Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.
När man fått reda på att man är gravid börjar många läsa på direkt hur man ska göra med amning, hur ofta och länge en bebis ska sova, och alla de andra tusen saker man ska tänka på.
Det kan dock vara svårt att komma ihåg allting när bebisen äntligen har kommit till jorden och man tar då dagen som den kommer och försöker vara så förberedd som möjligt. En sak som många stressar över är just maten.
Övergången från amning, eller bröstmjölksersättning, till fast föda för att vara exakt. Många föräldrar blir förvirrade över när man ska introducera mat eftersom man hör så många olika åldrar och situationer, men kom ihåg att alla är olika.
När du introducerar mat till ditt barn beror på ditt barn och ingen annan. Ofta brukar barn vara redo runt 4-6 månader och då kan man börja erbjuda puréer eller mosad mat i samband med amningen.
Kom ihåg att barnmat inte är en ersättning för bröstmjölk under de första 12-18 månaderna. Barnmat är under det första året som ett tillägg till bröstmjölk.
Det är ju inte alltid man orkar stå i köket varje dag och laga näringsrik och ‘rätt’ mat till sitt spädbarn när man också måste ta hand om förutnämnda spädbarn. Och då finns det såklart smaskiga färdiglagade alternativ.
Dessa ska vi gå in på lite nu eftersom detta test har gått ut på just barnmat. Det finns några ledande märken på marknaden och bland dem hittar vi Hipp som vann i både mellanklassen och premiumklassen.
Först har vi Hipp Tagliatelle & Grönsaker i mellanklassen och sedan följer deras Hipp Mild Havregröt som vår premiumfavorit. Vi har ett smakrikt budgetalternativ med Nestlé Potatismos Lax.
Självklart har vi en specialare och denna riktar sig till er som vill laga egen barnmat snabbt och praktiskt och dessutom ha smidiga portionspåsar att lägga maten i: Fill n Squeeze Matstation är ett måste i hemmet! Läs vidare för att hitta barnmaten för ditt mirakel!
Mellan: Hipp Tagliatelle & Grönsaker
Ekologiska råvaror har kommit samman för att skapa denna fantastiska barnmat och här kan man välja mellan många olika smaker, sorter, och måltider anpassade för olika åldrar.
Man behöver heller inte oroa sig för barnets näringsintag eftersom Hipp har arbetet i samband med experter inom näring så att vi föräldrar kan bli garanterade att våra barn får i sig de nyttigheter de behöver.
Premium: Hipp Mild Havregröt
Ännu en vinnare i premiumklassen från Hipp, denna gång med deras gröt som kommer i några olika utföranden. Gröten är väldigt rik på bland annat kalcium, vitaminer och mineraler, och innehåller också omega-3 fetter.
Även denna formula är helt ekologisk och har blivit anpassat specifikt för små barns magar och deras tuggtillstånd. En enkelt måltid att förbereda och nästan ännu enklare för barnen att äta.
Budget: Nestlé Potatismos Lax
Vi gillar Nestlés barnmat eftersom den kommer i många olika modeller och smaker, den är enkel att värma upp och servera, och barnen verkar verkligen tycka om maten.
Vi tyckte att den var relativt smakrik (så smakrik som barnmat kan vara) och en burk på 195 gram med näringsrika ingredienser är verkligen prisvärd.
Special: Fill n Squeeze Matstation
Hurra! En tidssparande matstation som alla föräldrar behöver. Du bestämmer själv vad barnmaten ska innehålla och du mosar ihop det och pressar sedan ut det i de medföljande portionspåsarna.
Frys in eller ta med direkt på promenaden och ge som mellanmål eller en komplett måltid till ditt barn. De kan även användas i flera år då man kan göra mosad mat eller smoothies till äldre barn. En väl värd investering!
Varför ska du lita på oss?
Mina två underbara barn är så himla olika när det gäller mat och speciellt när vi skulle introducera fast föda var de som dag och natt. Vi hade tur med den första som var nyfiken på maten och ville äta allt.
Den andra hade vi lite problem med då han var kräsen och verkade inte entusiastisk över någon sorts mat alls. Så du kan lita på att jag har läst på mycket information och provat många tekniker under de senaste åren när det gäller barnmat.
Min fantastiska testpanel består av småbarnsfamiljer med både förstagången föräldrar och de som har flera barn. De har dock alla barn som är mellan 6 och 18 månader som såklart har fått vara våra experter.
Vem behöver köpa barnmat?
Du bestämmer själv som förälder om du vill köpa färdiglagad barnmat eller om du vill förbereda det själv. Jag tycker det är skönt med en liten blandning och speciellt smoothies eller snacks kan vara praktiskt att köpa färdiglagat.
Har du ett barn som är 6 månader är det lagom att börja introducera hen till fast föda och då kan det vara skönt att köpa någonting på burk eller förpackning för att se om barnet är redo (mer om detta längre ner i artikeln).
Hur kom vi fram till vilka barnmatsprodukter vi skulle testa?
Här har jag kollat på vad som finns lättillgängligt i matbutiker, både i landbaserade och på nätet. Det blir vanligare och vanligare att man handlar mat på nätet, vilket kan vara skönt när man har en 6-månaders bebis hemma, för att inte tala om att det faktiskt är lite roligt.
Man vill ju i vilket fall att det ska vara lätt att få tag på så jag har verkligen fokuserat på de större och populäraste märkena som dessutom gör god och näringsrik barnmat.
Jag har kollat in olika modeller och prisklasser och även hört mig för i mitt stora nätverk om vilken barnmat föräldrar har använt förut och vilka som verkar vara bäst för en liten mage. Dessa har beställts hem från webbutikerna babyland.se, mat.se, och lekmer.se.
Hur testade vi barnmaten?
Alla familjer har fått hem ett exemplar av varje barnmatsprodukt och de har specificerats enligt vilken ålder bebisen har. Sedan har testet pågått i två månader och familjerna har fått prova maten med deras barn hur de vill.
Det är såklart viktigt att man inte tvångsmatar ett barn och har barnet avvisat maten mer än 10 gånger brukar man veta att den inte gillar maten.
Föräldrarna har också smakat på maten och antecknat om det var enkelt att förbereda maten, hur länge den höll öppnad/oöppnad, hur många portioner den räckte till o.s.v.
Jag har såklart kompletterat med grundliga efterforskningar om tillverkarna, näringsvärdet i maten, och sammanställt åsikter och recensioner på nätet av de produkterna vi har testat.
Våra favoriter
Mellan: Hipp Tagliatelle & Grönsaker
Ett underbart val av barnmat och vi älskar att det finns så många olika smaker och sorter att välja mellan när det kommer till Hipps varmrätter. De är också anpassade efter hur gammal barnet är.
Helt ekologiska råvaror har gått ner i dessa burkar och Hipp har tillochmed samarbetat med experter inom nutrition och näring så du kan lita på att ditt barn får rätt föda med vilken burk du än väljer.
Man kan värma hela burken i mikrovågsugnen om det behövs eller bara ta ur så mycket man behöver. En öppnad burk klarar av att stå i kylskåpet i några dagar.
Har du en öppnad burk har locket en smart funktion och du vet att den är helt stängd när du har hört ett ‘klick’ och när man inte kan trycka ner lockets mitt mer. 190 gram kostar endast cirka 16 kronor.
Premium: Hipp Mild Havregröt
Hipp hamnar även på förstaplatsen i premiumkategorin med deras gröt och även här kan man välja mellan olika utföranden. Man hittar både havregröt och fullkornsgröt.
Även i detta recept har man använt ekologiska råvaror och den är rik på tillskottsnäring som bland annat kalcium, vitamin D, och järn. Omega-3 fetter, mineraler, och sädesslag hittar vi också här.
Denna gröt kan man mata barnet med från att hen är 6 månader och vi gillar att det passar bra som både mellanmål och kvällsmat. Förpackningen räcker till ungefär 9 portioner.
Barnen som provade verkade tycka om den, det var inte många som var kinkiga med den iallafall och det var inga problem att svälja gröten. 270 gram kostar ungefär 40 kronor.
Budget: Nestlé Potatismos Lax
Vem tycker inte om potatismos och lax? Och som förälder känns det säkert att ett sådant väletablerat företag som Nestlé tillverkar näringsrika och smakrika varmrätter för våra barn som ska lära sig att äta.
Precis som mellanvinnaren kan denna burk värmas hel i mikron och sedan förvaras i kylskåpet - med lock - i ungefär 2 dygn. Det finns inga konserveringsmedel eller liknanden dåliga ämnen i denna burk eftersom det är olagligt.
Förutom potatis och lax innehåller den dock bland annat morötter, sötpotatis, purjolök, dill, och vitpeppar. Nestlé har såklart otaliga smaker och utföranden att välja mellan.
De har självklart också olika burkar anpassade för olika åldrar. Burken på 195 gram kostar cirka 10 kronor, vilket gör barnmaten väldigt prisvärd!
Special: Fill n Squeeze Matstation
Okej, detta är inte mat i sig, men det är verkligen någonting alla föräldrar behöver när det kommer till mat. Speciellt om man är på språng väldigt mycket kommer denna produkt komma väl till hands.
Som namnet förmedlar är det en matstation med tillhörande förvaringspåsar. Du får en matberedare som rymmer 500 ml, en mosare, ett lock, och tre påsar att fylla dina portioner med.
Den är superenkel att använda och kan brukas i många år, inte bara när ditt barn äter puré. Man kan också mosa mat till lite äldre barn och den är perfekt för att tillverka yoghurt och smoothies i för barn i olika åldrar.
När du har förberett maten fäster du bara påsen på matstationen och pressar ut innehåller i påsen. Dessa kan du frysa och ta med när ni ska på promenader eller iväg på besök. Supersmidigt!
Vi älskar att det är så enkelt att göra sin egen mat, att man har alla verktyg, och speciellt att man har tillgång till en sådan bra förvaring. Man kan såklart köpa till fler påsar om man vill.
Det enda en del ville anmärka på är att påsarna kan vara svåra att rengöra. För en del gick det hur bra som helst medan andra märkte att en del rester fastnade i vecken eller i botten på påsen.
Det är dock en liten petitess när produkten överlag är så himla bra och tidssparande. Cirkapriset 280 kronor kan tyckas mycket, men tänk på att du får alla redskap du behöver och att göra din egna barnmat har aldrig varit enklare!
Våra utmanare
EnaGo Mjölkfri Äppelgröt
Även detta är lite av en specialare och är perfekt för dig som har en liten bebis med komjölksproteinallergi eller inte vill att ditt barn ska konsumera mjölk. Förutom detta liknar den vanlig gröt och har många näringsämnen.
Riktiga äpplen har använts för att få den (relativt) smakrika aromen och den är dessutom rik på kalcium. Passar bra för barn på 6 månader och finns även som mjölkfri välling. Barnmaten kostar ungefär 70 kronor, men då får man hela 460 gram.
Hipp Potatis & Broccoli Puré
En grönsakspuré som liknar mellanfavoriten och används utmärkt som smakportion när man ska introducera fast föda till sitt barn. Även denna är ekologisk och innehåller såklart potatis och broccoli. Mums!
Den passar bra för barn som endast är 4 månader och alla ingredienser är ekologiska. Locket har samma egenskaper som mellanvinnaren. Här får man 125 gram för ungefär 11 kronor.
Semper Fullkornsgröt
Ännu en gröt och ännu en produkt från Semper. Gröten är rik på kalcium, D-vitamin, jod, järn, och omättat fett. Just denna passar för barn som har fyllt 1 år, men den finns i några olika utföranden för olika åldrar.
Förberedning är enkelt - du värmer bara upp vatten och blandar i pulvret och rör om tills konsistensen är rätt. Superlätt!
Hipp Hippis Smoothie
Här har vi ett väldigt bra ekologisk mellanmål eller snack till ditt barn i form av en god smoothie. Den kommer i en praktisk klämpåse så det är bara för barnet att suga upp innehållet. Såklart kommer den i många olika smaker.
Den passar även bra att använda som smakportion när fast föda introduceras för barnet och är lämplig för barn på 6 månader. En påse på 100 gram kostar cirka 17 kronor.
Castus Fruktstänger 5-Pack i Påse
Ett mellanmål eller snack för de lite äldre barnen som kan tugga. Dessa fruktstänger är tillverkade av naturliga ingredienser som torkad frukt, bär, och dadlar. Innehåller mycket fiber, men inga konserveringsmedel eller socker.
Den innehåller dock såklart naturligt socker och det kan även finnas spår av nötter och jordnötter. Ett bra alternativ när barnet behöver lite snabb energi på naturlig väg. Fruktstängerna kommer i flera smaker för ett cirkapris på 25 kronor för ett 5-pack.
Produkter som utgått
Semper Spaghetti och Köttfärssås
Här har vi en alldeles utmärkt barnmat från Semper som passar för barn på 8 månader. Även de har såklart många olika smaker och utföranden och olika formula baserat på barnets ålder.
Denna burk kan man förvara i kylskåpet om den har öppnats i ungefär 2 dygn om den har förslutits bra. Den har ett bra pris på cirka 10 kronor för 190 gram.
Frågor och svar
När kan barnet börja äta barnmat och hur länge?
Detta kan vara ett lite omdiskuterat ämne och en del menar att man ska amma (eller använda modersmjölksersättning) tills barnet är 6 månader. Experter säger också att om barnet verkar redo kan man börja med barnmat redan vid 4 månader.
Det är dock viktigt att du inte börjar för tidigt och du märker själv på barnet när hen är redo att gå över till fast föda. Du måste tänka på att barnet kan sitta upprätt helt själv och stödja sitt huvud - detta är viktigt så att de kan svälja ordentligt.
Tungan har utvecklats så att barnet automatiskt sväljer istället för att putta ut maten igen med tungan. Andra bra tecken är också om barnet väger åtminstone sin dubbla vikt från när hen föddes och om de börjar ‘kolla in’ och sträcka sig efter exempelvis din mat.
Som sagt är det viktigt att inte börja för tidigt eftersom barnets matsmältningssystem helt enkelt inte är redo för fast föda förens de är runt 6 månader. Märker du att barnet är redo går det hur bra som helst att börja introducera fast föda.
Från 6-12 månader kan de äta denna sorts mat och när man märker att de kan svälja lättare och äta själv med båda händerna kan du börja introducera små bitar av vanlig mat som ägg eller välkokt pasta. Undan för undan kan de börja äta små portioner av vanlig mat.
Ska jag inte amma under det hela första året?
Det ska du absolut! När barnet är runt 4-6 månader kan man dock börja introducera annan mat, som puréer, men det är såklart viktigt att man fortsätter amma eller mata med modersmjölksersättning.
Detta är eftersom barnet får de näringsämnen de behöver från just modersmjölken och barnmaten kan inte ersätta det. Det rekommenderas att man ammar tills barnet är åtminstone 12 månader.
Hur ska jag gå från amning till barnmat?
Detta sker gradvis. När du har börjat introducera fast föda och fortsätter amma ska du alltid amma först och sedan erbjuda barnmaten. Detta kan du göra med en timmes mellanrum ungefär.
Även efter att barnet har fyllt 1 år ska du fortsätta amma, men då går det bra att erbjuda fast föda först. Kom ihåg att barnet äter mer och mer och det är bra att barnmat och amning kompletterar varandra.
Du bestämmer själv hur ofta du vill amma under dagen. Det är dock viktigt att du ser till att barnet får i sig nyttigheter och näringsämnen när du vänjer av amningen.
Ammar du fortfarande efter 12 månader behöver man heller inte introducera komjölk - kom ihåg att din mjölk är MYCKET bättre än komjölk då den innehåller allting ditt barn behöver medan komjölk innehåller allt en kalv behöver (det är lite skillnad).
Vad ska jag göra om barnet inte vill äta barnmaten?
Ofta är detta bara en fas och om det sker under perioden då du både ammar och introducerar fast föda har du inget att vara orolig över eftersom barnet fortfarande ammas. Ett barn som matvägrar kan dock bero på lite olika saker.
Det kan vara så att barnet har fått någon slags infektion som leder till dålig aptit. Om detta dessutom har skett i munnen vill man såklart verkligen inte äta. Även en lätt förkylning kan orsaka dålig aptit eller att barnet känner sig trött och inte vill äta.
Spädbarnet kan även ha utvecklat en allergi av något slag. Då mår barnet inte bra av den mat hen får och detta känner de av. Eller så har måltiderna passerat med för mycket mellanrum vilket leder till att barnet kan vara för hungrig eller trött.
De känner då av obehag i kroppen (precis som när vi vuxna är väldigt hungriga) och vill inte äta. Då kan du sakta börja introducera en eller två skedar barnmat så att den obehagliga känslan försvinner.
Gäller det infektioner eller allergier ska du kontakta din barnmorska eller läkare. Annars kan det helt enkelt ta ett tag för barnet att vilja äta den nya maten och du ska låta barnet ta den tid hen vill. Vad du än gör ska du INTE tvångsmata barnet!
Vad ska jag tänka på när jag väljer barnmat eller gör min egna mat?
Undvik salt! Gör du egen mat ska du aldrig krydda med salt eftersom det inte kan regleras rätt i deras små magar. Man kan gärna krydda med andra örter som basilika, dill, och timjan.
D-vitamin är väldigt viktigt för barnets utveckling och även om du serverar mycket barnmat innehållande just denna vitamin behöver barnet få D-droppar eftersom matintaget helt enkelt inte är tillräckligt.
Barnet kan äta gröt, välling, fullkorn, fibrer, frukt, och bär. Varje måltid borde innehålla antingen pasta, potatis, bröd, bulgur, ris eller liknande och sedan lägger man till sådant som fisk, grönsaker, ägg, och linser.
C-vitamin är också viktigt eftersom den hjälper absorberandet av järn, vilket såklart är viktigt under ditt barns utveckling.
Tänk också på att barn under 1 år borde undvika en del livsmedel. Gröna bladgrönsaker, grön potatis, honung, opastöriserad mjölk, risdrycker och riskakor, salt, socker, hela nötter (små bitar går bra), och fänkålste. Detta är rekommenderat av livsmedelsverket.
Kan jag inte bara gör min egna mat?
Självklart kan du det! Jag gjorde mycket egna mat när mina barn var så pass små att de inte åt riktig mat än. Men det är också skönt och smidigt att till exempel köpa färdiglagad smoothie eller mat när man har en speciellt stressig vecka.
Färdiglagad barnmat innehåller också alla näringsämnen barnet behöver, trots vad många tror, eftersom tillverkarna måste följa vissa regler. Gör du din egna mat se till att följa råden ovan och köp så mycket ekologiskt du kan.
Var alltid noga med att tvätta både händer och livsmedel som kan/ska sköljas eftersom barn är väldigt mottagliga för bakterier som kan leda till infektioner i denna ålder.
Se också till att aldrig mata barnet från en behållare/burk du har mycket mat i och lägg alltid en liten del på en tallrik. För du skeden från munnen till burken om och om igen bildas det bakterier i burken.
Innehåller inte barnmat konserveringsmedel?
Livsmedel som kan säljas till barn som är under 3 år får inte innehålla konserveringsmedel, sötningsmedel, eller färgämnen enligt lag.
Lämna ett svar