Är Bumbostolen bra eller dålig?

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Bumbostolen har fått både ris och ros och vissa tycker att den är fantastiskt medan andra anser att den inte är fördelaktig för barnets anatomi. I den här artikeln ska vi försöka reda ut exakt vad Bumbostolen är och vilka argumenten är för att använda den, eller låta bli att använda den.

Vi är inga barnläkare eller anatomiska experter och kan således inte ta på oss ansvaret för att ge ett bergsäkert svar på huruvida bumbostolen är bra eller dålig för ditt barn. Men vi kan delge dig alla fakta så att du kan fatta beslutet själv.

Bumbostolen är en amerikansk produkt som snabbt blev populär i hela USA och Europa. Stolen är en stadig golvstol i gummi som man placerar på golvet och därefter kan barnet sitta i stolen som är djupt skålad och även har stöd för grenen. I den här stolen kan man placera även de minsta barnen som inte kan sitta upprätta själva.

Bumbo kan användas från det att barnet själv kan hålla upp huvudet på ett stadigt sätt och enligt producenten så är formen på stolen invändigt gjord så att den är skonsam och snäll mot bebisens rygg.

Ar Bumbostolen bra eller dalig

Barn som ännu inte kan sitta upprätt själva klarar vanligtvis inte av den här stolen i början mer än mycket korta stunder på ett par minuter förrän bebisen sedan börjar sjunka ihop.

När barnet kan sitta upprätt själv utgör den en stadig sittstol för barn som gillar att vara delaktiga i det som händer runt omkring dem. Dock bör man komma ihåg att det primära ska vara att barnet sitter själv för att den kan träna upp sin balans.

Är bumbostolen bra eller dålig?

Om bumbostolen är bra eller dålig råder det alltså delade meningar om. Det bästa är om man själv kan vara så exakt påläst som möjligt och fundera över om Bumbostolen kan tillföra något i bebisens liv.

För den som har ett barn som blir rörligt tidigt och kryper och sitter för egen kraft så kan ju Bumbostolen vara ett roligt tillskott för barnet eftersom hen då kan sitta stadigt och vara delaktig till exempel med större syskon som sitter och leker.

Ar Bumbostolen bra eller dalig

Till stolarna finns också många tillbehör och däribland även ett litet matbord som går att fästa på bumbostolen och när det är dags att introducera fast föda för bebisen kan stolen definitivt vara ett alternativ om man själv vill sitta på golvet tillsammans med barnet.

Kom ihåg att aldrig lämna en babysitter eller bumbostol på ett matbord utan uppsikt eftersom det kan göra att barnet skadas för livet om den skulle tippa över bordskanten.

Bumbo är ett företag med fler produkter

För de som kritiserar Bumbostolen kan tilläggas att företaget Bumbo har många fler produkter än den klassiska bumbostolen som vi skriver om här.

Deras andra produkter kanske till och med är ännu mer intressanta eftersom de har klassiska funktioner som inte är kontroversiella, utan som sedan länge har sina föregångare på marknaden. Det vi menar då är skötbord, pottar, och barnmatstolar exempelvis.

Bumbostolarna i olika varianter

Bamboo stolarna finns i fyra olika modeller. Den första vi har är den klassiska bumbostolen som är den som är allra vanligast här i Sverige och som säkerligen är den modell som de flesta förknippar med Bumbo.

Den andra bumbostolen är avsedd för barnet som redan kan krypa och kanske gå lite grann och är till hjälp för att sitta tryggt och säkert till exempel vid matning.

Ar Bumbostolen bra eller dalig

Den här stolen kan man fästa på en vanlig stol och på det viset kan man få en barnmatstol utan att ta in en ny möbel kring köksbordet och man kan också enkelt ta med sig den här stolen när man ska bort.

På baksidan har den ett infällt litet matbord som man kan ta loss och placera framför barnet. Stolen har också ett midjebälte som gör att barnet sitter tryggt på plats i den.

Utöver den här barnmatstolen finns ytterligare en mindre och smidigare modell som liknar mer en bilbarnsits snarare än den klassiska bumbostolen.

Den här kan man också fästa i en vanlig stol och den har även ett trepunktsbälte. Den sista varianten av bumbostolen är en slags platta som snarare fungerar som en stjärtlapp än en regelrätt stol.

Ar Bumbostolen bra eller dalig

Den fungerar alltså bra även för det större barnet och passar också för den som har känsliga knän eftersom den utgör ett utmärkt stöd och support när man står på knäna och pyssla med saker.

Det här gör att den passar bra för vuxna att använda till exempel om man ska stå på knä framför badkaret eller badbaljan medan bebisar badar.

Bumbo skötbord

De ovanstående modellerna är alltså bumbostolarnas fyra grundläggande modeller. Det som vi minst känner till idag är kanske att Bumbo också har ett ergonomisk skötbord som är litet och smidigt och finns i många olika färger.

På det här skötbordet ligger bebisen speciellt stadigt och den skålformade designen gör att bebisen inte kan rulla åt sidan. Det här är en perfekt anordning för dig som har ont om plats i badrummet och vill ha ett portabelt skötbord.

Ar Bumbostolen bra eller dalig

Den här kan du använda på sängen eller ha som extra insats i ett skötbord som är avsett att placeras på badkaret. Gummit som skötbordet är tillverkat i är mjukt och bekvämt att ligga på samtidigt som det ger stadga.

Inte minst är det väldigt lätt att tvätta av den genom att torka av den med en fuktig trasa eller varför inte helt enkelt duscha av den och låta den torka stående.

Skötbordet är också utrustat med ett säkerhetsbälte, vilket är supersmart, särskilt när barnet börjar bli så gammalt att den börjar vända sig.

Argument mot att använda bumbostolen

Alla nyblivna föräldrar har säkerligen hört att bebisar inte ska sitta upp eller pallas upp sittande förrän de själva har lärt sig sitta. Att få svar på frågan varför brukar inte alltid vara helt lätt, förutom kanske ett vagt svar att det kan vara skadligt för barnets rygg om ryggraden inte är mogen.

Men huruvida det går bra att ha barnet sittande en liten stund lätt bakåtlutad eller inte, eller var gränsen egentligen går, kan vara svårt att få utförlig information om.

Om man tittar på det här från ett fysiologiskt perspektiv samt från ett barns utvecklingsperspektiv kan en anledning vara att det är bra om barnet kan undvika att lära sig sitta innan hen börjar krypa.

Ar Bumbostolen bra eller dalig

Detta för att ett barn som sitter har svårare att få till krypandet från sittposition än om det ligger på mage. Det naturliga är alltså att ligga på mage och sedan resa sig upp och börja krypa och därefter lära sig att sitta.

Ett barn som börjar sitta innan de kan krypa blir inte sällan så kallade rumpåkare istället och hasar sig fram på rumpan när de ska ta sig framåt. Det här är inget särskilt smidigt sätt att ta sig fram på och det är gynnsammare för barnets fysiologiska utveckling om de får krypa.

Så ut det här perspektivet kan det vara bra att känna till att man ska uppmuntra krypande framför sittande, och framförallt uppmuntra barn att krypa framåt från magläget, så fort barnet blivit stadig nog i nacken.

Rumpåkandet kan också ha en menlig inverkan på barnets rygg och barnet kan utvecklas snett i ryggraden eftersom barnet oftast har ett ben eller en arm som de föredrar att hasa sig fram på.

Sedan kan man ju naturligtvis fråga sig om om det skulle vara skadligt för barnet att sitta ett par minuter i en bumbostol då och då. Det här måste som sagt föräldern själv avgöra.

Så här hjälper du barnet att utveckla en stark rygg

När barnet vänt sig om och själv kan hålla upp nacken är det dags att börja träna på det här lite i taget mer regelbundet och från dag ett lägga roliga leksaker framför barnet som gör att det uppmuntras att försöka ta sig framåt och krypa.

Låt sedan barnet krypa så länge som möjligt och stressa inte på med att lära barnet gå om den inte klarar av det själv. Låt barnet utvecklas i sin egen takt. Att bära barnet på armen är också ett bra sätt att på ett bekvämt och stadigt sätt träna ryggmuskulaturen.

Ar Bumbostolen bra eller dalig

Om barnet blir äldre och inte klarar av att lyfta huvudet på ett stadigt sätt eller inte vill ligga på mage kan det vara en bra idé att låta en fysioterapeut titta på bebisen.

Det kan bero på en låsning i ryggen eller i nacken som kan vara orsaken och det här brukar en fysioterapeut eller kiropraktor enkelt kunna korrigera.

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals