Bästa amningskudden 2024 – Stöd och komfort för dig och din bebis

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Under graviditeten har redan ryggen fått utstå mycket press och slitage och därefter är det då som sagt dags att bära på ett spädbarn och amma många timmar om dagen.

Ta hand om sin rygg extra mycket under den här tiden har man otroligt mycket att vinna på, både på kort sikt och lång sikt.

Att amma kan vara något som är verkligt slitsamt på axlar, rygg, och armar. Man kan bli sittande ganska många timmar om dagen med bebisen vid bröstet och det är inte samma sak som att sitta med ett spädbarn i famnen utan att amma.

Du kan ha den mellan knäna när du sover, under nacken, eller på olika sätt att palla upp den och göra det bekvämt för dig även under graviditeten när allting kan kännas obekvämt och det är svårt att sova.

När det sedan är dags för dig att amma ditt spädbarn, ska vi komma ihåg att amningskudden inte bara är något som gör det bekvämt för dig och avlastar din rygg, utan det blir också bekvämare för din bebis.

Hen ligger på ett mjukt och plant underlag och kan slappna av med kroppen och tillgodogöra sig bröstmjölken bättre. Är man förstagångsmamma är det heller inte lätt att genast få det att fungera med amningen och då är också amningskudden till stor hjälp.

I premiumklassen vann Easygrows Mum & Me. Mellanklassens vinnare är Doomoo Amning-Gravidkudde och en fin budgetkudde har vi i och med Carenas amningskudde Tjockö. Och vår specialare är underbar: Bbhugme Gravid- och Amningskudde, heter den!

Premium: Easygrow Mum & Me Amningskudde

Norska Easygrow har tagit fram Mum & Me amningskudde som är en suverän allround-kudde som man med fördel kan skaffa redan under graviditeten.

Den fungerar som stöd och avlastningskudde och kan formas efter kroppen under den perioden när det är tungt och obekvämt att ligga. När bebisen har kommit har du en perfekt och funktionell kudde för amningen.

Dessutom kan man forma den så att den blir ett tryggt och säkert näste för barnet att vila i under dagen. En helt suverän produkt som verkligen förtjänar en premiumplats!


Mellan: Doomoo Amning-Gravidkudde

Amningskudden från Doomoo är en fantastiskt prisvärd amningskudde som också fungerar när du är gravid. Den är perfekt som avlastningskudde för ben, rygg, och nacke när du ska sova eller vill ligga och läsa.

Speciellt i den senare delen av graviditeten när i stort sett allting känns obekvämt och tungt är den ovärderlig. Doomoo är ett är nederländskt företag som tagit fram en mängd högkvalitativa och prisvärda produkter sedan det startade 1990.


Budget: Carena Tjockö Amningskudde

Här får du verkligt mycket för pengarna! Svenska Carena har tagit fram en väldigt fin och prisvärd amningskudde som också är perfekt när du är gravid. Den går att tvätta i maskintvätt och finns i flera snygga färger.


Special: Bbhugme Gravid- och Amningskudde

Bbhugme är en amningskudde som också fungerar som gravidkudde. Det sinnrika med den här modellen är att det går att ställa in hårdheten på den genom att du justerar silikonringarna i änden på den.

Både innanmätet och överdraget är tvättbart, vilket är en stor fördel, då många av de här produkterna bara har överdrag som kan tvättas.

Varför ska du lita på oss?

Alla amningskuddarna i testet är utprovade i praktiken av ammande mammor. Det gör, anser vi, det här testet extra tillförlitligt.

Vem behöver en amningskudde?

Alla som ammar har stor glädje av en amningskudde som extra stöd för sig själv och bebisen. Det ger stöd åt din rygg, axlar, och din nacke och gör att bebisen ligger i en bra position, vilket ger en bättre amning.

En bra amning förebygger ömma och såriga bröstvårtor som lätt kan uppstå om barnet inte ligger korrekt, flyttas ofta, och inte får ett bra tag om bröstet.

Under graviditeten och tiden med spädbarn händer det otroligt mycket med kroppen och de flesta har säkert hört talas om morgonillamående och bristningar.

Men det man lätt glömmer bort och som kan vara en av de allra tyngsta sakerna, är slitage på axlar, nacke, och rygg. Det är tungt att amma ett barn, men inte bara det.

Dessutom ska du böja dig över skötbord, barnvagn, och vagga och med en redan sliten rygg är ett ryggskott inte långt borta.

Ta det från en som fick ryggskott efter två veckor hemma med den nyfödda och med en pappa till barnet som precis då skulle tillbaka på sitt jobb efter sin första föräldraledighet i samband med graviditeten. Det var inte roligt!

När du ammar måste du hålla upp barnet så att det är på precis lagom höjd för att nå bröstet och kontinuerligt hålla koll att allt är okej.

Det blir alltså snabbt förslitningar och spänningar i rygg och nacke. Amningskudden är ett fantastiskt redskap som underlättar andningen otroligt mycket.

Visst kan man också palla upp med kuddar och dylikt, men att ha en ergonomisk amningskudde redo går inte att jämföra med hur det är att palla upp med kuddar.

En amningskudde är så otroligt mycket smidigare och effektivare. På marknaden finns också smarta amningskuddar som du även kan använda redan som gravid, som avlastningskudde.

Eftersom man slipper sitta och spänna sig för att försöka få rätt position på barnet och själv sitta någorlunda bekvämt.

Med bebisen på amningskudden är hen automatiskt placerad i en korrekt position för amning och du kommer att klara av att sitta längre i samma ställning. Och om vi talar om amningskudden som hjälpmedel för tvillingföräldrar, så är den i det närmaste oumbärlig.

Om du inte ammar utan ger barnet flaska, är amningskudden också väldigt bra, med tanke på avlastningen som vi beskrivit ovan, men också för att du kan kan göra det bekvämt för dig och låta barnet vara närmare dig och din bara hud utan att det blir bökigt och otympligt.

Har din bebis redan större syskon, är det även då guld värt med en amningskudden som gör att du kan sitta bekvämt medan du läser en saga för storasyskonet. Så vi vill verkligen slå ett slag för amningskudden!

Hur kom vi fram till vilka amningskuddar vi skulle testa?

Vi har frågat personal i butik som specialiserar sig på babyprylar. Vi har också frågat efter omdömen i några Facebookgrupper; om vilka favoriter användarna själva har. Vi har också läst kundrecensioner på nätet.

Hur testade vi amningskuddarna?

Varje kudde testades av en ammande mamma under två veckors tid innan informationen samlades ihop och sammanställdes till det här testet. De duktiga mammorna som hjälpt oss med testet har vi fått kontakt med via forum och FB-grupper.


Våra favoriter

Premium: Easygrow Mum & Me Amningskudde

Mum & Me från Easygrow är en stor favorit hos kunderna och vi kan bara hålla med. Det här är en kudde med multifunktion. Den kommer även i olika färger.

Den kan användas som avlastnings- och stödkudde under graviditeten, som amningskudde, och dessutom som en liten bädd för dagliga tupplurar, till exempel på soffan och på golvet.

Den är tillverkad i ekologisk textil och är därmed också lämplig för personer med känslig hud och kontaktallergier. Materialblandningen består av bambuviskos, spandex, och polyester.

Stoppningen består av av mjuka polyesterbollar, vilket gör kudden formbar men samtidigt med ett utmärkt stöd. Amningskudden levereras i en rejäl tygpåse, vilket gör att den är lätt att ta med sig om du till exempel ska åka bort under veckoslutet eller åka till landet.

Easygrow är ett norskt varumärke och tillverkar produkter av olika slag för föräldrar och precis som våra andra nordiska grannar, håller även Easygrow otroligt hög kvalitet på sina produkter och tummar aldrig på på kvalitet.

Detta samtidigt som man även satsar på snygg design och komfort. Måtten är är 15 x 65 x 95 cm och den kan tvättas i 40 grader.


Mellan: Doomoo Amning-Gravidkudde

Doomoo amningskudde finns i flera storlekar. Produkten är en jättemjuk och formbar kudde som även rekommenderas av barnmorskor. Kudden är fylld med EPS-kulor, vilket gör den lätt att forma, samtidigt som den ger stöd och stadga.

Men framförallt är den tyst och ger inte ifrån sig några prasslande ljud när man använder den, vilket kan uppstå om man har fel typ av fyllning i den.

Den inre kudden samt det tvättbara överdraget är av mjuk ekologisk jersey och just den här kombinationen av EPS-kulor och jersey, gör att den har exceptionellt lätt att forma sig så som man vill ha den.

Den håller formen under hela amningen och håller barnet på plats. Just att en amningskudde ger stadga under hela amningen har som tidigare nämnts många fördelar och dessutom motverkar det ömma bröstvårtor, eftersom barnet ligger i korrekt position från början.

Under graviditeten är den suverän på att stödja under vila och kvällsläsning i sängen. Överdraget är avtagbart och går att tvätta i 40 grader. Måttet på hela kudden är 180 x 28 cm.


Budget: Carena Tjockö Amningskudde

Att få presentera en svensk kvalitetsprodukt i budgetkategorin är alltid lika roligt. Detta är Carenas amningskudde Tjockö som bildar en bekväm ring runt dig när du sitter och ammar ditt spädbarn.

Stoppningen av skumgummi formar sig efter bebisens kropp och ger därför en väldigt bekväm amning för både spädbarnet och dig.

Tyget är tillverkat i mjuk bomull och kan tas av och tvättas i 40 grader. Amningskudden Tjockö finns i flera snygga färgnyanser och du kan säkert hitta en som tilltalar just dig.

Carena är ett svenskt märke som satsar på stilren skandinavisk design i kombination med komfort och funktion och de har verkligen lyckats ta sig in i svenska föräldrars hjärtan.

De har inte bara bara textil och barnrumsprodukter, utan även barnvagnar, bilbarnstolar, och spjälsängar i sitt sortiment.


Special: Bbhugme Gravid- och Amningskudde

Bbhugme har tagit fram en extra lyxig gravid- och amningskudde. Det finurliga med den här modellen är att man själv ställer in stadgan och hårdheten på kudden med silikonringarna som är placerade i varsin ände på kudden.

En annan rolig detalj är att silikonringarna sedan kan användas som bitringar för din bebis. Kudden har Bbhugme utvecklat tillsammans med kvinnliga kiropraktiker som specialiserat sig på skelett- och muskelbesvär hos gravida och småbarn.

Kudden avlastar och stödjer bäcken, korsrygg, knän, och vrister som utsätts för slitage och påfrestningar under graviditeten.

När det sedan är dags att amma ställer du in den till lagom hårdhet och kan använda den i sängen, soffan, och till och med vid skrivbordet för att ge stöd och avlastning under amningen. Den är också perfekt att amma tvillingar med.

Materialet är i certifierad ekologisk textil och det avtagbara överdraget maskintvättar du i 40 grader vid behov. Kudden kan också tvättas, vilket inte alls är fallet med alla amningskuddar.

Dock ska innanmätet tvättas i handtvätt. Med i köpet får du en smart och praktisk väska där du kan förvara och transportera kudden.


Våra utmanare

Rätt Start Elsa Beskow Amningskudde

Svenska Rätt Start designar och producerar barnprodukter med målet att ge just så bra start i livet som möjligt. Det är säkerhet, komfort, och rolig design som gäller och deras produkter har tryck från bland annat Pingu, Elefant, Mumin, med flera.

Elsa Beskow-amningskudden, givetvis med motiv från författarens fantastiska sagoböcker, är en kudde i ekotextil och du kan tvätta hela kudden i tvättmaskinen på 60 grader.


Vinter & Bloom Nordic Leaf Amningskudde

Nordic Leaf ger ett skönt stöd under amningen och det vackra trycket på tyget gör att den dessutom är en fröjd för ögat. Du kan även använda den som gravidkudde innan barnet föds för extra stöd och komfort.

Kudden är också designad för att kunna fungera som stöd för den lilla bebisen som inte kan sitta själv än. Längden är 130 cm och bredden ca 23 cm. Materialet består av ringspunnen bomull som är oerhört mjuk och len mot huden.


Chicco Amningskudde Boppy

Chiccos amningskudde är framtagen för att ge ergonomi och komfort för mamma och barn. Den håller formen och kan tvättas i maskin i 30 grader.

Materialet är av 100% bomull och måtten ligger på  51 x 41 x 14 cm. Det bästa är att den passar de flesta mammor och barn.


Umami Dreamgenii Pregnancy Pillow

Umamis kudde Dreamgenii är både en gravidkudde och amningskudde. Modellen har en sinnrik design med en speciell form som gör den extra bekväm att ha mellan knäna under slutet av graviditeten.

Dessutom finns det många olika alternativ att använda denna kudde på, så du kan variera ställningar både när du sover och ammar. Vid amning ger den ett bra stöd för både dig och babyn.


Done By Deer Amningskudde Happy Dots

Happy Dots är tillverkad av danska Done By Deer och har en mjuk fyllning av polyesterfiber som ger skön stadga, men ändå följsamhet. Överdraget går att tvätta vid behov i 60 grader.

Dragkedjan är väld dold i tyget och man behöver inte oroa sig för att bebisen ska skrapa sig på den. Den här modellen är lite mindre, vilket säkert tilltalar många. Måtten ligger på 20 x 50 x 70 cm.


Frågor och svar

Vilka är de olika användningsområdena för en amningskudde?

Som vi gått in på i den här artikeln fungerar en kudde av det här slaget som stöd och avlastning under graviditeten. Men man behöver definitivt inte göra sig av med kudden bara för att man inte ammar längre.

Den fungerar alltid som skön avlastning och är perfekt att slänga upp fötterna på i soffan efter en arbetsdag. Kanske har du en äldre släkting som lider av värk i lederna, då är en sådan här kudde perfekt som extra stöd.

Vad finns det för olika typer av amningskuddar?

Som ni kanske sett i det här testet finns det olika modeller och konstruktioner på amningskuddar att välja mellan. Det finns de som har multifunktion och som också kan användas som babystöd och näste för tupplurar.

Vissa ser ut som långa, formbara bolster, medan andra är bananformade och kortare. Överdraget är viktigt och är ofta tillverkat av bomullsjersey eller någon annan, extra mjuk materialblandning.

Det viktiga är att det är ett material som andas och att åtminstone överdraget är tvättbart. Läs kundrecensioner eller hör med andra i din närhet som varit gravida om de kan rekommendera en viss modell eller utföranden.

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals