Bästa blöjan 2024– Håll babybaken torr med blöjor av kvalitet

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

När man fått barn och ska sätta sig in i allt från nappar till barnvagnar kan saker och ting kännas rätt överväldigande. Modeller, storlekar, priser, material, miljövänlighet, det är ingen ände på alla faktorer som spelar in och som man ska ta ställning till! 

Det här gäller även blöjor inte minst. När vi fick vårt första barn var det jättejobbigt att inte veta vad som var bäst för barnet och miljön.

Vi testade många av de billigare blöjorna från de stora butikskedjorna och de var inte alls bra för barnets hud. Ytterligare en sak att ta hänsyn till alltså.

Vis av erfarenheten har vi nu sammanställt det här testet till dig så att du kan koppla av och känna dig mer säker i blöjdjungeln.

Det finns som sagt vansinnigt många blöjmärken och kvaliteter att välja mellan. Både när det gäller tyg- och engångsblöjor.

Vi har också i det här testet provat några andra tillbehör, exempelvis inlägg för tygblöjor och även en potträningsblöja som vi har med som vår specialare, som är en blandning mellan vanlig underbyxa och tygblöja.

I vårt test denna gång blev vinnaren i premiumklassen en tygblöja: Allt-i-ett Blöja från ImseVimse klev upp på prispallen.

Mellankategorin vanns av en klassiker, nämligen Pampers New BabyBudgetvarianten är Natys blöja, ett verkligt bra val för alla!

Premium: ImseVimse Allt-i-Ett Blöja

Premiumvinnaren blev faktiskt en tygblöja! Det här är en blöja i exceptionellt bra design och funktion, som både sparar pengar och miljö.

Enkel att använda även för den som är nybörjare och rädd för att det här med tygblöjor ska vara krångligt och jobbigt. Den här blöjan kan alla använda, den är skonsam mot babyns hud och utgör en bra bas hemma för blöjanvändningen.

Man ska komma ihåg att man med fördel kan kombinera de här med lite engångsblöjor också, om man ska ut på språng.

Fördelar

  • Praktisk tygblöja
  • Kräver inga inlägg
  • Torkar snabbt

Nackdelar

  • Något dyr
  • Kan kännas lite ofräscht vid mycket avföring

Mellan: Pampers New Baby

Här är blöjan många använt och känner igen. De flesta hudexperter är idag överens om att blöjorna vi har på marknaden håller exceptionellt hög kvalitet. Pampers är ett av de märken som absorberar vätska jättebra och då också håller barnets hud torr och fin.

Har du en liten nyfödd hemma är Pampers New Baby perfekt att använda. Kanske vill du också använda dig av tygblöjor men är förstagångsförälder och känner dig lite osäker på det här med blöjbyte.

Jag föreslår då att du börjar med att använda engångsblöjor tills du blivit varm i kläderna och sedan successivt går över till tyg.

Fördelar

  • Bra blöjor till bra pris
  • Minskar rödhet och känslighet runt rumpan
  • Finns i flera olika varianter

Nackdelar

  • Inte bra för miljön
  • Kan upplevas som lite prasslig

Budget: Naty Blöja

En jättefin ekologisk engångsblöja och jag är så glad och stolt att få sätta en sådan här bra blöja i budgetkategorin. Tänker på miljön likväl som bebisens känsliga hud.

Ett superbra val om du vill känna att du ger din familj hälsosamt alternativ. Den här blöjan har så många bra saker att jag knappt vet var jag ska börja. Läs mer i den mer detaljerade texten här!

Fördelar

  • Går att kompostera
  • Känns som mjukt tyg
  •  Prisvärd

Nackdelar

  • Måste bytas rätt ofta

Special: Bright Bots Potträningsbyxor

Specialaren vi har med här idag är en jättebra uppfinning! Underlättar potträningen för barn som inte är så intresserade av att gå på pottan, vilket är vanligt.

Träningsbyxan har viss uppsugningsförmåga vilket förhindrar olyckor i soffan eller sängen. Men barnet känner samtidigt att det blir blött och lär sig koppla samman det med att det är dags att sätta sig på pottan. En klar favorit i panelen.

Fördelar

  • Kombination av underbyxa och blöja
  • Bra komplement under potträning
  • Kan tvättas och återanvändas

Nackdelar

  • Håller inte tätt för mycket urin/ avföring
  •  Något små i storlekarna

Varför ska du lita på oss?

Vi var i detta test nio småbarnsfamiljer som testade en blöjsort eller ett tillbehör var. Vi har noggrant läst innehållsförteckningarna för att kontrollera materialval och kvalitet, tvättat tygblöjorna tio gånger innan vi betygsatte, och givetvis poängsatt absorptionsförmåga och passform.

Vem behöver en blöja?

Ja, svaret är givet! Alla nyblivna föräldrar behöver blöjor. Det går åt många under småbarnsåren! Sedan är det naturligtvis upp till var och en vad man föredrar för typ av blöja. Man kan använda engångs-, tygblöjor, eller en variant av båda.

Det är också viktigt att en blöja absorberar kisset effektivt, urinet bildas nämligen till ammoniak och det gör att babyn får utslag och irriterad hud.

En annan viktig sak är att blöjan klarar av att separera urinet och avföringen, vilket också har att göra med hur bra blöjan kan suga upp kisset. Om det inte fungerar på ett bra sätt, bidrar det också till att bebisens hud blir jätteirriterad.

Hur kom vi fram till vilka blöjor vi skulle testa?

Det var inte så svårt att jobba sig fram till de produkter som skulle vara med i testet. Råd & Rön, Konsumentverket, och andra tester hjälpte oss att komma fram till valen, i kombination med våra egna gedigna erfarenheter.

Efter att vi såg till att vi hade rätt storlek för rätt barn - detta är viktigt - beställdes alla blöjor och tillbehör.

Vi har gått igenom alla stora blöjmärken och ett stort antal av de mindre varumärkena. Är du intresserad av att få veta mer om badblöjor, så kolla in vårt tidigare test om det.

För vår egen del tog det ett bra tag innan vi hittade ett bra system som vi trivdes med när det gällde val och hantering av blöjor. Vi ville tänka miljövänligt och samtidigt ha bra produkter som var skonsamma mot barnets hud.

Tygblöjor var bra, men det var samtidigt krångligt att ha tygblöjor när man inte var hemma. Att släpa omkring på bajsiga blöjor för att man skulle ha dem med hem och tvättas var inte roligt för någon.

När man var hemma däremot var det inget problem alls med tygblöjor, det handlade bara om att hitta ett effektivt och smidigt sätt att hantera dem på.

Vi hittade en balans genom att helt enkelt använda tygblöjor hemmavid, men ha engångsblöjor med oss når vi skulle iväg på saker.

Vid användning av allt-i-ett-blöjor är det bra att använda engångsinlägg. Det kan låta motsägelsefullt visserligen, att man ska använda engångsprylar när man vill vara miljövänlig och återvinningsbar.

Men ett engångsinlägg är ett tunt rispapper som gör att man enkelt och på ett hygieniskt sätt kan avlägsna avföring från blöjan. Utan att man för den sakens skull bidrar till blöjberget.

Hur testade vi blöjorna?

Vi fyllde alla i enkäter med poängsättningar, samtidigt som vi givetvis testade dem på våra barn. Resultaten blev noggranna och detaljerade, så vi är väldigt nöjda med det här testet!


Våra favoriter

Premium: ImseVimse Allt-i-Ett Blöja

ImseVimses tygblöja är en modern produkt med en så otroligt smart design att det inte behövs några extra inlägg i blöjan. När den här kom ut på marknaden blev det verkligen enkelt att använda tygblöjor.

När det är dags att byta skrapar man bort eventuellt bajs direkt i toastolen eller använder ett litet engångsinlägg till den. På så sätt är det enkelt rengöra den.

Du tvättar den sedan den som vanligt i maskin. Det finns smidiga blöjpåsar som tillbehör om man vill förvara dem på ett praktiskt sätt.

Just när det gäller tvätt har den en finurligt funktion som gör att kardborrefästena inte fastnar i andra plagg när du tvättar. Blöjan är utrustad med tvättflikar som skyddar kardborren från att fastna i annat.

Yttertyget på blöjan är vattentätt men som ändå andas. Blöjan torkar också snabbt tack vare tyget. De fasta inläggen i blöjan har en finurlig funktion som gör att du kan välja mellan frotté eller bomull närmast huden.

Har du aldrig använt tygblöjor förut och är skeptisk om du ska mäkta med projektet, ska du definitivt testa på den här blöjan. Enklare än detta blir det helt enkelt inte!

Man kan tycka att det är dyrt med tygblöjor när man ska köpa dem, men då lurar man sig själv. Att köpa engångsblöjor kostar flera tusen per år!

Så att investera i exempelvis 10 tygblöjor är inte bara bra för miljön, utan faktiskt för plånboken också. Blöjan från ImseVimse kommer i flera storlekar och två utföranden.

Fördelar

  • Praktisk tygblöja
  • Kräver inga inlägg
  • Torkar snabbt

Nackdelar

  • Något dyr
  • Kan kännas lite ofräscht vid mycket avföring

Mellan: Pampers New Baby

Pampers är ett klassiskt pålitligt märke som levererar bra blöjor i alla storlekar, från den nyfödda bebisen till det lite större barnet som har börjat gå.

Företaget har utvecklat en teknologi kring blöjor som de kallar för Absorb Away. Den gör att blöjorna effektivt absorberar urin och lös avföring och alltså håller det borta från barnets ömtåliga hud.

Bebisars hud är otroligt ömtåliga och kan snabbt bli riktigt röda och nariga. Det här svider naturligtvis och tar jätteont på barnet om det händer, så man måste verkligen göra allt för att undvika detta.

Har man i alla fall inte lyckats och barnets hud blivit irriterad får man vara extra noga under en period, smörja med en bra medicinsk kräm, exempelvis Inotyol eller liknande, och framförallt komma ihåg att byta ofta.

Men det fina med Pampers, förutom att priset är bra med tanke på kvaliteten, är att du har goda förutsättningar att slippa det här om du sköter blöjbytena ordentligt. Blöjan har en inbyggd fuktighetsindikator som blir blå när den behöver bytas.

En annan bra finess är att den har en passform som är bekväm för barnets navel. Den kan vara lite ömtålig den första tiden efter att navelsträngen klippts av. Fästena är överlappande mot framdelen, vilket innebär att den passar trots att bebisen växer.

Pampers baby dry är en jättebra allroundblöja som du kan använda på heltid eller kombinera med tygblöjor om du vill det.

På nätet kan du köpa större paket med Pampers New Baby och spara massor med pengar. Ett fantastiskt fyndpris!

Fördelar

  • Bra blöjor till bra pris
  • Minskar rödhet och känslighet runt rumpan
  • Finns i flera olika varianter

Nackdelar

  • Inte bra för miljön
  • Kan upplevas som lite prasslig

Budget: Naty Blöja

En jättefin engångsblöja som är både Svanenmärkt och godkänd av Astma- och allergiförbundet. Läckagebarriären består av majsfilm, vilket gör den komposterbar.

Trots att den är vattentät andas ändå majsfilmen och håller fukt borta. Du har en luftig och torr blöja trots att den är i användning.

Som ekologisk blöja har man naturligtvis satsat mycket på materialet i den. Blöjan är FSC-certifierad. Detta innebär att cellulosan i blöjan är framställd av träd med ansvarsfullt skogsbruk.

Till och med tryckfärgen på blöjan är ekologisk och fri från tungmetaller. Blöjan är helt parfymfri och inget klor finns i den.

Blöjan är mjuk och tygliknande och ger en bra passform. Det var möjligt för barnet att sparka fritt med benen och det satt inte åt på ett obekvämt sätt någonstans. Det finns några storlekar och utföranden att välja mellan.

Och de här blev då vinnare i budgetkategorin eftersom de också har ett jättebra pris som effektivt konkurrerar med vanliga blöjor. 

Fördelar

  • Går att kompostera
  • Känns som mjukt tyg
  •  Prisvärd

Nackdelar

  • Måste bytas rätt ofta

Special: Bright Bots Potträningsbyxor

En intressant bubblare bjuder jag på den här gången! Har du hört talas om potträningsbyxor? Det är helt enkelt ett mellanting mellan underbyxa och blöja.

När ditt barn börjat gå kring ettårsåldern och efter, så är det dags att börja med potträningen. Det är inget man ska stressa med eller pressa barnet med, det är jätteviktigt att det går i barnets egna takt.

Du behöver inte oroa dig för att det inte ska fungera även om barnet inte verkar intresserad alls av potträning. Det finns liksom ingen risk för att ett barn som är fullt normal i utvecklingen i övrigt kommer att börja skolan och fortfarande vägra gå på toaletten.

Bara låt det ha sin egen gång, så ordnar det sig! Särskilt som förstagångsförälder kan det kännas viktigt att allt går som på räls och att det till och med är pinsamt om ditt barn är sist på dagis att gå på pottan. Så bara släpp det, så ordnar det sig!

När det är dags att introducera pottan kan ett par sådana här byxor hjälpa till på traven. Barnet får känna på hur skönt det är att röra sig fritt utan otympliga blöjor.

Dessa kan verkligen rekommenderas. De kommer även i tre fina, väldigt färgglada färger.

Fördelar

  • Kombination av underbyxa och blöja
  • Bra komplement under potträning
  • Kan tvättas och återanvändas

Nackdelar

  • Håller inte tätt för mycket urin/ avföring
  •  Något små i storlekarna

Våra utmanare

Libero Touch 1

Här har vi en variant av blöja från Libero som har blivit väldigt populär då den är rekommenderad av astma- och allergiförbundet.

Det som gjorde att vi fastnade för just denna modell till det här testet var främst för att den är testad och godkänd av ett seriöst förbund, men även då den är gjord för att passa riktigt bra på de allra minsta bebisarna. För dem kan det vara svårt att hitta blöjor som sitter på plats utan att sitta för hårt, men här gör dessa ett riktigt bra jobb.

Passformen är bra men ändå mjuk, och tack vare den praktiska och behagliga omlottknäppningen behöver du aldrig oroa dig för att den känsliga naveln skadas eller kommer i kläm.

En riktigt smart detalj som uppskattas väldigt mycket är våtindikatorn på blöjans utsida, vilket innebär att tyget byter färg när blöjan är full och måste bytas. Väldigt prisvärd och bra, helt enkelt.

Fördelar

  • Rekommenderas av svenska astma- och allergiförbundet
  • Riktigt bra för de minsta bebisarna
  • Våtindikator som ger signaler om när blöjan ska bytas

Nackdelar

  • Kan prassla en aning
  • Inte miljövänlig 

Bambino Mio Allt-i-Ett Tygblöja

Denna blöja från Bambino är, precis som vår premiumfavorit, en tygblöja. Det som är så praktiskt med denna variant är att storlek och passform kan justeras genom att du snabbt och smidigt spänner om banden, vilket innebär att du aldrig riskerar en för lös eller för åtsittande blöja.

Den kan även användas som engångsblöja, eller som underbyxa då barnet ska lära sig gå på toaletten.

Priset är något som kan kännas lite för lyxigt för att vara på en blöja, men tänker du efter så är det rena rama investeringen att köpa en tygblöja.

Så inte är denna blöja bara bra för ekonomin och miljön i sig, den är även bra för bebisens välmående och hygien då materialet varken skaver eller upplevs som torrt och hårt. Tack vare blöjans superabsorberande kärna hålls även fukt och annan vätska borta betydligt längre, vilket minskar irritation på barnets känsliga hy.

Fördelar

  • Praktisk tygblöja
  • Mjukt och behagligt material
  • Gullig design

Nackdelar

  • Dyr
  • Något dålig stängning

ImseVimse Inlägg för Tygblöja

De här blöjinläggen är avsedda för tygblöjor. Vi kan verkligen varmt rekommendera just de här, eftersom de är en frottésort med extra hög uppsugningsförmåga.

Har du en allt-i-ett blöja är de här exempelvis användbara som komplement på natten. Det fina med de här är att de blir bättre ju mer man tvättar dem. Snillrikt eller hur?


Bambino Mio Nappy Liners

Här har vi rispappersinläggen vi pratade om. De är 100% nedbrytningsbara och jättebra när du enkelt vill avlägsna avföring från tygblöjorna.

Oumbärliga för dem som använder tygblöjor. De är även ett bra tillägg att använda i badblöjor.


Jollein Tvättlappar 3-pack

Tillhör du dem som inte bara vill ha tygblöjor, utan även vill ha återvinningsbara tvättlappar? Man behöver absolut inte ha engångstvättlappar, det går jättesmidigt att använda bra, mjuka frottélappar också.

Dessa är gjorda av 100% bomull så du kan lita på att är mjuka mot din babys hud. Finns i olika utföranden.


Libero Blöja Newborn

Pampers i all ära, men vi ska inte glömma konkurrenten Libero. En alldeles utmärkt produkt som finns från nyfödd tills det att barnet är redo för potträning.

Finns både som vanliga blöjor i några olika storlekar. Ett överkomligt pris har de också.


Produkter som utgått

Petit & Jolie Baby Diaper Cream ECO

En bra blöjkräm som sköter om bebisens hud och också skyddar huden från urin är lika viktigt som en bra blöja. Petite & Jolie Diaper Cream är en kräm som lugnar och vårdar den ömtåliga huden kring blöjområdet.

Krämen är helt fri från konserveringsmedel, tvål, och parfym. Bunkra upp med den hemma - den finns då även som ett set med 3 flaskor på 50 ml var. 


Frågor och svar

Hur ofta byter man blöja?

Det är olika från barn till barn, men kan även skilja sig mellan olika åldrar. Men blöjan bör bytas när barnet har kissat eller bajsat i den.

Det finns blöjor som har våtindikator på framsidan så att man lätt kan se när blöjan har blivit blöt och behöver bytas. Annars kan vi garantera att du känner det på lukten när bebisen har bajsat!

Hur länge använder barn blöja?

Det är väldigt individuellt. Men tills barnet lärt sig att gå på potta använder man blöja. Ibland kan man behöva fortsätta med blöja på natten en period, även om barnet är torr på dagarna.

Vad kostar blöjor?

Tygblöjor kostar ett par hundra per blöja. Engångsblöjor kostar runt en hundralapp, men det skiljer sig också mellan olika märken.

En billigare sort kan kosta 60 kronor medan en lite dyrare en bit över 100 kronor. Sedan finns även större paket, som kostar mer. Blöjor för nyfödda kostar ofta mindre.

Ska barnet ha blöja när de badar?

En tygblöja eller engångsblöja ska inte användas under bad. När man badar hemma i badbaljan eller i badpool på tomten och liknande behövs ingen blöja. Vid bad i till exempel badhus används badblöjor.

Vilket märke ska man välja?

Det går tyvärr inte att svara på eftersom olika blöjor passar för olika barn. Vissa tycker att billiga blöjor är bättre än dyrare märken, medan andra anser att man får vad man betalar för.

Egentligen handlar det bara om att barn är olika, så man får helt enkelt prova sig fram. Sedan kanske du som förälder vill använda tygblöjor eller engångsblöjor.

Vilken storlek ska man välja?

Man går efter vikten, väger barnet 10 kg köper man exempelvis en sort som passar för 7-14 kg. Väger barnet däremot 8 kg så kanske 4-9 kg passar bättre.

Eller så behöver man byta till den större blöjan redan vid 7 kg. Man fortsätter med samma storlek så länge de sitter bra och går sedan över till nästa.

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals