Bästa spjälskyddet 2024 – Det mjukaste skyddet för din sovande bebis

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Som alla vet är ju en bebis otroligt ömtålig och måste ha konstant uppsyn. Men det är inte alltid man kan vaka över sitt barn, detta gäller speciellt när man själv sover.

Det är då ett spjälskydd kommer in i bilden. Med ett bra spjälskydd skyddas din bebis från sängens hårda material och också från att deras små armar, fötter, eller ben kommer i kläm mellan spjälorna - supersmart!

Men det är inte alltid man har rätt säng för rätt spjälskydd och hur vet man egentligen att spjälskyddet man har i åtanke faktiskt fungerar i hemmet? 

Det är såklart svårt och det är just därför vi här på barnlandet har testat fjorton stycken spjälskydd så att du enklare ska få tillgång till värdefull information - och slippa leta själv så du kan spendera mer tid med din käraste nya familjemedlem.

Som vanligt har vi haft tre priskategorier och i premiumklassen föll vi pladask för Done By Deer Spjälskydd Dreamy Dots. Mellanklassens vinnare NG Baby Mood Spjälskydd blev även den en stor favorit eftersom den är gjord av andningsbara material och är alltså bra att ha året om. 

Budgetvinnaren blev Vinter & Bloom Spjälskydd och så har vi tagit med en bubblare med BabyMatex Spjälskydd. Läs vidare för att ta reda på varför samt alla fjorton recensioner.

Premium: Done By Deer Spjälskydd Dreamy Dots

Done by Deer spjälskydd blev direkt en stor favorit hos oss när vi gjorde testet om bästa spjälskydd. Det var till och med så pass uppskattat att det fick bli vår premiumvinnare - så pass hög kvalité håller det! Här får du alltså inte bara ett otroligt fint spjälskydd, utan det funkar också riktigt bra och ger ett tryggt skydd. 

Med andra ord kan både barn och förälder känna sig trygga med det här. Materialet av bomull är också väldigt mysigt, och så känns fyllningen sådär trivsamt ombonad utan att ge en känsla av instängdhet. Spjälskyddet är också smidigt att hantera tack vare dragkedja och det tvättbara materialet. Priset är lite högt, men absolut värt det!

Fördelar

 • Simpel men fin design, känns neutral och lugnande
 • Mjukt material och behaglig fyllning
 • Yttertyget kan tvättas i maskin

Nackdelar

 • Något dyrt

Mellan: NG Baby Mood Spjälskydd

Mjukt linnetyg omsluter polyesterfyllningen i detta spjälskydd som vi föll pladask för; dels för den fina färgen men även för linnetygets fantastiska egenskaper.

Linnetyg reglerar temperaturer otroligt bra och är alltså optimalt att ha i den lilla spjälsängen året om. Eftersom du även kan maskintvätta denna i 40 grader går det hur bra som helst. 

Fördelar

 • Yttermaterial av 100% linne
 • Bra material, ombonat och mysigt
 • God andningsförmåga, ventilerar

Nackdelar

 • Något liten

Budget: Vinter & Bloom Spjälskydd

Fodral och stoppning består av Oeko Tex-certifierat ringspunnen bomull och polyester respektive i detta spjälskydd som vi tycker är ett utmärkt budgetalternativ.

Spjälskyddet är slittåligt och håller sin form och mjukhet även efter otaliga maskintvättar som går bra att göra i 40 grader.

Fördelar

 • Högkvalitativa material
 • Håller formen trots många tvättar och slit
 • Slittåligt men ändå mjukt och formbart

Nackdelar

 • Kan upplevas som något sladdrigt

Special: BabyMatex Spjälskydd

Anledningen till att det här babyskyddet från BabyMatex kom att bli vår specialare beror helt enkelt på att det är gjort för att ge extra bra ventilation för barnet i spjälsängen. Det är en detalj som väldigt många av marknadens spjälskydd har missat, men som är otroligt viktig för att barnet ska ha det bra och ombonat där nere i sängen. 

Det här är ett spjälskydd som ser till att barnet inte skadar sig mot gallret och minskar risken för att ben eller armar fastnar, samtidigt som det håller temperaturen i spjälsängen på en kontrollerad nivå och möjliggör god ventilation även under sommaren. För den kvalitén behöver du inte betala mycket alls!

Fördelar

 • Ombonat för barnet
 • Minskar risken för överhettning
 • Håller armar och ben innanför gallret

Nackdelar

 • Väldigt tunt, inte så skyddande
 • Material i polyester, inte överdrivet mjukt
 • Inte optimalt i kalla temperatur, blir lätt kyligt

Varför ska du lita på oss?

Min egna erfarenhet består av två små bebisar som jag har använt spjälskydd med när de fortfarande behövde en spjälsäng. Då mina barn är lite större nu har vi inte varit med i detta test.

Men jag har samlat ihop 7 småbarnsfamiljer där alla familjer utom en är föräldrar för andra eller tredje gången och har därför även de erfarenhet av spjälskydd.

Jag ville även ha med en familj som är föräldrar för första gången för att kunna se efterforskningen av spjälskydd från deras perspektiv.

Vem behöver köpa ett spjälskydd och vad ska man tänka på?

Om du är gravid och snart ska få barn eller nyligen har fått en liten bebis ska du absolut investera i ett spjälskydd. Detta måste du ha i spjälsängen.

Ett spjälskydd består av mjukt material, oftast bomull med någon form av fyllning, som du sätter runt hela spjälsängens insida.

På detta sätt skyddas barnet från hårda kanter sängen kan vara gjord av plus att de inte fastnar med diverse kroppsdelar mellan spjälorna.

Dessutom bidrar ett spjälskydd till mysighetsfaktorn i barnrummet och när det är dags att sova kommer den lilla ha det hur mjukt och skönt som helst.

Det viktigaste är att du vet vad du har för mått i den spjälsäng. Om du köper ett för stort eller för litet spjälskydd kommer den inte uppfylla sin funktion till fullo, då man fortfarande riskerar att bebisen klämmer sig i spjälorna.

Hur kom vi fram till vilka spjälskydd vi skulle testa?

Som vanligt har jag gått runt till olika butiker och frågat expertispersonalen om vad som säljer bäst och vad kunder tycks vara mest intresserad utav. Är det endast funktion som gäller eller spelar design och motiv in när man ska välja spjälskydd?

Detta är såklart upp till dig själv men var nödvändigt för mig och min testpanel att veta för att kunna göra ett så utförligt test som möjligt.

Vi har sedan sett till att våra spjälskydd uppfyller EU-krav på material, alltså att materialen inte innehåller skadliga eller farliga ämnen för en liten bebis.

Med allt detta i åtanke har vi sedan hämtat våra produkter från webbutiker som babyshop.se, lekmer.se, och babyland.se.

Hur testade vi spjälskydden?

Våra 7 familjer har testat två olika spjälskydd under en månads tid. Innan testet kom vi fram till några testpunkter som skulle följas och poäng som skulle sättas enligt ett speciellt system.

De har kollat saker som tvättålighet, funktion, design, bekvämlighet, och hur enkla skydden var att fästa/ta bort från sängen, och om de var sanna till sina mått. 

När den första månaden var över hade vi ännu en tidsperiod på en månad där familjerna fick testa vilken av spjälskydden de ville för att kunna jämföra med de skydd de redan hade. 

När testperioden var över sammanställdes poängen och det diskuterades även livligt om funktioner och egenskaper för att komma fram till den som stod bäst i test.

Våra favoriter

Premium: Done By Deer Spjälskydd Dreamy Dots

Ytterligare ett väldigt fint spjälskydd, den här gången från Done By Deer. De är kända för att tillverka kvalitativa barnprylar med fokus på fin design och gulliga mönster, något som vi verkligen uppskattar. Även med de här spjälskyddet kan du tydligt se att de satsat på design, men också på funktion och användning.

Utöver en välgjord, simpel, neutral och trivsam design, så är själva spjälskyddet och dess material också väldigt härligt. Yttermaterialet är i 100% ekologisk bomull som känns supermjukt och ombonat.

Fyllningen av polyesterskum känns stabilt men ändå mysigt, vilket är en väldigt bra kombo. Vi gillar också att själva yttermaterialet kan tas av om det finns ett behov av att tvätta skyddet. Du öppnar och stänger det med en dragkedja, hur enkelt som helst. 

Det här spjälskyddet kommer utan tvekan att skydda ditt barn från spjälsängens hårda spjäl och låta barnet röra sig fritt i sängen utan risk för att slå sig. Skyddet känns lagom tjockt, men det ser fortfarande till att barnet inte fastnar. Spjälskyddet har standardmått, det vill säga 120 x 60 cm. Något dyrt, men riktigt bra.

Fördelar

 • Simpel men fin design, känns neutral och lugnande
 • Mjukt material och behaglig fyllning
 • Yttertyget kan tvättas i maskin

Nackdelar

 • Något dyrt

Mellan: NG Baby Mood Spjälskydd

NG Baby har med deras kollektion Mood skapat ett spjälskydd gjort av 100% linnetyg. En del vet kanske redan att linnetyg har fenomenala egenskaper som är optimala för ett litet barn.

Vad sägs exempelvis om att det andas bra och alltså värmer den lilla när det är kallt men även inte överhettas under varma sommarnätter eller tupplurer. 

Fyllningen är av polyester och den passar standard spjälsängar som mäter 120 x 30 centimeter. Skyddets höjd är även 25 cm. Du kan tvätta det i din tvättmaskin i 40 grader. 

Den ger optimalt skydd i hela spjälsängen och det fanns ingenting som helst att klaga på. Välj mellan några fina färger (vi tyckte om rose färgen).

Fördelar

 • Yttermaterial av 100% linne
 • Bra material, ombonat och mysigt
 • God andningsförmåga, ventilerar

Nackdelar

 • Något liten

Budget: Vinter & Bloom Spjälskydd

Även detta spjälskydd från Vinter & Bloom är Oeko Tex-certifierat, denna gång med ringspunnen bomull. Detta betyder bland annat att den kan maskintvättas i 40 grader utan att förlora sin mjukhet (och mysighet).

Det betyder även att det inte innehåller några farliga ämnen för spädbarn, inte ens i fyllningen av polyester. Spjälskyddet mäter 360 x 35 centimeter och passar för standard spjälsängar som mäter 60 x 120 cm. 

En annan fördel är att den inte tappar sin form och kan alltså användas länge som skydd för den lilla.

Fördelar

 • Högkvalitativa material
 • Håller formen trots många tvättar och slit
 • Slittåligt men ändå mjukt och formbart

Nackdelar

 • Kan upplevas som något sladdrigt

Special: BabyMatex Spjälskydd

Det som gör att skyddet har sån bra andningsförmåga är det tunna och luftande materialet i polyester, som är stadigt men ändå väldigt ventilerande. Med det runt sängens galler ser du till att armar och ben hålls innanför gallret, att barnet inte skadar sig mot det hårda materialet, och att barnet får bra luftgenomströmning.

Materialet i polyester är dock inte optimalt för alla barns känsliga hy, men så länge ditt barn vanligtvis inte har några problem med allergier så kommer det här spjälskyddet funka super. Det bästa är att materialet också har en förmåga att suga upp damm, vilket minskar risken för allergi och obehag från oren luft.

Tänk dock på att dynan är väldigt tunn och inte upplevs som sådär fluffig som andra spjälskydd, men det är å andra sidan det som gör det så luftigt och skönt. För det otroligt generösa priset finns det egentligen inte så mycket att klaga på, spjälskyddet gör ett mycket bra jobb och håller barnet innanför gallret!

Fördelar

 • Ombonat för barnet
 • Minskar risken för överhettning
 • Håller armar och ben innanför gallret

Nackdelar

 • Väldigt tunt, inte så skyddande
 • Material i polyester, inte överdrivet mjukt
 • Inte optimalt i kalla temperatur, blir lätt kyligt

Våra utmanare

Garbo & Friends Spjälskydd

Havsinspirerat mönster - superfint! - av 100% percalebomull och skumfyllning utgör detta spjälskydd från Garbo & Friends som har band du kan fästa skyddet med i sängen.

Vi gillar att mönstret är tillräckligt subtilt för att det ska vara en lugnande inredning för barnet, men det finns också mycket att kolla på och upptäcka med detta spjälskydd som våra barn tyckte var spännande.

Du fäster skydden på spjälsängen med hjälp av band som är 30 centimeter långa vardera och vi älskar att det går att knyta rosetter med dem; det må vara en liten detalj, men det blir så himla mysigt.

Den passar i de flesta normala spjälsängar och har ett mått på 30 x 360 x 1,5 centimeter och kan tvättas i 40 grader, men stoppa den inte i din torktumlare. Fler färgalternativ finns tillgängliga.

Fördelar

 • Fint men subtilt mönster
 • Lätt att tvätta
 • Finns i många färger och mönster

Nackdelar

 • Väldigt dyr

Kids Concept Spjälskydd

Ännu ett bomullsspjälskydd, denna gång från Kids Concept. Det har en neutral vit färg som passar i alla spjälsängar. Supermjukt och skönt för den lilla att ha i sängen.

Spjälskyddet mäter 42 x 86 centimeter och kan till och med tvättas i din tvättmaskin i 60 grader. Cirkapriset är mer än värt det.

Fördelar

 • Material i bomull, bra för känslig hud
 • Fin men neutral design
 • Mjukt och gosigt

Nackdelar

 • Något liten
 • Speciellt anpassad för en viss spjälsäng

Färg & Form Moln Spjälskydd

Ett nedtonat motiv med söta moln på en grå himmel kommer passa utmärkt i barnrummet eftersom det även bidrar till en lugn miljö för den lilla när det är dags för tuppluren eller för att sova.

Skyddet är gjort i bomull, Oeko Tex-certifierat, och fyllningen utgörs av polyesterskum. Även detta skydd kan tvättas i 40 grader men det rekommenderas att tyget stryks efter tvätten. Mått på 360 x 28 centimeter.

Fördelar

 • Lugnar barnet och känns tryggt
 • Material av bomull, mjukt och ombonat
 • Bra fyllning som känns stadig

Nackdelar

 • Bör strykas efter tvätt för att hålla form
 • Något tunn

Rätt Start Spjälskydd Elefant

Detta var en av de finaste designerna vi hade med i testet, och det kommer till och med i två färgutföranden. Din bebis kommer garanterat tycka om de söta elefanterna.

Då skyddet är tillverkat av 100% bomullsmaterial kan du lita på att det är mjukt och mysigt och kommer skydda din lilla från skarpa och vassa kanter i sängen. Det mäter 30 x 360 centimeter.

Fördelar

 • Ekologisk bomull
 • Kan tvättas i 40 grader
 • Söt design

Nackdelar

 • Kan vara svårt att sätta fast med snören

Alice & Fox Spjälskydd Tjockt

Det här spjälskyddet från Alice & Fox imponerar. Vi kunde helt enkelt inte hålla oss från att ta med det här spjälskyddet i vårt test, och vi tror att ni kommer bli minst lika nöjda som oss. Till att börja med så är spjälskyddet väldigt mjukt och skönt, samtidigt som det ändå känns stöttande och säkert runt barnets säng. 

Tack vare yttermaterialet i 100% bomull kan skyddet även användas för barn som lider av allergier eller som lätt får utslag. Det är även OEKO-TEX certifierat, vilket garanterar att inga skadliga kemikalier har använts i tillverkningsprocessen eller i slutprodukten.

Det bästa är att själva stoppningen gör att skyddet blir extra tjockt, och alltså kan du vara säker på att ditt barn ligger tryggt och inte riskerar att skada sig på de hårda kanterna eller fastna med armar och ben. 

Spjälskyddet passar de allra flesta sängar med standardmåttet 120 x 60 cm. Själva skyddet har ett mått på 350 x 30 x 3 cm, vilket innebär att det känns generöst men ändå smidigt. Det är enkelt att lägga ner i sängen och det är lätt att hantera. 

Vi är verkligen nöjda, och vill ge ett extra plus för att klädseln kan tas av och tvättas. Se bara till att ni tvättar det enligt instruktioner för att inte riskera att det krymper för mycket. Skyddet har nämligen en tendens till att krympa, och då blir det svårt att trä på och kan även slita en del på dragkedjan.

Fördelar

 • Finns i flera färger
 • Tjockt och stadigt, 3 cm
 • Bekvämt och tryggt för barnet, håller armar och ben inne

Nackdelar

 • Tight överdrag
 • Kan krympa vid tvätt

Linea By Leander Spjälskydd

Linea by Leander spjälskydd är lite av en specialare när det kommer till spjälskydd. Det beror på att det här spjälskyddet endast har en halv form, det vill säga att det bara täcker halva sängen. Anledningen till att vi fastnade lite extra för just den utformningen är för att det kan vara otroligt praktiskt under de månader och dagar då det är varmt!

Med tanke på att spjälskyddet bara sträcker sig längs halva sängen är det lättare att få in lite mer luft och upprätthålla en god ventilation i barnets säng, utan att du behöver ta bort funktionen om att skydda barnet från den hårda sängen och dess väggar. Det kan vara väldigt ombonat och praktiskt på samma gång.

Det bästa med ett sådant här halvt spjälskydd är också att det kan flyttas runt hur som helst i sängen, det vill säga att det kan placeras precis var du vill och var det passar beroende på hur barnet sover. Alltså är det också enkelt att hantera efter behov. 

En annan fördel med att spjälskyddet är halverat på det här sättet är att du då enkelt kan se in i barnets säng utan att behöva ställa dig precis ovanför. Ligger ditt barn och sover i sin egen säng bredvid din säng, eller om du gör något annat samtidigt kan du alltså utan problem hålla koll på barnet och se på när det sover. 

En risk kan dock vara att barnet rullar över till den sidan som inte har något skydd. I en sådan situation kan det alltså vara bra att hålla lite extra koll så att barnet alltid är skyddat mot de hårda kanterna. Skulle du någon gång vilja täcka hela runt om går det såklart att kombinera två stycken!

Vi gillar verkligen det här spjälskyddet. Speciellt om det är sommar och varma temperaturer, eller om ni har svårt att få igång ventilationen i bostaden kan ett halvt spjälskydd passa perfekt.

En annan detalj som höjer upp det här spjälskyddet lite ytterligare är att det kommer i ett mysigt yttertyg som också går att tvätta. Den här söta rosa färgen är otroligt gullig, men det finns också en väldigt fin variant i blått. Vi är supernöjda, och priset är också rätt bra med tanke på dess anpassningsbara form och behagliga kvalité.

Fördelar

 • Halvformat spjälskydd för bättre ventilation
 • Enkelt att flytta runt och kombinera efter behov
 • Väldigt fin design

Nackdelar

 • Något dyrt
 • Kan kännas lite kort för vissa sängar

Kaxholmen Spjälskydd

Det här spjälskyddet från Kaxholmen är även det en variant som håller hög kvalité trots sitt relativt låga pris. Det som gjorde att våra blickar fastnade vid det här spjälskyddet var först och främst den fina designen. Det finns även mängder av andra mönster och färger på spjälskydden från Kaxholmen, så att alla kan hitta en favorit.

Vi gillar dock att de alla kommer i stilrena mönster och neutrala färger som gör att de passar in i alla hem och i alla barnsängar. Med de fina mönstren kan barnet också ha något att kolla och pilla på.

En annan sak som vi också uppskattar väldigt mycket är materialet på spjälskyddet. Det är i 100% bomull, vilket innebär att det både är säkert att använda, otroligt gosigt att ligga mot, och så känns det sådär mysigt och ombonat. Ett perfekt skydd som gör att barnet känner sig tryggt och kan koppla av, helt enkelt!

Utöver det så känns spjälskyddet robust och kraftigt trots dess lite enklare modell. Höjden på 25 cm är bra, och måttet runt om på 360 cm brukar också räcka till de flesta sängar. Med andra ord får barnet ett ordentligt skydd mot de hårda kanterna, så att både stor och liten kan känna sig säkra.

Priset är som sagt också väldigt bra för den här typen av kvalité, och så finns det gott om varianter att välja mellan. Vi är faktiskt väldigt nöjda och anser att Kaxholmen har gjort ett riktigt bra jobb här.

Fördelar

 • Högkvalitativt och ombonat spjälskydd till lågt pris
 • Finns i många fina mönster och färger
 • Stabil form som skyddar ordentligt

Nackdelar

 • Något slappt i vissa lägen

Stokke Sleepi Mininest Spjälskydd

Även detta skydd från Stokke är gjort av ett yttertyg i percalebomull och har en polyesterfyllning. Med de långa banden kan du enkelt fästa skyddet på spjälsängen och kan till och med knyta fina rosetter.

Du kan verkligen lita på att Stokke gör kvalitativa produkter och att detta spjälskydd kommer hålla ett bra tag.

Fördelar

 • Lätt att fästa i sängen
 • Håller länge
 • Enkel men fin design

Nackdelar

 • Något dyrt

Produkter som utgått

Baby Dan Spjälskydd Broderie Anglaise

Ett Oeko Tex-certifierat spjälskydd som kommer i en fin enfärgad vit design. Spjälskyddet mäter 33 x 2 centimeter och passar sängar som har måtten 60 x 120 cm. 

Vi tyckte om denna väldigt mycket eftersom det är ett mjukt och fint skydd som gör det den ska göra. Cirkapriset på 500 kr är även överkomligt.


Ferm Living Kanin Spjälskydd

Förutom att Ferm Living har designat ett underbart sött spjälskydd har de även utvecklat ett underbart miljövänligt spjälskydd - hållbarhetstänket genomsyrar verkligen hela idén.

Till att börja med har vi den ekologiska, GOTS- och Oeko Tex-certifierade bomullen överdraget är gjort av, och sedan har vi materialet den är fylld med som är gjort av återvunnet skum.

Sedan har vi även fördelarna att det finns en dragkedja på undersidan av skyddet så att det är enkelt att byta och tvätta fodralet, vilket du förresten kan göra i 40 grader; och att måttet som ligger på 340 x 30 x 3,5 centimeter har optimal passform för de flesta spjälsängar.

För detta lyxiga spjälskyddet får du dock lägga ut ett lyxigt pris på cirka 820 kr, men testpanelen kan meddela att det är mer än värt det då skyddet är helt fantastiskt.


Sebra Spjälskydd In the Sky

Supersött motiv med moln och ballonger från Sebra som kommer passa in snyggt i barnrummet. Yttertyget är gjort av 100% bomull med en fyllning av polyesterskum. 

Med mått på 345 x 4 x 30 centimeter fungerar skyddet i de flesta spjälsängar och täcker hårda kanter. Spjälskyddet finns även i en fin rosa färg. Cirkapriset ligger på 800 kr.


Littleheart Spjälskydd Quiltat

Detta spjälskydd från Littleheart ville vi ha med som en liten uppstickare eftersom den var så himla nära att vinna i premiumklassen.

Vi har helt enkelt valt att ta fram den som ett annat alternativ till er som vill ha en premiumprodukt med en annan design än premiumklassens favorit. 

Även dessa material är GOTS-certifierade med ett fodral gjort av ekologiskt bomull och med en fyllning av ekologiska bomullsfibrer.

Detta är såklart väldigt bra för din lilla bebis som kommer skyddas från hårda kanter samtidigt som han eller hon kan luta sig mot detta mjuka och mysiga skydd.

Den kommer med måtten 30 x 360 centimeter och finns i olika färgalternativ och storlekar som även är väldigt snygga som dekoration i barnrummet.


Babytrold Spjälskydd Lux Star

Ännu ett spjälskydd som har bomullsyttertyg och polyesterfyllning. Denna gång kommer den från Babytrold och har ett snyggt motiv av stjärnor. Du kan vända på den och få snygga ränder istället.

Det passar standard sängar som mäter 120 x 60 centimeter eftersom själva spjälskyddet mäter 360 x 30 x 4 cm. Ett väldigt slittåligt och mjukt skydd som du får för cirkapriset 500 kr. 


Bloomingville Spjälskydd

Om föregående spjälskydd var ett av de finaste designerna vi hade med i testet var denna verkligen den finaste.

Det söta rådjuret som signerar Bloomingville pryder detta spjälskydd och kommer säkert bli en kär vän till hela familjen, inte minst den minsta i familjen.

Yttermaterial av bomull med polyuretan som fyllning och mäter 340 x 31 x 3 centimeter. Välj mellan två färgalternativ för cirkapriset 650 kronor.


Babblarna Spjälsängsskydd

Här har du ett spjälskydd med ett yttertyg av ekologiskt bomull som kan tvättas i 40 grader. Om ditt barn älskar babblarna ska du verkligen investera i detta skydd eftersom det kommer med ett roligt motiv av karaktärerna. 

Det mäter 360 x 28 centimeter och passar i standard spjälsängar. Cirkapriset 450 kronor är även överkomligt eftersom det är ett så bra spjälsängsskydd.


Frågor och svar

Vad är spjälskydd till för?

Dels kan det bli lite säkrare om barnet slår i huvudet så gör det inte lika ont om man har ett spjälskydd. Det förhindrar också att barnet fastnar eller gör sig illa genom att få ut armar och ben genom spjälorna. Dessutom gör det sängen mysigare och mer ombonad.

Är det verkligen nödvändigt med spjälskydd?

Spjälskydd kan vara användbart, men det är inte alla som tycker att det är nödvändigt. Första tiden kan det vara bra åtminstone och kan kännas lite tryggare.

Kan det vara farligt med spjälskydd?

Om spjälskyddet sitter som det ska och inte riskerar att ramla ned, så är det inte farligt. Följ instruktionerna noga och se till att det sitter ordentligt innan du låter bebisen sova där, så ska det gå bra.

Hur länge använder man spjälskydd?

Det bestämmer man själv, det är egentligen inte ett måste att ha spjälskydd överhuvudtaget. Men väljer man att ha det så kan det vara bra att ha det under första året åtminstone. Om man vill kan man förstås ha det under hela tiden som man har spjälsäng.

Hur högt ska spjälskyddet vara?

De flesta spjälskydden är 20-30 cm. Vissa tycker att det är för lågt och inte gör så mycket nytta som man skulle vilja. Hittar man inget högre så kan man köpa två stycken och sy ihop dem.

Hur sätter man fast spjälskyddet?

De flesta spjälskydden har knytband som knyts fast i spjälorna eller högst upp på sängen. Det finns även tjockare spjälskydd som bara placeras i sängen och trycks ned lite längst ned mellan madrassen och sängen.

Vilket spjälskydd ska man välja?

Om man använder det för att förhindra att barnet slår i huvudet kan man gärna köpa en lite tjockare modell. Annars väljer man helt enkelt den man föredrar.

Vad kostar spjälskydd?

Beroende på tjocklek och märke på spjälskyddet kan det kosta allt från någon hundring och upp till en tusenlapp eller ännu mer.

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals