Bästa nattlampan 2024 – Den tröstande kompisen i mörkret

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

När man är liten finns det mycket man inte förstår och mycket man inte har vant sig vid. En av de största faserna i livet är ju att lära sig att sova ensam, utan att springa till mamma och pappas säkra säng varje natt.

Det är inte alltid det enklaste eftersom de flesta barnen är mörkrädda och tycker inte om när man måste släcka lampan. Då är det riktigt tur att det finns nattlampor. 

En nattlampa är verkligen en fördel att ha i barnrummet eftersom de ger ifrån sig ett dimmat ljus som inte stör barnets sömn och som ger tillräckligt mycket uppmuntran till att sova utan att behöva vara rädd för att någonting läskigt ligger och lurar under sängen.

Vår absoluta favorit och vinnaren i premiumklassen blev Zazu Nattlampa Lou med sina fantastiska funktioner som du kan läsa mer om längre ner i artikeln. 

Inte långt efter kom mellanklassens en nattlampa från Skip Hop, Moonlight & Melodies. Teddykompaniet Diinglisar Nattlampa tog hem förstaplatsen i budgetklassen med sin roliga stjärnhimmeldesign.

En uppstickare har vi med JaBaDaBaDo Nattlampa då den är så himla söt och kan till och med användas i sängen. Läs vidare för att hitta ditt barns nya favoritlampa. 

Premium: Zazu Nattlampa Lou

Lou är en nattlampa som har allt. Du kan bestämma ljusstyrka på både ugglan och ringen och den kan även agera läslampa med fullt ljus. 

Röstsensorer känner av om barnet börjar gråta och tänds då automatiskt samtidigt som den kan släckas automatiskt om du har timer-funktionen igång.

Fördelar

 • Slås på automatiskt om barnet gråter
 • Kan användas som läslampa

Nackdelar

 • Lite dyr

Mellan: Skip Hop - Moonlight & Melodies Nattlampa Uggla/Lamm

Detta är en ursöt nattlampa som inte går att värja sig emot. Den har ett bra mellanpris och den passar in i alla olika typer av barnrum.

Den finns i 2 olika modeller, en uggla och ett lamm, och ger ifrån sig ett härligt, mjukt och behagligt ljus och har olika melodier att välja mellan. Detta är en fullträff från Skip Hop, helt enkelt! 

Fördelar

 • Mjukt ljus
 • Gullig design

Nackdelar

 • Priset är lite högt

Budget: Teddykompaniet Diinglisar Nattlampa

Välj mellan många Diinglisar för att hitta ditt barns favorit. Alla djur har en lampa på magen som ger en vacker stjärnhimmel när man trycker på magen.

Ljuset kan även skifta i tre färger och stängs av automatiskt efter tio minuter för att spara på batterierna eller direkt genom ett tredje tryck på magen.

Fördelar

 • Kul med kramdjur + nattlampa i ett
 • Ljuset skiftar i olika färger

Nackdelar

 • Svår att rengöra

Special: JaBaDaBaDo Nattlampa

Denna nattlampa är definitivt den sötaste i vårt test och kan rekommenderas om ditt barn vill ha en fin lampa som de enkelt kan flytta på och även ha i sängen om de vill. Eftersom den är batteridriven överhettas den inte och kan enkelt vara med i sängen.

Fördelar

 • Mycket behagligt ljus
 • Blir inte varm

Nackdelar

 • Finns inte i olika färger

Köpguide - Bästa nattlampan

Den bästa nattlampan till barnrummet 

Eftersom det finns väldigt många typer av nattlampor, är det definitivt värt att läsa på lite, innan du väljer en specifik modell till ditt barn. De har ofta olika funktioner som du kan ha väldigt stor nytta av, men också andra som du kanske inte tycker är så nödvändiga.

Efter en genomläsning av vår köpguide här nedan, hoppas vi att du får en bättre bild av exakt vad det är du behöver och kan göra ett relevant val som passar ditt barn och hjälper hen att sova tryggt i sitt rum.

Nattlampor har så pass många fördelar, att vi definitivt tycker att det är värt att skaffa en, även om det bara är den allra enklaste modellen som du pluggar in i ett uttag. Som vi redan nämnt fungerar den som en trygghet när det är dags att sova, men den fyller också en viktig funktion under natten, om barnet vaknar. 

Att vakna mitt i natten, ensam i sitt rum, är någonting som kan vara väldigt skrämmande för det lilla barnet. Då kan en svagt lysande nattlampa vara det som gör att barnet kan koppla av och somna om igen. Nattlampan kan skapa precis den rätta ljusstyrkan för att göra det möjligt att somna om igen och inte vakna till för mycket. 

Vetskapen om att det är just nattlampan som lyser kan också skapa trygghet. En gullig, självlysande liten figur intill sängen, kan definitivt ha samma effekt som ett gosedjur eller en filt. 

Detsamma gäller morgnarna. Om du har ett barn som vaknar väldigt tidigt medan det fortfarande är mörkt, kan en nattlampa ge barnet tillräckligt mycket sinnesro att vakna upp i ett lugnare tempo, istället för att rusa till mamma och pappas säng och därefter sannolikt vara klarvaken.

Olika typer av nattlampor

En nattlampa ska vara både säker och billig i drift. De flesta bra nattlampor har LED-belysning, vilket är mycket energisnålt och även den säkraste typen av lampa. Du måste alltid se till att det är en lampa som är godkänd och certifierad. Här är det bäst att undvika att köpa lampor från okända sajter, med väldigt billiga produkter. 

Den allra enklaste formen av nattlampa är en plug-in modell som du helt enkelt placerar i ett eluttag. Den här modellen har oftast ingen on-off funktion, utan lyser så länge den är inpluggad. Moderna modeller är väldigt energisnåla och kostar inte många kronor i drift per månad. 

Nattlampa med projektor är en annan populär variant. Då projicerar du ljuset där du vill ha det, till exempel i taket eller på väggen. 

Nattlampor för barn med projektor har ofta roliga funktioner med flera olika typer av motiv. Stjärnor eller olika formationer och figurer, kan projiceras på en yta med ett svagt och rogivande sken. Det är en typ av lampa som brukar vara väldigt populär i barnrummet.

Utöver det finns bordsmodellerna. Här kan du välja mellan en uppsjö olika varianter. De kan ha olika funktioner som dimmer eller val av färgtemperatur på ljuset. Sist men inte minst, kan de vara otroligt gulliga och designade i form av olika små djur eller sagofigurer. Det är inte svårt att hitta en modell som säkert kommer att uppskattas av ditt barn väldigt mycket.

Så hittar du den bästa nattlampan

Förutom dina personliga preferenser när det gäller design och utseende, bör du alltså kontrollera att den är tålig och barnvänlig. Har ni husdjur som katt eller hund, får det heller inte finnas risk för att djuret ska kunna stöta till lampan, så att den välter eller slocknar. 

Av den anledningen bör den vara av en konstruktion som står stadigt och också i ett material som är väldigt tåligt. De flesta föräldrar vill sannolikt inte riskera att få vasst splitter från plast eller glas på golvet i barnrummet, mitt i natten.

Smarta funktioner

Det finns ett flertal användbara och smarta funktioner som en nattlampa till barnrummet kan vara utrustad med. Exempelvis finns det lampor som du kan justera ljusstyrkan på, så att du får exakt så mycket ljus som barnet vill ha. 

Använder du nattlampan för amning, kan du själv också ställa in den så att den skapar ett mjukt ljus med en lugn atmosfär, samtidigt som du kan se tillräckligt bra. 

Det finns också nattlampor som du kan ställa in olika styrka på. Det kan vara mysigt inför sagostunden på kvällen och du kan enkelt sänka ljuset sedan, innan du går därifrån efter att barnet har somnat.

Som vi nämnde tycker vi att en nattlampa med projektor är smart för barn som har svårt att koppla av och komma till ro. Det kan det vara väldigt lugnande och rogivande att titta på något i taket som ändå inte är så överstimulerade att barnet blir piggt. Vissa projektorer har också rörliga bilder och kan skapa ett lugnande och sömngivande rörelsemönster.

Fördelar med en nattlampa

Faktum är att vi faktiskt vill slå ett slag för nattlampan på andra ställen än i barnrummet. Att ha en nattlampa i badrummet eller i hallen underlättar inte bara för barnen, utan hela familjen. Med hjälp av en sådan lampa, finns alltid ledljus för den som behöver gå upp på natten. 

Är familjen i en intensiv period mitt i småbarnsåren och har fullt upp, behöver du sannolikt ofta också kliva upp på natten, kanske för att amma eller gå upp och trösta barnet. Att ha ett svagt sken från en nattlampa, kan vara väldigt skönt och minimera risken för dig att snubbla på något. Så en en bra nattlampa kan verkligen ha många funktioner för hela familjen!

Vanliga frågor om nattlampor

Nu har du förhoppningsvis en bättre bild av vad en nattlampa är och kan också bilda dig en uppfattning om vilken nattlampa som skulle passa dig och ditt barn. Är det så att du fortfarande funderar kring till exempelvis säkerhetsaspekten, finns en kort genomgång av några vanliga frågor här nedan.

Vilken färg på nattlampa är bäst?

Det här beror oftast på personliga preferenser och vilken tid på dygnet som nattlampan ska användas. Ett varmt, mjukt ljus skapar atmosfär och passar ofta bra för att skapa en lugn, avslappnande stämning, om barnet vaknar eller om du behöver gå upp för att amma. Blått ljus ger en kall atmosfär och det är många som inte tycker om den typen av ljus. 

Men du kan också balansera färgtemperaturen på ljuset, i förhållande till rummets färger och nyanser. Ett vitt ljus kan passa bra för att skapa ett mer neutralt ljussken, om du har ett rum med väldigt varma färger i beige, orange och brunt.

Är det säkert att lämna en nattlampa på hela natten?

En nattlampa ska vara säker att använda hela natten och plug in-modellerna ska gå att ha ipluggade dygnet runt, om inte tillverkaren specifikt hävdar annat. Här är det naturligtvis viktigt att alltid läsa instruktionerna noga och följa anvisningarna. Lyxigare varianter av nattlampor kan ha en inbyggd timer och kan stängas av automatiskt, under dagtid.

Kan nattlampor orsaka bränder?

Det finns en potentiell brandrisk med alla typer av elektriska prylar, även nattlampor. Fördelen med LED-lampor som nattbelysning av det här slaget numer oftast är utrustad med, är att temperaturen aldrig blir mer än 50-60 grader. Det minskar brandrisken betydligt.

Se därför till att du köper en lampa av bra kvalitet, från en svensk återförsäljare. Följ anvisningarna noga och se alltid till att lampan är ren, eftersom damm och smuts också ökar brandrisken. 

Kvaliteten på lampan är förstås en viktig aspekt här och det är viktigt att lampan löper så lite risk som möjligt att gå sönder, så att den ramlar och kommer i direktkontakt med textilier och andra lättantändliga material.

Våra favoriter

Premium: Zazu Nattlampa Lou

Zazu, som ligger bakom designen på denna nattlampa, har verkligen tänkt till och skapat en nattlampa med många funktioner som kan behövas när ens barn sover själv i mörkret. 

Denna lampa kan även användas på många sätt, exempelvis kan den användas som läslampa med både ringen och ugglan tänd. Sedan kan du släcka ringen och dimma ner ugglan för att få en perfekt nattlampa.

Lampan har även en timer-funktion som är en praktisk egenskap eftersom du kan programmera in det så att lampan automatiskt stängs av när ditt barn har somnat.

På det sättet kan barnet somna till ett dimmat ljus men som sedan släcks för att spara energi och elektricitet - väldigt smart och ett bra framtidstänk, tyckte vi.

En annan fördel med denna lampa är att den har röstsensorer. Om ditt barn börjar gråta slås lampan på för att kunna ge omedelbar tröst. Detta är idealt om ditt barn är väldigt mörkrädd och ska sova själv. 

Du kan även använda röstaktiveringen i samband med timern då lampan stängs av om det har varit tyst i mer än 5 minuter. Den kommer i olika färgalternativ

Denna nattlampa blev verkligen en stor favorit och vi kan garanterat säga att den stod bäst i test. Designen med den söta ugglan gick även hem hos både föräldrar och barn.

Fördelar

 • Slås på automatiskt om barnet gråter
 • Kan användas som läslampa

Nackdelar

 • Lite dyr

Mellan: Skip Hop - Moonlight & Melodies Nattlampa Uggla/Lamm

Denna fina nattlampa kommer att göra vilket barnrum som helst lite gulligare, det är ingen tvekan om den saken! Det spelar ingen roll vilken inredningsstil ni valt, den kommer att passa fint in vare sig det är modernt, romantiskt eller lite läckert vintageinspirerat i barnets rum. 

De fina djuren (uggla eller lamm) kan också visa ljusprojektion med stjärnor och måne. Dess mjuka och dämpade belysning är perfekt för nätterna då det ger en trygghet samtidigt som ljuset inte stör känsliga små bebisögon. 

Du kan välja mellan fyra olika melodier och fyra olika naturljud. Detta är kanon då det gör att du kan ändra mellan olika melodier och ljud för att se efter vilket som lugnar ditt barn bäst för stunden. Du kan alltså enkelt kombinera egna kombinationer av ljud + ljus. 

Vill du ta dig en titt på annat från Skip Hop hittar du mycket av deras grejer bland annat här.

Fördelar

 • Mjukt ljus
 • Gullig design

Nackdelar

 • Priset är lite högt

Budget: Teddykompaniet Diinglisar Nattlampa

Här har du några olika diinglisar att välja mellan - alla lika söta och kommer bli en utmärkt nattlampa för ditt barn.

Det roliga med denna lampa är att den projicerar en ljuvlig stjärnhimmel i barnrummet om man trycker på djurets mage en gång. 

Du kan även få himlen att skifta i färg om du trycker två gånger på magen. Det kommer kännas tröstande att ha ett dimmat ljus och även coolt att somna till stjärnorna.

För att batterierna inte ska ta slut på en gång har lampan en automatisk avstängning som kommer igång efter 10 minuter. Du kan också trycka en tredje gång på magen för att stänga av den direkt.

Nattlampan är både CE-godkänd och testad och godkänd enligt standarden EN 71, vilket alltid känns tryggt.

Fördelar

 • Kul med kramdjur + nattlampa i ett
 • Ljuset skiftar i olika färger

Nackdelar

 • Svår att rengöra

Special: JaBaDaBaDo Nattlampa

Denna lilla uppstickare från JaBaDaBaDo ville vi ha med eftersom den verkligen var den sötaste lampan vi hade med i testet. Dessutom kan du välja mellan några olika skapelser.

Eftersom den är batteridriven kan ditt barn ha den i sängen utan att den blir överhettad. Det kan kännas tröstande att ha lampan nära och att man kan sova med den tätt intill.

Du stänger av den genom en knapp på sidan. Tyvärr har den ingen timer och rekommenderas därför att ha som en nattlampa i fönstret eller på bordet för barn som inte är så rädda för mörkret. 

Den kommer definitivt bidra med ett välbehövligt ljus och blir en fin dekoration i rummet.

Fördelar

 • Mycket behagligt ljus
 • Blir inte varm

Nackdelar

 • Finns inte i olika färger

Våra utmanare

GoGlow Nattlampa Buddy

Här har vi en mycket prisvärd nattlampa som dessutom kan användas som en ficklampa. Ingen dålig kombination! 

Den är pigg och färgglad samtidigt som den ger ett behagligt ljus. Det är den typen av nattlampa som är svårt att hitta något negativt att säga om, men skulle vi ändå göra det så skulle det vara att designen är en aning “plastig”. 

Nattlampan stängs av automatiskt efter 10 minuter och den drivs av tre stycken AAA-batterier. När du vill ändra från nattlampa till ficklampa är det bara att lyfta lampan - när du gör det så kommer ljuset istället underifrån som en ficklampa.

Fördelar

 • Nattlampa + ficklampa i ett
 • Roliga färger 

Nackdelar

 • Vissa upplever designen som “plastig”

Djeco Nattlampa Bambi

Detta är en supergullig nattlampa i form av en snöglob. Vem vill inte ha kombinationen snöglob, Bambi och nattlampa? 

Vi gillar särskilt att de har sett till att få fram en fin kupa av plast som inte ser plastig ut, och att själva “foten” är i riktig smällkaramell-mintgrön färg. Den är riktigt snygg! 

Snöflingorna, som för övrigt glittrar, rör sig på egen hand utan att du behöver skaka lampan. Detta är perfekt för mindre barn så de får den fina effekten utan att behöva skaka på den. 

Den drivs med tre stycken AA-batterier, vilka du får köpa till separat och den har en timer inställd på 45 minuter.

Fördelar

 • Designen är urgullig
 • Kupan är i plast istället för glas

Nackdelar

 • Priset

A Little Lovely Company Nattlampa

Även den lampa från holländska A Little Lovely Company kommer i många olika utföranden. Alla olika skapelser är miljövänliga och är gjorda av PVC-material som är BPA-fritt.

Dessutom är den batteridriven och är en bra lampa att ha om man vill flytta på den ofta eller kanske till och med vill ha den i sängen. Den överhettas inte eftersom den har en LED-lampa. 

Nattlampan har även en praktisk timer så att du kan ställa in lampan att stängas av efter 15 minuter. En väldigt bra - och söt - nattlampa!

Fördelar

 • Batteridriven så den kan tas med överallt
 • Många olika modeller
 • Timer

Nackdelar

 • Ingen röstigenkänning

Form Living Lampa Ballong

Detta är lampan för dig som vill ha en stilren lampa till barnrummet och rekommenderas till barn som inte är speciellt mörkrädda eftersom den är gjord av porslin. 

Den kommer i form av en ballong och har även massa små hål för att få ett mysigt ljus och passar perfekt för den som vill ha lite ljus när det är dags att sova men som inte behöver extra funktioner.

Fördelar

 • Stilren design

Nackdelar

 • Gjord av porslin
 • Inga extra funktioner

Cloud B Nattlampa Twilight

En söt liten lampa som även kommer i andra färger. Även denna lampa kan få ditt rum att förvandlas till en stjärnhimmel när den slås på. Du kan även välja mellan 8 stycken himlar.

En fördel är att den har en automatisk timer som stänger ner himlen efter 45 minuter. Nattlampan är batteridriven och kan användas i sängen.

Fördelar

 • Alltid kul med enhörningar
 • Har flera olika stjärnhimlar att välja mellan 

Nackdelar

 • Svår att rengöra

Pabobo Lumilove Barbapapa

Detta är en CE-godkänd nattlampa som dessutom är fri från ftalater. Även denna kan användas i sängen eftersom det är en batteridriven LED-lampa som ger ett tröstande ljus.

Med sin kompakta storlek är den även optimal att ta med på resor. Priset kan dock kännas lite mycket; då finns det andra lampor med samma funktioner för ett bättre pris.

Fördelar

 • Kan tas med på resor
 • CE-godkänd

Nackdelar

 • Priset

Zazu Sam Sömntränare och Nattlampa

Som namnet förmedlar har du inte bara en nattlampa i denna lampa utan även en sömntränare. Detta hjälper bland annat barnet att få bra sömnrutiner eftersom den även indikerar om det är för tidigt för barnet att gå upp.

Den fungerar på det sättet att när den blåa displayen lyser är det tid att sova. Om man vaknar och ser en grön display betyder det att det är en halvtimme kvar tills larmet man har satt ringer; och den ljusblåa displayen indikerar att det är tid att vakna och stiga upp. 

Eftersom fåret Sam också blundar när det är natt är det enkelt för barnet att veta när man ska sova. Både digital och vanlig klocka visas och det bästa är att klockan inte tickar.

Tyvärr är det ganska svårt att ställa in alla olika funktioner och även om de vuxna lyckas klura ut det är den väldigt barnsäkrad och det blir ännu svårare för äldre barn att göra det själva. 

Visserligen är den väldigt bra för någon som behöver lära sig sömnrutiner men alla kommer nog inte tycka att den är värd besväret eller det lyxiga priset.

Fördelar

 • Sömntränare
 • Digital + vanlig klocka

Nackdelar

 • En aning komplicerad att använda
 • Priset

GoGlow Paw Patrol Nattlampa

Även denna nattlampa från GoGlow har en dimmerfunktion som kan ställas in som gör att ljuset dimmas ner när barnet är på gränsen att somna. 

Detta är super eftersom det både hjälper barnet att somna samtidigt som hen vänjer sig vid mörkret utan att tänka på det. 

Om barnet skulle vakna mitt i mitten är lampan enkel att lokalisera eftersom kanten på lampan är självlysande och om den lyfts upp och skakas tänds den automatiskt.

Den fungerar då som en ficklampa och kan vara bra om barnet behöver lite tröstande ljus utan att den tänds helt.

Nattlampan har till och med blivit testad och godkänd av Mandy Gurney som är en sömnspecialist. Att det finns olika motiv att välja på gör det även enklare att hitta ditt barns favorit och kommer då även bli en större tröst i mörkret. 

Lampan blev barnens favorit eftersom de kunde använda den som ficklampa och var enkel att använda.

Fördelar

 • Kan användas som ficklampa
 • Automatisk dimmerfunktion

Nackdelar

 • Ingår inga batterier

Produkter som utgått

Philips Disney Nattlampa Softpal

Även denna lampa är batteridriven och kan användas i sängen som en kompanjon som ger det mörkrädda barnet ljus. Just den vi provade kom i en form av Olof från filmen Frozen, men det finns några olika utföranden att välja mellan.

Om barnet vaknar under natten kan han eller hon bara luta lampan åt ena sidan så den tänds. Sedan stänger den av sig själv efter 5 minuter.

Nattlampan kan verkligen rekommenderas till er som har mörkrädda barn som vaknar under natten eftersom den är mjuk, som ett gosedjur, och kan kramas om när man somnar.


Safety 1st Automatisk Nattlampa

Detta är en batteridriven LED-lampa och rekommenderas för barnet som vill ha ett konstant mjukt ljus i rummet som skydd från det läskiga mörkret.

Den har en funktion som gör att den tänds så fort den känner av att det blir mörkt i rummet. På det sättet behöver ditt barn aldrig oroa sig över att det kommer bli för mörkt.


Fisher-Price Soothe and Glow Seahorse

Detta är nattlampan du ska ha om ditt barn gillar att sjungas till sömns med en mysig kompis som ger ifrån sig ett ljus som skyddar från mörkret.

Barnet kan nämligen använda denna som ett mjukt gosedjur. Sjöhästen ger även ett val av 8 olika sånger eller havsljud som spelas för barnet när han eller hon ska sova.

Ljudet och ljuset börjar successivt avta efter 5 minuter tills det blir helt tyst och mörkt så att barnet kan sova i lugn och ro. 

Både ljud och ljus aktiveras i fem minuter igen om barnet vaknar, men måste krama om sjöhästen för att det ska komma igång.


Rice Nattlampa

Även denna lampa är väldigt söt och kommer i några olika utföranden. Den kan skifta i färg och även denna lampan är mest att ha som en praktisk lampa än för ett hjälpmedel till barn som är väldigt mörkrädda.

Den batteridrivna LED-lampan blir verkligen snygg att ha i rummet och är en utmärkt nattlampa eftersom ljuset är väldigt mjukt.

Fördelar

 • Batterier ingår
 • Bra pris

Nackdelar

 • Lite speciell design

Kidz Delight My First Nightlight Tiny Boo

Ett supersött spöke som vakar över ditt och håller hen sällskap när det är sovdags - en modern Casper med andra ord, haha! Även denna har LED-lampor och blir alltså inte varm, vilket är bra eftersom man måste trycka på spökets huvud för att ändra ljuset.

Den har även en automatisk avstängning efter 15 minuter, vilket vi tycker är en helt lagom tid. Den mäter 3 x 10 x 14 centimeter och kan alltså rymmas lite varstans.

Fördelar

 • Timer
 • Bra pris
 • Rolig design med ett sött spöke

Nackdelar

 • Lite liten

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals