Bästa skaljackan för barn 2024 – Kul lek ute i alla väder

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

När skola och förskola är i antågande är det också dags att se över barnens ytterplagg så att de är redo för höstens regn och rusk, men också härligt plask i vattenpölar och geggiga sandlådor.

Genom småbarnsåren växer barnen otroligt mycket i perioder och det är viktigt att se över kläderna regelbundet, vilket såklart kan bli lite stressigt.

Framför allt de mer krävande säsongerna som höst och vinter eftersom det är viktigt att allt finns hemma när höstrusket sätter igång eller när vårens solstrålar börjar titta fram och det är dags att byta ut vinteroverallen mot något smidigare.

I det här testet ska vi titta på skaljackor som är ett otroligt användbart plagg. I premiumklassen vann Polarn O. Pyret Skaloverall Fodrad Baby. Mellanklassen vanns av Isbjörn of Sweden Skaljacka Storm.

I budgetklassen vann Reima Soutu Skaljacka. Specialaren är precis som mellanvinnaren av märket Bergans och den heter Ervik Jacka.

Premium: Polarn O. Pyret Skaloverall Fodrad Baby

Det här är en mycket hållbar och användarvänlig skaloverall från Polarn O. Pyret. Tack vare att du får ett helt sett i ett, både med jacka och byxor, håller den ditt barn skyddat mot alla väder och vindar. 

Riktigt vattentät, otroligt slittålig och med god andningsförmåga. Dessutom har den ett avtagbart fleecefoder som gör att den kan användas året runt. Vi gillar också att den är smidig för barnen att röra sig i, samt att den har en snygg design.

Fördelar

 • Allvädersoverall med avtagbart fleece
 • Otroligt slitstark
 • Mycket bekväm att röra sig i

Nackdelar

 • Dyr
 • Finns ej i stora storlekar

Mellan: Isbjörn of Sweden Skaljacka Storm

Isbjörn of Sweden är ett företag från den Stockholmska skärgården som i princip producerar kläder för våra små som håller för polarväder.

Deras intention är att kläderna ska vara av samma funktionella standard som fritidskläder för vuxna. Skaljackan Storm är vattentät, bekväm, och kan användas för lager på lager-klädsel, precis som det ska vara.

Fördelar

 • Otrolig hög vattenpelare för bra skydd i alla väder
 • Bra material
 • Kan tvättas i maskin

Nackdelar

 • Dyr

Budget: Reima Soutu Skaljacka

Reima Soutu Skaljacka kom snabbt att bli en favorit. Till att börja med kommer den till ett otroligt generöst pris. Men trots det är den mycket tålig, håller barnet varmt och torrt, samt har praktiska detaljer som huva och fickor. Vi är mycket nöjda!

Fördelar

 • Riktigt prisvärd och av hög kvalité
 • Vattentät, vindtät och smutsavvisande
 • Huva samt fickor med dragkedja

Nackdelar

 • Kan vara lite stel att röra sig i

Special: Bergans Ervik Jacka

Specialjackan är precis som mellanjackan från Norska Bergans och en jacka som vi tror klarar allt. Den här håller garanterat till flera syskon efter varandra och den verkar i det närmaste outslitlig.

Den kan verka dyr vid första anblicken, men om man räknar med att den håller för flera barn så blir summan inte särskilt stor om man slår ut den.

Fördelar

 • Mycket synliga reflexer
 • Vattentätt och mycket bra andningsförmåga
 • Fyra jackor och säker huva

Nackdelar

 • Dyr

Köpguide

Vem behöver en skaljacka?

Alla barn behöver nog en skaljacka, vill vi påstå. Vädret i vårt land är varierande och opålitligt och en skaljacka är ett oerhört praktiskt plagg som håller barnet torrt och rätt tempererat under långa lekperioder på dagis och hemma i sandlådan.

Vad ska man tänka på när man köper en skaljacka?

En bra jacka ska alltid hålla för aktivitet och lek och dessutom vara väldigt bekvämt för barnet att bära. Den ska inte spänna åt eller dra någonstans.

Fördelen med skaljackan är att det är ett fantastiskt bra plagg som kan användas en kall och kylig höstdag, lika gärna som en regnig vårdag.

Eftersom barn som sagt kan växa väldigt mycket under en säsong, så gäller det att hitta en väl anpassad storlek. Det ska finnas utrymme att ha ett extra plagg under skaljackan och utrymme för barnet att växa åtminstone en storlek.

Men jackan får inte heller bli otymplig och obekväm för barnet att ha på sig. Den får alltså inte vara för stor heller, vilket det då alltså lätt kan bli knepigt att hitta en bra storlek.

Vissa varumärken har så kallade extended size-modeller där man kan knäppa upp jackan eller till och med sprätta upp en söm som gör att den då blir en storlek större.

En skaljacka behöver ha någon form av ventilation och andningsförmåga, så att barnet inte blir alltför fuktigt och svettigt vid utomhusleken. Men man behöver inte stirra sig blind på dessa saker eftersom barn inte svettas på samma vis som vi vuxna.

Man får kontrollera regelbundet att barnet inte blir för varmt och när det är så varmt i jackan att barnet svettas, så öppnar man upp den för att få in lite frisk och torr luft i den.

Skaljackan ska alltid ha ett vattentätt material, till att börja med. Men sedan ska man också granska plaggets konstruktion och titta på hur sömmar och kanter är svetsade och tejpade.

Det är sist och slutligen det som är den största orsaken till att vatten läcker in och det är det som avgör om barnet ska hålla sig torrt eller inte.

En skaljacka ska också vara slittålig eftersom barn verkligen sliter mycket på sina kläder. Polyamidmaterial är generellt ett starkt och tåligt material och vanligt i skalkläder.

Barn gillar också att samla på sig stenar, pinnar, och andra saker när hen är ute, så det är ett plus för barnet om jackan har fickor att stoppa saker i.

Annat som man kan titta på är tekniska detaljer, såsom hur huva, ärmslut, och midja ser ut. Reflexdetaljer och en löstagbar huva är säkerhetsaspekter som är viktiga att alla skaljackor är utrustade med.

Hur fungerar en skaljacka?

En skaljacka består av flera delar, ofta ett fleecefoder som också fungerar som en tröja om man vill och en jacka som står emot regn och vind. Ibland säljs jackan med båda delarna och ibland köper man fleecetröjan/jackan separat.

I de södra delarna av Sverige kan en riktigt bra skaljacka dessutom vara fullt tillräcklig som vinterjacka om man har en extra tröja under.

Hur många millimeter vattenpelare ska en skaljacka ha?

Plagg som ska tåla väta är märkta med hur många millimeter vattenpelare den har. 5000 millimeter vattenpelare räcker alldeles utmärkt som regnskydd.

Går ditt barn exempelvis på ur och skur-dagis och vistas utomhus hela dagarna är 8000 till 10.000 mm vattenpelare att rekommendera. Överhuvudtaget måste man satsa på mer högkvalitativa kläder i ett sådant sammanhang.

Spelar det någon roll om en barnjacka har en 3-lagers- eller 2-lagerskonstruktion?

Man kan säga att det beror på behovet barnet har. En skaljacka med två lager med ett löst hängande foder på insidan är mjukt och lätt att röra sig i.

I en 3-lagers variant är jackan tjockare fodrad och kan kännas stelare och klumpigare, men klarar mer när det gäller minusgrader och vind.

Hur ska jag sköta om en skaljacka?

Det är viktigt att ta hand om skaljackan på ett korrekt sätt för att den ska hålla länge. Tvätta den inte överdrivet ofta eftersom det försvagar tygets kapacitet.

Försök rengöra den på annat sätt så mycket som möjligt; genom att torka av den eller snabbt spola av den med duschmunstycket för att få bort ytsmuts som lera dra och sand m.m.

Våra favoriter

Premium: Polarn O. Pyret Skaloverall Fodrad Baby

Som premiumvinnare i vårt test av skaljackor för barn valde vi P.O.P fodrad skaloverall. Att vi valde just den beror helt enkelt på att den har allt, och det utan överdrift. Precis som hos många andra föräldrar (och barn såklart) är den även en favorit hos oss.

Skaloverallen skyddar ditt barn från topp till tå tack vare dess heltäckande utformning. Materialet är riktigt slittåligt och håller i alla olika väder. Dessutom är den både vind- och vattentät, samt utformad med en justerbar och avtagbar huva. 

Den detalj som vi fastnade för lite extra här är det faktum att overallen kommer med ett avtagbart fleecefoder som är så mysigt. På så sätt kan overallen användas året om, trots att vädret och temperaturen varierar. Som ett komplement till allt behagligt skydd har plagget även en vindslå. 

Tack vare att den kommer i en elastisk passform som anpassar sig efter kroppen är den både smidig, bekväm och enkel att röra sig i oavsett aktivitet. Som sista detalj finns det reflexer samt fothällor längs ner på benen, som kan bytas ut vid behov. 

Overallen är ett suveränt utomhusplagg som kan göra sig bra hos alla barnfamiljer. Den kommer dock till ett lite högre pris. Men, med tanke på att du får 2 plagg i ett, samt att den håller så hög kvalité, anser vi att den är mycket värd det!

Fördelar

 • Allvädersoverall med avtagbart fleece
 • Otroligt slitstark
 • Mycket bekväm att röra sig i

Nackdelar

 • Dyr
 • Finns ej i stora storlekar

Mellan: Isbjörn of Sweden Skaljacka Storm

Isbjörn of Sweden har slagit igenom stort de senaste åren. Isbjörn Of Sweden etablerades 2005 av två småbarnsmammor på Ingarö i Stockholms skärgård.

Tanken var att göra sådant som de själva saknade; det vill säga avancerade funktionskläder, som är lika bra som de som finns för vuxna.

Man har dessutom velat göra dem med hänsyn till naturen och använda miljövänliga material och framställningsmetoder. Framgångarna har varit ett faktum och företaget växer för varje år.

Storm skaljackan är i denimitation och har en vattenpelare på 15.000 mm. Det här en väldigt hög siffra och jackan klarar i princip snöstorm utan att något vatten eller fukt kan tränga igenom.

Dragkedjan är helt vattentät och upptill finns ett skydd som gör att barnen inte riskerar att göra illa hakan när den dras upp, vilket är lätt hänt.

Jackan är utrustad med löstagbar huva samt reflexer. Den består av 100% nylon och är tvättbar i 40 grader.

Fördelar

 • Otrolig hög vattenpelare för bra skydd i alla väder
 • Bra material
 • Kan tvättas i maskin

Nackdelar

 • Dyr

Budget: Reima Soutu Skaljacka

Är du på jakt efter en mycket prisvärd skaljacka kan vi varmt rekommendera den här från Reima. Trots att den kommer till ett riktigt bra pris håller den hög kvalité rakt igenom. 

Skaljackan är gjord i ett vatten- och vindtätt material som både är smutsavvisande och som andas bra. Även sömmarna är vattentäta för extra bra skydd! Sen finns det en avtagbar huva som är säker och praktisk att använda. 

Andra små detaljer som gör väldigt stor skillnad är att skaljackan har fickor med dragkedja, samt att både armslut och jackans nederkant kan justeras i passform. Kort och gott en riktigt bra skaljacka som funkar för de flesta situationer. Den sitter bra, håller bra och skyddar bra!

Fördelar

 • Riktigt prisvärd och av hög kvalité
 • Vattentät, vindtät och smutsavvisande
 • Huva samt fickor med dragkedja

Nackdelar

 • Kan vara lite stel att röra sig i

Special: Bergans Ervik Jacka

Man kan säga att Bergans jacka Ervik är en upphottad version av mellanklassvinnaren. Den har väl synliga reflexdetaljer på sidorna och en huva som lätt drogs av när panelen testade den. Precis som den ska, ur säkerhetssynpunkt.

 Jackan har tejpade sömmar och med sin vattenpelare på 10.000 mm och andningsförmåga på 10.000g/m2/24h är den ett utmärkt exempel på en jacka av yttersta kvalitet som tål det mesta i regn och vind.

Den här är ett bra val för dig som bor i en del av landet där höstarna är blåsiga och kalla. Den har också fyra fickor, vilket säkert kommer att uppskattas av barnet.

Ryggen är förlängd för maximal komfort och ärmsluten går att justera med kardborreband, vilket är extra bra när kylan slår till och jackan ska kombineras med vantar.

Materialet är i 100% polyuretan på yttertyget och 100% polyester i fodret. Jackan får också ett extra plus för att man kan tvätta den i tvättmaskinen på 30 grader.

Fördelar

 • Mycket synliga reflexer
 • Vattentätt och mycket bra andningsförmåga
 • Fyra jackor och säker huva

Nackdelar

 • Dyr

Våra utmanare

Kuling Stockholm Skaljacka

Svenska Kuling har tillverkat en härligt röd jacka som blir en riktig färgklick mörka och regniga höstdagar. Huvan är avtagbar och väl synliga reflexer som ger en extra trygghet och säkerhet till jackan.

Den är vindtät och vattentät på upp till 10.000 mm. Den är utrustad med blixtlås och har två fickor framtill. Denna jacka finns också i många härliga färger.

Fördelar

 • Fin design och härliga färger
 • Bekväm och trygg att använda
 • Dragkedja och fickor

Nackdelar

 • Kan upplevas som lite prasslig

Isbjörn of Sweden Monsune Skaljacka

En jacka från Isbjörn of Sweden som, precis som premiumvinnaren, är något utöver det vanliga, även om detta är en enklare modell. Den har tejpade sömmar och är således vatten- och vindtät.

Huvan är justerbar och även avtagbar och hela jackan klarar maskintvätt på 40 grader. Materialet består av bluesign-certifierat nylon, vilket innebär att den är miljövänlig.

Fördelar

 • Vattenpelare på 15000 mm
 • Vatten- och smutsavvisande impregnering
 • Tålig för de flesta väder

Nackdelar

 • Fastsydd huva, ej avtagbar
 • Väldigt dyr

Lindberg Lingbo Jacka

Svenska Lindberg är något av specialister på ytterkläder för barn. De har dessutom en väl inarbetad miljöpolicy som gör att plaggen tillverkas så miljövänligt som möjligt.

Är du och ditt barn mycket ute i skog och mark är den här jackan perfekt eftersom den knallgula färgen syns på långt håll. Plagget tål maskintvätt i 40 grader.

Fördelar

 • Mycket härlig färg
 • Foder i mesh
 • Vind- och vattentät med god andningsförmåga

Nackdelar

 • Något stor

Didriksons Elmån Skaljacka

Den här skaljackan från Didriksons är ett mycket bra alternativ för användning under vår och höst. Dess tunnare och mer luftiga skal i softshell gör att den passar bra för de flesta väder och många aktiviteter. 

Däremot upplevs den inte alls som prasslig eller hård. Istället känns den mycket mjuk mot kroppen tack vare den mysiga insidan i fleece. Trots dess lite lättare utformning håller den även bra mot vatten och vind. Jackans yta är vattenavvisande vilket gör den lättare att hålla torr, samt rengöra vid behov. 

Andra kompletterande detaljer som bidrar till jackans kvalité är den avtagbara och säkra huvan, den skyddande höga kragen och de tydliga reflexerna. Jackan har även fickor framtill, samt något längre ärmar. 

Utöver att storleken är lite större gillar vi verkligen den här. Prisvärd och av hög kvalité i ett trivsamt material!

Fördelar

 • Lätt men skyddande jacka
 • Mysigt fleecefoder
 • Skyddande hög krage och längre armar

Nackdelar

 • De långa armarna kan vara i vägen
 • Något stor i storleken

Petite Chérie Atelier Lola Skaljacka

Lola Skaljacka från Petite Cherie Atelier är en lite lättare modell som gör sig bra vid såväl aktiviteter som till vardags. Det som gjorde att vi fastnade lite extra för den här jackan var också dess otroligt fina design i en så härlig färg!

Här har de verkligen lyckats kombinera funktionalitet och användarvänlighet med design och utformning. Skaljackan är helt vatten- och vindtät, har en relativt bra andningsförmåga och är gjord i ett bra material. 

Utöver att den är praktisk att använda i de flesta väder så kommer den också med praktiska funktioner som underlättar lite extra. Här finns det exempelvis heltejpade sömmar, ett halskydd över dragkedjan samt tydliga reflexer. 

Som pricken över i:et har jackan också en avtagbar huva och en bröstficka. Allt det här, och framförallt en väldigt snygg skaljacka, får du till ett fantastiskt pris. Däremot är den mycket tunn och värmer inte så bra. Så länge ni har kläder att klä barnet med undertill är det inte ett problem!

Fördelar

 • Väldigt prisvärd
 • Fin design och bra passform
 • Gjord i ett bra och mycket tåligt material

Nackdelar

 • Väldigt tunn

Nordbjørn Vrångö Skaljacka

Vrångö Skaljacka från Nordbjørn kommer passa perfekt för dig som vill köpa en skyddande skaljacka till ditt barn. Det finns ingen tvekan om att den här jackan kommer hålla ditt barn ordentligt skyddat från alla olika väder. Ditt barn håller sig både varmt och torrt med denna!

Utöver att jackan är mycket vattentät så har den tejpade sömmar för att kännas lite extra trygg. För att bidra till ett gott skydd och en smidig passform kan ärmsluten justeras med kardborre, och huvan kan även den både tas av och justeras.

Till råga på allt det är skaljackan Vrångö också utformad med reflexer samt sido- och bröstficka. Designen är något enkel, men annars är vi endast nöjda! Mycket bra och bekväm att använda.

Fördelar

 • Vattentät med tejpade sömmar
 • Bra passform med justerbara armslut och huva
 • Bekväm

Nackdelar

 • Något enkel design
 • Kan ej spännas i nederkant

Reima Sydkap 3-i-1 Skaljacka

Som sista utmanare i vårt test av skaljackor för barn kommer Reimas tåliga variant Sydkap 3-i-1. Som namnet antyder är den här jackan utformad för att fylla flera olika syften och användningsområden. På så sätt funkar den för det mesta!

Trots att skaljackan kommer till ett lite högre pris anser vi att den är värd sitt pris. Skaljackan kan utan problem användas i alla väder, vilket i sig är en investering. Utan att tveka är denna jacka en av de mest funktionella och hållbara vi sett. 

Vattenpelaren är på 8000 mm och jackan har en slitstyrka på 30000. Sen är den även utrustad med tejpade sömmar, en vatten- och smutsavvisande ytbehandling, och såklart en löstagbar huva för säker användning. 

Något som däremot fångade vårt intresse lite extra var att jackan också är utformad med ett mycket tryggt foder som skyddar lite extra, i form av en innerjacka. Innerjackan kan tas ut vid behov beroende på väder och användning. 

Utan att överdriva är det är en otroligt välgjord skaljacka som verkligen skyddar ditt barn. Så bra!

Fördelar

 • 3-i-1 skaljacka med avtagbar innerjacka
 • Kan användas året runt
 • Vattentät med vatten- och smutsavvisande ytbehandling

Nackdelar

 • Dyr
 • Kan upplevas som något stel/rak

Produkter som utgått

Bergans Skaljacka Knatten Kids

Skaljackan Knatten från Bergans är tillverkad i ett unikt material som Bergans själva tagit fram och som har fått ett vattentätt och vindtätt membran. Den har en vattenpelare på 10.000 mm och en andningsförmåga på 10.000 g/m2/24.

Ovanpå dragkedjan har den en vind- och vattenskyddande klaff med tryckknappar. Ett underplagg i samma serie kan du köpa separat. Huvan är fäst med tryckknappar och har således den säkerhetsstandard som krävs.

Jackan har också reflexer. I nederkanten finns en snörjustering och ryggpartiet är förlängt, vilket gör plagget bekvämt och barnet kan sitta på huk utan att det blir en glipa mellan byxa och jacka.

Materialet är polyamid med ett membran av polyuretan och den kan tvättas i 30 grader. Bergans är ett norskt märke som gör kläder som klarar både skyfall och dagar i skidbacken.

De tillverkar varma och slitstarka kläder och sätter funktion och kvalitet främst, men kompromissar inte med design och form för det.


Wheat Outerwear Skaljacka

Wheat Outerwears jacka är tillverkad i ett vattentätt polyestermaterial som är helt vattentätt. Jackan har också en bra andningsförmåga och passar utmärkt för barnet som lätt blir varmt och svettas mycket.

Den är utrustad med två rymliga fickor som är perfekta att samla saker i. Tyget är ekocertifierat och helt utan flourkarboner, ett material som är skadligt för miljön och människor och som finns i många textilier.

Det vi gillade med jackan är helt klart att den inte alls ser ut som en vanligt skaljacka, utan som en trevlig bomullsjacka av det tunnare slaget.

Detta är perfekt för den som vill ha något annorlunda och inte samma gamla vanliga “skaljacka-look” på barnens ytterplagg. Jackan kan tvättas i maskintvätt på 30 grader.


Reima Vantti Skaljacka

Finska Reima håller alltid mycket hög kvalitet och när man köper deras plagg vet man att man får mycket för pengarna. Det är en av orsakerna till Reimas enorma popularitet.

Jackan har deras speciellt patenterade ytskikt av teflon som är fluorfritt. Passformen är speciell på jackan, den är nämligen designad i en smal form, men som är välskräddad och följsam.

Det gör att jackan ger högsta komfort vid lek utan att en massa tyg gör plagget otympligt, samtidigt som den är jättebekväm.

Jackan har en vattenpelare på 10.000 mm och en andningsförmåga på 3000 g/m2/24h. Materialet i jackan är 92% polyester och 8% polyuretan.

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals