Bästa vinterjackan för barn 2024 – Redo för utebus i regn och rusk

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Vinterjackan är naturligtvis ett av de viktigaste inköpen man gör till sitt barn inför vintern. Bra kvalitet är ett av de viktigaste elementen och naturligtvis att passformen är skön och sitter bra. Barnet ska inte hindras i lek och bus utomhus på grund av åtstramande kläder.

Den ska också vara designad på så vis att det inte drar in kall vind i glipan mellan byxa och jacka. Det ska vara lätt att justera ärmöppningarna i kombination med handskar, till exempel genom ett bekvämt kardborreband eller liknande.

Många gånger spelar också design stor roll för föräldrarna. Idag är många väldigt märkes- och designmedvetna och vill ha endast en viss typ av kläder och stil. Alla de här sakerna ska alltså kombineras i jakten på den perfekta vinterjackan.

I mildare klimat kan en högkvalitativ, vattenavvisande jacka användas nästan året runt. Men för oss som bor i mellansverige och norra Sverige, så behövs även en rejäl vinterjacka med tjockt foder och tejpade sömmar, så att snö och slask inte hittar in.

Premiumvinnaren i den här köpguiden är Reima Reimatec Vinterjacka Vandring. I mellanklassen vann Småfolk Vattentät Vinterjacka.

Budgetvarianten heter Lindberg Vail Jacka Dahlia och en fin specialare har vi också: Isbjörn of Sweden Carving Vinterjacka Denim, heter den.

Premium: Reima Reimatec Vinterjacka Vandring

Det är sällan ett köp kan bli fel om man väljer det anrika företaget Reima när man ska köpa barnkläder. Finska Reima satsar som så många andra finska företag på mycket hög kvalitet som är överlägsen det mesta på marknaden idag.

Även om deras produkter kostar en slant, så kan man använda det till barnets kommande syskon också. Naturligtvis har Reima också ett hållbarhetstänk och satsar på miljövänliga material och etisk produktion.

Fördelar

 • Jacka att växa i
 • Kan användas vår, höst, och vinter

Nackdelar

 • Kostar en del (men är dock värt pengarna)

Mellan: Småfolk Vattentät Vinterjacka

Vinterjackan från Småfolk är en funktionell och praktisk vinterjacka till ett bra pris. Den roliga designen med ett härligt svanmotiv tilltalar säkert många barn och kan bli en storfavorit.

Den här jackan är också 100% vattentät och har en vattenpelare på hela 10.000 och kan användas under regniga dagar. Dessutom håller den emot vind väldigt bra också.

Fördelar

 • Fin design som tilltalar barn
 • Bekväm
 • Vattentät

Nackdelar

 • Finns inte så många storlekar

Budget: Lindberg Vail Jacka Dahlia

Lindberg producerar och designar jackor för alla små vintersportare som älskar bus, lek, och aktivitet ute i vårt svenska vinterlandskap. Jackan Dahlia har fått sitt namn från den vackra, lila sommarbusken och har en färg i samma ton som den.

Jackan är helt vattentät, så skulle vädret vara ombytligt och plötsligt bestå av snöglopp istället för singlande, vackra snöflingor, så klarar den här jackan det utan problem.

Fördelar

 • Helt vattentät
 • Härligt generösa fickor

Nackdelar

 • Kan kännas klumpig för barnet i de minsta storlekarna

Special: Isbjörn of Sweden Carving Vinterjacka Denim

Svenska Isbjörn of Sweden briljerar med sin snygga vinterjacka Carving Denim. Den passar utmärkt för både mindre och större barn barn och finns i storlek ända upp till 164.

Som vi skriver om mer längre ner i artikeln tycker vi att den enda nackdelen i designen är att huvan inte är avtagbar det. Det kanske beror på att det här jackan är till för lite större barn, men det är ändå allt praktiskt med en avtagbar huva.

Fördelar

 • Snygg design
 • Varm
 • Vattenavvisande

Nackdelar

 • Huvan är inte avtagbar

Köpguide

Barn rör på sig hela tiden när de leker och det bildas väldigt mycket svett och överskottsvärme i kroppen. Förutom att de ska hållas varma och torra är det också viktigt att materialet andas.

Om barnet blir svettigt och sedan nerkyld är risken överhängande att barnet blir sjukt. Det är en ganska avancerad konstruktion på en jacka; att göra den både varm och med andasfunktion.

Som tur är har många producenter av barnkläder lyckats bra med det här. Värmefunktionen ska också vara rätt beskaffad.

Yngre barn rör sig betydligt mindre och det blir lätt mycket stillasittande utomhus, bland annat för att små barn inte är så stadiga på benen. De behöver en varm jacka som är smidig och följsam.

Man ska komma ihåg att en tjock jacka nödvändigtvis inte är synonymt med en varm jacka. Det kan variera mycket beroende på olika aspekter.

Luvan på jackan

Luvan på en vinterjacka bör alltid vara avtagbar. Barn kan lätt fastna med luvan på olika ställen, både i grindar och grenverk och det är då väldigt viktigt att barnet inte fastnar. Därför bör den gå att ta av, antingen med kardborreband eller med knäppning.

Fickorna

Hur många flickor jackan har och var de är placerade är också av betydelse. Kanske inte för er föräldrar, men väl för barnet.

För det äldre barnet ska jackan kunna innehålla nycklar, telefon, och småsaker medan det mindre barnet vill fylla fickorna med pinnar, stenar, och annat spännande som hittats i utomhusleken. Så ett hett tips är att låta jackan ha så många fickor som möjligt.

Storleken

Så har vi naturligtvis den väldigt viktiga storleken. “Att ha något att växa i” är ett populärt begrepp när det gäller småbarn, men att låta ett barn springa runt i en alldeles för stor jacka är både obekvämt och ökar också risken att barnet fastnar i saker.

En lagom stor och bekväm jacka där det finns plats för en fleece eller extra tjocktröja under vid behov är det allra bästa. Om ni står i valet och kvalet mellan två storlekar, så ska ni välja den storlek som är närmast ert barns.

Låt barnet själv vara med och bestämma

Barn i olika perioder av trotsåldrar kan vara ganska arbetsamma på många plan. Det gäller inte minst att få av och på ytterkläder. Det underlättar betydligt i många fall om barnet får känna sig delaktig i beslutet och vara med och köpa vinterjackan.

Visst kan det kännas jättesmidigt att själv klicka hem jackan på nätet. Men antagligen kommer barnet att gilla sin jacka mycket mer om hen får vara med själv och bestämma. Win-win för alla parter alltså.

Behoven ändras med barnets ålder

Förutom barnets aktivitetsgrad, så varierar också behovet i och med barnets ålder. Barn upp till mellanstadieåldern är ute mycket mer än barn som är från kanske 12 år och uppåt.

På förskolan tenderar barnen att vara mera ute än äldre barn som går i skolan. Det som spelar roll är förstås också barnets intressen.

Har vi en skidåkare och en naturälskare är det ju väldigt bra att ha en vinterjacka och andra utekläder som är speciellt anpassade för att klara det. Kom ihåg att klädval är viktigt även för er som föräldrar!

Även om ni inte vistats ute vintertid i någon större utsträckning innan ni fick barn, så kommer det att bli mycket av den varan, både i pulkabacken och i lekparken. Varma vinterkläder även för er, alltså!

Vad är vattenpelare?

Vad betyder vattenpelare egentligen? Begreppet är ett mått och visar på hur mycket väta ett plagg tål. Det här brukar omnämnas även på vinterjackor eftersom det också finns ett behov för att plaggen ska vara vattentäta.

Det anges dock inte på alla plagg. I den här guiden har vi uppgivit det i de fall som producenten har publicerat den informationen.

Vattentätheten anges i millimeter och det är för att man använder samma begrepp som när man pratar om hur mycket regn som fallit.

Med en vattenpelare på till exempel 7000 mm betyder det att det är den mängden regn som ska regna ner innan vattnet börjar tränga ner under tyget och bli blött på insidan.

En helt vattentät vattenpelare brukar börja anges vid cirka 2000 mm, men ska man vara ute länge i regn, så behövs det mer vattentålighet. Barnjackor, både vinter-, skaljackor, höst- och vårjackor brukar ha en vattenpelare från 10.000 mm uppåt.

Det är förstås aktiviteterna som avgör vattentätheten man behöver ha på plagget och även vilken årstid man ska använda plagget på. Det som förstås också avgör är var i landet man bor.

Våra favoriter

Premium: Reima Reimatec Vinterjacka Vandring

Finska Reima är ett premiummärke av högsta kvalitet och de har i decennier gjort överlägset bra ytterplagg för alla åldrar och väder.

Deras vinterjacka Vandring är en jacka som man kan ha hela säsongen; från hösten, över vintern, och sedan använda den under våren.

Jackan har för det första en fleecetröja och en skaljacka som man antingen kan använda separat som höst- och regnjacka.

När det blir kallare ute använder man fleecetröjan som ett foder och man får en tjock och skön vinterjacka. På våren kan man plocka ut fleecefodret igen och när det blivit för varmt för vårjackan kan man använda bara tröjan.

Fleecetröjan är också en skön och varm tröja att ha inomhus. Det här är ett superfunktionellt plagg och dessutom lyckas Reima med konststycket att designa jackor som barnet i princip kan ha i flera år trots att hen växer.

Blixtlåset är speciellt konstruerat för att inte fastna och både ärmslut och nedre kanten är justerbara med kardborreknäppning.

Alla sömmar är tejpade och den har en vattenpelare på hela 15.000 millimeter. Materialet består av 100% polyester med polyuretan på behandlad yta. Den kan tvättas i 40 graders maskintvätt.

Den kan torkas i både torkskåp och torktumlare och erfarna småbarnsföräldrar vet att det här verkligen är en stor fördel, inte minst på förskolan när de kommer utifrån i regn och rusk.

När de sedan ska ut igen, till exempel för att gå hem för dagen, är kläderna fortfarande blöta, om man inte har fått dem torra i torkskåpet innan.

Fördelar

 • Jacka att växa i
 • Kan användas vår, höst, och vinter

Nackdelar

 • Kostar en del (men är dock värt pengarna)

Mellan: Småfolk Vattentät Vinterjacka

Vinterjackan Småfolk har allt i sin design som krävs av en bra vinterjacka. Den har avtagbar huva, rymliga fickor med dragkedjor, och justerbara kardborreband i ärmsluten. Den har reflexdetaljer på axlarna, vilket gör barnet väl synligt.

Vinterjackan har en skön, elastisk midja som gör passformen bra och förhindrar vinterkylan från att smyga sig in under kläderna. Thermolite plus-stoppningen bidrar naturligtvis också till att jackan är varm och skön.

För att göra jackan vattentät och fuktsäker har man behandlat ytan med något som kallas för Bionic Finish Eco.

Behandlingen ger en textil med bra andningsförmåga, samtidigt som fukt hålls ute och värmen hålls kvar innanför jackan. Materialet är 100% polyester.

Fördelar

 • Fin design som tilltalar barn
 • Bekväm
 • Vattentät

Nackdelar

 • Finns inte så många storlekar

Budget: Lindberg Vail Jacka Dahlia

Här kommer den andra svenska jackan bland våra favoriter. Lindberg har tagit fram en fin vinterjacka som är både vattentät och vinterfodrad.

Andningsförmågan är mycket god och de tejpade sömmarna gör att inte någon väta kan smyga sig in. Vattenpelaren är på upp till 10.000 mm.

Lindbergs designer är sportiga och moderna och det här är en perfekt jacka för den som älskar skidåkning eller att vara i pulkabacken hela dagarna.

Materialet är 100% nylon, vilket gör den synnerligen lättskött och lättvättad. En stor fördel är också att vinterjackan tål maskintvätt i 40 grader.

Fördelar

 • Helt vattentät
 • Härligt generösa fickor

Nackdelar

 • Kan kännas klumpig för barnet i de minsta storlekarna

Special: Isbjörn of Sweden Carving Vinterjacka Denim

Det finns många roliga, svenska uppstickare på den svenska marknaden för barnkläder idag. Isbjörn of Sweden är ett intressant märke som tar marknaden med storm.

Här vill man satsa på kläder för vårt nyckfulla, svenska väder och även för riktigt kalla vintrar. Den här vinterjackan har, förutom att den är tjock, värmande och fuktavvisande egenskaper och även en vattenpelare på 15.000 mm.

Den har en smutsavvisande yta, men är framställd utan allergiframkallande ämnen. Dragkedjan fram har ett väl tilltaget hakskydd som gör att man inte kan blir nypt när dragkedjan dras upp eller att den känns kall och obehaglig mot hakan.

Den har en smart design som gör att muddarna växer med barnet. Det här är en jacka som barn sannolikt faktiskt kan ha fler vintersäsonger. Rymliga framfickor finns och även fickor på ärmen, vilket brukar vara populärt.

Yttertyg och foder är tillverkat i nylon och vadderingen i polyester. Det enda vi inte riktigt kan begripa är varför man har gjort huvan fastsatt och inte möjlig att ta loss med knappar eller kardborreband. Den kan maskintvättas i 40 grader.

Fördelar

 • Snygg design
 • Varm
 • Vattenavvisande

Nackdelar

 • Huvan är inte avtagbar

Våra utmanare

Marmar Copenhagen Ode Vinterjacka

Danska Marmar Copenhagen har tagit fram den här Öko Tex-jackan med vattenpelare på 10.000 millimeter. Den har bra andningsförmåga och är dessutom vindtät. Jackan är väldigt lättviktig och passar perfekt för det aktiva barnet.

Precis som ett av de tidigare omnämnda modellerna har den här också en vattenavvisande behandling som kallas för Bionic Finish Eco. Huvan är avtagbar och blixtlåset har en vindslå och ett hakskydd.

En sak vi gillade var att insidan är blank och slät, vilket gör den lätt att ta av och ta på. Materialet är av nylon och polyester. Ett minus blir det tyvärr eftersom den går att tvätta i endast 30 grader.

Fördelar

 • Väldesignad
 • Varm

Nackdelar

 • Endast 30 graders maskintvätt

Didriksons Digory Vinterjacka

Didrikson är ett av de äldsta företagen som tillverkar varma och tåliga regn- och vinterplagg för vuxna och barn. Den här vinterjackan är gjord av helt PVC-fritt, vattenavvisande material och har allt man kan önska av en bra vinterjacka.

Den är isolerande, men har ändå bra andningsförmåga och passar utmärkt för det aktiva barnet som lätt blir jättesvettig utomhus. Välplacerade reflexdetaljer gör den extra säker eftersom barnet blir väl synligt den mörka årstiden.

Fördelar

 • Väldesignad
 • Vattenavvisande

Nackdelar

 • Hade varit mer praktisk med löstagbart foder

Petite Chérie Atelier Paris Vinterjacka

Har ni en cooling i familjen som gillar att synas? Här är en riktig rymdjacka i silver som är supertuff och dessutom har en bra andningsförmåga som gör att barnet inte blir genomsvettig, trots att det är varmt och skönt i jackan.

Ett stort plus för att den har en vattenavvisande, ekologisk yta som gör jackan vattentät. Sköna muddar i ärmsluten som inte bara håller värmen, men även gör passformen optimal.

Vinterjackan finns i många storlekar, så här kan både -åringen och 13-åringen få glädjen att ha en sån här jacka och det är inte vanligt att en jacka kommer i så här många storlekar.

Fördelar

 • Många storlekar
 • Vattenavvisande yta som är miljövänligt framtagen

Nackdelar

 • Inte den mest praktiska jackan
 • Kortare än vad man tror

Nordbjørn Avalanche Jacka

Spana in den här barnjackan från Nordbjørn! Jackan är i parkasmodell och därmed en lång jacka som värmer och där man inte riskerar någon glipa mellan byxa och jacka.

Den har en rejäl knäppning med både dragkedja och knappar. Huvan är avtagbar och det är fuskpälsen också.

Ärmsluten har muddar och kan också justeras med kardborrband så att de håller riktigt tätt kring vantarna. En praktiskt bröstficka och en lite mindre ficka på ärmen med dragkedjor, utgör en smart förvaring.

Den har god synlighet i mörkret, tack vare reflexdetaljerna. Modellen finns i flera färger och mönster. Ni kan också kombinera mössor och vantar med samma mönster om ni vill.

Fördelar

 • Varm
 • Trendig

Nackdelar

 • Kunde ha mer reflexer

Name It Kids Jacka Flake Dress Blues

En varm och skön vinterjacka från Name It. Den här passar väldigt bra när det är som kallast. Den har en högt placerad krage som gör den värmande och skön. Jackan har även en avtagbar huva.

Resår i ärmslut och nertill ger den en bra passform. Två praktiska fickor finns på framsidan som är utrustade med dragkedjor. Jackan är tillverkad i polyamid och är helt PVC-fri, precis som alla kläder från Name It.

Fördelar

 • PVC-fri
 • Prisvärd

Nackdelar

 • Inte vattentät
Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals