Bebisar har en hel massa olika typer av bajs och ofta är det helt normalt och ofarligt oavsett hur det ser ut.
Det är också helt normalt att man som förälder oroar sig över om bajset är normalt eller inte, precis som man oroar sig för allting annat med barnet den första tiden.
Att vara orolig över att allting fungerar som det ska med bebisen är inte konstigt, utan det är mer av en självklarhet att man som förälder vill veta att ens barn mår bra.
Det finns så mycket som faktiskt kan vara fel och då en bebis inte kan tala är det svårt att veta om något är fel om det inte visar sig på ett eller annat sätt.
Olika situationer
Då bajset är en sak man som förälder ser hela tiden är det inte konstigt att man oroar sig över just det, för det kan skifta i färg från gult, grön, och brunt och det är klart att det kan oroa en förälder.
Förutom färgen på bebisens bajs märker man även av olika konsistens. Ibland är det hårt och ibland är det löst, medan det många andra gånger är helt ”normalt” i konsistens.
Hur ska man då veta vad som är okej? Man kan faktiskt utgå från att det generellt sett är så att ett barns bajs kan se ut nästan hur som helst.
Normalt bajs
Det första bajset är svart till färgen och detta är det som funnits i tarmarna under tiden barnet var i magen. Detta bajs ersätts senare till det där gula bajset som vi alla har träffat på om vi haft att göra med en bebis.
Detta är den typ av bajs som inte luktar illa, det är ”bebisbajs”-lukt, helt enkelt. Innan det blir gult är det grönt till färgen och det är helt normalt.
Bajset ändras såklart senare när barnet börjar äta vanlig mat och precis som det är med vuxna människor påverkas avföringen mycket av vad man äter, hur man äter, och när man äter.
Med tiden och då barnet börjar äta vanlig mat kommer det att bli mer likt vuxnas avföring och nu är det så att både färg (brun) och lukt blir som hos vuxna.
Vad som är normalt vad gäller hur ofta barnet bajsar är väldigt varierande. I vissa fall är det flera gånger om dagen medan det i andra fall kan dröja veckor mellan gångerna.
Det är normalt så länge barnet mår bra i övrigt, så du kan med andra ord vara lugn både om barnet ditt bajsar ofta och sällan, så länge ditt barn inte uppvisar några tecken på sjukdom.
Förstoppad liten barnmage
Precis som med vuxna och med äldre barn är det så att även de små kan bli förstoppade. Detta handlar ofta om att uppsugningsförmågan av vätska är för effektiv och det gör så att det blir en långsam process där bajset blir betydligt fastare.
Misstänker du att ditt barn är förstoppat är det bästa du kan göra, som med allting annat, att se efter hur ditt barn mår i övrigt.
Är det så att ditt barn är nöjt i övrigt kan det vara så att det bara är lite mindre bajs eller lite fastare bajs utan att barnet lider av förstoppning.
Här är det bra med den puré av katrinplommon som finns i matbutikerna, så se till att varje dag ge lite av det för att hålla den lilla magen igång.
Är din bebis lös i magen?
Då kommer vi till motsatsen och det är en lös liten mage. Här är det, istället för en effektiv uppsugningsförmåga, det motsatta som gäller.
Detta innebär att maten passerar väldigt snabbt genom tarmarna och här kan du göra så att du minskar på fibrer och frukt. Kontakta BVC om det är så att du oroar dig för att det kan vara något annat än vanlig ”toddlers diarrhoea”.
Blöjbyten
Att se till att ditt barn alltid har en fräsch och torr blöja är viktigt och det tror jag knappast någon av er inte redan vet om!
Det är dock så att det kan vara lite svårare att byta blöja under vissa omständigheter, men se till att alltid ha med dig blöjor och se också till att du byter blöja även om du är inne på IKEA och ska handla och bara vill hem så fort som möjligt.
Det är också viktigt att se till att hela tiden tvätta ordentligt utan att man tvättar för mycket. Om man håller på hela tiden kan det ge eksem som uppkommer av att det helt enkelt är irriterat på huden för att det tvättas för ofta.
Kom ihåg att aldrig någonsin använda parfymerade tvättlappar eller sköljmedel för det är inte bra för bebisens hud.
Magknip
Att det är lite krångel med magen med bebisar är helt normalt och det är ofta så att bebisar får magknip. Detta beror på att de inte är vana vid att smälta mat.
Bajset kan, som sagt, vara grönt och lite slemmigt vid den här tiden, men som nämnt ovan blir det gult efter ett tag.
Detta bajs, det svarta och gröna, kallas ”nyfödingsbajs” och eftersom det är blandat med det som samlats i tarmen medan barnet var i magen blir både färg och konsistens lite konstig.
Att det är svart i blöjan de första dagarna är alltså precis som det ska vara och efter det har gått några veckor kommer det vanliga bajset igång.
Det gula ”vanliga” bajset är det bajs som kommer av mjölken som är det enda de äter och med modersmjölk som enda mat kan ett barn aldrig bli förstoppat, även om det tar veckor mellan bajstillfällena.
Barnet kan också få ont i magen på grund av vad du som mamma äter. Här är det bara att själv hålla koll på hur bebisens mage fungerar och se efter vad du själv har ätit om bebisen får magont. Då är det bara att sluta äta det fram till dess att du slutar amma.
Slutord
Även om du oroar dig för att din lilla bebis är förstoppad eller lös i magen, eller får panik över bajsets färg, kan du vara lugn då detta är saker som är helt normalt och händer en del personer.
Såklart är det alltid bättre att ta det säkra före det osäkra och var därför förberedd och läs på ordentligt om bebisens första tid medan du är gravid. Och det finns ingen situation som är för ‘liten’ för att fråga om hjälp.