Bästa allvädersstövlarna 2024 – Torr och varm i regn och slask

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Vädret i Sverige är väldigt omväxlande och för våra barn är det viktigt att ha en variation av ytterkläder, så att man klarar olika väderlekar och snabbt kan byta om till passande kläder och skor.

Det knepiga brukar vara mellanperioderna, det vill säga när det är varken värme och sol eller minusgrader och snö. Väldigt stora delar av året är det kyligt, blåsigt, och framförallt blött.

Gummistövlar passar sent på vårsäsongen och tidigt på höstsäsongen, men innan man kan ha på sig vinterkängorna finns en mellanperiod där det finns behov av gummistövlar som värmer.

Där kommer den klassiska allvädersstöveln in. En allvädersstövel är som en grövre form av gummistövel med ett foder. Stöveln har mer flexibilitet än en vinterkänga och går enkelt att dra på, men värmer samtidigt foten.

Man kan sätta en värmande innersula i skon, så fungerar stöveln alldeles utmärkt ända tills det börjar bli halt och isigt ute. Premiumvinnaren idag heter Viking Ultra 2.0 Stövlar.

I vår mellankategori vann Didriksons Allvädersstövlar Slush Kids och en fin budgetstövel har vi också i Tretorn Gränna. Ta också en titt på vår specialare Vincent Allvädersstövlar Algot.

Premium: Viking Ultra 2.0 Stövlar

Dessa allvädersstövlar från Viking är ett par riktigt populära favoriter både för oss och många andra. De klarar in princip vad som helst, de är både varmfodrade med god isolering och vattentåliga, och de är tillverkade av tåligt material som håller barnet skyddat. 

Oavsett om det regnar eller är snö och minusgrader kommer dessa fungera mycket bra! Modellen är också flexibel och skön att gå i. Något högt pris, men absolut värt det!

Fördelar

 • Extremt värmande
 • Klarar att hålla värmen i minus 20 grader

Nackdelar

 • Kan kännas en aning klumpig

Mellan: Didriksons Allvädersstövlar Slush Kids

Didriksons barnkläder är framtagna specifikt för att passa vårt skandinaviska väder och här behöver man inte bli besviken på kvaliteten.

Stövlarna är skönt värmande med ett teddyfoder och dessa kan dessutom snöras upptill, så att inte regn och kyla kommer in genom övre delen av skaftet.

Fördelar

 • Greppande sula
 • Svensk kvalitet
 • Snörning upptill på skaftet

Nackdelar

 • Skaftet kan upplevas för mjukt, om man har barn som behöver extra stöd i ankeln

Budget: Tretorn Gränna

Vill du köpa en mycket prisvärd men samtidigt riktigt tålig gummistövel för användning året om? Då ska du kolla in dessa från Tretorn. De här är både prisvärda, vattentäta, slittåliga och stadiga att gå i. Stöveln har ett värmande foder i fleece som passar för de kyliga dagarna. Sen skadar det ju inte heller att de är otroligt söta!

Fördelar

 • Prisvärd gummistövel i slittåligt naturgummi
 • Förstärkt och mycket stadig sula
 • Värmande fleecefoder som andas bra

Nackdelar

 • Kan endast handtvättas

Special: Vincent Allvädersstövlar Algot

Riktigt fina allvädersstövlar av märket Vincent. Här har vi svensk design när den är som förnämligast. Det här är stöveln för den som alltid vill ha kvalitet och samtidigt snygga grejer.

Sulan kunde vara tjockare, då hade den värmt mer. När det gäller stilren, skandinavisk design är det ingenting som kan slå den här snygga stöveln. Kvaliteten håller också hela vägen.

Fördelar

 • Slitstarka
 • Snygg design
 • Smidiga

Nackdelar

 • En av de dyrare stövlarna på marknaden

Köpguide

En allvädersstövel ska precis som alla andra skodon för barn sitta bra på barnets fot. Storleken ska vara lagom, så att den inte glappar när barnet leker och springer. Den ska samtidigt vara lätt att ta på för barnet själv.

Den ska vara av bra kvalitet, så att den står mot slitage. Särskilt små barn sliter oerhört mycket på stövlar. Vi behöver väl knappast säga att stövlarna ska vara vattentäta.

Allvädersstövlar ska vara lätta att rengöra. De ska vara vattentäta ända upp på skaftet så att man kan spola av dem och torka av dem med hushållspapper eller en handduk.

Gummit bör också vara av hög kvalitet, så att det inte torkar och spricker, om man till exempel måste placera en stöveltorkare i den. Det är också trevligt om färgen är av bra kvalitet, så att de inte bleknar med tiden.

Fodret i stöveln brukar bestå av någon form av fleece eller annan syntetisk sammansättning. Ull är ett bra alternativ som torkar lika snabbt som ett fleecefoder. Bomull driver inte bort fukt och passar inte som foder i den här typen av stövel.

Skaftet på allvädersstöveln

Allvädersstövlar blir av förklarliga skäl inte lika flexibla och mjuka som en vanlig gummistövel. Gummit behöver vara aningen grövre och kvaliteten blir därmed också stelare.

Till det kommer ju förstås fodret. Men fortfarande ska stövelskaftet vara åtminstone delvis flexibelt och böjbart.

Ovansida fot

Allvädersstöveln ska vara bekväm att leka i och plaska runt med. De flesta förskolor är ute alla dagar oavsett väder och det är viktigt att barnet har på sig skodon som är bekväma att leka i. Den bör vara i alla fall till viss del böjlig, så att det inte blir väldigt stelt och obekvämt för barnet.

Allvädersstövlar är det allra bästa skyddet mot bland annat kalla och ruskiga novemberdagar. Ett par bra stövlar har man stor glädje och nytta av när temperaturerna ligger på cirka sju plusgrader till ett par minusgrader.

Storleken

Passformen måste vara bra på barnet och har man redan favoritvarumärken på skor till sitt barn kan man utgå från dessa.

Allra billigast blir det som vanligt att köpa dem på nätet och ett tips från oss är att antingen prova först i butik eller vara ute i god tid, så att man kan utnyttja öppet köp och skicka tillbaka den för ett byte, om de inte skulle ha en bra passform.

Kom ihåg att räkna med växtmån när du köper stövlarna. På kängor och stövlar bör du ha ett extra utrymme på 15-20 mm.

Så här mycket växtmån ska du ha när du väljer skor till barn:

 • Sandaler/skor 10-15 mm
 • Kängor/stövlar 15-20 mm

Att shoppa på nätet tillsammans med barnet är också tacksamt, eftersom man kan låta barnet vara delaktig i valet av stövel. På det viset blir hen mer motiverad av att sedan också använda den.

Köper du skor på nätet finns ofta exakta anvisningar på stövelns mått och storlek. Det är relativt enkelt att handla barnstövlar även på nätet. När det gäller allvädersstövlar och andra stövlar i gummi ska man kontrollera noggrant att det är EU-märkta.

Det är inte helt ovanligt att det fortfarande förekommer för höga halter av cancerframkallande ämnen i olika plast- och gummiföremål för barn. Men är produkten CE-märkt och godkänd vet man att man inte får med sig förbjudna halter av dessa farliga ämnen.

En greppande sula

Det är viktigt att sulan är bra, särskilt om man använder allvädersstövlarna när temperaturen ligger kring minusstrecket. De ska vara räfflade så att barnet inte riskerar att halka när det är kring nollstrecket.

Sulans tjocklek är också värd att titta på, eftersom det påverkar hur värmande stöveln när. Visserligen går det utmärkt att placera en värmande sula i stöveln, som vi nämnde i inledningen, men marken avger mycket kyla och en tjockare yttersula blir en extra isolering.

Förvaring

Allvädersstövlar håller längre och håller sig dessutom snyggare om man sköter om dem ordentligt mellan säsongerna. Rengör dem alltid med ljummet vatten och en mild tvål innan du ställer undan dem på våren och inför vintern.

Smörj in dem med ett medel som är gjort för att hålla gummistövlar mjuka och flexibla och ställ dem därefter mörkt och svalt. Gummistövlar som har det för torrt och hett spricker och börja läcka in vatten.

Våra favoriter

Premium: Viking Ultra 2.0 Stövlar

Viking Ultra 2.0 klarar nästan vad som helst. Stöveln är varmfodrad, och tack vare dess goda isolering klarar de ända ner till minus 20 grader. De är också vattentåliga. Med andra ord en absolut perfekt allvädersstövel, som till och med kan användas året runt.

Viking står alltid för hög kvalitet och plasten är 100 % PVC-fri. Det som bidrar till den effektiva värmehållningen är luftbubblorna i dem. Barnets fötter hålls både varma och torra. 

Stöveln är fodrad med en blandning av ull och polyester. Trots dess rejäla och tåliga utformning är de lätta att ha på sig och behagliga att gå i. Sulan är grovt räfflad och mycket greppvänlig.

Hättan på stöveln ger gott om utrymme för tårna att röra sig. Den delen är också något tåligare än andra. Den här stöveln är väldigt uppskattad och älskad av många och det finns till och med vuxna som använder den.

Fördelar

 • Extremt värmande
 • Klarar att hålla värmen i minus 20 grader

Nackdelar

 • Kan kännas en aning klumpig

Mellan: Didriksons Allvädersstövlar Slush Kids

Allvädersstöveln från märket Didriksons är en varmfodrad och givetvis helt vattentät allvädersstövel som är tillverkad för att passa i vårt Skandinaviska klimat.

Stöveln har ett teddyfoder och en uttagbar innersula, som också är tillverkad av teddy. Är det lite varmare temperaturer kan man också använda stöveln utan innersulan.

Kanten upptill på stöveln är ett extra plus, eftersom den består av lätt vadderad textil, som man kan dra åt med dragsko och stopper.

På så vis utestänger man kyla, vind, och väta som annars kan komma in från skaftet. Invändigt i stöveln finns namnetikett som man kan märka stövlarna med.

Stöveln har gummiförstärkning runt häl och tå och är precis så hållbar och högkvalitativ som man förväntar sig av en Didriksonsstövel. Sulan är grovt räfflad och greppsäker även på halt underlag.

Svenska Didriksson är marknadsledande i Skandinavien när det gäller funktionskläder för regnskydd och vind. De har inte bara barnkläder i sitt sortiment, utan även funktionella och praktiska kläder för vuxna.

Fördelar

 • Greppande sula
 • Svensk kvalitet
 • Snörning upptill på skaftet

Nackdelar

 • Skaftet kan upplevas för mjukt, om man har barn som behöver extra stöd i ankeln

Budget: Tretorn Gränna

Dessa stövlar från Tretorn är både prisvärda och otroligt söta. Tretorn Gummistövel passar för lek, bus och aktivitet i alla väder, kalla som blöta, blåsiga som fartfyllda. 

Tack vare dess material i vattentätt naturgummi är de slittåliga – det finns helt enkelt inget som kan ta sig förbi dessa. Materialet är fritt från ftalater, PVC och flourkarboner. 

Den förstärkta sulan är även den mycket stadig och robust vilket ger ett riktigt bra grepp på alla underlag. Vi gillar att stövlarna är utformade med ett mysigt och värmande fleecefoder. Detta andas bra och håller värmen på en behaglig nivå efter behov. 

Stövlarna är lätta att ta på sig och bekväma att gå i. Designen är också riktigt fin, och så finns det en liten markering där ni kan skriva barnets namn. Hade det inte varit för att stöveln endast kan handtvättas så hade vi gett full pott. Trots det en mycket värdig vinnare i budgetklassen. Finns i flera fina färger! 

Fördelar

 • Prisvärd gummistövel i slittåligt naturgummi
 • Förstärkt och mycket stadig sula
 • Värmande fleecefoder som andas bra

Nackdelar

 • Kan endast handtvättas

Special: Vincent Allvädersstövlar Algot

Vi har verkligen tur att ha så många fina, inhemska märken idag när det gäller urval av moderiktiga och funktionella kläder och skor för barn. Vincent har tagit fram de här slitstarka stövlarna som har ett värmande och skönt foder.

Sulan i räfflat gummi ger väldigt bra grepp på hala och blöta underlag. Snörningen på stövelskaftet gör att snö och regn inte tränger ner i skaftet. Här kan man alltså leka och skvätta för fullt, men ändå hålla sig varm om fötterna!

Stöveln är nätt och följsam och passar även våra yngre familjemedlemmar som kanske behöver stadga i skorna, samtidigt som de inte får vara för klumpiga.

Färgsättningen med en nedre del i svart gummi och en övre med pastellig rosa ger också allvädersstöveln ett tilltalande utseende.

Fördelar

 • Slitstarka
 • Snygg design

Nackdelar

 • En av de dyrare stövlarna på marknaden

Våra utmanare

Viking Jolly Fodrad

Viking har skapat en riktigt fin stövel som passar lek och bus under ruskiga dagar. Viking Jolly är tillverkade i naturgummi fritt från otrevliga gifter, vilket vi verkligen uppskattar. 

Dessutom är stövlarna försedda med ett behagligt foder i polyester som både värmer och andas bra. Skulle det bli lite blött eller fuktigt kommer det torka snabbt. Den uttagbara innersulan underlättar också. Detta i komplement med den stabilt greppande sulan och de förstärka partierna gör stöveln till ett mycket bekvämt val. 

Det finns ingen tvekan om att stöveln kan användas i alla väder, oavsett om det är blött, kyligt eller blåsigt.

Vi är mycket nöjda. Designen är fin och gummistöveln känns rejäl och välgjord rakt igenom. Möjligtvis något tight passform och lite tung att bära, men annars toppen.

Fördelar

 • Snabbtorkande foder och uttagbar innersula
 • Stadig greppande sula och förstärkta partier
 • Riktigt välgjord

Nackdelar

 • Något tung och klumpig
 • Tight passform

Kavat Gummistövel Gimo WP

Kavat Gummistövel har även den blivit ett väldigt populärt val bland många föräldrar. Här är det inte bara gummistöveln i sig som uppskattas, utan vi gillar också att det finns ett urtagbart foder. På så sätt förvandlas gummistöveln till en allvädersstövel som funkar både för höst, vinter och vår – så bra!

Den urtagbara foderstrumpan är också lätt att tvätta och torkar snabbt. Ullblandningen ser till att skorna andas och släpper ut fukt. Däremot kan det ändå bli något svettigt i stöveln, men annars riktigt bra. 

Utöver det är gummistöveln gjord av återvinningsbart SEBS gummi i helgjuten form. Detta är fritt från PVC och är även 100% vattentätt. Ditt barn kommer hålla sig torrt och varmt oavsett vad ni ska göra. Sulan är greppsäker, materialet slittåligt och stövlarna kan tvättas. Du kan välja mellan flera fina färger som lyser upp en ruggig dag. 

Fördelar

 • Slittålig stövel med urtagbart foder
 • Gjord i vattentätt återvunnet gummi
 • Greppsäker sula

Nackdelar

 • Något dyr
 • Kan bli svettiga trots andningsförmåga

Nordbjörn Blizzard Fodrad Gummistövel

Nordbjörn Blizzard är en värmande fodrad gummistövel som passar perfekt att använda på vintern eller när det är extra kyligt. Den kraftiga mönstrade sulan och det höga skaftet ser till att barnet fötter hålls skyddade från båda kyla, blåst och väta. En rejäl stövel som klarar det mesta. 

Som komplement till det är stöveln också helt vattentät och passar även bra för användning under regniga höstdagar. Något varm för att användas under våren, men under kallare dagar funkar de egentligen när som. 

Vi gillar att designen är snygg och att den finns i flera fina färger. Du behöver heller inte fundera över storlekarna – de är true to size och sitter mycket bra runt foten. Skön att använda och till ett bra pris ger vi denna ett riktigt bra betyg!

Fördelar

 • Kraftig sula och hög skaft för hög komfort
 • Snygg design i flera fina färger
 • Bra storlek 

Nackdelar

 • Något varm för användning året om
 • Kan upplevas som lite tung

Tretorn Kuling Neopren

De här stövlarna från Tretorn är både snygga, praktiska och trivsamma att använda. Tack vare att de är utformade med ett neoprenfoder kommer barnets fötter att hålla sig varma och torra oavsett hur kallt det är ute. Ända ner till -10 grader klarar dem!

Vi gillar också att stövlarna har ett rejält skaft som skyddar mot såväl kyla och väta som vind och andra påfrestande faktorer. Den nedre delen är utformad av slittåligt och rejält gummi, medan den övre är av gummi med neopren för extra varmhållning. De har även ett snölås och dragsko. 

Stöveln är i sig också mycket flexibel men samtidigt stabil och trygg att gå omkring i. Det gör att de är smidiga att ta på och av sig även för barnen. Yttersulan ger ett bra grepp även när det är blött och halt. Som pricken över i:et är materialet PVC-fritt och så finns det reflexer. Riktigt bra och prisvärda!

Fördelar

 • Bra isolering och varmhållning
 • Lätta att ta på sig och justera
 • Flexibel men stadig och trygg

Nackdelar

 • Ytterfodret kan bli något blött
 • Aningen klumpiga 

PAX Inso Ullfodrade Allvädersstövlar

Pax allvädersstövlar är fodrade med ull och isolerar kylan och håller den borta från fötterna på effektivaste sätt. Finessen med den här stöveln är att den är extra lätt, vilket gör den smidig att använda vid lek och passar även de minsta barnen som har svårt att röra sig i klumpiga stövlar.

Fodret består av 50 % ull och 50 % polyester. Materialet består av rågummi och återvunnen EVA-plast, vilket gör den både miljövänlig, smidig, och hållbar.

Innersulan är aluminiumisolerad och är även utdragbar och tvättbar. Yttersulan är tillverkad av gummi som ger en väldigt greppvänlig sula.

Fördelar

 • Fodret innehåller 50 % ull
 • Lättviktig och lätt att gå i
 • Tillverkad i återvunnen plast

Nackdelar

 • Skaftet kunde kanske varit aningen högre

Tretorn Gränna Vinter

Tretorn Gränna Vinter är en annan praktisk allvädersstövel som är tillverkad i naturgummi och med ett tjockt foder.

Det speciella med den här är att den har justerbara nylonmuddar upptill, som på effektivaste sätt håller fötter och ben varma och gör att kyla inte tränger in i stöveln.

Den finns för våra allra yngsta som har storlek 22. Ett extra plus för de färgglada valen på stövel som drar blickarna till sig.

Fördelar

 • Varm och skön, trots att den är lätt och smidig
 • Finns i små storlekar

Nackdelar

 • Egentligen inga. Det här är en mycket älskad och omtyckt gummistövel av många föräldrar och barn

Sulman Neon Neopren Stövlar

Här har vi ett par stövlar från Sulman gjorde i neopren och gummi. Stövlarna tåls att användas ned till -10 grader och hela skaftet är helt vattentätt. 

Barnets fötter hålls torra och varma i alla lägen - perfekt som allvädersstövel. Med ett mysigt foder och uttagbar innersula i fleece kan de även vädras och torkas utan problem. 

Sulman Neon Neopren Stövlar är också extra bra då de har tydliga reflexer som syns i mörkret. En annan smart detalj är den mönstrade sulan av slittåligt material. Barnet får bra grepp på alla underlag. Lite dyrare pris, men samtidigt är stövlarna av riktigt hög kvalité! Vi är nöjda.

Fördelar

 • Klarar temperatur på -10 grader
 • Tydliga reflexer
 • Bra grepp på alla underlag

Nackdelar

 • Något högre pris men väl värda sina pengar!

Nordbjörn Blizz Light Winter Fodrad Gummistövel

Nordbjörn Blizz Light Winter Fodrad gummistövel är mycket prisvärda och håller hög kvalité. Vi gillar också att de är väldigt lätta och enkla att gå i för barnet. 

Trots det är skaftet av den högre modellen vilket gör att barnet skyddas ännu bättre. Oavsett om det regnar eller snöar kommer barnets fötter hålla sig torra, varma och kännas tryggt förvarade. Inget ta sig igenom dessa! Däremot är fodret inte så tjockt, men ändå tillräckligt för att kunna användas i alla väder. 

Som pricken över i:et kommer de i många fina färger som lyser upp gråa och ruggiga dagar. Sulan har också ett bra grepp på de flesta underlag.

Fördelar

 • Hög kvalité till bra pris
 • Extra högt skaft och bra grepp i sulan
 • Kan användas i alla väder

Nackdelar

 • Något tunt foder
 • Stora i storlekarna

Disney Frozen Gummistövel

Den här modellen av stövlar från Disney gör sig väldigt bra för de barn som är stora Disney fans! Just den här varianten kommer med motiv från Disneyfilmen Frost 2, där Anna och Elsa syns med sina glada ansikten!

Stövlarna i sig är också behagliga att använda och ger bra skydd i de flesta väder. Med andra ord stövlar som passar mycket bra året om och i alla väder. Det även tack vare det mjuka och värmande fodret i polyester. Sulan har också ett bra grepp och ditt barn kan hålla sig stadig på sina ben. 

Enkla och nätta men samtidigt är de mycket prisvärda och snygga.

Fördelar

 • Riktigt fin design
 • Enkla och nätta men skyddande
 • Mysigt foder som värmer

Nackdelar

 • Inte överdrivet varma

Áhkká Allvädersstövlar, Varmfodrade och Vattentäta

Áhkká är ett svenskt varumärke som har ett vackert, samiskt namn. Deras varma allvädersstövlar är fodrade med mjuk teddy.

Det är en enkel modell, som med sin grova, räfflade sula ger ett väldigt bra grepp. Det är ett par mycket prisvärda stövlar som passar perfekt att plaska runt i när det regnar och är kyligt ute.

Fördelar

 • Rejäla
 • Bra grepp på sulan

Nackdelar

 • Stöveln hade varit ännu mer värmande om sulan hade varit tjockare

Produkter som utgått

Everest K Slush Boot

Vill man ha riktigt bra kvalitet utan att betala skjortan kan vi varmt rekommendera märket Everest. Oavsett om det gäller lekhjälmar, jackor, eller allvädersstövlar erbjuder de alltid kvalitet till ett bra pris.

Det gör även deras vattentäta gummistövlar som innehåller ett värmande och skönt innerfoder av 70 % polyester och 30 % ull. Det gör att fodret transporterar bort fukt effektivt, samtidigt som det håller foten torr och varm.

De värmande egenskaperna i stöveln gör faktiskt att det håller värmen till -15 grader. Stövlarna har förstärkt vrist och tå och ger därmed ett bra stöd för fötterna.

Högst upp har de ett reflexband, vilket ger bra synlighet i mörker. Materialet är i hållbar plast, som dessutom innehåller små luftbubblor, som ger ännu mer värmande egenskaper och samtidigt gör stövlarna lätta och smidiga att använda.

De är smidiga att ta på och av, även för de yngre barnen och ser dessutom lite tuffa ut. De är helt enkelt perfekta stövlar att ha på förskolan.

Fördelar

 • Prisvärda
 • Mycket bra foder

Nackdelar

 • Finns egentligen inga nackdelar, men vissa barn kan kanske tycka att stövlarna känns lite stela till en början

Everest K Warm Rubber Boot

Vår budgetvinnare är även av märket Everest. Här har vi en klassisk gummistövel med varmt fleecefoder. Den är betydligt mjukare än sin kusin ovan.

Den har en sula som är löstagbar, som man kan ta bort när det inte är kallt ute eller när man vill fräscha upp sulorna genom att handtvätta den.

Det här är en allvädersstövel som är avsedd för våra yngre familjemedlemmar och den finns i storlek 21-30. Alltså från att barnet börjar leka och gå utomhus. Det här är en mycket prisvärd storfavorit hos många föräldrar och även barnen gillar dem.

Fördelar

 • En allvädersstövel för de allra minsta
 • Snygg design

Nackdelar

 • Inte lika värmande som de andra modellerna bland våra favoriter

Viking K Edevik Rubberboot

Den första Vikingstöveln bland våra utmanare var en rejäl modell i ordets mest positiva bemärkelse. Här har vi Vikings smidigare och lättare modell, som påminner om en helt vanlig gummistövel.

Det är den dock inte, eftersom den har ett snabbtorkande innerfoder och en uttagbar innersula, som gör den varm och skön ända in i novemberrusket.

Fördelar

 • Lätt och smidig

Nackdelar

 • Den ganska tunna sulan gör att det här inte är den mest värmande stöveln
Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals