Bästa gungställningen 2024 – Rolig utomhuslek för alla barn

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Gungor är något som barn aldrig tröttnar på, oavsett vilken ålder de är i. Gungor går aldrig ur tiden och att köpa en gungställning hem till villaträdgården eller bostadsrättsföreningen är en väl värd investering som kommer att vara till glädje länge.

Idag finns det en mängd olika gungställningar i varierande material och varianter. De levereras i kompletta paket som du kan montera själv och man kan få allt från en enkel gungställning till riktigt proffsiga varianter som man ser på skolgårdar och i parker.

Funderar du på att bygga en gunga själv är det naturligtvis ett alternativ, men man bör komma ihåg att det ur säkerhetssynpunkt krävs att man kan mycket för att den ska bli komplett och uppfylla alla säkerhetskrav som behövs.

En gungställning som inte är helt säker att använda kan utgöra en stor fara. Med dagens utbud är det nästan bara fantasin som sätter stopp för hurudan gungställning du kan få hem och det finns fantastiska konstruktioner som kan kombineras med lekstugor och rutschkanor.

De finns i en varierande mängd prisklasser och storlekar och kan vara helt raka och enkla eller vinklade och med större variation och fler detaljer.

Olika familjer kan ha varierande önskemål om vad som är lämpligt i materialval och storlek och det är också en stor fördel med att marknadens utbud har vuxit så mycket som den har gjort.

Många gungställningar kommer i roliga och färgglada designer och du kan verkligen bygga dig en veritabel lekplats på gården till ditt barn om du vill.

I de fall där gungställningen kombineras med en rutschkana så kan man också med fördel använda den med en vattenslang på sommaren för att skapa en vattenrutschkana och placera en liten pool i slutet av rutschkanan som barnet kan landa i och lyckan är komplett en varm sommardag.

Gungställningar är något som barn kan sysselsätta sig med länge och därför är det en så tacksam sak att ha i trädgården.

I gungan får barnet uppleva tyngdkraften, utmana sig själv genom att våga gunga lite högre varje gång, eller träna motoriken genom att ta sig upp i gungan.

De riktigt modiga kanske till och med vågar stå upp på gungan eller hoppa ner i farten. Variationerna är oändliga trots att gungan är en så enkel aktivitetsleksak.

Finns det barn i familjen eller på gården så får barnen lära sig att kompromissa och vänta på sin tur med en gungställning, vilket också är en väldigt bra social träning.

Många barn älskar att sjunga i gungan och rörelsen i gungan uppmuntrar till sång och rytm. Att sitta i en gunga kan också vara ett skönt ställe att vila och koppla av i genom att låta gungan gunga och drömma sig bort en stund.

Så gungställningen är verkligen en stimulerande leksak och alla barn borde ha rätten till att få gunga varje dag! Idag lever många barn ett stillasittande liv och många spenderar en stor del på fritiden framför sina datorer.

Gungan är ett utmärkt sätt att få barnet att gå ut i friska luften och träna motorik och röra på sig. Det motiverar barnet att vara utomhus och när det väl är det brukar det vara enkelt att också hitta på andra saker.

Wickey Barngunga Smart Dash blev en solklar vinnare i premiumklassen medan Hemfint Gungställning med Gungor tog hem första plats i mellanprisklassen.

Vi har ett fint budgetalternativ med Hörby Bruk Stålgunga Cancan Classic och en rolig specialare med Backyard Discovery Atlantic Klätterställning med Gungor. Kolla också in våra utmanare för att hitta den bästa gungställningen för just din familj!

Premium: Wickey Barngunga Smart Dash

För den som har plats på sin gård är en gungställning perfekt för den familj som har flera barn. Gungställningen är också en passande investering att göra till ett flerfamiljshus.

Rutschkanan kan kopplas till en vattenslang och du får då en rolig vattenrutschkana som är perfekt att roa barnen med på sommaren.

I köpet ingår allt som du behöver för att montera den, inklusive tjocka och tåliga rep. Dock ska den betongförseglas i sockeln och till det behöver du köpa betong och eventuellt övrigt material separat.


Mellan: Hemfint Gungställning med Gungor

Även om man inte har möjlighet att installera en jättegungställning där det ryms massor med gungor och kanske lekstuga och rutschkana, så kan ditt barn bli precis lika glad av att få en gungställning med en eller två gungor att leka i med kompisen.

Grundpaketet är en stadig ställning med två gungor inkluderat och den här kan man verkligen ha mycket roligt i.

Dessutom kan man enkelt ställa in sitthöjd med hjälp av de justerbara repen. Detta görs via riktigt stadiga gummiringar som man flyttar på för att få lagom höjd på gungorna.


Budget: Hörby Bruk Stålgunga Cancan Classic

Budgetgungan Cancan Classic är från svenska Hörby Bruk och har tillverkats i mer än 50 år och är numera en klassiker i sammanhanget. Den finns att välja på i flera färger och du kan få den i cerise, lila, lime, eller silver.


Special: Backyard Discovery Atlantic Klätterställning med Gungor

Backyard Discovery Atlantic klätterställning består av gungor i trä, men även väldigt mycket mer och det här är en trädgårdsleksaksställning av sällan skådat slag. Du får sandlåda, klätterställning, gungor, lekstuga, och rutschkana i ett.

Det här är en gungställning och lekställning som triggar igång fantasin hos de mest dator- och surfplatteälskande barnen och den inbjuder garanterat till fantasilek och en massa bus och skoj i trädgården.

Varför ska du lita på oss?

Inför det här testet har vi i stort sett läst allt som finns på nätet att hitta om gungställningar för trädgårdar. Vi har gjort grundlig research och sedan sammanställt all information i den här artikeln.

Vem behöver en gungställning?

Alla som vill att deras barn ska vistas mer utomhus och har plats med en gungställning eller kan se till att fastighetsägaren eller bostadsrättsföreningen investerar i en gungställning kommer garanterat att han väldigt stor glädje av den. En gungställning inbjuder till mycket lek och fysisk aktivitet.

Hur kom vi fram till vilka gungställningar vi skulle testa?

Vi har bokstavligen dammsugit nätet på recensioner och tester av olika gungställningar som finns att få tag på i Sverige.

Vi har försökt variera utbudet vad gäller användningsområde, hur avancerade produkterna är, samt prisbilden av dem. Detta för att vi ska kunna erbjuda något för alla.

Hur testade vi gungställningarna?

Det här är alltså en sammanställning av redan utförda tester på gungställningar och vi har inte själva testat dem. Alla gungställningar i testet finns att beställa på nätet för att det ska bli så enkelt och komfortabelt som möjligt för läsaren att beställa hem en gunga som det finns intresse av.

Våra favoriter

Premium: Wickey Barngunga Smart Dash

Wickeys trägunga är en komplett lekställning med både gungor och rutschkana. Uppe ovanför stegen finns en rejäl plattform att stå och ta sats när man ska sätta sig i rutschkanan.

Materialet består av massivt tryckimpregnerat trä och den är säkerhets- och kvalitetskontrollerad för trygg och säker användning. På alla trädelar är det 10 års garanti för att säkra kvaliteten. Den kan byggas upp på olika sätt i designen och kan varieras.

Plattformshöjden med rutschkana när 120 cm och i en gungsits kan man ha upp till 50 kilos belastning. Enligt instruktionerna så ska gungan förankras i betong och till detta beställer man betongankare separat.

Stolptjockleken är 7 x 7 cm och gungbalken är 9 x 9 cm. Måtten på gungställningen är totalt 113 x 390 x 215 cm och ställningen innehåller två gungor och en vattenrutschkana inklusive alla delar som behövs för att montera ihop den.

Specialfunktionen med rutschkana är att den har en vattenanslutning och du kan således göra en vattenrutschkana av den genom att koppla vattenslangen till den.


Mellan: Hemfint Gungställning med Gungor

Varför inte göra utevistelsen mer spännande och rolig med den här gungställningen för trädgården. Det här är dessutom en gungställning att växa i och repen har en smart funktion som gör att du enkelt kan höja och sänka sitsarna i takt med att barnet växer.

Produkten levereras med obehandlat trä, vilket ger dig stora friheter att måla den i någon rolig och tilltalande färg. Gungsitsarna består av enkla och bekväma sitsar i plast som det är lätt att ta sig upp på och glida ner från.

Längden på ställningen är 240 cm, bredden är 183 cm, och höjden är 209 centimeter. Det gör att den här passar utmärkt på mindre tomter som till exempel sommarstället eller den mindre radhusträdgården.


Budget: Hörby Bruk Stålgunga Cancan Classic

En svensktillverkad gunga som numera är en klassiker och som har tillverkats av Hörby Bruk i 50 års tid. Gungans konstruktion är välplanerad och den ger väldigt stor lekglädje för barnen.

Samtidigt håller den också en mycket hög säkerhetsstandard tack vare det noggrant utvalda materialet och den genomtänkta designen. I gungställningen finns en dubbelgunga med två enkelgungor.

Materialet består av stabila stålrörsstativ som har noggrant fastsvetsade fästen. Du kan välja mellan flera färger på den och för att få den i passande stil till din trädgårdsinredning.

Sitsarna består av UV-beständig plast med rundade bekväma kanter och i köpet ingår allt för att få gungan på plats med en gång utan att behöva komplettera ditt gunginköp med annat material.


Special: Backyard Discovery Atlantic Klätterställning med Gungor

Vad sägs om att skapa en lekplats utan dess like i trädgården? Då kan vi varmt rekommendera Discovery Atlantic klätterställning med tre gungor och terrasshus, klättervägg, klätterställning med rutschkana, och sandlåda.

Det här är verkligen ett extravagant paket med extra allt. Gungställningen har två singelgungor och en dubbelgunga. Trämaterialet i cederträ är utvalt för bästa hållbarhet och den klarar av vårt bistra klimat och utomhusväder utan problem.

Våningen på lekstugan är försedd med fönster som med fördel kan användas för att leka affär eller annat spännande med. Den uppmuntrar barnen till aktiv lek utomhus och sandlådan rymmer upp till 198 kilo sand.

Den levereras nedmonterad och som du förstår krävs det en del jobb att montera upp den, men när det väl sedan är gjort har du en fantastisk pjäs i trädgården.

Priset landar på cirka 10.000 kronor och den kan även köpas på nätet för hembeställning för att du ska slippa frakta den hem på egen hand.

Våra utmanare

Plus Gungställning Fågelbogunga Cubic

Fågelbogungorna har blivit omåttligt populära på skolgårdar och i parker de senaste åren, inte minst för att det är en härlig känsla att tillsammans kunna ligga i den med kompisar och kika upp på himlavalvet, skratta, prata, och sjunga.

Nu kan du även beställa hem gungan till din gård och låta den populära fågelbogungan glädja dina egna barn i trädgården. Här har vi Cubic fågelbogunga i tryckimpregnerad gran, vilket utgör ett oerhört vädertåligt och praktiskt material.

Gungan har en stadig upphängningsmekanism som är inkluderad i köpet för att ge maximal säkerhet till pjäsen. Bredden är 268 cm och höjden 297 centimeter.

Stolparna är är 9 x 9 cm, vilket gör att de känns rejäla och stadiga. Själva gungan består av grovt meshtyg samt plast, metall, och rep.


Axi Dubbel Gungställning

Axi har tagit fram en stilren snygg och enkel gungställning i trä med plats för två gungor. Den är tillverkad i miljöcertifierat trä och sitsarna kan justeras i höjdled för bästa komfort. Sätena är i tålig UV-behandlad plast.

Stommen är tillverkad i behandlat trä för att tåla väder och vind på bästa sätt. Den levereras nedmonterad och det krävs alltså att man själv ställer upp de rejäla bjälkarna på sammanlagt 30 kg. Den finns även som en väggmonterad modell.

Det är alltså en del jobb med gungorna, det får man vara beredd på. Rekommenderad ålder är från 3 år och uppåt och maxvikten per gunga är 50 kg. Yttermåtten är 215 x 160 x 256 cm.


Hörby Bruk Trägunga Active Slide

Hörby Bruk Active Slide är en trägunga med runda, snygga träbommar som bildar stommen för en rutschkana med stege samt två gungor. Som alla gungor och lekställningar tillverkade av Hörby Bruk består det av tryckimpregnerat, svenskt trä.

Den har rejäla knutkors i metall och sitsar av mycket hög kvalitet som borgar för trygg och säker användning samt väderbeständighet.


Jungle Gym Jungle Swing Gungställning

Den roliga gungställningar från Jungle Gym är ett speciellt sätt för barnen att få träna och få aktivera sig ute i trädgården eftersom den består av en gunga och en så kallad monkey bar; det vill säga en variant som man hänger i med armarna.

Den bygger upp styrka och motorik och inbjuder dessutom till roligt samspel mellan barnen. Virket är tryckimpregnerat och allt som behövs för att sätta ihop hela gungställningen finns i paketet.

Det ingår en tydlig och pedagogisk manual som du kan följa för att få gungan monterad. Stolparna är 6,8 x 6,8 cm och gungans lekställning är lämplig att använda för barn mellan 3-10 år. Den är EU-godkänd.


Produkter som utgått

Wickey Gunga Smart Rush

Här har vi en fågelbogunga av en annan variant för den som vill ha en lite mer klassisk modell. Den ingår i keysmart-serien som har flera olika trädgårdsleksaker för barn. Den är säkerhets- och kvalitetskontrollerad och har 10 års garanti med i köpet.

Sitsen har ett nätmönstrat, stadigt meshmaterial och ställningen är utrustad med justerbara rep och i utrustningen ingår galvaniserade ringar och skruvar för maximal hållbarhet.


Palmako Gungställning Minna

Gungställning Minna är verkligen något utöver det vanliga och här får alla barn med massa spring i benen utlopp för sin överskottsenergi.

Den här gungställningen innehåller ett utsiktstorn och en sandlåda inunder samt en rutschkana att snabbt åka neråt i när det är bråttom från tornet. Balkarna är impregnerade i grön färg och träet är certifierat för hållbart skogsbruk.

Det här är en stor gungställning och förutom tornet finns det plats för två gungor samt klätterställning. Längden är 440 cm, bredden 160 cm, och höjden ligger på 300 cm. Priset för denna är cirka 8000 kronor.

Frågor och svar

Kan en trädgårdsgunga vara farlig?

Alla gungställningar som finns med i det här testet är certifierade och följer därmed alla godkända säkerhetskrav som måste finnas.

Det är viktigt att alla säkerhetsföreskrifter och monteringsanvisningar följs till punkt och pricka när en sådan här stor ställning ska monteras upp.

Om du känner dig osäker så tveka inte att ta hjälp av någon händig släkting, bekant, eller anlita en snickare om det behövs.

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals