En graviditet är ofta 40 veckor, även om långt ifrån alla föder efter exakt 40 veckor. Exakt när bebisen bestämmer sig för att komma varierar såklart en del, men de flesta föds någon gång mellan vecka 38 och vecka 42. Nu tänker du kanske ”men en graviditet är ju nio månader, och 40 veckor är nästan tio månader”.
Och det stämmer, eller rättare sagt runt nio och en halv månad. Detta beror på att man räknar redan från senaste mensen, alltså ungefär två veckor innan den ägglossning då man blev gravid. Första veckorna är man alltså inte ens gravid, och vet inte om att man kommer att bli det.
Det finns olika sätt att dela upp graviditeten; veckor, månader, trimester, och så vidare. Det handlar egentligen bara om hur exakt man vill vara, och innefattar i övrigt samma saker. Veckor är förstås mer exakt än till exempel trimester eftersom trimestern handlar om en längre period.
På så sätt är det enklast att ta vecka för vecka, då får man helt enkelt en mer exakt översikt över graviditeten, och därför är det också den vanligaste metoden i dag. Förr handlade det oftast om månader, men idag använder man hellre veckor eller trimester för att dela upp graviditeten.
Och under 40 veckor händer förstås massor. Från en pytteliten cell som inte ens skulle kunna ses med blotta ögat, till en liten människa. Under dessa veckor utvecklas hörsel och syn, hjärtat börjar slå, hjärnan utvecklas, armar och ben bildas och så vidare.
Detta innebär förstås en hel del för den som bär barnet; illamående och värk, förändrat humör och hunger. En del mår dåligt nästan hela graviditeten, andra mår bra hela graviditeten, eller så mår man dåligt vissa perioder och bra andra. Hur som helst så händer det väldigt mycket, med såväl bebisen och med mamman.
Därför har vi satt ihop en graviditetskalender, så att du själv kan följa din graviditet. Du får veta hur barnet utvecklas, vad som händer med din kropp, hur du kan må just den perioden – även om det givetvis är individuellt – och vad som kan vara bra att tänka på.
Du får tips som passar just den veckan, och du får också veta lite vad som händer på Mödravårdscentralen olika veckor. Tänk dock på att en graviditet är väldigt individuell, och även om det finns sådant som är ”vanligt” innebär det inte att det är likadant för precis alla. Din graviditet är unik och likaså du, din kropp och din bebis.
Graviditetens alla veckor
Sammanfattning
Som du ser, även om man kanske redan har insett det, så är det mycket saker som händer under de 40 veckorna man har en liten bebis i magen.
Kom ihåg att du är helt berättigad till att känna dig trött, irriterad, uttråkad, skräckslagen, eller vad som helst fast det egentligen inte har hänt något värst dåligt.
Man kan såklart också vara helt euforisk och oerhört positiv många gånger, och då är det heller inte konstigt om det är på grund av en sak som i vanliga fall inte spelar någon roll.
Kroppen förändras, man måste sätta sig in i mycket planering, ofta vill man läsa på mycket om både graviditeten och förbereda sig för själva ankomsten av bebisen - allt detta samtidigt som man ska jobba.
Så om du är väldigt överväldigad över vad du just har läst, och när du känner att allting bara svämmar över under graviditeten, ta några djupa andetag, och tänk bara på det lilla miraklet du har i magen.
Kom ihåg då att bara ta det lugnt och vila (vi har väl inte nämnt det än?!), allt annat kan faktiskt vänta några timmar eller tills morgondagen.
Vi hoppas dock att du har fått många tips och råd från denna guide och att du tar det lugnt och verkligen njuter av att vara gravid, för det är en av de bästa och häftigaste upplevelserna i ens liv, det kan vi garantera!
Hoppas du uppskattade våran graviditetskalender, du får jättegärna skriva en kommentar nedan och berätta om din graviditet. ❤
Lämna ett svar