Recension: Cybex Solution M-Fix – Bältesstolen för alla situationer

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

7/10
PRIS
8/10
LIVSLÄNGD
8/10
DESIGN
9/10
KVALITET

Cybex Solution M-Fix

När det kommer till babyskydd, bilbarnstolar, och bältesstolar är det bland det viktigaste vi någonsin kommer att köpa till våra barn. Säkerheten kommer ju alltid först och speciellt när det gäller våra barn, så att använda bilbarnstolar är en självklarhet för i princip alla föräldrar. Men att veta vilken man ska välja är inte alltid så enkelt – därför rekommenderar vi er att först läsa våra stora guide till bilstolar så att ni vet vad ni bör tänka på innan ni köper en.

Säkerheten kommer som sagt först, men idag är de flesta bilbarnstolar och bältesstolar som säljs godkända och ska vara helt säkra, så vad ska man då utgå ifrån? Och hur ska man veta vilken som är bäst, mest praktisk, eller av högst kvalitet?

Innan vi går in närmare på det så vill vi nämna att det är viktigt att använda såväl babyskydd som bilbarnstol och därefter bältesstol. Och det är lika viktigt att anpassa dessa efter ålder och att följa de rekommendationer som finns.

När det gäller bytet från babyskydd till bilbarnstol så ska detta göras så fort som möjligt – men inte innan barnet kan sitta stadigt utan stöd. Det är många som inte vet detta, men bilbarnstol är faktiskt säkrare än babyskydd, och därför är det bra att börja med det så fort barnet kan sitta själv.

Cybex Solution M Fix

Många använder babyskyddet så länge som möjligt eftersom det är så smidigt – lätt att ta i och ur, bära med sig, och så vidare. Babyskydd är dessutom ofta rymliga och kan användas länge, men trots det så bör man byta så fort det är möjligt.

När det gäller att byta från bilbarnstol till bältesstol, eller vända bilbarnstolen framåt, så är det faktiskt precis tvärtom. Barn åker säkrare bakåtvänt, och bör därför göra det så länge som möjligt – gärna upp till 6 år, eller åtminstone till närmare 5-årsåldern om det är möjligt.

Men förr eller senare blir det dags att vända barnet framåt, och om man då inte har en bilbarnstol som kan användas åt båda hållen så är det läge att köpa en bältesstol. Och återigen befinner man sig i en djungel utav olika märken, modeller, och varianter.

Cybex Solution M Fix

Det finns bältesstolar som bara kostar några hundra, men även de som kostar ett par tusen. Det finns bältesstolar med integrerat bälte, och bältesstolar som använder sig av det vanliga bältet för att spänna fast såväl stolen som barnet.

Det finns enkla modeller som i princip består av en bälteskudde och ett ryggstöd, men också modeller som är betydligt mer avancerade.

Ett alternativ som vi ska kolla närmare på nu är Cybex Solution M-Fix. Detta är en bältesstol i en lite högre prisklass som har ett säkerhetstänk rakt igenom – ja, den är faktiskt säker på betydligt flera sätt än många andra bältesstolar.

Men uppfyller den förväntningarna? Är den så bra som den verkar – eller kanske inte bra alls? Det har vi tagit reda på! Så om du är på jakt efter en bra och säker bältesstol, och kanske har funderat på just denna modell, så kommer du förhoppningsvis inte behöva fundera så länge till.

Vi ska försöka besvara alla dina frågor och framför allt så ska vi försöka besvara den största frågan av dem alla – är Cybex Solution M-Fix det rätta valet?

Köpguide

Ja, vart ska vi börja? Det finns mycket att säga om denna bältesstol. Här har man fokuserat på två saker; säkerhet och komfort. Och såväl säkerhet som komfort är det viktigaste när man väljer bältesstol.

Bältesstolen har ett patenterat nackstöd som går att luta bakåt för att förhindra att barnets huvud faller framåt om han eller hon somnar. Men detta är bara en av många saker som gör Cybex Solution M-Fix säker.

Den har även ett linjärt sidokrockskydd som är individuellt justerbart, Isofix Connect System, axel- och huvudskydd, och ett nackstöd med 12 positioner som växer med barnet.

Dock bör vi tillägga att bältesstolen inte enbart kan användas med Isofix, utan även med vanligt 3-punktsbälte, så den går även att använda i bilar som inte har Isofix. Med Isofix sitter den dock extra stadigt.

Cybex Solution M Fix

Utöver säkerhet så har man även satsat på komfort. Barnet sitter mjukt och bekvämt, och tack vare extra bra ventilering så är bältesstolen skön att sitta i även när det är varmt.

När det gäller klädseln så finns det många fördelar, inte minst att den ser väldigt välgjord ut. Tyget håller sig även smutsfritt länge och kan stå emot en hel del, men när den behöver tvättas så går det lätt att ta av klädseln och tvätta den i tvättmaskinen.

Att få på klädseln igen är dock inte lika lätt och kan kräva lite tid och en del tålamod. Därför rekommenderar vi att man i första hand bara torkar av klädseln lite när det behövs – men om den behöver tvättas så går det att göra det.

Justerbar bältesstol

Vi har egentligen bara positiva saker att säga om Cybex Solution M-Fix. Den väger inte särskilt mycket och kan lätt flyttas mellan olika bilar, och den är lätt att sätta fast, och att sätta fast barnet i.

Cybex Solution M Fix

Om barnet inte sitter i stolen så bör man dock spänna fast den så att den inte far omkring i bilen när man kör. Den kan användas länge och anpassas efter barnet och barnets längd, vilket förstås är en fördel eftersom man vill att barnet ska sitta säkert så länge som möjligt.

Inget integrerat bälte

Om vi ska nämna något negativt så skulle det möjligtvis kunna vara att det inte finns något integrerat bälte. Det är egentligen inte överdrivet många bältesstolar som har ett sådant, och det är långt ifrån alla som föredrar det, men kanske hade man kunnat erbjuda möjligheten att välja vilken metod man vill använda.

En del påstår dock att barnet sitter säkrare i en bältesstol med bilens bälte, som håller både barnet och stolen på plats. Huruvida detta stämmer eller inte låter vi vara osagt, men om det stämmer så är det förstås ingen nackdel att det inte finns något integrerat bälte.

Det är dock ändå värt att nämnas, och för den som föredrar integrerat bälte så är avsaknaden av ett sådant en nackdel.

Cybex Solution M Fix

Vi känner också att priset är lite väl tilltaget. Vi säger inte att den inte är värd sitt pris, absolut inte, det här kan vara en utav de mest prisvärda bältesstolarna som går att hitta.

Men det är många som inte vill, eller kan, köpa en bältesstol i den här prisklassen. Vi skulle helt enkelt önska att flera hade möjligheten att välja denna eftersom det trots allt är en riktigt bra – och framför allt riktigt säker – bältesstol.

Saker att tänka på

Vad ska man tänka på när man köper en bältesstol då? Det viktigaste är förstås att kolla så att stolen är godkänd och uppfyller säkerhetskrav för att försäkra sig om att den verkligen är säker.

Man bör även kolla hur den sätts fast i bilen och om den är kompatibel med den bil man har. Om man till exempel har Isofix och vill kunna använda det så bör man förstås kolla om den möjligheten finns.

Cybex Solution M Fix

Cybex Solution M-Fix passar för precis alla! Ja, vi vill faktiskt påstå att den passar för alla. Den kan fästas med såväl Isofix som 3-punktsbälte, så den går att använda oavsett om man har Isofix i bilen eller inte.

Den växer med barnet, och på så sätt passar den för alla åldrar. Dock bör man som sagt vänta tills barnet är åtminstone 4-5 år innan man byter till bältesstol, helst ännu längre. Ja, Cybex Solution M-Fix passar för alla. Dock passar den kanske inte alla plånböcker – tyvärr.

Fördelar

 • Förmodligen en av de säkraste bältesstolarna på marknaden.
 • Enkel att använda och lätt att flytta mellan olika bilar, väger inte särskilt mycket.
 • Finns många olika färger att välja mellan.
 • Viloläget på nackstödet är perfekt om barnet skulle somna i bilen.
 • Känns robust och stadig när den är på plats.
 • Hög komfort, såväl mjuk som bekväm för barnet att sitta i.
 • Perfekt att klädseln går att tvätta (i 30 grader). Dock står klädseln emot fläckar och smuts väldigt bra, så den blir inte smutsig i första taget, vilket även det är ett stort plus!

Nackdelar

 • Det är en aning märkligt att en bältesstol i denna prisklass inte har ett integrerat bälte, och detta är något man kanske skulle ha önskat. Dock är det inte alla som föredrar integrerat bälte, så detta är inte en nackdel för alla.
 • Priset är en aning högt, och även om den klart är värd sitt pris så hade vi ändå önskat att det var något lägre för att fler skulle ha möjligheten att köpa den.
 • Om man behöver ta av och tvätta klädseln så kan det vara lite omständligt och bökigt att få på den igen.

Produktfakta

 • Tillverkare: Cybex 
 • Fullständigt produktnamn: Cybex Solution M-Fix
 • Bredd: 54 centimeter
 • Djup: 40 centimeter
 • Höjd: 62–82 centimeter
 • Vikt: 5,8 kg
 • Material: Yttertyg av polyester, vaddering av polyuretanskum
 • Riktning: Framåtvänd
 • Anpassad för vikt: 15–36 kg
 • Anpassad för ålder: 3–12 år
 • Fästanordning: 3-punktsbälte, inbyggt Isofixfäste
 • Integrerat bälte: Nej
 • Godkänd: Ja, ECE 44.04-Märkt, R129 (i-Size)
 • Funktioner: Avtagbar och tvättbar klädsel, justerbart ryggstöd, viloläge på nackstödet

Sammanfattning

Cybex Solution M-Fix är en bältesstol som fokuserar på två saker; säkerhet och komfort. Här har man många smarta lösningar som gör stolen så säker som möjligt, och kombinerar detta med hög komfort. Och ja, man har faktiskt lyckats här. Riktigt bra, dessutom.

Bältesstolen känns väldigt säker, framför allt om man har möjlighet att använda Isofix. Men om man inte har möjlighet att göra det så spelar det ingen större roll – den kan även användas utan Isofix och känns nästan lika säker ändå.

Cybex Solution M-Fix är lätt att flytta mellan olika bilar, väger inte särskilt mycket, och är lätt att sätta fast. Den avtagbara klädseln kan tvättas i tvättmaskin, men står även emot smuts väldigt bra så troligtvis behöver man inte tvätta den särskilt ofta, vilket är tur eftersom det kan vara lite krångligt att få på klädseln igen.

Det finns inget integrerat bälte, utan man sätter fast barnet och stolen med bilens 3-punktsbälte. Om barnet somnar i bilen så kan nackstödet lutas bakåt så att huvudet inte ramlar framåt – vilket både är säkrare och dessutom bekvämare för barnet.

Dessutom växer bältesstolen med barnet – när barnet blir längre behöver man bara justera så att stolen blir längre och på så sätt sitter barnet säkert länge!

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals