Bästa simglasögonen för barn 2024 – Klar sikt mot bassängbotten

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Ett par väl åtsittande men bekväma, sköna simglasögon underlättar väldigt mycket för ditt barn när hen ska lära sig att simma. Det kan kännas tryggt att se och veta vad som händer under vattnet de första gångerna man doppar huvudet.

Att ha lite rolig utrustning för det riktigt lilla barnet som ska träna på vattenvana underlättar betydligt när det gäller motivation och att våga ta steget och lägga sig i vattnet och kanske till och med doppa huvudet.

För det lite äldre barnet gör det simningen lättare, särskilt i bassängvatten eftersom ögonen då inte blir så hårt ansatta av klor, vilket verkligen inte är bra för ögonen.

Vår premiumvinnare av simglasögon blev Hydro Swim IX Simglasögon. I mellanprisklassen vann Swimpy Simglasögon för Junior och i budgetklassen valde vi Intex Simglasögon att stå på prispallen.

Kolla även in vår specialare, de fantasifulla Rice Sprinkles Simglasögon. Läs vidare för att hitta simglasögonen som just ditt barn kommer älska!

Premium: Hydro Swim IX Simglasögon

Vill du ha riktigt bra simglasögon som ditt barn kan ha länge och som håller hög standard kan vi varmt rekommendera dig att köpa Hydro Swims simglasögon.

De är tillverkade med polykarbonatplast, vilket är världens starkaste transparenta material. Du har en behandlad yta som gör att barnet inte behöver irritera sig på att simglasögonen blir immiga.


Mellan: Swimpy Simglasögon Junior

Mellanklassens vinnare är en produkt som ger mycket för pengarna och du får slitstarka simglasögon som förvaras i en smart förvaringspåse när glasögonen inte är i användning.

Swimpy är inget mindre än ett helsvenskt företag med svenskdesignade produkter och de har ett stort utbud av simrelaterad utrustning för barn.


Budget: Intex Simglasögon

Intex simglasögon är en alldeles utmärkt produkt och passar bra för dig som har fler barn och som behöver flera par simglasögon.

Badar ni inte jätteofta är det onödigt att köpa något som är väldigt exklusivt och dessutom tappar man lätt bort simglasögon, så man kanske inte alltid tycker att det är värt att betala dyra pengar för ett par.


Special: Rice Sprinkles Simglasögon

Rice simglasögon är strösslade av snygga pärlor och en härlig pryl som gör det mest tveksamma barnet motiverad att hoppa i plurret och prova dem.

Det är ett danskt designföretag som har många strängar på sin lyra och har en stor bredd i utbudet och i detta ingår deras härliga glasögon.Köpguide – bästa simglasögonen för barn

Simglasögon för barn är det perfekta tillbehöret vid simning, dykning och bus i vattnet

Att de flesta barn tycker om att bada och simma är inte ett överdrivet påstående, snarare tvärtom. Faktum är att de flesta barn älskar att bada och simma, att plaska runt i havet, att åka rutschkana, att öva på dykning från poolkanten, och så vidare.

Såklart gäller inte detta alla barn, men det är sällan ett barn tvekar på att springa ner till havet när du befinner sig på stranden, vädret är varmt och solen skiner. Kommer badhuset på tal som aktivitet under en regnig dag så gäller ofta samma sak där: det är sällan ett barn tackar nej till det. 

Oavsett vilken vattenfylld aktivitet du ska göra så kan det underlätta om barnet har tillgång till ett par bra och passande simglasögon, framförallt om de gillar att simma och dyka under vattnet mycket. 

Inte bara gör ett par simglasögon det lättare för barnet att se allt som kan tänkas hända eller finnas under vattnet, utan det är även ett skydd för det obehagliga kloret som finns i de flesta badbassänger. För som vi lärt oss så är barnens ögon väldigt känsliga, så precis som att du bör investera i ett par bra solglasögon bör du investera i ett par bra simglasögon. 

Under perioden som barnet ska lära sig simma är simglasögonen ett fantastiskt komplement. Det känns både mycket tryggare och behagligare för barnet om det kan se tydligt, och på så sätt kunna slappna av i samband med att de ska lära sig bemästra konsten om att simma. 

Du kan ju tänka dig in i hur du själv upplevde simträningen när du var liten (om du kommer ihåg den perioden det vill säga); vattnet är kallt, djupet är läskigt, och det hela är en helt ny situation.

Innan du vant sig vid detta så kan det kännas väldigt obekvämt, något som är helt normalt när vi utsätts för nya situationer. Det är inte heller ovanligt att barnet grips av den obehagliga känslan av att inte ha kontroll.

Nu låter det kanske lite mer dramatiskt än vad det faktiskt är, men för dem flesta så är själva simningen inte det härligaste barndomsminnet just av den anledningen att vattnet kan kännas otryggt. 

Samtidigt är det ju nödvändigt att barn lär sig simma, även om de faktiskt inte vill. Och med tanke på att det ofta kan vara lite läskigt så kan du göra så gott du kan för att förminska rädslan, och något som kan hjälpa är att låta barnet använda ett par simglasögon. Med dem kan upplevelsen förbättras betydligt! 

Vem behöver simglasögon för barn? 

Alla föräldrar borde investera in ett par simglasögon till sina barn, framförallt om de är i den åldern då de ska börja lära sig simma. Med ett par simglasögon till hands blir det mycket lättare att bjuda in till lek och skoj i vattnet, samtidigt som du kan lära barnet att vattnet inte är något läskigt eller otryggt. 

Ju tidigare ditt barn blir van vid att vistas i vatten, desto bättre blir det för både vuxna och barn - barnet slipper känna sig orolig och obekväm under tiden simningen ska läras, och föräldern slipper oroa sig för att barnet vantrivs och att simningen blir till en negativ upplevelse. 

Och sen är det ju också väldigt roligt om du kan leka och plaska i vattnet tillsammans utan bekymmer. Inte minst om barnen kan leka tillsammans med syskon eller andra barn, och att de kan klara sig själva utan att mamma eller pappa måste vara i vattnet samtidigt. 

Att med simglasögonen kunna kolla på varandra under vattnet, utforska undervattenslivet, och slippa den stickande känslan av vatten i ögonen gör stor skillnad för helhetsupplevelsen - ju mer barnet kan se och göra desto roligare och mer spännande blir det! 

Detta gäller framförallt för de äldre barnen, och att ha ett par riktigt bra simglasögon till hands kan aldrig bli fel helt enkelt. Oavsett vilket ålder ditt barn är i, hur ofta ni brukar bada, och hur pass vant det är vid vattnet så kommer ett par simglasögon alltid att vara användbara. 

Med dem kan du slappna av och njuta av den roliga badstunden, trots vågor, klor, saltvatten och andra tänkbara hinder. Vatten ska ju vara något som är naturligt roligt att vistas i, och att barnen lär sig simma i tidig ålder kan faktiskt vara livsviktigt. 

Får mitt barn ha simglasögon på simskola?

Om barnet får ha på sig simglasögon på simskolan kan faktiskt bero lite på vilken simskola ni ska gå på. De flesta simskolor tillåter att barnet använder simglasögon under lektionerna, alltså alltid, medan andra simskolor inte riktigt uppskattar det. 

Alla vill inte använda simglasögon

Sen är det ju inte säkert att ditt barn vill ha simglasögonen just under simskolelektionerna, och det är väl egentligen det första ni bör undersöka innan ni väljer simskola.

För alla barn är ju olika vad gäller förtjusningen i simglasögon; vissa barn vill ha dem på sig, medan andra absolut inte vill det. När det gäller bassängbad i klor, vilket gäller på de flesta simskolor, ser det helt enkelt olika ut från barn till barn hur mycket de påverkas av kloren. 

Vissa barn tycker att det går bra utan simglasögonen och störs inte av det kanske svider lite i ögonen, medan vissa knappt vill doppa ner huvudet i vattnet utan att simglasögonen sitter på.

En vanlig anledning till att barn inte känner sig bekväma i simglasögonen är om de trasslar in sig i håret, eller om de sitter för tight eller för löst. Dessa är saker som gör att simglasögonen känns i vägen och att de bara är jobbiga att ha på sig. 

Om barnet har långt hår och upplever problem med att de trasslar in sig i håret och luggas så kan du med fördel prova ut en simmössa som gör att håret sitter där det ska utan att krångla, vilket gör att även simglasögonen sitter mycket bättre.

Simglasögonen har praktiska funktioner

Är du osäker får du helt enkelt prova sig fram. Däremot skulle vi verkligen rekommendera att ni som förälder försöker vänja era barn vid att använda simglasögon. 

Trots att det kanske inte är nödvändigt att de används just under simlektionerna så kan det absolut vara bra att barnet kan använda dem om det behövs vid andra tillfällen. För faktum är att kloret som ofta finns i badbassänger, oavsett om det är under en simlektion eller inte, kan vara riktigt obehagligt att få in i ögonen. 

Och ska du till exempel bada i havet där vattnet är salt, eller om du bara vill att barnet ska kunna se var det simmar och vad som finns i vattnet, så är det nödvändigt med ett par simglasögon. För att inte tala om tillfällen då ni kanske ska snorkla eller bada i vatten med mycket undervattensvarelser! 

Vad ska vi använda - simglasögon eller cyklop?

Även svaret på denna fråga varierar beroende på vilken ålder barnet är i, när och hur de ”vattenvänliga glasögonen” ska användas, samt hur pass van barnet är vid att använda saker som sitter tight runt ögonen. 

För de allra minsta barnen som bara leker och plaskar i vattnet så skulle vi säga att det inte spelar någon större roll om ni använder simglasögon eller cyklop. Så länge barnet trivs i dem, att de sitter bra och att det gör jobbet med att skydda från vattnet så är det helt enkelt upp till er vad ni föredrar. 

Cyklop är bäst för att upptäcka under vatten

Men, när barnet börjar komma upp i lite fler år och gärna utforskar vattnet och dess liv och rörelse så skulle vi absolut rekommendera att ni använder cyklop.

Om ni ska åka på solsemester med möjlighet för snorkling så är cyklop garanterat det bästa alternativet, och att du med dem kan upptäcka saker på havets botten på riktigt är superkul!

Simglasögon är bäst för simning och lek i poolen

Om barnet ska simträna eller om det går på simskola så är det betydligt mycket smidigare och mer praktiskt att använda ett par simglasögon. Vid sådana tillfällen är ett cyklop alldeles för klumpigt, och då är det inte heller nödvändigt att kunna se med ett så brett glas.

Lycka till med era simglasögon, och kom ihåg att det inte är något konstigt om det tar ett tag innan barnet helt vänjer sig vid att använda dem! 


Våra favoriter

Premium: Hydro Swim IX Simglasögon

Hydro Swim har tagit fram utmärkta allroundsimglasögon som passar för ungdomar och barn från 7 år. Glasögonen är 100% latexfri, vilket är en stor fördel för den som har tendenser till eller har fullt utvecklade kontaktallergier av olika slag.

Latexallergi är en reaktion på de proteiner som finns i latexgummit och ju mer kontakt vi har med latex desto mer ökar risken för att utveckla allergi. Reaktionerna kan variera väldigt mycket och består av allt från hudrodnader till astma.

Därför ska du absolut undvika att använda latex om ditt barn är allergisk på något sätt och då är det här simglasögonen perfekta. Linserna är tillverkade av polykarbonat som är en transparent termoplast som har en extremt hög hållbarhet.

Polykarbonat används ofta till fönster i butiker som ska vara slag- och stöttåliga. Det används också på visir och maskinskydd; det vill säga till alla typer av produkter som behöver vara transparenta och hållbara samtidigt.

Linserna har dessutom en anti-imfunktion. En ställbar silikonrem på baksidan gör att glasögonen hålls på plats på bästa sätt.


Mellan: Swimpy Simglasögon Junior

Junior simglasögon från Swimpy har behandlade glas som gör att simglasögonen håller sig imfria hela vattenleken igenom. Även här har vi en polykarbonatlins som gör glasen extra slitstarka och silikonförtätningen ger en utmärkt passform och minimerar risken för läckage.

Med köpet får du en praktisk förvaringspåse som ni kan ha simglasögonen i när de inte är i användning. Swimpy är ett svenskt företag som fokuserar på badprodukter för barn och designas här hos oss i Sverige.

De har många fler produkter än bara simglasögon och behöver du till exempel badkläder med UV-skydd ska du definitivt ta en titt på Swimpykollektion.


Budget: Intex Simglasögon

Vi vill alltid ha något för alla med i våra test om det är möjligt och de utmärkta budgetsimglasögonen från Intex har allt det som ett par bra simglasögon ska ha.

Huvudbandet är justerbart, vilket borgar för bästa passform. Glaset har inbyggt UV-skydd och det är alltså ingen risk att barnet bränner sig kring ögonen.

Den rekommenderade åldern är från ca 8 år, men det beror ju naturligtvis på hur stor ditt barn är i övrigt. Åldern här är alltså bara en rekommendation. Designmässigt ger de ett stilfullt intryck med sina färgglada glas och det svarta bandet i kombination.

Intex är ett företag som tar fram en väldigt stor bredd av produkter och har allt från barnpooler till badringar i sitt sortiment.


Special: Rice Sprinkles Simglasögon

Visst drömmer vi väl alla om ett par riktigt snygga simglasögon beströdda med pärlor? Det behöver varken vi eller våra barn längre längta efter för det danska företaget Rice har tagit fram just detta.

Runt glaset finns en yta av små pärlor i regnbågens alla färger och den passar barn från 6 år och uppåt. Glasögonen är certifierade som sig bör.

På baksidan finns ett justerbart spänne som sitter på plats utan att glida och i kombination med silikonkanterna på glasögonen får barnet ett par välsittande, imfria simglasögon som inbjuder till många äventyr i vattnet.

Rice är det danska designföretaget som bestämt sig för att bidra med mer färg till världen och visionen är att vara något utöver den gråa och oglamorösa vardagen.

Man vill ge sina kunder föremål med en extra twist och det är där simglasögonen med pärlor på kommer in i bilden.


Produkter som utgått

Barnsimglasögon Marvel Spiderman

Marvels Spiderman finns även som simglasögon om du har spidermanfans i hushållet. Glasögonkvaliteten gör dem hållbara och de passar för de allra minsta barnen från tre års ålder och uppåt.

Remmen är justerbar så den passar för många olika storlekar. Silikonet runt glasögonen är rött och banden blå, vilket ger dem den välkända Spidermanstilen.

På ovansidan glasen syns Spidermanfigurer klättra längs kanten. Ett par riktigt roliga simglasögon som är perfekta för de allra minsta som ska lära sig vistas i och vid vatten. Cirka 100 kronor betalar du för dessa.


Barnsimglasögon Disneys Frost Elsa & Anna

Ett par simglasögon för alla Frostfans. Elsa och Anna är är inspirationen till de här simglasögonen och och även här har du ett par funktionella simglasögon för de allra minsta barnen.

Storleken är justerbar och färgerna är i klassiska frostfärger: lila och turkos. Priset ligger på cirka 100 kronor, vilket får tyckas vara ett helt okej pris.


Strooem Simglasögon Cutie

Vill du ha ett par riktigt smidiga simglasögon för de allra minsta utan något särskilt sagofigurmotiv har Strooem tagit fram högkvalitativa simglasögon för den yngsta åldersgruppen.

De här kan användas redan från 1 års ålder upp till ca 6 år. Det finns ett anti-imskydd på glasen samt även UV-skydd. Priset är dessutom inte alls dyrare för det och dessa glasögon kostar inte mer än cirka 100 kronor.

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals