Bästa vällingen 2024 – Övergången till näringsrik mat

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

En av de få saker man faktiskt vet om innan man blir förälder är nog att man ofta ger välling till sitt barn någon gång under de första åren. Det är en bra källa till järn och kan börja introduceras när bebisen är runt 6 månader.

Vare dig du ammar eller ger barnet modersmjölksersättning kan du börja med att ge välling runt 6 månader, men aldrig som ett substitut eller att du slutar med amningen helt. Bröstmjölk ska fortfarande vara den främsta maten.

Det man gör är att man introducerar vällingen i smakportioner parallellt med att man ammar och det är super om du investerar i välling som är rik på järn eftersom barnets förråd av järn redan håller på att sina runt 6 månader.

Sedan är det ju såklart inget måste att ge välling och det är många som väljer att aldrig ge välling till sina barn. Gör man inte det får man dock tänka på att servera någonting som är näringsrik och som barnet såklart kan tugga.

Vi har många fina alternativ med i detta test och vi hoppas att du kommer hitta en bra välling för ditt barn. Vår premiumfavorit blev Nestlé Fullkornsvälling medan mellanprisklassens vinnare blev EnaGo Mjölkfri Välling.

Hipp Fullkornsvälling blev budgetklassens vinnare och vi har en effektiv och smidig specialare i form av Twistshake Vällingdoserare/Behållare. Så fortsätt läs för att hitta vällingen för just ditt barn!

Premium: Nestlé Fullkornsvälling

Detta är en välling som är rik på massvis med bra ingredienser som ditt barn behöver. Bland annat hittar vi fullkorn från havre, vete, och råg, vilket ger en långvarig mättnadskänsla.

Barnet får även i sig en bra andel järn, vitamin D, och kalcium genom denna formula som såklart är viktigt både för kroppens utveckling som hjärnans.


Mellan: EnaGo Mjölkfri Välling

Söker du ett mjölkfritt alternativ ska du ta en extra titt på vällingen från EnaGo. Den är utvecklad speciellt för barn som har en komjölksallergi, men passar såklart bra för barn som inte är laktosintoleranta.

Den innehåller ingen soja, laktos, eller mjölk, men är rik på vitaminer, mineraler, och kalcium, så du kan lita på att ditt barn kommer få den näring hen behöver med detta val.


Budget: Hipp Fullkornsvälling

Vi har ett superbra budgetalternativ från Hipp som förutom att vara rik på fibrer och näringsämnen dessutom är ekologisk. Vi hittar till exempel fullkornsmjöl, tillskottsnäring, järn, vitaminer, mineraler, och kalcium.

Allt detta är såklart viktigt för ett barn på 6-12 månader för att hen ska kunna utveckla både kropp, nerver, och sitt kognitiva beteende och detta får du alltså i förpackningen från Hipp.


Special: Twistshake Vällingdoserare/Behållare

Ska du ut på en promenad eller kanske en dagsutflykt med din lilla bebis är det såklart bra att ha någon sorts behållare att förvara vällingen i och det är precis det Twistshake har utvecklat.

Du får 2 vällingdoserare i köpet som du kan skruva ihop med varandra och förutom välling kan du ju förvara annat där också, exempelvis frukt. De är smidiga och enkla att använda och klarar att diskas i diskmaskinen.

Varför ska du lita på oss?

Jag har genomfört detta test genom att skicka ut en enkät till 200 småbarnsfamiljer - många av vilka som har varit med i föregående test här på sidan - som har fått svara på ett antal frågor om olika vällingar.

Vem behöver välling?

Är din lilla bebis redo för att övergå till vanligare mat i samband med amning är det ett bra alternativ att introducera välling för barnet. Barnmatstillverkare ser till att välling är rikt på järn, kalcium, och andra näringsämnen som behövs för barnets utveckling.

Det finns såklart även mjölk- och glutenfria alternativ om ditt barn är allergisk eller du av någon anledningen inte vill ge mjölk till ditt barn. Dessutom finns det många olika smaker, så bebisen kommer definitivt tycka om någonting.

Hur kom vi fram till vilka vällingar vi skulle testa?

Genom enkäten fick småbarnsfamiljerna svara på vilka vällingar de har provat och tyckt om, både från barnets perspektiv och föräldrarnas och på så sätt tog vi fram de som var populärast.

Hur testade vi vällingarna?

Vällingarna har alltså testats av riktiga barn iochmed att föräldrarna har gett vällingen till dom och föräldrarna har fått svara på en omfattande enkät med ingående frågor om de olika vällingsorterna.

Jag har sedan gjort en ordentlig sammanställning av de som var värda att ha med och resultatet är alltså detta. Kom dock ihåg att ditt barn är en individ och att du måste anpassa kosten till just hen.

Våra favoriter

Premium: Nestlé Fullkornsvälling

Vill du ge någonting fiberrikt till din ettåring som börjar bli aktiv? Då ska du definitivt investera i Nestlés fullkornsvälling som innehåller fullkorn från havre, råg, och vete upp till 39%.

Förutom att hålla ditt barn mätt är fiber också bra för magen och just denna förpackning innehåller också mycket järn, vilket såklart är vitalt för ditt barns utveckling, speciellt den intellektuella utvecklingen.

Vällingen är även bra för skelettets uppbyggnad och barnets tillväxt då den är rik på kalcium och vitamin D. Dessutom innehåller formulan inget socker.

Kom ihåg att bara laga tillräckligt mycket välling för en portion eftersom man inte ska spara välling för ett senare tillfälle. Nestlé är ju känt världen över och har många bra vällingar att välja mellan. Dom erbjuder exempelvis drickfärdig välling, vilket kan vara skönt ibland.


Mellan: EnaGo Mjölkfri Välling

Vill du av någon anledning inte att ditt barn ska dricka eller äta mejeriprodukter, exempelvis om hen har en allergi, kan du prova denna mjölkfria variant från EnaGo. Den är nämligen speciellt utvecklad för barn som är allergiska mot komjölk.

Den är fri från mjölk, laktos, och soja, men innehåller mycket mineraler, vitaminer, och kalcium, så näringshalten här är hög. Den är osötad, men du behöver inte oroa dig för smaken för det - den är väldigt lik välling med mjölk i smaken.

Trots att den är utvecklad för allergiker är det såklart fritt fram för vem som helst att mumsa på denna välling och den rekommenderas att användas från ungefär 6 månader och uppåt. EnaGo har också en vällingvariant med fiber som även den är mjölkfri.


Budget: Hipp Fullkornsvälling

Vi har ännu en fullkornsvälling som budgetalternativ, denna gång från Hipp. Denna är också ekologisk, vilket alltid är att föredra. Även här hittar vi viktiga näringsämnen som vitaminer och mineraler som barnet måste få i sig.

Dessutom finns tillskottsnäring, järn, och omega 3 som såklart är viktigt för hjärnans och cellernas utveckling. Eftersom den är rik på fiber hålls barnet också mätt längre.

Den rekommenderas från 12 månader och precis som ovanstående favorit kan den njutas av och ätas av många äldre barn vare sig det är frukost, lunch, eller middag.


Special: Twistshake Vällingdoserare/Behållare

Våran specialare är som ni ser inte en välling, men någonting viktigt i anslutning till välling - nämligen en vällingbehållare. Detta är såklart bra när du är på språng, men fungerar minst lika bra för matstunderna hemma.

Det bästa med behållarna är att de enkelt hjälper dig dosera vällingportionen genom att öppningen är smalare än själva halsen på flaskan och det blir därför inger spill när man håller på.

De är tillverkade i BPA-fri PP-plast (polypropen) och är alltså inte skadlig för barnet eller föräldrarna. Du får 2 behållare i köpet och dessa går att skruva ihop med varandra. Köp fler så kan du förvara frukt eller russin i dem på promenaden också.

Det finns många fina färger att välja mellan och de är alltså alla kompatibla med varandra. De klarar även diskmedel och diskmaskin, men se till att det INTE finns diskmedelsrester kvar på flaskan innan användning.

Våra utmanare

Semper Havrevälling

Vi känner ju alla till Semper och det är säkert många som har använt det redan och kommer använda många av deras produkter till sina barn. Deras havrevälling är ett bra alternativ för den som vill ha en smakrik, osockrad välling.

Vi hittar bra ingredienser som kalcium, jod, vitamin D, och järn. Den innehåller såklart även mjölk och havre och har en bra mättnadskänsla. Semper har också många andra bra vällingar i sitt sortiment.


Semper Fullkornsvälling

Sempers fullkornsvälling är ännu ett bra val och är väldigt lik deras havrevälling, men innehåller också råg, fullkornsvete, och 34% fullkornsmjöl.

Såklart har den också alla viktiga mineraler och vitaminer, järn, och kalcium. Fullkornsvällingen kommer i många olika utföranden såsom smak, storlekar, och för olika åldrar.


Nestlé Majsvälling Drickfärdig

Vad sägs om någonting annorlunda med välling innehållande majs? Nestlé har utvecklat en osockrad och glutenfri välling med mjölk, vitaminer, och mineraler.

Järn, jod, och kalcium har tillsatts för optimal utveckling av tillväxt och benuppbyggnad och även för produceringen av viktiga röda blodkroppar. Den kommer i en drickfärdig förpackning på 200 ml för cirka 7 kronor.


Nestlé Mild Fullkornsvälling

Ska du precis övergå från amning eller bröstmjölksersättning till välling och vill ge ditt barn någonting som är rikt på fibrer är det bra att börja med en mildare variant så att barnet hinner vänja sig vid den nya fiberhalten.

Fullkornsvällingen från Nestlé är därför perfekt för det. Dessutom är den såklart utrustad med mineraler, vitaminer, järn, kalcium, och vitamin D. De har även andra milda alternativ.


Semper Ätklar Havrevälling

Ibland vill man ha någonting snabbt och enkelt, till exempel till mellanmålet eller när man är ute på promenad, och då är en ätklar förpackning det bästa alternativet.

Semper har många bra ätklara förpackningar att välja mellan, men ska du ha välling är denna lätt bäst. Tänk på att den inte kan värmas i mikron. En förpackning på 120 gram kostar ungefär 12 kronor.


Produkter som utgått

Otto Färsk Välling Drickfärdig

Ottos filosofi är att alla barn ska få kunna njuta av färsk mat, i detta fall välling, som är ekologisk och tillverkad genom en skonsam process. Dessutom är den tillverkad i Sverige med svenska ekologiska råvaror.

Dessa råvaror är bland annat havre och mjölk och hela poängen är att det ska vara färskt - den är alltså drickfärdig. Ett roligt alternativ som vi vill se mer av! 500 ml kostar ungefär 45 kronor.

Frågor och svar

När ska man börja med välling?

När barnet är runt 6 månader är det bra att börja med välling eftersom det förråd barnet har av järn börjar ta slut och måste därför få det genom vanlig mat. Det är därför bra att ge barnet järnrik välling.

Kom ihåg att du måste vänja barnet med en ny matform och du kan inte bara ta bort amningen eller mjölkersättningen en dag för att ge välling den nästa. Bröstmjölk ska fortfarande vara den huvudsakliga matkällan.

Det man dock gör är att ge små smakportioner av välling, 50 till 100 ml räcker till en början, till barnet så att barnet kan smaka av och vänja sig vid den nya konsistensen och smaken. De måste även vänja sig vid att äta istället för att suga.

När barnet har börjat fatta tycke för vällingen kan du alltså amma och ge välling parallellt tills det att du slutar amma. Se dock till att det inte är för tidigt och att barnet får alla de näringsämnen hen behöver.

När ska man sluta med välling?

Det bästa är att du introducerar vanlig mat, såklart som du kokar, ungefär samtidigt som du går över till välling. Att ge välling till sina barn är ju lite av ett diskussionsämne och kan vara en vardagsunderlättare, inte minst under natten när barnet vaknar och är hungrig.

Försök alltså att inte ge för mycket välling, speciellt om man slutar med amning vid 6 månader, så går det lättare att också sluta med välling när barnet är runt 1-2 år. Kom dock ihåg att allting är upp till er som föräldrar.

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals