Hur ska man klä sin bebis i åkpåsen?

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Nu när det börjar bli kallare kan det vara svårt att veta hur man ska klä en bebis för den kommande vintern, men det som ofta rekommenderas är att använda en mysig åkpåse till vagnen. Det finns dock mycket man ska tänka på när det kommer till åkpåsar; hur man väljer rätt och hur man ska klä sin bebis i den. Åkpåsar är en mysig detalj till vagnen som håller både stora och små barn varma under kalla dagar. Hur man ska klä sin bebis i åkpåsen kan anpassas efter hur gammal bebisen är och hur aktiv den vill vara under åkturen.

Det bästa sättet att klä sin bebis i åkpåsen är med varma kläder där åkpåsen inte täcker. En långärmad body, en sweatshirtdräkt med huva, strumpor, mössa och vantar är ett bra riktmärke. Skippa overallen och ta istället lager på lager av tunnare plagg, då blir barnet inte för varm i åkpåsen.

Det som är viktigt att tänka på när man klär sin bebis för en promenad i åkpåsen är att barnet inte blir för varm eller för kall. Generellt kan man tänka att bebisen alltid ska ha ett lager kläder mer än du själv, men en åkpåse fungerar som en varm och skyddande sovsäck i barnvagnen och därför behövs inte lika mycket kläder under den. Fler lager med kläder är alltid bättre än ett tjockt plagg för att snabbt kunna skala av när man kommer på bussen eller till affären.

Kla bebis i akpasen

På så sätt håller man bebisen perfekt tempererad. De flesta åkpåsar går även att öppna upp helt så att bara underdelen används, det kan vara att föredra under hösten då det ännu inte har hunnit bli tillräckligt kallt för att använda hela. Då kan man istället klä på bebisen några fler lager eller använda en lite tjockare filt att ha ovanpå.

Bra att tänka på:

  • Fler tunna lager är bättre än ett tjockt plagg
  • Vanliga kläder är tillräckligt för den delen av kroppen som täcks av åkpåsen
  • Anpassa efter temperaturen och hur aktiv bebisen är
  • Ha alltid en packad väska med ombyten och extra filtar i vagnen

Det är bra att alltid anpassa kläderna till vädret och även att anpassa efter hur rörlig bebisen är. För en bebis som gärna vill använda händerna utanför åkpåsen är det viktigare med en tjockare tröja eller jacka tillsammans med vantar som sitter på ordentligt än för en bebis som gillar att ligga helt nedstoppad i åkpåsen och inte har något behov av att använda händerna under promenaden. Vid riktigt kalla vinterdagar kan det även vara bra att isolera vagnen under åkpåsen. Det kan man göra med exempelvis en dyna för sittdelen på vagnen eller en extra filt under åkpåsen i liggdelen.

Ett tips är att alltid ha en bra packad väska med extra filtar och kläder i vagnen så att man snabbt kan lägga på lite extra värme om det skulle behövas under åkturen. Bebisar är känsliga för kyla och förlorar värmen mycket snabbare än vi vuxna och därför är det extra viktigt att de har rätt temperatur i en åkpåse. De flesta bebisar säger ifrån när de känner sig obekväma så om din bebis börjar bli ledsen, är orolig, eller vrider och vänder på sig i vagnen kan boven i dramat vara att hon antingen är för kall eller för varm.

Bra att tänka på:

  • Bebisar förlorar värme mycket snabbare än vuxna
  • Vid väldigt kyliga dagar är det bra att isolera vagnen under åkpåsen
  • Bebisar säger ofta ifrån när de är fel tempererade, men kontrollera alltid ändå

Den perfekta temperaturen

Hur hittar man då den perfekta temperaturen för en bebis som åker barnvagn i en åkpåse? Det är bra att alltid kolla upp temperaturen utomhus innan man ger sig iväg på en promenad och anpassa kläderna därefter. För barn under 1 år är det rekommenderat att ha på dem mössa året runt och under särskilt kalla dagar kan det vara bra att ha en extra varm mössa som går att knyta under hakan så att den sitter kvar under hela åkturen.

Om din bebis visar tecken på att vara obekväm under åkturen är det lätt att kontrollera hennes temperatur genom att känna på halsen eller pannan. Bebisars blodcirkulation är inte fullt utvecklad ännu och därför är hennes fötter och händer är oftast kalla, oavsett ifall hon är varm eller kall. Just därför är halsen ett bra ställe att kontrollera temperaturen.

Man kan även se ifall hon är svettig i pannan eller på övre bröstkorgen. I sådana fall kan det vara bra att ta av ett lager med kläder för att hon ska bli rätt tempererad och mer bekväm. Ser du istället att din bebis huttrar, är lite blek, eller verkar ligga ovanligt stilla är hon antagligen för kall och kan behöva en extra tröja eller en filt på sig för att bli varm igen.

Övergången mellan att vara ute i friska luften och att hoppa på en buss eller gå in i en affär kan få en bebis temperatur att växla ganska snabbt, så det är bra att vara beredd på att skala av ett lager kläder eller att öppna upp åkpåsen för att din bebis inte ska bli obekväm. Om det exempelvis är en kaffe på ett fik som är destinationen för promenaden kan det även vara bra att tänka på att det ska gå bra att lyfta upp bebisen ur vagnen utan att hon blir feltempererad. Vid sådana tillfällen kan det vara bra att ha med den där extra filten som ligger nedpackad i en väska i vagnen.

Vanliga misstag

Det finns några vanliga misstag som är lätta att göra, speciellt som förstagångsförälder.

  • Klä bebisen i för mycket eller för lite kläder i åkpåsen - det är lätt för små bebisar att bli ledsna och upprörda när de är feltempererade i vagnen.
  • Välja en åkpåse som inte passar i vagnen – en alldeles för stor åkpåse kan bli för bylsig och en för liten kan växas ur fort.
  • Glömma ombyte – det är bra att ta för vana vid att alltid ha ett ombyte, extra strumpor, och en filt i en väska eller påse i vagnen.

Åkpåse istället för overall

Det går bra att använda åkpåse istället för overall, speciellt för mindre bebisar som är nöjda med att ligga i vagnen. För bebisar som är väldigt aktiva och gärna vill upp och se sig omkring under en utflykt kan det istället vara bra med en overall så att de inte snabbt kyls ned när de plockas upp ur vagnen. Är vädret relativt milt kan det gå bra att vira en filt om bebisen, men för kallare väder är det alltså bättre med en varm overall istället för en åkpåse.

Det är bra att anpassa tillbehören efter hur din bebis är och hur hennes och dina behov ser ut. Att använda en åkpåse snarare än en overall har flera fördelar. Bland annat går åkpåsen att använda under en längre tid än overaller som bebisen ganska fort kan växa ur. De allra flesta åkpåsar är anpassade för selen i vagnen så att bebisen ligger ombonad och säker, även i sittdelen. Det är enkelt att plocka en bebis i och ur en åkpåse och man behöver inte tänka på att ta av en tjock overall som sedan ska på igen på vägen hem.

Kla bebis i akpasen

Ska ett babyskydd användas i samband med promenaden rekommenderas en åkpåse i vagnen då bebisen enkelt kan flyttas mellan vagn och bil. Man ska inte sätta en bebis i overall eller bylsiga kläder i ett babyskydd då det kan vara farligt om olyckan skulle vara framme. Åkpåse eller overall är ett val som kan baseras på vad bebisen gillar, vad som passar er bäst, och i vilken hon är mest bekväm i.

Välj rätt åkpåse

Det finns många olika åkpåsar på marknaden och det finns flera saker som är viktiga att tänka på när man ska välja åkpåse.

Här hittar ni vår artikel om de bästa åkpåsarna.

Välj en åkpåse i bra kvalitet

Det kan vara lockande att välja en åkpåse i en festlig färg eller till ett väldigt billigt pris, men det är viktigare att välja en åkpåse i bra kvalitet. En åkpåse i bra kvalitet kan ofta användas i flera år och gör att du slipper byta ut den efter varje säsong. Sedan kan man ju ha tur och hitta en i bra kvalité som är snygg också.

Anpassa efter var du bor

För de som bor i norra Sverige kan det vara bra att satsa på en lite varmare åkpåse än de som exempelvis bor i södra Sverige. Det finns även bra allround-åkpåsar med tyg som andas och passar de allra flesta temperaturer.

Välj rätt storlek

Det finns flera olika storlekar att välja mellan på åkpåsar och det är viktigt att välja en storlek som bebisen kan växa i, men som samtidigt inte är allt för stor. Det kan vara bra att inte välja den allra minsta storleken då bebisar växer snabbt och risken finns att hon har växt ur den innan vintern är slut. Det finns även olika typer av åkpåsar; med huva eller inte och med ärmar eller inte.

Kontrollera så att åkpåsen passar vagnens sele

De allra flesta åkpåsar är anpassade så att de ska passa de flesta vagnars selar, men kontrollera alltid vad som gäller för just eran vagn. Detta kan vara bra att kontrollera även om åkpåsen i första hand ska användas till liggdelen på vagnen. För den som köper en åkpåse second hand kan det vara bra att ta med vagnen och prova åkpåsen innan köp.

Sammanfattning

Som du ser kan det finnas mycket att tänka på när man gör sitt val av åkpåse och sedan hur man använder den optimalt. I det stora hela är det många småsaker som spelar in, men som kan bära eller brista för bebisen under promenaden. Det jag tycker är viktigast är att alltid se till är att bebisen också är påklädd utöver åkpåsen, alltså att hon alltid har mössa och vantar på sig även om åkpåsen har en huva. Och så är ombytet väldigt viktigt!

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals