Bästa andningslarmet 2024 – Känn mindre stress när ditt barn sover

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Vi som har barn har alla varit där: tyst och försiktigt tassas det in till sovrummet för att kika om den lilla småttingen andas. Särskilt om man är förstagångsförälder är det vanligt att man oroar sig för att bebisen sover och mår som den ska.

När andra barnet föds har man oftast fullt upp och den nya familjemedlemmen får hänga med i alla vardagsäventyr. Man hinner inte oroa sig så mycket med andra ord.

Har man ett barn som inte har hälsan eller är för tidigt fött är ett larm av något slag en trygghet att kunna ha i användning.

En av fördelarna med larm får nog sägas vara den psykologiska delen; att kunna känna sig trygg med att ha god koll på barnet när hen sover och man kanske inte har möjlighet att sitta och kolla att allt är okej dygnet runt.

Känslan av lugn över att kunna sova gott och veta att larmet går om andningen eller rörelsemönstret på din bebis förändras. Så i det här testet har vi testat andningslarm som kan vara till hjälp i vardagen.

I premiumklassen har vi Angelcare Rörelsemonitor Video AC327 som är lika pålitligt som exklusivt. Här har du en allt-i-ett-produkt där du både ser och hör du ditt barn samtidigt som sensorplattan läser av barnets andning och rörelser.

I mellanklassen korades Angelcare Rörelsemonitor Audio AC127 som vinnare. Detta andningslarm är lika bra som premiumprodukten men utan video.

I budgetklassen har vi vinnaren Snuza Hero som du fäster på ditt barns blöja. Perfekta valet vid samsovning eller då du inte har tillgång till elkontakt.

Premium: Angelcare Rörelsemonitor Video AC327

Med Angelcare Rörelsemonitor Video AC327 får du ett premiumlarm som är pålitligt, säkert och exklusivt. Det sticker inte ut på ett “fult” eller irriterande sätt, utan det är lätt att få det att passa in i barnrummet. 

Med videoövervakning och talk back-funktion, en enkel bruksanvisning samt en mängd smarta funktioner är detta det andningslarm som är ett självklart val som vinnare! 

Fördelar

 • Fin design
 • Enkel att använda
 • Kompatibel med tvillingar

Nackdelar

 • Priset

Mellan: Angelcare Rörelsemonitor Audio AC127

Detta andningslarm från Angelcare är lite billigare än premiumvinnaren. Det är med andra ord ett perfekt val för dig som vill ha bra kvalitet till ett lägre pris. Med säker digitalöverföring, tvåvägskommunikation och ett överföringsområde på upp till 250 meter kan du slappna av då du kommer att bli varnad om ditt barn behöver dig.

Fördelar

 • Låg vikt
 • Fördelaktigt pris

Nackdelar

 • Ingen videoövervakning

Budget: Snuza Hero

Här har vi ett rörelselarm från Snuza. De här tre modellerna från Snuza som är med i vårt test är av den modell som man fäster på barnets blöja, som inte har fristående monitorer eller videoskärmar.

Den är endast 6,5 centimeter lång och du kan garanterat fästa den på din bebis utan att den märker något under nattsömnen.

Det går enkelt att byta batteri på den med luckan på baksidan. Snuzas andningslarm var överlägsna det mesta om man är ute efter ett litet larm att fästa på bebisens blöja.

Fördelar

 • Gullig design
 • Varken sladdar eller eluttag behövs

Nackdelar

 • Något enkel vad gäller funktion och design

Vem behöver ett andningslarm?

Nyblivna föräldrar som känner sig nervösa för det här med barnets sömn och inte kan koppla av alls kan dra nytta av ett andningslarm. Det ger en extra trygghet om stressen känns stor att lämna barnet en enda sekund eller ens kunna slappna av och sova.

Har du ett prematurt barn vill du kanske också ha extra koll på bebisen. Det är också bra om du bor stort och har flera barn eller mycket annat att göra hemma om dagarna. Då kan du ha andningslarmet på medan bebisen sover middagsvila i sitt rum.

Hur kom vi fram till vilka andningslarm vi skulle testa?

Regelrätta andningslarm finns det inte jättemånga av på marknaden så vi testade de modeller som fått bäst betyg och är mest omskrivna på nätet.

Det finns många bra tester på nätet som gjorts av oberoende institutioner i hela norden. Vi har jämfört och verkligen grundligt arbetat oss igenom dessa tester för att välja rätt larm att utvärdera.

Hur testade vi andningslarmen?

Här fick jag ta mitt nätverk till hjälp och leta fram sju familjer som har en liten spädis i huset, utöver vår egna lille son.

Efter några mail och telefonsamtal hade jag fått kontakt med sju familjer som gärna testade de utvalda andningslarmen, sen var det bara att köra! Alla familjer testade två larm var för att bäst kunna jämföra och se fördelar och nackdelar.

Våra favoriter

Premium: Angelcare Rörelsemonitor Video AC327

Angelcare Rörelsemonitor Video AC327 är både ett larm och en babyvakt i ett. Det har dessutom en videoskärm och en 4,3 stor LCD-skärm. Du får utmärkt övervakning av bebisen utan att du själv behöver vara i samma rum då den till och med har nattsyn. 

Du får med två stycken nätadaptrar. Den ena är för föräldraenheten och den andra är för barnenheten. Föräldraenheten har en LED indikator för rumstemperatur och tvåvägskommunikation för att du ska kunna prata till ditt barn. 

Rörelsesensorn placeras under ditt barns madrass, vilket är både smidigt och tryggt. Genom att placera det där är du först och främst säker på att barnet inte kan få tag i det. Vidare är det också bra då denna placering gör att du inte råkar få med det när du ska tvätta lakanen. 

Föräldraenheten har ett laddningsbart litiumbatteri och larmet ljuder i denna enhet om ditt barn inte har rört på sig under 20 sekunder. D

Denna enhet har en vikt på 175 gram. Maximalt överföringsområde är upp till 250 meter. Batteriets livslängd är upp till åtta timmar (endast ljud), eller upp till fem timmar (ljud + video).

För barnenheten får du med ett bordsstativ med en avtagbar väggmonterad metallkula. Maximalt överföringsområde är, likt föräldraenheten, upp till 250 meter. Vikten på denna enhet är 89 gram. 

Den trådlösa sensorplattan med SensAsure-teknik har ett lithium CR2450-batteri. Batteriets livslängd har en uppskattad livslängd på upp till åtta månader. Maximalt överföringsområde är upp till 20 meter och vikten ligger på 155 gram. 

Fördelar

 • Fin design
 • Enkel att använda
 • Kompatibel med tvillingar

Nackdelar

 • Priset

Mellan: Angelcare Rörelsemonitor Audio AC127

Detta andningslarm har Angelcares mindre sensorplatta som gör att du varnas om ditt barn inte rört på sig efter 20 sekunder. Ljudet är kristallklart och det, i kombination med rörelsedetekteringen, gör detta till ett kvalitetslarm av hög nivå. 

Angelcare Rörelsemonitor Audio AC127 har ingen videoövervakning, utan det är ett andningslarm som kombinerar rörelseövervakning + ljudövervakning. Då det är så bra kvalitet på ljudet och rörelsemonitorn är det dock fullt tillräckligt. 

Med tvåvägskommunikation hör du alla ljud från barnrummet samtidigt som du kan prata tillbaka till ditt barn. Detta lugnar bebisen och dig som förälder då du kan trösta barnet med din röst eller sång utan att behöva gå till barnrummet varje gång bebisen vaknar till - eller under tiden du är på väg dit.

Angelcare Rörelsemonitor är extra bra då det larmar med säker digital ljudöverföring både vid gråt samt andra ljud. Det larmar även om ingen rörelse detekteras efter 20 sekunder. Oavsett om du har en bebis som främst ”krånglar” runt i sängen, eller om du har en bebis som oftare gråter funkar denna produkt utmärkt. 

Föräldraenheten har dessutom en mycket praktisk temperaturdisplay så att du som förälder kan anpassa förhållandena i barnkammaren. Den tillhörande enheten för barnkammaren har en praktisk färgförändrande temperaturdisplay. 

Både föräldraenheten och rörelsesensorn har litiumbatteri. Den trådlösa sensorplattan har SensAsureTM-teknik och den är 40 % mindre än tidigare variant, den är också ännu mer känslig för rörelse. 

Du får med en nätadapter för båda enheterna. Barnenheten har ett bordsställ, vilket gör att det är lättplacerat. Designen är lika snygg som på premiumvinnaren, vilket gör det till en säker vinnare i mellanklassen vad gäller estetik.

Både föräldraenheten och barnenheten har ett max överföringsområde på 250 meter, medan rörelsesensorn har ett max överföringsområde på 20 meter. 

Om du vill ha en ännu billigare variant av samma märke kan du kolla in det här.  

Fördelar

 • Låg vikt
 • Fördelaktigt pris

Nackdelar

 • Ingen videoövervakning

Budget: Snuza Hero

Detta är ett smidigt rörelselarm som fokuserar på barnets rörelser. Precis som i premiummodellen, Snuza Pico, är den liten och smidig och fästs på barnets blöja eller pyjamasbyxa.

Du kan alltså ha det här larmet med dig var du än är, den är inte bara till för hemmet. Du kan ha den i vagnen när ditt barn sover eller i babyskyddet om barnet somnat på färden.

Dock ska det inte användas när vagnen eller bilen är i rörelse då larmet plockar upp omgivningens rörelser också. Samsover ni skulle jag istället köpa Snuza Pico då Snuza Hero inte kan användas när man delar säng.

Larmet fungerar genom att det larmar om barnet slutar röra sig. Inget barn ligger helt stilla under sömn i långa stunder. Små ryckningar och andetag är sådana saker som det här larmet håller koll på. Rör sig inte barnet på 15 sekunder så larmar Snuza.

Om den inte upptäckt åtta rörelser per minut larmar den även då. I första fasen vibrerar den endast, vilket i de allra flesta fall får barnet att röra på sig. Skulle inte det ske går larmet igång på riktigt.

Det finns ingen strålning eller liknande som man behöver oroa sig för. Du kan också använda det här larmet för prematurbarn.

Det är viktigt att komma ihåg att larmet ska hanteras på ett särskilt sätt. Det måste ligga plant för att göra sina obligatoriska självtester. Det här är jätteviktigt eftersom rörelselarmet kommer att larma fel annars.

Trots att detta larm är i budgetklassen har även den sitt pris, men den är verkligen prisvärd.

Fördelar

 • Gullig design
 • Varken sladdar eller eluttag behövs

Nackdelar

 • Något enkel vad gäller funktion och design

Våra utmanare

Premium: Snuza Pico

Snuza Pico är ett larm som du kopplar direkt till din smartphone eller surfplatta. Den finns också i två enklare varianter, Hero och Go, som även de är med i det här testet.

Picomodellen är den mer avancerade eftersom den skickar all data den tar upp till förälderns telefon via en app. Appen finns både som iPhone och Androidvariant så man kan vara säker på att den fungerar vilken telefon man än har.

Den viktigaste funktionen är såklart att larmet håller koll på magrörelser, hudtemperatur, och kroppsposition. För den oroliga föräldern som inte kan koppla av när barnet sover är den här en stor trygghet som dessutom är praktisk att använda tack vare sin nätta storlek.

Detta är det enda andningslarm från Snuza som rekommenderas om du samsover med ditt barn då det endast känner av ditt barns rörelser och andning och inte plockar upp om du rör dig i sängen bredvid barnet.

En laddare medföljer så det är bara att plugga in den när man får hem den. Att sätta den på blöjan gör man i ett handgrepp. Den placeras i linningen så att säga, framme på magen. Den är så liten så det var inget bebisen i vårt test överhuvudtaget märkte.

Hur känslig du vill att den ska vara innan den larmar kan man ställa in själv, vilket kan vara lite knepigt att veta först. Är man osäker är det bäst att googla och läsa på lite grann.

Det var inga bekymmer med själva larmet, det fungerade korrekt och larmade precis när det skulle. En superbra grej är att du själv manuellt måste stänga av larmet. På det sättet förhindrar du att ett larm missas.

Har du av någon anledning hamnat utanför andningslarmets räckvidd och den inte når din telefon eller platta börjar den också larma. Andningslarmet är alltid igång och börjar vibrera och till slut att tjuta, även om du är utom räckvidd med telefonen.

Testfamiljerna blev verkligen överförtjusta i detta larm och kan varmt rekommendera det, speciellt om man inte har någonting emot teknik.

Fördelar

 • Registrerar efter endast 15 sekunder utan rörelser från ditt barn
 • Kan användas för sömnanalys när barnet blir äldre 

Nackdelar

 • Kan kännas lite för liten

Babysense 7

Det här andningslarmet har snygg design och består av en kontrollpanel och två runda sensorplattor. Sensorplattorna placeras under madrassen i barnets säng.

När du väljer ett andningslarm med två sensorplattor, istället för en, så minskar risken för fellarm då de täcker in sängen och barnets rörelser mycket bättre. Sensorplattorna känner snabbt av om barnet får andningsuppehåll eller oregelbunden andning och larmar då direkt.

Du behöver inte ha ett eluttag nära barnets säng då detta larm drivs på batterier, det tycker vi är toppen då du inte behöver anpassa spjälsängens placering efter ett eluttag.

När du lagt ner barnet i sängen startar du larmet med ett enkelt knapptryck - nu vet du att barnet sover säkert. En grön liten lampa blinkar vid barnets andetag eller rörelse, vilket är tryggt på natten så man vet att bebisen andas som den ska varje gång man ser ljuset.

När barnet vaknar till stänger du av larmet med samma enkla knapptryckning och tar sedan upp barnet ur sängen. Råkar man ta upp barnet innan man stängt av vaknar man snabbt när larmet drar igång, vilket visar hur pålitligt larmet är som går direkt.

Andningslarmet går ej att använda vid samsovning då det registrerar rörelse även utanför sensorplattorna. För er som har ett barn som sover bäst i egen säng är detta helt klart det bästa andningslarmet på marknaden!

Söker man ett larm till spjälsängen som ger trygghet under nattens timmar, eller för bebisens vila på dagarna, så är det här en av de bästa investeringarna för småbarnstiden. Du kan verkligen lita på Babysense 7:s säkerhet och känslighet.

Vi testfamiljer kände att larmet var lätt att använda (endast en knapp så det går inte att göra fel), var högkvalitativt och gav oss mycket godare sömn tack vare att det kändes så pålitligt.

Vi rekommenderar detta larm till alla blivande föräldrar. Larmet kan användas till dess att barnet är 1 år.

Fördelar

 • Väl beprövat
 • Säljs världen över

Nackdelar

 • Passar ej för tvillingar

Produkter som utgått

Angelcare AC1100

Med detta kombinationslarm kan du både se och höra ditt barn när det sover. Den högupplösta skärmen visar tydligt ditt barn både på dagen och natten och du kan även välja att zooma in din lilla älskling för en bättre bild.

Det här är en mer avancerad version än Angelcare AC403 med alla dess funktioner, men här även med bild. Barnenheten går att justera i önskad höjd för att ge dig bästa möjliga vinkel för att se ditt barn i videoskärmen.

Larmet har snygg design och barnenheten är formad som en ängel som blir en fin detalj i barnrummet. Ängelns gloria kan förvandlas till en nattlampa för de barn som sover bättre med lugnande ljus.

Föräldraenheten har touch screen och påminner om en smartphone och har en mängd funktioner såsom t.ex. att se temperaturen i barnets rum, sätta på larm för om det blir för varmt eller kallt, samt stänga av och sätta på ljud.

Även denna modell av Angelcare ger dig möjligheten att ha ett tickande ljud på som tickar varje gång ditt barn andas eller rör sig - toppen, tyckte vi!

Sensorplattan placerar du i mitten av barnets säng under madrassen. Se till att den ligger på en hård yta, annars kan man lägga en tunnare träskiva under madrassen för att få bästa resultat.

Larmet går om det inte känt av rörelse eller andning på 20 sekunder. Våra testfamiljer var aldrig med om något “fellarm” förutom när de en gång råkade ta upp barnet ur sängen och glömde stänga av larmet innan.

Från föräldraenheten kan du prata med ditt barn om det skulle vakna så det vet att du är på väg.


Angelcare AC403

Det här är ett kombinationslarm där du får både andningslarm och babyvakt i paketet. Angelcare AC403 har en snygg design i form av en ängel och fylld med många funktioner.

Andningslarmet, som är en sensorplatta, lägger du under madrassen i mitten av ditt barns säng. Sensorn registrerar ditt barns rörelser och andning och du kan själv reglera känsligheten på sensorn beroende på hur rörligt ditt barn är.

När ditt barn börjar resa sig och snurra runt kan du ha på högsta känslighet och då når sensorn hela madrassen, vilket var smart och uppskattades av testfamiljerna då det kändes pålitligt.

Andningslarmet kopplas till ett eluttag, men babyvakten är såklart portabel och kan följa med er vart ni än ska. Barnets babyvaktsenhet har en inbyggd nattlampa för de barn som gärna sover med lite ljus.

Du kan även välja till en funktion där du hör ett tickande ljud varje gång ditt barn andas eller rör sig, vilket kan vara lugnande för många.

En sak som vi verkligen gillade var att det här andningslarmet kom som ett startpaket med både babyvakt och andningslarm. Babyvakten plockar upp alla ljud från ditt barn och andningslarmet registrerar alla rörelser och andning.

Det är också väldigt smart att du kan välja om du önskar använda dem tillsammans vid alla vilostunder eller var och en för sig vid olika situationer.

Skulle barnets andning förändras så går larmet efter 20 sekunder. På föräldraenheten ser du hela tiden temperaturen där barnet sover och kan lätt se om det blir för varmt eller kallt.

Ett larm ljuder i föräldraenheten om du skulle tappa signal med barnets monitor, den funktionen gör att du alltid kan vara säker på att du har full kontakt med ditt barn även när det sover i ett annat rum.

Angelcare AC403 är ett komplett startpaket med både andningslarm och babyvakt som håller hög kvalité och ger er trygghet så hela familjen kan sova gott.


Respisense Ditto

Det vi gillar med detta andningslarm är att det passar barn som vill samsova plus att det är lätt att ta med! Skulle larmet inte känna av rörelse från barnet under 15 sekunder så börjar det vibrera för att väcka barnet, efter ytterligare 5 sekunder ljuder larmet om rörelse fortfarande inte registrerats.

Det här portabla och smidiga andningslarmet kan användas oavsett om ni är iväg och campar, barnet sover hos barnvakten eller tar en eftermiddagsvila i vagnen. Respisense Ditto fäster du i barnets blöjlinning.

Testfamiljerna fick gnugga geniknölarna lite extra för att komma på ett bra sätt att fästa andningslarmet så det fick kontakt med barnets mage och andning.

En familj tyckte att larmet “fellarmade”, men det gör det inte utan fungerar precis som det ska - det larmar helt enkelt för att du satt fast det för dåligt på barnets blöja och larmet känner därav inte av någon rörelse.

När man efter ett par gånger fått till tekniken på hur larmet ska fästas på bästa sätt så har man ett bra larm att lita på. Detta kan såklart vara lite irriterande eftersom man vill att larmet ska fungera korrekt på en gång.

Om ditt barn sover i ett annat rum rekommenderar vi alltid att komplettera andningslarm med en babyvakt så du tydligare hör larmet om det skulle gå.

Fördelar

 • TummyTickle
 • Utbytbart batteri (batteri medföljer)

Nackdelar

 • Inget för dig som vill ha fler än en enhet

Snuza Go

Snuza Go är den tredje portabla modellen från Snuza i detta test och detta är den enklaste och billigaste av de tre. Snuza Go är väldigt lik sin syster Snuza Hero, men saknar vibrationsfunktionen, så detta larm är ett bra köp om du inte känner att just vibrationen är avgörande.

Detta larm är litet som sina Snuza-kollegor, och har i princip samma form som Snuza Hero, och därav enkelt att ta med och är inte klumpig och stör ditt barns sömn.

Som med de andra rörelselarmen du fäster på barnets blöja är det viktigt att se till att sensorn får bra kontakt med barnets mage och andning för att ge så bra och tryggt resultat som möjligt.

Skulle barnet inte röra sig på 20 sekunder (här kan du själv välja intervall mellan 15, 18, och 20 sekunder) så ljuder alarmet och du kan snabbt ta dig till ditt barn.

Här krävs ingen egentlig förberedelse utan så snart du satt i batterierna är det bara att börja använda, vilket vi tyckte var så smidigt!

Vi rekommenderar dock att se till att batterierna är fulladdade alternativt byta ut de som följer med då två av testfamiljerna fick batterier som höll väldigt kort tid. Ta för vana att ladda upp batterierna med jämna mellanrum för att alltid kunna hålla högsta säkerhet.

Fastnade du för Snuza Hero, men tycker att just vibrationsfunktionen var lite överflödig?

Fördelar

 • Kan användas för samsovande tvillingar
 • Larmar om rörelserna är svaga 

Nackdelar

 • Lite “low tech”

Nanny Andningslarm I

Nanny andningslarm var enkelt att koppla upp; en monitor som du ansluter till en stor sensorplatta. Sensorplattan känner av barnets rörelser i sängen och larmet går om barnets andning slutar under 20 sekunder eller om andningen sjunker till under 10 andetag/min.

Även om man vet att larmet går om något skulle hända ens skatt så vill man ibland bara kika in lite snabbt på sitt barn när det sover och då var denna funktion på monitorn jättebra; den blinkar grönt vid barnets varje andetag eller rörelse, vilket gjorde att man inte behövde kliva upp ur sängen på natten och titta ner i spjälsängen var 10:e minut.

En av testfamiljernas dotter var prematur och detta larm var så uppskattat då det gjorde att de kunde slappna av på nätterna då de visste att de testade ett tryggt och pålitligt larm.

Att larmet även används på sjukvårdsinrättningar gjorde att det kändes som ett pålitligt köp och var en av anledningarna till att vi ville testa detta larm.

Då detta är ett sensorlarm så fungerar det inte för er som samsover då sensorn plockar upp rörelser även utanför plattan. Nanny är det enda andningslarm vi testat som larmar om den behöver nya batterier, det ger extra trygghet.

Andningslarmet kan användas tills barnet är 6 månader, köper du till en extra sensorplatta går Nanny att använda tills barnet är 1 år.

Testfamiljerna ger sina varma rekommendationer för detta larm då det fungerade klockrent under testtiden.

Fördelar

 • Varje andetag indikeras av en grön blinkande lampa
 • Hög varningssignal 

Nackdelar

 • Krävs att man har den på en hård yta

Frågor och svar

Vad är ett andningslarm?

Andningslarm är ett larm som känner av om bebisen andas genom att registrera alla rörelser och om bebisen slutar andas så tjuter larmet.

Vad ska man tänka på när det gäller bebisens andning?

Det är väldigt ovanligt att ett barn slutar andas helt plötsligt och utan anledning. Men när man läser om plötslig spädbarnsdöd och andra saker blir förstås de flesta föräldrar nervösa. Särskilt om man blir förälder första gången.

Jag kommer själv ihåg hur mycket jag oroade mig för det under spädbarnstiden. Så bara av den orsaken kan det vara värt att skaffa sig ett andningslarm.

Det är inte bara en extra trygghet på riktigt, det gör att ni föräldrar kanske kan slappna av lite. Att förstöra den annars så härliga tiden med en spädis med en massa oro är onödigt, då är det bättre att skaffa sig ett larm.

Men man har gjort mycket forskning på det här de senaste decennierna och man vet att det finns saker förutom andningslarm man måste tänka på.

För det första ska du avstå från att röka både under graviditet och amning, men det vet nog de flesta redan. Kan man låta barnet sova på rygg är det bra. Se också till att barnet inte är för varm och kan röra på sig ordentligt i sin pyjamas eller sparkdräkt.

Hur säkra är andningslarm?

Det är svårt att säga, men det finns inga rapporter om plötslig spädbarnsdöd bland dem som har använt andningslarm och det säger ju en del.

Dock kan man få falsklarm ibland, vilket såklart kan leda till att barnet blir väckt av det högljudda larmet, men det tycker nog alla föräldrar att det är värt – hellre att det larmar en gång för mycket än en gång för lite.

Hur fungerar andningslarmet?

De larm vi testat är av två olika modeller; antingen fäster man det i blöjan och där det känner det av magens rörelser när barnet andas.

Eller så finns det larm med sensorplattor som registrerar barnets andning genom madrassen i sängen. Om barnet skulle sluta andas så tjuter larmet högt så att man hinner ta upp barnet och väcka det.

Varför ska man använda andningslarm?

Framför allt för att det faktiskt kan förhindra plötslig spädbarnsdöd. Men också för att det förmodligen gör så att du som förälder kan slappna av lite med vetskapen att du kommer höra larmet om barnet slutar andas.

Plötslig spädbarnsdöd är väldigt ovanligt, men oron för det är betydligt vanligare. Ett andningslarm kan ge en stor trygghet för föräldrarna.

Hur länge använder man andningslarm?

Så länge som möjligt, men vid en viss ålder – ofta runt ett år eller ett och ett halvt – så tar barnet ofta bort larmet i sömnen (eller när de vaknar) så att det börjar larma.

Andningslarmet med sensorplattor slutar vara effektivt när barnet kan ställa sig upp, då går larmet för att andningen/rörelserna inte får ultimat kontakt med sensorplattorna.

Så runt ett år brukar de flesta föräldrar tycka att det är dags att sluta använda det, men man kan förstås använda det så länge man vill.

Vad kostar ett andningslarm?

Från en tusenlapp ungefär och upp till flera tusen.

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

2 reaktioner på ”Bästa andningslarmet 2024 – Känn mindre stress när ditt barn sover”

 1. Snuza hero kan jag verkligen inte rekommendera. Den är för det första väldigt stor och klumpig. Vi har också haft problem med att den plötsligt fellarmar, fast barnet ligger helt stilla (och bevisligen andas jämnt). Dessutom är det irriterande att när man startar den så måste den ligga på en plan yta och ”kalibrera” först. Ibland funkar det inte så att man måste stänga av och sätta på ett par gånger. Man kan alltså inte sätta på det på barnet och därefter sätta igång det. Dessutom sitter av/På-knapparna väldigt dumt till, så att man lätt kan råka stänga av larmet när man ska sätta fast det på barnet. Vilket alltså innebär att man får ta av det igen och lägga på en plan yta för att kalibrera om…

 2. Jag kan tillägga att vi nu kommer att byta till Respisense Ditto. Vi använde det till vårt första barn och det fungerade alldeles utmärkt. Mycket mindre och utan någon av de negativa aspekter som jag tagit upp i förra inlägget.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals