Det finns många olika faktorer som spelar in när barn lär sig cykla. Det varierar väldigt mycket från barn till barn och tar också olika lång tid. Vissa barn kastar sig in i saker med liv och lust och tar för sig också rent fysiskt. Andra barn är mer försiktiga och går framåt med små steg. Båda sätt fungerar precis lika bra i längden, men varje sätt behöver naturligtvis sin speciella guidning.
Barn som inte har har särskilt stora rädslor över någonting behöver ibland kanske bromsas upp lite grann för att inte skada sig. Försiktiga barn behöver uppmuntran på rätt sätt och även konkret lära sig att ta i rent fysiskt.
Enligt forskning av barnläkare och forskare, är barn mogna att lära sig cykla utan stödhjul, på ett ungefär vid fem-sex års ålder.
Numer finns ett stort utbud och urval när det gäller barncyklar som är lämpliga som första cykel. Ett barn som är ett par år gammalt kan börja cykla med en liten trampcykel med flak inomhus och få lite känsla för det här med med att trampa pedal och styra med cykelstyre.
När det är dags att börja cykla, finns de klassiska stödhjulen att ta till och det finns också springcyklar utan pedaler, så kallade balanscyklar. Det här är ett fantastiskt bra sätt att lära barn hålla balansen på två hjul.
När barn lär sig cykla är individuellt
Ett barn kan lära sig cykla med hjälp av stödhjul eller en balanscykel. Tidpunkten barn lär sig cykla är helt individuellt. Ni får helt enkelt se till barnets mognad och intresse när det gäller att lära sig cykla.
När är det dags att köpa en cykel?
Vilket sätt ni än väljer, till exempel om ni köper en mindre cykel med stödhjul eller en balanscykel, så är det viktigt att vara noga med säkerhetsrutinerna. Den här typen av cyklar kan komma upp i väldigt höga hastigheter och kan lätt dra iväg innan barnet blivit riktigt bra på att bromsa och sakta ner farten.
Var alltid på ett tryggt och säkert ställe när ni övar på att cykla, som till exempel i en park, där du kan ha bra koll på läget. Eller på en egen gård eller innergård. En finurlig uppfinning som finns är att ha en en stång med handtag baktill på cykeln, som en vuxen kan hålla i. Den kan ni använda både som hjälp när barnet cyklar med stödhjul och till cyklar utan stödhjul.
Stången hjälper dig att att kunna få stopp på barnet om hen inte kan bromsa ordentligt och du kan också tillfälligt släppa stången för att låta barnet lära sig balansera på egen hand.
Kritikerna till stödhjul menar att barn lär sig luta åt fel håll i kurvorna med stödhjul. Notera dock att du kan parera det här på ett bra sätt, genom att försiktigt höja stödhjulen allteftersom.
Att barn inte skulle lära sig cykla och inte kunna luta rätt i kurvor för att de använt stödhjul, har vi i alla fall aldrig i praktiken sett några bevis på.
Rätt storlek på cykeln
När det är dags för ett inköp av den första riktiga cykeln, då ska du prova ut en som är i lagom stor i storlek. Barnet ska kunna nå ner till marken med båda fötterna när de sitter på sadeln. För barn i skolåldern brukar det räcka med att de når ner med ena foten.
Här kan du läsa vår guide till barncyklar i olika storlekar.
Cykeln ska alltid ha fotbroms. Vänta gärna med växlar och handbromsar, eftersom det blir för mycket för barnet att hålla reda på och det kan försvåra för barnet att lära sig cykla. Småbarn har alltid fullt upp med att hålla balans, styra och bromsa. Det blir alltför komplicerat att hålla på med växlar och handbroms.
Breda och kraftiga däck, ger ett visst motstånd, vilket är bra för mindre barn. Pedalerna ska inte vara släta och hala utan räfflade och ge ett bra fäste.
Sammanfattning av vad du bör tänka på när du ska köpa cykel:
1. Cykeln ska vara utrustad med fotbroms
2. Cykeln ska ha ringklocka, kedjeskydd och och reflexer
3. Breda däck ökar säkerheten
4. Räfflade pedaler ökar säkerheten
Använd alltid hjälm
Barnet ska självklart ha hjälm på sig när det är cykeldags. Bra småbarnshjälmar har ett så kallat grönt spänne. Spännet har tagits fram på grund av de många olyckor som inträffade när barn lekte och klättrade i klätterställningar med cykelhjälmen på, och det då skett att barn blivit hängande i hjälmen.
Men det här gröna spännet låser upp sig av sig självt om barnet fastnar, så att barnet inte kan bli hängande.
Att lära barnet cykla utan stödhjul
I något skede kommer det alltså att vara dags för barnet att övergå till tvåhjuling utan stödhjul. Fem-sexårsåldern brukar vara lagom. Men självklart finns det barn som behöver mer tid, och det finns också barn som kan lära sig cykla tidigare.
Ett par, tre pass på ett par timmar åt gången, brukar vara tillräckligt för att barnet ska kunna cykla själv. Om ni vill kan ni komplettera cykeln med den tidigare nämnda stödpinnen, för att både kunna balansera och hålla emot. Att lära sina barn cykla på trehjuling brukar vara aningen påfrestande för ryggen för föräldrarna. Är man inte särskilt vältränad och känner att det finns en risk för att ryggen ska ta skada av det, är den här pinnen perfekt.
Om barnet tycker att det är svårt att lära sig cykla och ni övat mycket, kan man faktiskt också montera bort tramporna tillfälligt. Det här blir som en balanscykel fast det är en vanlig cykel. Barnet kan på så vis träna balansen.
Sammanfattningsvis: ha tålamod och ert barn kommer att lära sig att cykla
Introducerar ni cyklande på ett sunt och positivt sätt, behöver du inte oroa dig för att barnet inte ska kunna cykla i framtiden. För små barn brukar det inte vara något problem överhuvudtaget att introducera cykeln. I alla fall inte om det är i form av en balanscykel eller trehjuling. Små barn brukar tycka det här är väldigt roligt.
Om barnet visar tecken på att tycka det är obehagligt eller svårt att lära sig cykla, när hen uppnått fem-sexårsåldern, så är det absolut ingenting att oroa sig för.
Det är tecken på att barnet inte är helt moget ännu för att lära sig, men den tiden kommer. Det är garanterat bara att fortsätta att öva enträget och på lämpligt sätt.
Särskilt förstagångsföräldrar kan ibland vara väldigt ivriga på att låta barnet lära sig en massa saker så tidigt som möjligt. Men det gäller att försöka att komma ihåg att inte låta det vara någon prestige i barnets förmåga att lära sig saker, utan att allt får ske i barnets takt och på ett positivt och roligt sätt.