Bästa sandalerna för barn 2024 – Var redo inför sommarens lek och spring

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Inför sommaren brukar man ju bli på så himla bra humör - det är dags för sol, bad, och härlig semester! När man har barn är det nästan lite extra spännande eftersom det är så roligt att ha så mycket ledig tid med hela familjen.

Det är dock viktigt att du tänker på att det säkert kommer bli mycket lek och spring med både mamma, pappa, och kompisar, så att vara beredd med fotriktiga skodon för barnet är ett måste.

Vanliga skor är såklart bra att ha, och trots att vi inte når tropiskt varma temperaturer här i Norden kan det ändå bli väldigt varmt och skönt här, och då är det skönt för barnet att ha ett par bekväma sandaler.

Sandaler kan vara svårt att shoppa, speciellt om barnet är lite äldre och vill ha snygga sådana. Det är viktigt att komma ihåg att man hellre borde investera i fotriktiga och bekväma sandaler som barnet kan springa och leka i.

Eller så kanske ni åker på semester varje sommar till varmare breddgrader där det blir mycket gående om dagarna varvat med strandhäng; då är det viktigt att barnet har ett par bra sandaler som hen kan gå i hela dagen utan att de skaver.

Och det finns verkligen ett stort utbud därute och vi har därför satt ihop denna guide där vi har provat barnsandaler så att du ska få ett bättre hum om vilka som faktiskt håller en bra standard.

Vår premiumvinnare blev Viking Sandaler Thrill som verkligen är värda att investera i. Vill du ha ett lite billigare alternativ i mellanklassen ska du satsa på Geox Strada Sandaler.

Vårt underbara budgetalternativ blev Toms Romper Perforated Slip On Sandaler och vistas du mycket på stranden ska du ta en titt på Kavat Sandal Sand WP.

Premium: Viking Sandaler Thrill

Ett par snygga sandaler vill ju alla ha, men det är även viktigt att de är bekväma. Vikings sandaler Thrill har båda dessa kriterier och kommer dessutom i många olika färger, så både tjejer och killar kan hitta något de tycker om.

Sandalerna har en skön gummisula som ger stöd åt foten samtidigt som materialet i syntet och textil håller foten sval. Ett förstärkt och skyddande parti vid tåhättan finns på plats och både kardborreband vid hälen och snörning framtill främjar optimal passform.


Mellan: Geox Strada Sandaler

Mellanprisklassens vinnare är ett par vattentåliga sandaler som har en tjock, men bekväm sula som även ventilerar bra när svettiga små barnfötter springer runt och leker.

Här finns också hela tre kardborrespännen, två stycken framtill och ett i hälen, vilket gör att barnet får en perfekt passform. Detta är verkligen en bekväm sandal som passar både tjejer och killar.


Budget: Toms Romper Perforated Slip On Sandaler

Ett par mjuka och sköna slip-on sandaler från märket Toms som har lufthål för bra ventilation, skyddande tåpartier, och en räfflad sula för utmärkt grepp. Detta är en superbra sandal för ditt barn vare sig du är på en budget eller inte.


Special: Kavat Sandal Sand WP

Vi har hittat en riktigt rolig specialare i form av Sandal Sand WP från Kavat. Det är nämligen en badsandal och är alltså till för de dagar ni hänger vid stranden. De är tillverkade av slittåligt gummi och är såklart helt vattentåliga.

Vi tycker att en investering av en bra badsandal är oerhört viktigt, speciellt om ditt barn ogillar att gå barfota eller om stranden är grov eller stenig, eftersom de skyddar fötterna samtidigt som barnet enkelt kan bada och leka på stranden.

Varför ska du lita på oss?

Vi har varit 22 stycken barnfamiljer som har deltagit i detta test och jag har även hört mig för i olika barnforum på nätet, samt skickat ut en enkät till personer som har köpt någon av skorna som är med i testet.

Som alltid är testet baserat på noga efterforskningar och hårda tester och sandalerna har testats av både barn och vuxna (då har vi mer kollat materialen o.s.v.). Och här har vi inte sparat på varken kritiken eller berömmelsen.

Vem behöver sandaler för barn?

Varje barn borde ha ett par bra sandaler inför vår- och sommarmånaderna eftersom det blir mycket lek och spring och då är det såklart viktigt att man har fotriktiga skodon som inte tröttar ut fötterna.

Det är viktigt att sandalerna sitter rätt, ger stöd, och är bekväma, så att fotens utveckling främjas. Med ett par sandaler kan barnet fortfarande röra sig fritt utan att fötterna svettas ihjäl i den varma solen.

Hur kom vi fram till vilka sandaler för barn vi skulle testa?

Som sagt finns det ett stort utbud av barnsandaler på marknaden och för att börja någonstans har vi kollat efter de sandaler som säljer bäst på olika webbutiker och även frågat runt om vilka sandaler barnfamiljer tycker om i olika barnforum på nätet.

Sedan har vi läst på och läst på om massvis med olika märken och modeller för att komma fram till dessa elva stycken. De hämtades inför testet hem från lekmer.se, bamba.se, och babyshop.se.

Hur testade vi sandalerna för barn?

Varje sandal har testats av två olika familjer och alla barn har såklart fått sin individuella storlek för optimal passform. Barnen har sedan använt sandalerna i en månad under många olika aktiviteter.

Barnens poäng och åsikter om sandalerna har lagts ihop med våra poäng om bland annat pris, kvalité, och hållbarhet och har sedan sammanställts med åsikter från barnfamiljerna från barnforumen på nätet.

Jag har också skickat ut en enkät till personer som har köpt de skor vi har med i testet för att se hur de upplevt sandalerna och även det har räknats in i denna sammanställning.

Våra favoriter

Premium: Viking Sandaler Thrill

Viking är det norska skomärket som satsar på högkvalitativa utomhusskodon för både vuxna och barn. Deras sandaler Thrill håller verkligen hög standard och passar för både tjejer och killar då de kommer i olika färger.

Det vi tycker om mest är att de har fokuserat på en sko som ger stöd med välbehövlig ventilation för små fötter som springer runt mycket på sommaren och svettas. Ventilationen hittar vi genom lufthål i materialet som består av syntet och textil.

Sandalerna har ett förstärkt parti vid tåhättan, vilket vi älskar eftersom det skyddar de små tårna perfekt. Barnet får även en bra passform tack vare ett kardborreband i hälen som går att reglera.

Denna typ av spänne, alltså just i hälen, ser man mer och mer av och vi tycker om det eftersom det ger bättre passform än bara vanliga spännen framtill. Här har Viking även optimerat passformen tack vare en elastisk snörning framtill med dragsko.

Sulan består av gummi, vilket ger bra stöd till foten och den är även rejält tilltagen speciellt vid hälen. Till sist hittar vi reflexdetaljer på ovansidan, vilket kanske inte alltid behövs under våra ljusa sommardagar, men åker man på semester är det toppen att det finns.

Vi tycker att dessa sandaler är helt fantastiska, och de ser inte bara bra ut på pappret: våra barn älskar dom! De tyckte att designen och färgerna de kommer i var coola.

Dessutom var de väldigt bekväma att ha på sig hela dagarna. Och det är ju faktiskt det som spelar någon roll. Cirkapriset ligger på 550 kronor, vilket vi får se som ett bra premiumpris eftersom de är av hög kvalité och kommer räcka länge - alltså till nästa barn, om det behövs.


Mellan: Geox Strada Sandaler

Även dessa sandaler från Geox är bekväma med god andningsförmåga. Här hittar vi två kardborrebandsknäppningar framtill samt en i hälen, så här borde man verkligen inte ha några problem med passformen.

Det som är bra, och för många rent nödvändigt, är att dessa sandaler är vattentåliga. Det är många barn som är nyfikna av sig och leker med allting, och även om man inte befinner sig på stranden lyckas skorna bli blöta på något sätt.

Med dessa sandaler behöver du alltså inte oroa dig för att kvalitén försämras om de blir blöta. Dessutom är det ett extra plus att de tål vatten om ditt barn ofta får väldigt svettiga fötter i sandaler på sommaren.

Våra barn älskade även dessa sandaler då de var bekväma och enkla att använda. Sulan är tillräckligt tjock för att de ska vara sköna för barnet att ha en hel dag samtidigt som de ger bra stöd.

Även här hittar vi flera färgalternativ och många olika storlekar, så barn med olika smak och av olika åldrar kan använda dessa sandaler. Cirkapriset landar på 445 kronor.


Budget: Toms Romper Perforated Slip On Sandaler

Dessa sandaler från Toms är sköna, praktiska, och superenkla att använda. De är av slip-on modell och sitter perfekt på foten när den väl är på. Den är även perforerad och luftig för perfekt ventilation.

Då det är en slip-on sko är tårna redan skyddade, men partiet är även förstärkt för extra skydd. Sulan är också räfflad för optimalt grepp, vilket är superbra, speciellt när barnet springer omkring mycket.

Om du tycker att skon verkar lite tajt när du precis har köpt den är det ingen fara, den töjer sig lite efter användning, så kom ihåg det. De får verkligen en perfekt passform när de väl har gåtts in.

Vi tycker även om att Toms har ett One for One-program där de ger ett par skor till behövande barn för varje par skor som säljs. Sandalerna kommer i två färger och kostar ungefär 265 kronor.


Special: Kavat Sandal Sand WP

Här har vi en rolig specialare från Kavat som är perfekta att ha på stranden och är designade därefter. Dessa sandaler är nämligen inte bara supersöta, utan de är också vattentåliga. Badar man mycket där det är stenstrand är dessa sandaler optimala som skydd för fötterna.

Sandalen är tillverkad i slittålig gummi som är både återvinningsbart och helt PVC-fritt. Detta gör att skon passar bra när barnet måste gå på grova underlag eftersom den tål väldigt mycket.

Spännet framtill fästs med en tryckknapp och kan även justeras, så här är det enkelt att få både på och av skorna samt att få en ultimat passform. Innersulan kan man ta ut vid behov och den har även stötdämpande egenskaper.

Eftersom sandalerna tål vatten kan de även tvättas i tvättmaskinen i 30 grader, vilket vi tyckte var helt fantastiskt! Kom ihåg att dessa sandaler rekommenderas att endast ha som badskor och det är ingenting för barnet att använda under en långpromenad eller om ni ska gå mycket under dagen.

Men vi tycker att de är ett par superbra sandaler för ändamålet att ha dom på stranden, speciellt om ditt barn kanske inte gillar att gå barfota eller om det som sagt är mycket grova underlag där ni badar mycket.

De kommer även i några olika färger, så du hittar säkert något ditt barn tycker om. Sandalerna har även ett väldans bra pris: cirka 150 kronor får man betala för dom. Toppen, tycker vi!

Våra utmanare

Kuling Lisbon Sandaler

Även Kuling är ett pålitligt märke och man vet att man får produkter av hög standard när man handlar av dom. Detta gäller även deras Lisbon sandaler. Yttermaterialet är lätt och har en bra andningsförmåga samtidigt som det är slittåligt.

Man spänner enkelt sandalen med ett kardborreband framtill och tårna är delvis skyddade då sulan går upp en bit över tårna. Innersulan är mjuk och har en stötdämpande funktion, medan yttersulan är räfflad och väldigt slittålig.

Kuling är bra på att tillverka kläder och skor för barn som är väldigt aktiva och här vet man alltså att barnet får bekväma skor som håller för spring och lek. De kommer i några olika färgalternativ för ett cirkapris på 350 kronor.


By Nils Ullevi Rosett Sandaler

Vi måste även ha med några söta sandaler för er som är på jakt efter det. Och snygg design behöver inte betyda att det inte är fotriktiga skor eller att de är obekväma. De är nämligen tillverkade i genuint läder som är mjukt och följsamt.

Hälen har även extra vaddering för bekvämlighetens skull och innersulan, som är tillverkad i mocka, har stötdämpande effekter. Yttersulan är även räfflad för bättre grepp.

Sandalen har en fin rosett fram vid tårna och den spänns med ett kardborreband. De finns i olika färger, och alla är verkligen superfina, och kostar ungefär 600 kronor.


Tenson Sandaler Teyah

Även här har vi fotriktiga sandaler från Tenson med en tåhätta som är gummiförstärkt och från tåhättan upp till kardborrespännet går ett elastiskt snöre för bästa möjliga passform och som gör att foten fixeras.

Både fram och bak finns det draghällor som gör det enkelt för på- och avtagning. Yttersulan har ett material i gummi och mönstret främjar även ett bättre grepp. Sandalerna finns i många olika färger för ett cirkapris på 500 kronor.


Bisgaard Sandaler

Här har vi ett par söta sandaler för de lite mindre fossingarna. Sulan är väldigt mjuk och bekväm och både tårna och hälen får skydd. Vi tycker speciellt om den höga hälkappan som håller skon stadigt på plats.

Materialet är i läder och de spänns med ett enkelt kardborreband, vilket är superbra eftersom de kan justeras enkelt för bästa passformen. Dessa söta sandaler kostar ungefär 710 kronor.


Mayoral Velcro Strap Sandals

Dessa sandaler från Mayoral känns som en blandning av moderiktiga och fotriktiga sandaler och det säger man ju inte nej till, speciellt då de kommer i storlekar för de lite större barnen som kanske vill ha snygga sandaler.

De är tillverkade i ett så kallat VipOne-material där innersulan är mjuk, bekväm, och stötdämpande medan yttersulan är räfflad för ett säkrare grepp. Vi hittar även kardborreknäppning framtill och vid hälen.


Superfit Sandaler

På tal om snygga och fotriktiga sandaler för lite äldre barn kan vi rekommendera dessa sandaler från Superfit. De är visserligen inga sandaler man kan springa runt och leka i hela dagen, men de är perfekta för strandhäng eller när man slappar hemma.

De är av modellen med öppen häl och två spännen framtill som har blivit populärt för oss vuxna de senaste åren. Materialet är av imitationsläder medan sulan består av kork. Välj mellan några olika färgalternativ för ett cirkapris på 330 kronor.


Produkter som utgått

Igor Ballena Sandaler

Här har vi ett par oerhört söta sandaler från Igor med ett val-mönster på ovansidan och kardborreknäppning i hälen. Igor är mästare på att tillverka gummistövlar och sandaler och detta är en blandning av båda, kan man kanske säga.

Materialet är deras kända jellyplast med en dämpande innersula som är mjuk med hög komfort. Yttersulan är även mönstrad för ett optimalt grepp. Dessa söta sandaler kostar ungefär 280 kronor.

Frågor och svar

Vilken storlek ska mitt barn ha på sandalerna?

Som med vanliga skor avgör du storleken på sandalen genom innermåttet. Mät barnets fot för att hitta rätt storlek. Detta kan du göra genom att placera barnets fot på ett papper och markera hälen och den längsta tån.

Mät med en linjal från markering till markering för att få fram storleken. Tänk på att lägga till 10-15 mm - detta mått gäller för sandaler - eftersom barnets fötter växer så himla fort.

Vilka funktioner ska barnsandaler ha?

Det är väldigt viktigt att de är bekväma, har skyddande egenskaper, och är slittåliga. Vi utgår ifrån att sandalerna är till för vardagsanvändning och lek och spring. För att sandalerna ska sitta bra är det bäst med kardborrespännen.

Sedan är det även bra om tårna är skyddade, att alla remmar har någon form av vaddering för att undvika skavsår, och såklart att sandalen är tillverkad i material som har bra andningsförmåga.

Skyddar sandaler verkligen barnets fötter?

Detta beror såklart på vilken typ av sandaler du köper. Är du ute efter finare sandaler för tillställningar och liknande behöver sandalen kanske inte lika mycket skydd heller eftersom man kanske inte springer runt lika mycket.

Men investerar du i ett par sandaler som är tillverkade för att användas aktivt innehåller de säkert många skyddande aspekter. Då ska du kolla efter en bra sula som både är bekväm för barnet samtidigt som den har ett bra grepp.

Även skyddade tåpartier, bra spännen för bättre passform, och speciellt att sandalen sitter bra runt hälen. Då kan det vara bra att kolla att materialet är mjukt och skönt och att det har vaddering.

Hur undviker man att sandalerna skaver?

Skaver sandalerna beror det säkert på att de sitter för löst eller att materialet inte är mjukt nog. Det är därför bra att köpa sandaler som har ett kardborrespänne, som är vadderat, vid hälen eftersom man både får en bra passform samtidigt som materialet är mjukt.

Det är såklart svårt att hitta ett par sandaler som passar barnets fot perfekt, speciellt då man även ska välja ett par som är lite större än foten då den växer väldigt snabbt, och det är därför viktigt att du kollar efter sandaler med kardborrespännen som enkelt kan justeras.

Vilket material är bäst för komfort?

Här är det viktigt att komma ihåg att barn svettas mycket under den här perioden och då inte minst fötterna. Förutom att barnet ska ha bekväma skor måste de även ha en bra andningsförmåga.

Därför är material som läder, canvas, syntetiska textiler, och mesh väldigt bra material att kolla efter. Detta eftersom dessa material formar sig efter barnets fot samtidigt som de andas bra.

Man får då en bra passform och optimal ventilation. Se också till att själva innersulan är bekväm och har stötdämpande effekter, så att fötterna inte blir trötta.

Hur länge håller barnsandaler?

Även detta beror såklart på kvalitén på sandalen du köper, men även om du köper sandaler av hög standard kommer barnets fot att växa oerhört fort och du kanske måste köpa nya efter några månader.

Det brukar vara standard att man köper nya sandaler, och skor och kläder i allmänhet, inför varje ny säsong eftersom barnen växer så det knakar.

Sparar du skor och kläder inför nästa barn, vilket jag alltid rekommenderar, se då bara till att sandalerna fortfarande håller samma höga kvalité. Är till exempel sulorna nedslitna eller att spännena kanske inte fäster lika bra är det bättre att köpa nya.

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals