Hur mycket växer barns fötter?

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Lekmer.se

När det handlar om barnens fötter är det otroligt viktigt att fötterna får utvecklas och växa under goda förutsättningar och på ett optimalt sätt. Under det minsta barnets tillväxt håller läkare och barnsköterska på BVC koll på barnets utveckling och även då att fötterna utvecklas så som de ska.

Åkommor med fötterna måste åtgärdas tidigt eftersom det kan leda till bestående problem med både fötter, ben, och inte minst rygg. I vissa fall där fötterna och steget är snett för barnet får man ha fotinlägg och ibland också skenor. På det sättet kan man korrigera barnets fot i korrekt läge så att tillväxten är som den ska.

Det gäller också att ta sig an utmaningen att själv hålla god koll på barnets fötter som i den här åldern verkligen växer så det knakar. Fötterna förändras väldigt mycket under hela barnets uppväxt och ända in i tonåren.

Även om ditt barn inte har haft specifika problem med fötterna är det ändå väldigt viktigt att hålla reda på hur barnets fötter växer eftersom det är viktigt att du har bra skor i rätt storlek för att barnets fötter ska få rätt stöd och stabilitet i steget.

Hur mycket vaxer barns fotter

Skorna behöver inte vara dyra och exklusiva, men ska vara av sådan kvalitet att de inte kan skapa problem eller förslitningar på barnets fötter. Kom ihåg att ibland är det inte dyra märkesskor som är det bästa tänkbara för ditt barns fötter.

Däremot finns det fina och väletablerade barnskomärken som heller inte är de billigaste, men där skorna är av särskilt hög kvalitet så att de räcker till flera barn i syskonskaran och du kan låta dem ärva av varandra eftersom skorna är så extremt hållbara.

Man måste också komma ihåg att barnets fötter inte alls endast växer på längden utan bredden förändras också. Även om det lilla barnets fötter ser smala ut blir de så småningom breda och behöver ha utrymme i foten även på bredden.

Ungefär så här mycket växer en barnfot i snitt

Det finns naturligtvis stora individuella skillnader, men det går att ta ett genomsnitt på hur barns fötter normalt växer i olika åldrar. Från att barnet är nyfött och upp till ca 2 års ålder växer barnfötter med cirka 20 millimeter per år.

Mellan två och tre års ålder är vi uppe i cirka 15 millimeter per år och fram till att barnet är ungefär 11 år växer fötterna med cirka en centimeter per år.

Den växande foten behöver stadga och stöd

När ditt barn kommit upp i ca ettårsåldern börjar hen kanske gå korta sträckor utan att stödja sig på någonting. Det här kan också ske tidigare, eller senare, men snittåldern brukar ligga på ca 1 år.

Barnets fötter kan i den här åldern växa snabbt och även om snittillväxten är 15 mm per år, som tidigare nämndes, kan den här tillväxten ske på ett halvår och sedan växer foten inte alls på ett långt tag.

Hur mycket vaxer barns fotter

Foten växer alltså inte jämnt över året, utan i ryck för att därefter vila i tillväxten. Det är alltså ingen god idé att köpa skor med alltför lång framförhållning.

Även om du hittar ett pangpris på vinterskor i juni, kan de antingen vara alltför små när det är dags att använda dem eller så har ditt barn inte hunnit växa i dem. Det gäller helt enkelt att hålla huvudet kallt och köpa skor strax inför det att säsongen börjar.

Hur barnets fot rör sig i skolan

Barnets fötter rör sig ca 5 millimeter framåt vid varje steg som tas. Barnskor ska alltid köpas med utrymme fram mot tån och på vår-, sommar-, och höstskor bör det inre skomåttet vara cirka 1-1,5 cm längre än själva foten.

Vinterskor måste du ha ännu lite mer utrymme för tån i och här bör det vara cirka 1,5-2 cm utrymme i tån. Det här är för att du också ska ha plats för en tjockare strumpa i skon.

Alla mått över det här blir alltför stort och tre centimeter är exempelvis väldigt mycket för stort på en liten fot. Det skulle vara som om du har skostorlek 38, men fick gå omkring i skor som är storlek 40.

Har man skor som sitter så här dåligt får barnet svårt att ta sig fram och löper också risk att snubbla och falla framstupa i utomhusleken. En sko som är litegrann för stor kan man fylla ut med en extra sula, men inte när det är så här mycket för stort.

Vanliga fotbesvär hos barn

Det är inte bara hos vuxna där fötterna kan ställa till med problem i form av hallux valgus eller ledsjukdomar som artros. I den växande foten finns många små ben, senor, och leder som kan orsaka olika besvär i fötterna hos barnen.

Plattfot är också en vanlig åkomma för barn och där brukar det räcka med ett fotinlägg under en period. I de mest extrema fallen kan det finnas missbildningar som kräver operationer och justeringar.

För många små ben i foten

Under barnets uppväxt kan det hända att fotens så kallade benkärnor inte växer ihop som de ska. Det kan resultera i ett pyttelitet extra ben som kan sitta i fotleden eller på fotens yttre sida. Ofta sitter den också i närheten av fotvalvet.

Om det här inte rättas till bildas det en så kallad falsk led och den kan orsaka smärta för barnet när den rör sig. Foten ömmar och det tar ont när man rör på det drabbade området.

Hur mycket vaxer barns fotter

I första hand brukar man behandla det här med ett inlägg som är anpassat speciellt för den individuella foten och som har en avlastande inverkan.

Om det här inte hjälper kan man operera bort det extra benet. Foten måste ofta gipsas efter operationen, men efter en total läkningstid på ca 6 veckor så brukar den vara bra igen.

Höga fotvalv

Både höga fotvalv, plattfot, och hallux valgus brukar i alla fall till viss del vara ärftligt. Det kan också hänga ihop med ryggmärgsbråck eller någon neurologisk sjukdom.

Barnets fötter undersöks alltid på BVC i spädbarnsåldern och misstänker barnläkaren att det är några problem ska han ge en remiss till en ortoped som kan ge en mer exakt diagnos.

När fotvalven utvecklas och något inte växer som det ska måste man undersöka om det kan vara en neurologisk sjukdom av något slag.

Barn med höga fotvalv kan ofta ha värk och ont i fötterna och har man inte symptom på någon sjukdom i övrigt brukar ortopeden låta göra specialanpassade fotinlägg som stöder valvet och lindrar värken.

Plattfot

Spädbarnets fötter är nästan alltid platta och de låga fotvalven beror oftast på att hålfoten har en utfyllnad av fett. När barnet sedan börjar gå kan plattfothet bero på att barnet är aningen kobent och stöder mer på fotens inre sida än belastar den yttre.

Hur mycket vaxer barns fotter

Ett barn som är plattfotad och börjar få ont i fötterna måste undersökas av en läkare. Där undersöks fotlederna och mellanfoten så att tillstånd som korta hälsenor och sammanvuxna fotben kan uteslutas.

Är barnet plattfotad innebär det oftast också att skorna slits mycket. Man behöver sällan några inlägg, förutom i mer extrema fall, men man bör välja en rejäl sko med en bra hälkappa så att skon sitter stadigt på plats. De ska ha ett format hälparti och en uppbyggnad inne i skon som stöder ordentligt.

Sneda tår

Hos barn är det oftast lilltån och den fjärde tån som är inåtkrökta och lägger sig under den närliggande tån. Det här kan givetvis orsaka problem med förhårdnader, skavsår, och olika tryck.

De krokiga tårna brukar inte vara något särskilt stort problem i småbarnsåldern. Men när barnet blir äldre kan tårna orsaka tryck och det kan också bli svårt att hitta skor som sitter bra.

Om tårna inte växer på plats av sig själv eller om tejpning inte hjälper, vilket läkarna ibland brukar ordinera, måste man eventuellt operera, men det gör man normalt sett inte förrän 7-8 årsåldern.

Den enklaste varianten av operationen är att böjsenan förlängs med ett litet snitt och felställningen minskar så pass mycket att problemen försvinner.

Varför blir barn så blöta om fötterna?

Det är inte bara för att barn gillar att leka i vattenpölar och hoppa i snö som barns fötter brukar bli blöta och fuktiga i skon. Barnfötter svettas faktiskt flera centiliter varje dag! En del av fukten dunstar av upp genom skaftet medan resten sugs upp av skons insida och strumporna.

Hur mycket vaxer barns fotter

Därför är det allra mest praktiskt och bäst för barnet om du kan använda ullstrumpor som håller foten torr. Att köpa hem en skotork är också väldigt praktiskt om du inte kan ha flera par skor att växla mellan.

Det är viktigt att barnets skor hinner torka upp till nästa dag eller att du kan ta ett par andra skor istället. Fuktiga och blöta skor och kängor är inte bara obehagligt för barnet att gå i, barnet blir snabbt nedkylt och det kan också orsaka svampinfektioner mellan tårna och på naglarna.

Håll koll på ditt barns fötter

Som du förstår är det verkligen a och o att du har koll på ditt barns fötter under uppväxten. Du behöver inte känna att det här är ett ansvar du behöver bära själv eftersom du kommer att få god hjälp och vägledning på BVC.

Har barnet något fotproblem kommer det med stor sannolikhet att uppdagas redan under den period du går till Barnavårdscentralen och du blir där också guidad till rätt hjälp.

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals