Bästa snöleksakerna 2024 – Kul och stoj i snön

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Vintern är en härlig årstid för småbarnsfamiljer eftersom det inbjuder till så mycket härlig utelek. Det finns en uppsjö roliga saker man kan göra när snön kommit.

Den klassiska pulkaåkningen vill inget barn missa och det är något av det härligaste som finns att dra ut med barnen till pulkabacken och ha med sig varm choklad och smörgåsar.

Med härliga lekar, rätt kläder, och bra snöleksaker kan de lediga dagarna swisha förbi fyllda med skoj, trots vintermörkret. En bra sak är att många snöleksaker är hyfsat billiga och prisvärda och något som de flesta kan ha råd med.

Det finns billiga och enkla pulkor som kan vara otroligt roliga för barnet att leka med. Det finns till och med sådana som föräldrarna ryms med på också, om man vill det!

Lite mer avancerade snöleksaker som är älskade och populära, är till exempel snökälkar och snowracers. Skridskoåkning är också en klassisk vintersport som brukar vara rolig för både vuxna och barn.

Har du själv inte stått på ett par skridskor sedan du var i tonåren? Då kanske det är dags att snöra på dig dem igen och ge dig ut på äventyr med barnen! I premiumkategorin idag har vi Stiga Snowracer Curve Color Pro.

I mellanklassen vann Dantoy BIOplastic Pulka. Budgetvarianten idag heter Pinepeak Åkmadrass. Vi har också en specialare, som hör ihop med en aktivitet vi tycker alla barn borde få prova: K2 Marlee Ice Skridsko, heter den.

Premium: Stiga Snowracer Curve Color Pro

Här har vi klassikern Stiga Snowracer som finns i flera färger och underbart poppiga varianter, som ger alla snöälskande killar och tjejer möjligen att verkligen släppa loss i pulkabacken. Dessutom är Stigas snowracer mycket välkänd för sin kvalitet och hållbarhet.

Stiga har också sitt patenterade och speciella styrsystem, som gör det både säkert och tryggt att svänga med, likväl som att man kan ta skarpa kurvor om man behöver det.

Fördelar

 • Hög kvalitet
 • Finns i snygga färger

Nackdelar

 • Kan gå väldigt snabbt, så man får vara försiktigt som nybörjare

Mellan: Dantoy BIOplastic Pulka

För den miljömedvetna föräldern, som kanske på allvar funderar på att sluta flyga när det är dags för vinterns semester och så vidare, har vi den glädjande nyheten att här få presentera en helt ekologiskt framställd och biologiskt nedbrytbar pulka!

Plasten är svanenmärkt och kan återvinnas till 100 %. Det enda vi önskade var att den kunde ha funnits i någon annan färg än den här gula.

Fördelar

 • Tillverkad i 100 % återvinningsbar och ekologisk plast

Nackdelar

 • Ett ganska litet handtag som inte är särskilt bekvämt att hålla i

Budget: Pinepeak Åkmadrass

En åkmadrass som garanterar en riktig kanonfart i backen och som kan ge en hisnande fartupplevelse för den årliga pulkabacksåkaren.

I och med det kommer ju förstås den givna saken att man måste vara försiktig och vidta alla de säkerhetsåtgärder som krävs, för att det ska bli säkert att använda en sådan här snöleksak. Hjälm är ett måste och också att ert barn inte åker utan en vuxens närvaro.

Fördelar

 • Mycket prisvärd
 • Lätt att ta med sig

Nackdelar

 • Får hög fart - här måste man vara försiktig

Special: K2 Marlee Ice Skridsko

Skridskor har man sådan glädje av, att vi verkligen kan rekommendera att man tar sig tid och lära sina barn att åka! Därför ville vi ha med ett par skridskor bland snöleksakerna, även om de i sig inte direkt är någon leksak.

Men det blir en superkul aktivitet som skapar mycket motion och rörelse och som ger frisk luft, vilket tenderar vara något som barn får allt mindre av nuförtiden.

Fördelar

 • Kul aktivitet med mycket rörelse

Nackdelar

 • Kräver en del tålamod att lära sig

Köpguide

Så vad ska man egentligen köpa för snöleksaker till sina barn och vilka passar för olika ålderskategorier? Skridskor är som tidigare nämnts bra att investera i. Pulkor, stjärtlappar och kälkar är till glädje från att barnen är riktigt små.

Vi är också varma förespråkare för att man inte ska lägga undan sådant som hör till sandlådan och stranden till inför vintern. Det vill säga plastformar, spadar, och hinkar.

De här sakerna är nämligen till stor glädje och nytta även under vintertid och man kan göra väldigt mycket kul saker, såsom att skapa snökakor och gräva i snön, precis som man gör i sanden om sommaren.

Plocka fram strandleksakerna!

Med spadar och hinkar kan man kan gräva spännande snövärldar och vill man vara riktigt kreativ, så tar man med karamellfärgen ut och får spännande färger på snön också.

Varför inte färga snöbollarna i vinter när du gör ljuslyktan? Det skapar garanterat en mysig stämning med t.ex. en rosa snölykta!

Med hinkar kan man göra vackra snölyktor genom att placera karamellfärgat vatten i hinken, låta det frysa till, och innan den har frusit till is i mitten, så tippar man isen ur hinken och får på så vis ett hålrum i mitten på isen. En vackrare islykta kan man nog inte tänka sig! Däri kan man sätta marschaller och ljus och få en bedårande vacker snölykta att titta på.

Full fart med pulkorna

Pulkaåkning är ju förstås en klassiker, som kommer att vara aktuell i många år framöver. Allra roligast är det också om ni föräldrar kan vara med på aktiviteten och ta er tid och energi att själva åka.

Det är superkul och med de mindre barnen kan man åka tillsammans; med barnet sittande framför sig. För de allra minsta är det ett härligt äventyr att få åka pulka till förskolan på morgonen.

Med ett värmande fårskinn blir det härliga morgonturer genom snötäckta landskap. Det man måste komma ihåg är att de allra minsta barnen ska sitta fastspända i pulkan när man drar den, eftersom de är lätt kan falla ur.

Att ha en riktig snökälke med ratt är också poppis och en klassiker som alla barn brukar älska. Att kunna få åka ner med fart och också styra i pulkabacken är superkul. Dessutom kan man ha kompisen med bakpå också.

Ett väldigt viktigt tillbehör till snöleksakerna i det här fallet är naturligtvis hjälmar. Det ska inte vara cykelhjälmar, utan sådana hjälmar som täcker hela huvudet.

Man behöver ju förstås inte åka enbart kälke, pulka, eller stjärtlapp idag, det finns alla möjliga roliga saker att åka på. Exempelvis åkmadrasser av den typen som liknar dem man har i gymnastiksalen har blivit väldigt populära. Och de går snabbt!

Skridskor

Skridskor är en väldigt rolig aktivitet och det kan bli en regelbunden familjeaktivitet, men brukar mest hänga på om föräldrarna själva är tillräckligt intresserade av att lära barn åka skridskor.

Det kan definitivt vara värt att på nytt snöra på sig skridskorna även om man inte har gjort det sedan barnsben. Det är en härlig, enkel, och billig aktivitet som man kan göra så fort vädret tillåter och det blir en bra variation till pulkaåkningen.

Bor man i en tätort så har man sannolikt också en konstisrink i närheten och kan dra iväg kväll eller eftermiddag och åka på en upplyst bana med slät och fin is. Perfekt för nybörjare också.

Skidor

De flesta barn brukar få prova på skidor i skolan, men precis som med skridskoåkning gäller här att föräldern har ett visst intresse av det för att det ska bli en regelbunden aktivitet för barnen.

När det gäller utförsåkning kan de flesta i mellersta och norra Sverige prova på att åka i en skidbacke i närheten, där man också kan hyra utrustning.

Är man själv gammal skidentusiast och vill testa på om barnen kan tycka att det är en rolig aktivitet även för dem, då kan man ta en dag i skidbacken på hyrd utrustning innan man själv köper skidor åt dem.

Snowboard

Många barn idag är inte intresserade av att åka skidor. När det är dags att bege sig ut i backen vill de gärna stå på en cool och snygg snowboard. Även dessa kan man hyra innan man köper den kringutrustning som behövs.

Våra favoriter

Premium: Stiga Snowracer Curve Color Pro

Snowracern från Stiga är en riktig klassiker, inte sant? Och en sak vi gillar med den är att man bl.a. kan få en riktig snygg en i klatschig neonrosa! Den här passar för alla killar och tjejer som gillar att sticka ut i pulkabacken.

Det speciella med Stigas snökälkar är att de har det speciella styrsystemet Curve, som gör kälken extra stabil att köra med. De har också en smart draganordningen där snöret rullar upp av sig själv, när man släpper taget om den.

Ingen risk alltså att snöret ska bli liggande utdragen och vara i vägen och kanske förorsaka en olycka när det är dags att ta sats och susa ner i backen.

De så kallade twintip-skidorna på kälken gör det lättare att åka fort, göra tricks, och med dem kan du åka både framåt och bakåt.

Frampå är de rundade och bredare än normalt, så att kurvtagningarna blir bättre och snabbare. Ratten är bekväm och stadig med gummerad yta.

Fördelar

 • Hög kvalitet
 • Finns i snygga färger

Nackdelar

 • Kan gå väldigt snabbt, så man får vara försiktigt som nybörjare

Mellan: Dantoy BIOplastic Pulka

En klassisk pulka som man kan ha väldigt mycket kul med, men som ändå har en liten twist. Den här pulkan är nämligen tillverkad i ekologisk plast som är utvunnet ur sockerrör! Den består helt och hållet av förnybara råmaterial.

Den är ergonomiskt utformat och bekväm att sitta på, även för de större barnen. Den passar barn från ca två års ålder, som stadigt kan sitta upprätt själva. Dantoy är ett danskt företag som har har tillverkat inspirerade plastleksaker i mer än 50 års tid.

Allteftersom utvecklingen med plast gått framåt, så har man ägnat mer och mer tid åt att utveckla klimat- och miljövänliga plaster för att göra ett så litet klimatavtryck som möjligt vid tillverkningen av produkterna.

Företaget har mycket högt ställda krav på sig själva när det gäller hälsa och miljö och långvarig hållbarhet. Alla deras produkter är svanenmärkta.

Väljer man leksaker från Dantoy kan man vara säker på att barnet inte kommer i kontakt med skadliga kemikalier.

Fördelar

 • Tillverkad i 100 % återvinningsbar och ekologisk plast

Nackdelar

 • Ett ganska litet handtag som inte är särskilt bekvämt att hålla i

Budget: Pinepeak Åkmadrass

Åkmadrassen har blivit en riktig hit som är otroligt populär och det är i och för sig inte så konstigt. Med den här får man en enorm fart och den är dessutom lätt att dra med sig upp till toppen igen.

Dessa åkmadrasser ger en extremt hög fart och därför ska man inte låta barn under 8 år åka på den. Det ska också användas under närvaro av en vuxen. Och givetvis också alltid med hjälm.

Åkmadrassen finns i många olika färger. Det finns säkert ingen en 8-12-årig i världen som inte blir överlycklig över en sådan här åkmadrass till julklapp!

Fördelar

 • Mycket prisvärd
 • Lätt att ta med sig

Nackdelar

 • Får hög fart - här måste man vara försiktig

Special: K2 Marlee Ice Skridsko

Som specialare vill vi slå ett slag för en aktivitetsutrustning, mer än en specifik snöleksak. Även om du inte själv vill åka skridskor är det någonting som de flesta barn tycker är väldigt roligt och det är en väldigt god idé att ta sig tid att lära sitt barn åka.

Man kan dessutom börja från att de är ganska små. Åker man själv är saken biff! Det finns inget mer underbart än att ge sig ut på konstisbanan eller på den isbelagda idrottsplanen på vintern.

Soliga vinterdagar med gnistrande snö och skridskoåkning är en underbar upplevelse. Om ert barn har blivit riktigt skridskobitna kan man sedan med tonåringen prova på att åka långfärdsskridskor.

Många friluftsklubbar och liknande har långfärdsskridskor att hyra ut per timme. Dessutom är det här väldigt billiga aktiviteter. Allt ni behöver är ett par bra och nyslipade skridskor och ni har program för en heldag!

Fördelar

 • Kul aktivitet med mycket rörelse

Nackdelar

 • Kräver en del tålamod att lära sig

Våra utmanare

SportMe Klassisk Leksaksbob

Låt barnen bygga en backe i snöhögarna och låt dem köra en rolig tävling med de här roliga små leksaksbobbarna. Här kan man tävla med kompisarna och de susar snabbt iväg på glatt underlag.

De passar från ungefär tre år och uppåt och kan ge upphov till många timmars kul utomhuslek. Med i köpet får ni snygga klistermärken med flaggor och siffror på, som man kan klistra på sin utvalda leksaksbob.

Fördelar

 • Prisvärd
 • Rolig för de minsta

Nackdelar

 • Levereras i sorterade färger

Stiga SnowRocket Graffiti 80

En fräck snowrocket som gör att man susar nerför backen fortare än kvickt! Den här är avsedd för äldre barn och bör användas i kombination med hjälm, eftersom farten kan bli väldigt hög.

Snowrockets har blivit omåttligt populära de senaste åren och de är dessutom otroligt lätta att bära och hantera, så det är inte så konstigt att de används av barn ända upp i tonåren.

Just den här modellen har också ett coolt graffiti-mönster som passar de riktigt coola killarna och tjejerna, och kanske till och med kan bidra till att den lite tveksamma tonåringen ger sig ut i backen.

Fördelar

 • Kul för äldre barn

Nackdelar

 • Ger extremt hög fart

Pinepeak Snow Trike

Det är inte bara Stiga som tillverkar Snowracers. Här har vi en sådan från Pinepeak. Även den här har en styrteknik med carving-funktion som gör de tvära kurvorna säkrare.

Den är dock inte lika rejäl och högkvalitativ som den från Stiga, men fungerar alldeles utmärkt om man vill ha en budgetvariant och en kälke som man kanske använder endast några gånger per år. Passar från 5 år och uppåt. Tillverkningsmaterialet är plast och stål.

Fördelar

 • Billigare variant än Stigas

Nackdelar

 • Ganska tung

Oliver & Kids Snowflyer

Oliver & Kids har också tagit fram en åkmadrass och det är en modell som är av ett något mer exklusivare slag än vår budgetvariant.

Måtten är 100 x 50 cm eller 50 x 35 cm och det finns också en ventil i madrassen som man kan blåsa in luft i. Materialet är särskilt slitstarkt och den klarar många år i pulkabacken.

Fördelar

 • Slitstark
 • Härlig färg

Nackdelar

 • Vi rekommenderar inte användning redan från 3 års ålder som tillverkaren själv satt som gräns

Oliver & Kids Lekset, Sandleksaker, 8 Delar

Hörni! Plocka inte undan strand- och sandlådeleksakerna till vintern! Spara på dem under senhösten och plocka fram den igen när snön fallit.

Det är helt enkelt superkul för mindre barn att använda spadar och hinkar, även när de är ute och leker i snön. Man kan göra så otroligt mycket kul med sandformar, spadar, och hinkar i snön.

Ta med lite karamellfärg på flaska när ni går ut och häll i botten av formen och fyll på med snö. Vips har ni blå, rosa, eller gula snökakor när ni är ute och leker!

Fördelar

 • Mycket kul för pengarna!
 • Svenskt varumärke

Nackdelar

 • Finns egentligen inga nackdelar för den som söker den här typen av leksak
Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals