skyddets yta är väldigt mjuk och skön att ligga på och barnet kommer varken bli för varmt eller för kallt eftersom 3D-meshmaterialet ger en bra luftgenomströmning.

Vi gillar även att man enkelt kan slänga in madrasskyddet i tvättmaskinen och tvätta i 30 grader. Måtten ligger på 120 x 60 cm.

Våra utmanare

Candide Dra-På-Madrasskydd Bambu

Bäddmadrasskyddet är speciellt avsett för barnvagnar, vaggor, och spjälsängar. Och dess specialitet är att det är tillverkat i miljövänligt bambu. Materialet andas och den speciella bambuviskosen har även antibakteriella egenskaper.

Den övre sidan är i ett frottétyg som är tillverkat av 80% bambuviskos och 20% polyester, något som gör tyget mycket mjukt och behagligt att ligga på.

Bambu är ett material som leder bort fukt, vilket skapar en hygienisk yta och kvalster trivs inte heller i materialet. Undersidan är tillverkad i 100% polyuretan som är helt och hållet vattentätt.

Madrasskyddet är i form av ett dra-på-lakan, vilket gör att det sitter kvar på madrassen och barnet riskerar inte att trassla in sig i det.


BabyDan Frottéunderlag

Baby Dan tillverkar och utvecklar olika typer av säkerhetsutrustning för barn och i deras sortiment har de även möbler och textilier. Deras klassiska frottéunderlag skyddar effektivt madrassen när olyckan är framme.

Den här är i form av ett tygstycke på 90 x 50 cm. Du lägger det ovanpå madrassen, viker in kanterna, och för att försegla det ordentligt är det jättebra att lägga ett tunt bomullslakan ovanpå. Produkten är helt fri från PVC.


Doomoo Basics Madrasskydd

Doomoo Basics madrasskydd har en unik sammansättning av fem olika lager med material som gör att den har en exceptionell uppsugningsförmåga. Trots att den absorberar stora mängder vätska känns materialet ändå torrt.

Madrasskyddet har en utmärkt andningsförmåga och håller barnet torrt. Tyget är stadigt och ligger på plats under lakanet. Det gör att det här är ett underlägg som med fördel kan växa med barnet och passar att lägga på tvären på madrassen hos det lite större barnet.

För spjälsängar med samma mått som madrasskyddet finns praktiska flikar att lägga över kanten. En av de stora fördelarna med skyddet är att det är tvättbart i hela 90 grader och kan även torktumlas.


Saxnäs Home 2-Pack Madrasskydd

För den som föredrar giftfria material är Saxnäs madrasskydd tillverkade i certifierade material och en ekologisk produkt som med sina mått på 120 x 60 cm passar alla spjälsängar.

Materialet består av 80% bomullsfrotté på ovansidan och en baksida i polyester som är helt vattentät. Ett tvåpack är oerhört praktiskt eftersom om man då har ett helt set som man ständigt kan ha i användning.

Man tar helt enkelt bara fram ett nytt när det är dags att tvätta det man har i sängen. Packet kommer även i två storlekar.


BabyMatex Madrasskydd

BabyMatex Madrasskydd är en större modell som passar för madrasser till barn- och juniorsängar. Madrasskyddet är väldigt behagligt och mjukt, vilket innebär att det inte heller prasslar eller skrynklar sig så lätt. 

Tack vare att skyddet har ett vattenavvisande överdrag i bomullsfrotté skyddas hela madrassen. Bra material som andas har det också!


Summerville Madrasskydd Spjälsäng

Här har vi ett lite lyxigare madrasskydd från Summerville. Trots att det kommer till ett någorlunda högre pris anser vi att det är värt det. Framförallt då madrasskyddet är gjort av ekologisk bomull. Materialet är både bra, andas och känns skönt. 

Sen gillar vi också att skyddet består av två tjocka tyglager. Det ena lagret består då av den mjuka behagliga bomullen, och det andra av praktisk frotté som skyddar madrassen mot vätskor och läckage.

Som pricken över i:et har skyddet ett praktiskt resårband i hörnen. Det gör att du enkelt kan fästa skyddet runt madrassen utan att det viker sig eller riskerar att glida av. Riktigt smart! kan tvättas i maskin i 60°C. Vi är nöjda.


Rätt Start Bäddskydd Ambipur

Det svenska märket Rätt Start tar fram mycket prisvärda produkter när det gäller utrustning för barn och deras madrasskydd Ambipur i skön bomullsfrotté är en praktisk variant med resår i hörnen som gör den lätt att fästa.

Undersidan består av mjuk plast och ovansidan är i 100% ekologiskt certifierad bomull. Det är ett allergivänligt madrasskydd för den som har barn med kontaktallergier av olika slag.

Materialet är snabbtorkande, vilket minimerar uppkomsten av kvalster. Måtten är 120 x 60 cm.


Produkter som utgått

Bozz Madrasskydd Ull

Ett underbart madrasskydd i ull som gör bebisens nattsömn extra god och djup. Ull håller barnet perfekt tempererat, materialet andas, och reglerar kroppstemperaturen. Det svalkar när det är varmt och värmer när det är kallare i rummet.

Framsidan är 100% ull och baksidan består av polyester. Notera att det här madrasskyddet inte är 100% vattentätt om det kommer mycket väta under natten, så att ha ett tunt madrasskydd under den är en bra idé.

Däremot behöver man inte oroa sig för att det skulle var ohygieniskt eftersom ull har den sinnrika funktionen att innehålla lanolin, som förvandlar urin till vatten! Ja, det är alldeles sant!

Det är också av den anledningen som man brukar kombinera tygblöjor med yllebyxor. De är lätt att hålla rena och hygieniska. Måtten på den här produkten är 60 x 120 cm och den kan tvättas i ullprogrammet i tvättmaskinen.


Playgro Madrasskydd

Playgro madrasskydd är ett bra madrasskydd som ger mycket för pengarna även om det inte är ett av de lyxigaste på marknaden. Överdraget är designat som ett praktiskt madrasskydd och hålls därmed enkelt på plats i alla väder.

Trots att den är 100% vattentät har den en andningsfunktion och den skapar en behaglig sovmiljö för barnet.

Produkten är också allergitestad och du som har barn som har känslig hud behöver inte oroa dig för att barnet skulle kunna få utslag av produkterna.

Tyget är ekologiskt och öko-tex certifierat. Överdraget tål 60 grader maskintvätt och är allergisäkert. Måtten ligger på 70 x 90 cm.


Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals