Recension: Bugaboo åkpåse – En lätthanterlig åkpåse med lyxigt pris

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

4/10
PRIS
7/10
LIVSLÄNGD
8/10
DESIGN
7/10
KVALITET

Att välja åkpåse är inte det lättaste. Det gäller att hitta en som passar barnvagnen, och som uppfyller de kriterier man har. Och vad ska man egentligen utgå ifrån? Bör man välja en som är så varm som möjligt?

Eller är det materialet som är viktigt? Är dyrare åkpåsar bättre än billiga? Ska man välja knappar eller dragkedja, och är det bra med avtagbart lock på åkpåsen?

Ja, det finns helt enkelt många olika saker att tänka på, och många olika åkpåsar att välja mellan. Det viktigaste är, som alltid, att hitta en som man själv gillar och som uppfyller ens egna kriterier.

Bugaboo akpase

Men visst kan det vara svårt att veta vad man är ute efter, inte minst om det är första gången man köper åkpåse.

Här tänkte vi presentera Bugaboo åkpåse, för att se hur bra den egentligen är. Vi kommer även gå in på vad man ska tänka på när man köper en åkpåse, och vem just Bugaboo åkpåse passar för.

Köpguide

Först och främst, vad är en åkpåse och vad används de för? Ja, de flesta har väl antagligen hört ordet “åkpåse” någon gång. Åkpåsen används i barnvagnen på vintern, eller under alla kallare månader.

De kan användas i såväl ligg- som sittvagn, men det är inte alltid att samma åkpåse passar i båda vagnarna. Det beror såväl på hur åkpåsen är utformad som vagnarna eller de olika delarna till vagnen.

En mindre liggvagn kan till exempel behöva en mindre åkpåse, och den mindre åkpåsen passar sällan i en sittvagn. I sittvagnen behöver man dessutom en åkpåse som har öppning för sele.

Bugaboo akpase

Märket Bugaboo har de flesta säkerligen också hört talas om. De tillverkar barnvagnar och barnvagnstillbehör, och ligger i en lite högre prisklass. Deras barnvagnar har ofta ett lite annorlunda utseende, och deras åkpåsar är förstås utformade för att passa dessa.

Bugaboo har blivit omåttligt populärt, men den stora frågan är förstås om det verkligen är ett bra märke - eller om priset beror på populariteten? Ja, här kommer vi inte svara på hur det ligger till med den saken i allmänhet, utan fokusera på åkpåsen.

Priset

Och när det gäller det högre priset på Bugaboos produkter så är åkpåsen inget undantag. Den ligger i en högre prisklass, och här kan vi snabbt konstatera att det finns många billigare alternativ som är minst lika bra.

Så när det gäller prisvärdhet så kan vi inte riktigt påstå att det här är någon favorit för oss. Den är bra på många sätt, men just priset är inte bra - och det finns som sagt många andra som är lika bra eller bättre, men som också har ett bättre pris.

Bugaboo åkpåse

Bugaboos åkpåse är anpassad och skräddarsydd efter deras egna sittdelar, men den kan även användas i en del andra sittvagnar. Vill man använda den i en liggvagn så fungerar det också, om man viker in den.

Åkpåsen har kardborreöppning för selen, vilket gör att det går snabbt och smidigt att sätta fast den i en sittvagn. Detta är såklart en stor fördel om man vill använda åkpåsen i olika vagnar, eller ibland vill ta bort åkpåsen från vagnen.

Bugaboos åkpåse har avtagbart lock, vilket också är bra och användbart för de flesta. För att ge några exempel så är det väldigt smidigt om man går in i affärer, och då vill ta bort framsidan - locket - på åkpåsen för att barnet inte ska bli för varm. När man sedan ska gå ut igen så sätter man enkelt tillbaka det.

Bugaboo akpase

Det är även bra om väder och temperatur växlar under dagen, och man vill kunna ta bort locket när det blir varmare, eller ta på det när det börjar bli kallt. När locket är borttaget så blir åkpåsen som en sittdyna istället.

Åkpåsen kan vikas över kanten på vagnen, för att den ska sitta fast och inte glida ned när man sätter i barnet. Om man använder en vagn från Bugaboo så finns även möjlighet att sätta fast åkpåsen med hjälp av öglor och skåror på åkpåsen, och knappar eller flärpar på baksidan av vagnens ryggstöd. Det här fungerar dock bara på Bugaboos vagnar.

Åkpåsens värme

Det viktigaste när det gäller åkpåsar är förstås hur varma de är. Och den här åkpåsen är varm, men knappast den bästa som finns när det gäller just värme.

Runt nollgradigt och kanske vid ett par minusgrader så fungerar den bra, men vid lägre temperaturer så måste man komplettera med en filt. Vi skulle inte vilja påstå att den enbart lämpar sig för höst och tidig vår, men vid lägre temperaturer behöver man som sagt någonting mer än bara åkpåsen.

Så det är inte den bästa åkpåsen i detta avseende, men ändå ganska varm och tillsammans med filt så kan den absolut användas under hela vintern.

Vad ska man tänka på när man köper en åkpåse?

När man ska köpa en åkpåse är det viktigt att utgå från sina egna behov och preferenser. Det kan vara bra att utgå lite från vart man bor, eller vart man kommer att befinna sig under året - och framför allt vintern.

Om man till exempel bor långt upp i landet där det kan bli ganska ordentligt med kyla, då är det bra att ha en riktigt varm åkpåse och allra helst en med ett utbytbart lock. På så sätt kan man anpassa åkpåsen efter olika temperaturer.

Bugaboo akpase

Det är även viktigt att välja en åkpåse som passar i ens vagn, eftersom såväl vagnar som åkpåsar kan se ut på olika sätt och ha olika storlekar.

Om man vill kunna använda samma åkpåse i sitt- och liggdelen så bör man även kolla så att åkpåsen fungerar i båda delarna och att det finns öppning för selen.

Vem passar Bugaboos åkpåse för?

Bugaboos åkpåse passar framför allt för den som har en Bugaboo vagn, och vill ha en åkpåse som är skräddarsydd för vagnen. Om man har en vagn från Bugaboo så får man ut absolut mest av denna åkpåse.

Den passar även bäst för den som bor lite längre ned i landet och inte brukar befinna sig i norr, eftersom den inte riktigt klarar ordentligt kyla.

Men även om man bor längre ned i landet så bör man vara beredd på att man kan behöva komplettera med filt om det blir lite kallare.

Fördelar

  • Skräddarsydd efter Bugaboos egna vagnar, vilket är en fördel om man har en sådan.
  • Avtagbart lock.
  • Kant upptill så att åkpåsen kan sättas fast på vagnen och inte glider till.
  • Kardborreöppning för selen.

Nackdelar

  • Högt pris.
  • Klarar inte av riktigt låga temperaturer.

Produktfakta

  • Längd totalt: 100 cm
  • Längd lock: 70 cm
  • Finns i färgerna: Svart, grå, vit, brun, röd, gul, orange, blå, grön, beige, rosa
  • Funktioner: Tvättbar, öppning för sele, vattenavvisande, avtagbart lock

Sammanfattning

Bugaboos åkpåse har flera fördelar, men också några stora nackdelar. Om vi börjar med fördelarna så är dessa främst att det finns en kardborreöppning för selen, vilket gör det väldigt enkelt att sätta fast åkpåsen i sittdelen, samt att locket är avtagbart.

Detta är alltså en åkpåse som är lätt att använda, och smidig om man till exempel använder flera olika vagnar och ibland behöver flytta åkpåsen, eller helt enkelt vill ta bort den ibland. Den är också smidig vid växlande temperaturer eller om man går in i en butik och vill ta bort locket.

Den största nackdelen är priset. Och visst är en bra åkpåse kanske värd ett högre pris, men den här är egentligen inte mycket bättre än andra. Snarare tvärtom.

Det finns många åkpåsar som är billigare, många som är bättre och även många som är både billigare och bättre. Det här är alltså ingen åkpåse vi kan rekommendera, tyvärr.

Om man har en barnvagn från Bugaboo och vill ha en åkpåse som är anpassad efter vagnen, och inte har något emot att betala lite (eller mycket) extra så kan det dock vara ett bra val. För egentligen är det ingen dålig åkpåse, den är egentligen främst dyr och det finns billigare alternativ.

En annan nackdelar är att den inte riktigt klarar ordentlig kyla, och det finns många andra åkpåsar som klarar mer kyla än denna. Om man bor längre ned i landet och inte brukar vistas längre upp, då kan den räcka stora delar av vintern, och om det blir lite kallare så kan man komplettera med en filt.

När det är runt nollgradigt eller möjligtvis ett par minusgrader så räcker den, men blir det kallare så bör man som sagt använda den tillsammans med en filt.

Om man inte har behov av någon riktigt varm åkpåse så kan denna som sagt vara ett bra alternativ, om man har överseende med priset som sagt. Men egentligen finns det många billigare åkpåsar som är lika bra, eller bättre.

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals