Hur slutar man amma? – Saker som är värda att tänka på

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

I de flesta fall börjar amningen så småningom att löpa på och allteftersom månaderna går och barnet växer kommer du så småningom också att börja reflektera över frågan när det är dags för dig att sluta amma.

Hos oss i Sverige är det vanligt att vi slutar med amningen någon gång när barnet är mellan sex månader upp till ett år. WHO rekommenderar att man fortsätter att amma vid sidan av den fasta födan mycket längre än så.

Men här ska vi komma ihåg att anvisningarna också delvis riktar sig mot länder där tillgången på föda och livsmedel inte alltid är densamma som hos oss i Sverige och amningen blir på så vis ett komplement till befintlig föda.

Det är också vanligt att barn nummer två ammas kortare tid. Detta kan ofta bero på att den ammande mamman har mindre tid och fokus att lägga på bebisens amning och därmed blir introduktionen till fast föda tidigare.

Kan man, och mår ni båda bra av att amma upp till nio månaders ålder är det jättebra eftersom det har stärkande effekt på immunförsvaret. Sker ett avslut tidigare ska man absolut inte ha något dåligt samvete för det.

Det finns många anledningar till varför det kan vara bättre att sluta amma. Om det till exempel utgör en stressfaktor i ens liv, om barnet plötsligt börjat bita hårt i bröstvårtorna och det gör väldigt ont kan vara sådana orsaker.

Ibland tappar också barnet helt och hållet själv intresset för amning och många bebisar spottar till och med ut bröstet. Fast föda har helt enkelt plötsligt blivit mer spännande och gott.

Hur slutar man amma

En annan anledning till att du kanske är tvungen att sluta med bröstmjölk är att du har ont om mjölk och får använda dig av en bröstpump för att få ut den mängd mjölk som behövs för barnet.

Just det här är en av de saker som kan orsaka stress och då kan det vara välgörande för både dig och barnet att påbörja avvänjningen eftersom barnen också definitivt känner av din stress och inte mår bra av det.

Då är inte bröstmjölken längre det viktigaste utan att ni kan ha en bra och trivsam samvaro. Även spädbarn är väldigt känsliga för stress och känner av den yttre miljöns förutsättningar.

Börja med avvänjningen

Eftersom du inte kan avsluta amningen helt abrupt ska du börja med att göra det gradvis och ge barnet en tid för avvänjning av bröstmjölken. Den allra första avvänjningen bör vara att du kompletterar fast föda vid sidan av bröstmjölken. Det här brukar man göra vid sex månaders ålder.

Har du inte tillräckligt med mjölk och vill börja med att introducera bröstmjölksersättning gör du likadant, men börjar med att ge lite bröstmjölk och varvar det tills du långsamt övergår till antingen bara bröstmjölksersättning eller även börjar med fast föda.

Bebisens behov av fler näringsämnen

När bebisen är runt halvåret får barnet behov av högre nivåer av vissa näringsämnen såsom järn, zink, och vitamin B och D. De här ämnena kan inte bebisen få från bröstmjölken utan behöver få utifrån.

Vill du fortsätta amma länge måste du alltså ge bebisen fast föda vid sidan av. Enbart bröstmjölk räcker alltså inte för att barnet ska få behovet av de här näringsämnena tillgodosett.

Hur slutar man amma

Efter det här ska barnet och mamman själva avgöra vad som känns bra och vilken som är den lämpliga tidpunkten för att avrunda amningen. Väldigt ofta sker det här på ett naturligt sätt och framför allt blir det så när det gäller andra och tredje barnet.

Det gäller ju heller inte enbart barnets behov av näringsämnen, utan det är också viktigt och nödvändigt med en övergångsfas för dig, på grund av mjölkproduktionen. Slutar du abrupt finns det en överhängande risk att du drabbas av mjölkstockning och blockerade mjölkgångar.

Det här är väldigt smärtsamt och obehagligt och man drabbas av extremt hög feber på väldigt kort tid. Man blir rejält sjuk och sängliggande och samtidigt måste man kämpa med att försöka få ut mjölken. Så det gäller att ha det här i åtanke när man börjar med avvänjningen. Det handlar i stor utsträckning också om dig och din hälsa.

I vissa situationer tror mammor att de måste sluta amma tidigare än vad de egentligen behöver. Om man till exempel väljer att gå ut i arbetslivet medan man fortfarande ammar, vare sig bebisen är sex månader eller nio månader, är det inte alls säkert att man behöver sluta amma för den sakens skull.

Man kan pumpa ur mjölk på morgonen innan man går till jobbet så att det finns en omgång klar hemma. Om arbetsplatsen inte ligger alltför långt borta kan ju faktiskt partnern komma förbi en sväng på lunchen så att den andra föräldern kan amma på arbetsplatsen.

Sjukdomar gör det heller inte alltid nödvändigt att sluta amma. Rådgör här med ditt BVC samt sjukvårdspersonal om hur du kan göra.

Amma om du blir gravid på nytt

Amning kan fungera som ett naturligt preventivmedel, men det är inte alls hundraprocentigt och det är många som har blivit gravida under tiden att de ammat det äldre syskonet. Det här är inte alltid säkert och fungerar överhuvudtaget endast under den tid som man ammar 100 %.

Från vården kan man få lite motsägelsefulla råd om det här, men det finns ingenting som tyder på att det skulle vara dåligt för dig att amma det större barnet medan du är gravid. Här beror det väldigt mycket på hur du orkar och tycker att det fungerar.

Men har du blivit gravid igen när barnet är väldigt litet finns det heller inget som hindrar att du fortsätter amma båda barnen när det nya barnet är fött.

Under graviditeten kan dock mjölken börja smaka annorlunda och vara mindre söt, vilket kan vara ett sätt att få till en naturlig avvänjning av amningen också.

Amma tvillingar

För de som får tvillingar blir livet extremt intensivt under en lång period, men även också härlig. Att ha en partner som kan hjälpa till med det praktiska så att ni verkligen är ett team under den här perioden är underbart.

Hur slutar man amma

Det brukar inte vara några problem att amma med tvillingar och inte ens att amma dem samtidigt. Du behöver bara se till att det fungerar på ett bra sätt för dig och framförallt att det är bekvämt.

Det finns speciella amningskuddar på marknaden som du kan lägga framför dig på ett bekvämt sätt, till exempel när du sitter i soffan. På dem kan bebisarna ligga i precis rätt vinkel och position så att de kan amma utan att du behöver lyfta dem tungt och få ont i ryggen.

Maten du äter påverkar bröstmjölken

Det som den ammande mamman äter påverkar också bröstmjölkens näringssammansättning och innehåll. Proteiner är ett ämne som barnet relativt obehindrat kan få i sig och utan att det påverkar bebisens mag- och tarmsystem.

Undantaget kan dock vara komjölk som är något som bebisen kan vara känslig för. Men det finns flera livsmedel som påverkar smaken och som också kan ge magknip. Lök är något som påverkar mjölkens lukt och kan möjligtvis också orsaka kolik hos bebisen.

Miljögifter som lagras i kroppsfettet på mamman kan också överföras i mjölken och därför ska man till exempel vara försiktig med att äta fisk som kan innehålla mycket gifter. Det bästa är sannolikt att helt undvika östersjöfisk och i så fall endast då och då äta atlantfisk.

Mödravårdscentralen har listor på vilka fiskar som är tillåtna och vilka senaste rön som gäller för gravida och ammande när det gäller att äta fisk. Paprika är också en grönsak som du ska undvika och det gäller även spenat.

Hur slutar man amma

Gröna grönsaker som till exempel broccoli kan möjligtvis bilda gaser, men också påverka mjölkens färg, vilket i sig inte är farligt. Om din bebis blir gasig och har väldigt känslig mage kan det hjälpa att dricka fänkålste under dagen, vilket har en lindrande inverkan på gaser.

Dieter under amningen

När du ammar är det ingen bra idé att gå på en bantningskur eller någon särskild diet eftersom det, om du går snabbt ner i vikt, kan frigöras miljögifter från ditt eget kroppsfett som passerar över i modersmjölken.

Dessutom kan du själv också snabbt börja må väldigt mycket sämre om du går på en strikt diet och du kommer inte att orka ha den energin som behövs för att klara av vardagen med bebisen ordentligt.

Passa istället på att njuta av tiden med ditt spädbarn och låt kroppen återhämta sig i lugn och ro och i egen takt. Många går också ner helt naturligt av amningen eftersom det tar mycket energi från kroppen.

Kosttillskott när du ammar

Om du inte känner till innehållet exakt eller har blivit rekommenderad av läkare ska du vara försiktig med kosttillskott. Detsamma gäller naturläkemedel eftersom det inte är fastställt att det kan övergå i bröstmjölken.

Ginseng ska till exempel aldrig användas under amningen och det gäller även olika typer av alger. Dessa kan innehålla väldigt höga halter av jod och det går över till barnet i bröstmjölken och kan vara skadligt för bebisen.

En av anledningarna till att så småningom fasa ut amningen är ju att du som person kan bli friare med ditt ätande igen och äta sådant som du tycker om och känner dig stärkt av.

Det hela är naturligtvis en balansgång och det handlar om både dig och ditt barn och hur ni sammantaget mår av att avsluta amningen just där och då.

Några avslutande ord om amning

Oavsett när du bestämmer dig för att fasa ut amningen ska du göra det här med kärlek gentemot både dig själv och din bebis. Det här är en omställning för er båda, även hormonellt för din del.

Du måste också våga se ärligt på varför du vill amma och hur emotionellt knuten du är till att vara en oumbärlig del av barnets liv. Att fasa ut amningen och övergå till annan typ av föda gör också att din partner kan ta en större plats i bebisens liv och du själv får lite större frihet igen.

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals