Bästa barnmatsservisen 2024 – Uppmuntra barnet att äta själv med en skojig servis

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Barn lär sig så många olika saker under en kort period väldigt tidigt i livet. Man lär sig gå, prata, gå på pottan, man utvecklar sin hörsel, syn, och känsel.

Att lära sitt barn att äta kan dock gå antingen underbart eller vara en helt bedräglig upplevelse för föräldern beroende på vad för intresse barnet har av att äta själv. En del ska äta själv tidigt och en del vill inte göra det alls på länge.

Men en sak som kommer hjälpa i vilket fall är att ha en bra barnmatsservis. De är ofta tillverkade av slittåligt material och tål att tappas - eller slängas - i golvet utan att gå sönder. En servis består ju också av olika delar, vilket alltid behövs.

Vi har då testat matservisar för barn i detta test och har verkligen fått fram några riktiga pärlor. Vinnaren i premiumklassen blev ingen annan än den underbara Virgel Kids Barnservis i Bambu som kan rekommenderas till alla.

BimBamBoo Kids Bambuservis i 3 Delar kom inte långt efter i mellanklassen och budgetvinnaren blev Esska Tallrik & Sked. Vi har en specialare med R​​ätt Start Bambuservis 5 Delar. Läs vidare för att hitta barnmatsservisen för just ditt barn!

Premium: Virgel Kids Barnservis i Bambu

En härlig matservis som kommer i flera utföranden - vad sägs till exempel om valar, fjärilar, eller grodor som sällskap till varje måltid? Vi provade denna som våra barn älskade!

De vuxna älskade även utförandet av denna servis då den är tillverkad i bambu och majsstärkelse och är alltså helt naturlig och organisk. Detta betyder också att den kan brytas ner och återvinnas genom att läggas på komposten. Fantastiskt!


Mellan: BimBamBoo Kids Bambuservis i 3 Delar

Ännu en bambuservis blev vinnaren i mellanklassen. BimBamBoos set består av en stor tallrik med fyra olika områden, en skål, och en mugg med handtag; det enda vi saknar är bestick.

Men materialet gör att den är miljövänlig och kan brytas ned. Dessutom kan den tappas i golvet utan att gå sönder och är därför ett superbra alternativ om man inte vill ha produkter med giftig plast.


Budget: Esska Tallrik & Sked

Ett enkelt set i två delar som består av en tallrik och en sked. Tallrikens kanter gör det enkelt för barnet att få upp all mat på den böjda skeden som i sin tur inte ramlar ner i tallriken utan kan vila säkert på kanten. Ett helt okej budgetalternativ.


Special: Rätt Start Bambuservis 5 Delar

Ett snyggt och stilrent set i fem delar som är tillverkat av bambu, majsstärkelse, och en speciell melaminplast som är avsedd och säker att komma i kontakt med barn, särskild för matkontakt.

Här får man en djup och en platt tallrik, en mugg, och sked och gaffel som kan köras i diskmaskinen i 45 grader och kommer passa snyggt på alla matbord!

Varför ska du lita på oss?

Jag har provat många olika metoder och serviser när mina barn skulle lära sig äta så ni kan lita på att jag har gått igenom många modeller och material för att hitta den vi alla är nöjda med.

Min testpanel består av familjer som har barn som äter själva och har alltså redan gått igenom den processen. De har självklart också barn i passande ålder som håller på att lära sig att äta själva.

Vem behöver köpa en barnmatservis?

Det är såklart en bra idé att köpa en barnmatsservis om du har ett bra som snart ska lära sig att äta själv. Detta kan variera i ålder, men det är alltid bra att skaffa en så tidigt som möjligt eftersom man aldrig vet när barnet kommer visa intresse för det.

Det börjar oftast med att barnet kan - och vill - dricka själv ur pipmuggen och då kan man snart ge dem en sked när de matas att hålla i. Om barnet tydligt visar att hen vill äta själv även vid tidig ålder ska man såklart uppmuntra till det.

Vilken ålder de än visar intresse är det såklart bra att ha passande tallrikar och bestick för hen att äta från och med. Detta kan även uppmuntras till att de vill äta själva eftersom de känner att de har sina egna saker att äta från och med.

Hur kom vi fram till vilka serviser vi skulle testa?

Här har vi som vanligt dammsugit internet på information och vi har grundligt läst produktbeskrivningar och kundrecensioner för att hitta våra 10 produkter. Serviserna har beställts hem från webbutikerna babyland.se och lekmer.se.

även haft med några melaminserviser för er som föredrar det. Vi har dock varit noga med att alla är säkerhetsgodkända av EU:s standarder.

Hur testade vi serviserna?

De fem familjerna har fått testa två serviser var i en månads tid. Detta för att få ett mer utförligt test av alla serviser och för att kunna jämföra dem sida vid sida. När månaden var slut fick man även testa de andra serviserna under ännu en månads tid.

På detta sätt har vi fått tillräcklig med tid är att testa alla. De barn som kan prata, och även de äldre barnen i familjerna, har såklart fått uttrycka sina åsikter om serviserna och det har såklart tagits med i vårt beräknande.

Dessutom har jag skickat ur en enkät till privatpersoner som har köpt någon av serviserna vi hade med i testet för att se hur de upplevs av deras barn. Allt för att få ett så utförligt test som möjligt.

Våra favoriter

Premium: Virgel Kids Barnservis i Bambu

Här har vi ett jättebra set som innehåller allt - en platt och en djup tallrik, gaffel, sked, och en liten mugg, alla med ett sött apa-motiv! Trots att denna hamnade i premiumklassen tycker vi att den är mest prisvärd eftersom man får så mycket med.

Dessutom absolut älskar vi att den är tillverkad i bambu och majsstärkelse som båda är helt naturliga och i detta fall också organiska. Här hittar vi alltså inget BVC, Ftalater, eller BPA och det känns ju skönt!

Eftersom den är gjord av bambu är den helt nedbrytbar och kan läggas i komposten. Allt man behöver göra först är att lägga den i blöt i kokande vatten och sedan är den redo för komposten - härligt, tycker vi!

Dessutom kan man köra den i diskmaskinen, men endast i det översta lagret, men Virgel rekommenderar att den handdiskas. Vi tyckte dock att det kändes skönt att veta att den kan läggas i maskinen om man har en stressig dag.

Dock får den inte köras i mikrovågsugnen, men det är så många serviser som inte får det iallafall. Den kommer dock i många härliga utföranden och kostar cirka 200 kronor, vilket absolut är värt det!


Mellan: BimBamBoo Kids Bambuservis i 3 Delar

Ännu en servis i bambu, denna gång från BimBamBoo. Jag har verkligen gått loss på bambuprodukter den senaste tiden och föräldrarna som var med i detta test var ivriga på att testa någonting annat än melamin eller plast.

Och de föll helt pladask för denna servis! Precis som ovanstående vinnare är den dels också tillverkad av majsstärkelse och kommer med fördelarna att den är helt nedbrytbar och kan läggas på komposten.

Denna servis är alltså också fri från BPA, Petrokemi, Ftalater, och andra farliga eller skadliga ämnen som ofta finns i plastprodukter. Även denna kan diskas i diskmaskinen i det översta lagret, men rekommenderas att handdiskas.

Barnmatsservisen finns med olika motiv så man kommer garanterat hitta någon ens barn kommer gilla. Den kostar ungefär 160 kronor, vilket är ett helt lagom pris för sådan bra servis.


Budget: Esska Tallrik & Sked

Det blev ett ganska enkelt val i budgetkategorin, dels för att det inte fanns så många att välja mellan - många serviser kommer för ungefär samma pris - och dels för att denna överraskade oss positivt.

Setet med en tallrik och en sked ser inte mycket ut för världen, och vi saknade faktiskt en mugg och en skål, men tallriken är jättebra när det gäller att hållas på plats på bordet och den böjda skeden åker inte ner i tallriken och blir kladdig.

Okej, den kommer säkert bli kladdig ändå, men vid de få tillfällen barnen inte rör vid maten hålls den väldigt ren. Tallrikens kanter som är inåtlutande hjälper barnet att få upp all mat på skeden utan att det blir stökigt med mat överallt.

Allt som allt tycker vi att det är ett bra set och om man behöver en extra tallrik och sked kan detta kit verkligen rekommenderas. Det kostar ungefär 120 kronor.


Special: Rätt Start Bambuservis 5 Delar

Servisen som var nära att vinna i premiumklassen bestämde vi oss för att ta med som en specialare eftersom den är så himla bra och fin. Den helfärgade designen är även ett bra val för dig som inte vill ha massa färgglada färger eller motiv.

Som namnet förmedlar är även denna tillverkad av bambu, men endast till 50%. De resterande procenten består av 40% melamin och 10% majsstärkelse.

Rätt Start förmedlar också att melaminet är av en särskild plast gjord i hög kvalité och är speciellt avsedd och säker för barn och just matkontakt. Hela setet är fritt från Ftalater, BPA, och PVC.

I setet får man en platt tallrik, en skål, en mugg, en sked, och en gaffel så här har man verkligen allt man kan behöva. Delarna kan inte värmas i mikron, men de kan köras i diskmaskinen på 45 grader.

Ett superbra alternativ som tål mycket vilket är bra om saker och ting ofta åker i golvet i ert hushåll. Servisen kostar ungefär 300 kronor, vilket kan tyckas mycket men som definitivt är värt det.

Våra utmanare

Sebra Bambuservis 4 Delar

Danska Sebra har förtjänat en plats på denna lista eftersom de har tillverkat en väldigt söt barnmatsservis och även denna är i bambu och fri från Ftalater och BPA.

Som namnet förmedlar får man 4 delar som består av två tallrik, en skål, och en mugg. Att den saknar bestick var en av orsakerna till att den inte vann i premiumklassen eftersom den kostar ganska mycket, och vi tyckte att den åtminstone borde ha 5 delar, eller bestick med, för det priset.


Bloomingville Bambuset

Ännu ett gulligt bambuset, denna gång från Bloomingville med fint superhjälte-tema. Det finns även i ett annat utförande. Detta set innehåller tre delar där man får två tallrikar av olika storlek och en mugg.

Som med de andra serviserna som är tillverkade av bambu är såklart också detta val miljövänligt och helt nedbrytbart - en stor fördel. Cirkapriset på 270 kronor är inte så farligt för ett sådant sött set.


BabyBjörn Barnservis

Barnservisen från Babybjörn är det enda setet som kommer med en haklapp. Det är märkets populära mjuka haklapp med en praktisk spillficka så man vet att den kommer vara bra och den även kan justeras för bästa passform.

Dessutom får man med en skål vars kanter bidrar till enkel uppskopning av maten så att allt kommer på den medföljande gaffeln eller skeden. Det enda vi saknar är en mugg. Barnmatsservisen är tillverkad av polypropen som är en säker plast med låg hälsorisk.

Detta var dock en av orsakerna till att den inte vann eftersom vi vanligtvis älskar BabyBjörn, och detta är såklart ett väldigt bra set, men trots att själva plasten inte anses vara giftig kan den fortfarande ha tillverkats med tunga kemikalier.

Denna är dock godkänd enligt plaststandarder i EU och USA och innehåller ingen Bisfenol A, eller BPA som det kallas, och är livsmedelsgodkänd, så just detta set är säker att använda för dina barn.


JaBaDaBaDo Barnservis

En väldigt söt barnservis med safaridjur som är tillverkad i PVC- och BPA-fri plast. Det som är bra med denna servis och som skiljer sig från de ovanstående serviserna är att den både kan värmas i mikron och tvättas i diskmaskinen.

Med svenska JaBaDaBaDo vet man att man får produkter av en hög standard och att de har gått igenom och blivit godkända av EU:s säkerhetstester, vilket alltid känns skönt att veta när det kommer till matkontakt.


Teddykompaniet Babblarna Melaminset 5 Delar

Är ditt barn förtjust i Babblarna ska du verkligen investera i denna servis från Teddykompaniet som kommer med motiv på de roliga figurerna. Som namnet förmedlar är delarna tillverkade i melamin, men är fritt från BPA, kemikalier, och flamsäkra ämnen.

Man får en tallrik, en mugg, en sked, en gaffel, och en skål. Det fiffiga med skålen är att den har en sugkopp undertill så att den står stadigt på bordet, vilket annars kan vara ett problem med skålar av lättvikt.


Produkter som utgått

Färg & Form Barnservis Tiny

Matservisen för en riktigt prinsessa! Barnmatsservisen är tillverkad av melamin med ett sött prinsessmotiv och består av tre delar.

Man får en tallrik, en skål, och en pipmugg som säkerligen kommer användas flitigt i vilket hushåll som helst. Cirkapriset på 250 kronor är överkomligt.

Frågor och svar

Är melamin i barnmatsserviser farligt?

Man hör ofta att melamin som ingår i plastprodukter är farligt och då många barnserviser är tillverkade av just melamin är det såklart man blir orolig. Men det är inte farligt för ditt barn att äta från en tallrik eller bestick som är tillverkade av melamin.

I plastserviser är själva ämnet melamin bundet så hårt att man inte tar skada av det. För att man ska bli sjuk eller ta skada har det intagits på ett annat vis. Varken du eller ditt barn kommer alltså inte fara illa av serviserna.

Hur miljövänligt är bambu egentligen?

När man pratar om att bambu är miljövänligt menar man att de växer snabbt och framförallt naturligt och behöver exempelvis inte besprutas med massa kemikalier och medel för att växa rikligt. Även att skörda den är skonsamt.

Bambu är också, som jag nämnde under premiumvinnaren, helt nedbrytbart och kan alltså återvinnas till skillnad från plast. Både fasta föremål och produkter som kläder kan enkelt återvinnas, vilket är en stor dragning för många i dagens samhälle.

Men det är själva tillverkningen av produkterna som blir lite knepigt och varför många inte heller är helt sålda på det. Produkterna består av bambufiber som ofta måste blandas med växtcellulosa och det kan enkelt tillkomma andra ämnen under tillverkningen.

En del menar alltså att produkten kan innehålla giftiga ämnen ändå, medan en del menar att det fortfarande är mycket bättre än plast då den mängd kemikalier eller farliga ämnen är betydligt mindre i bambu.

Detta är såklart upp till var och en och jag rekommenderar att alltid kolla först vad en produkt innehåller så att man är säker på att den är fri från de dåliga tillsatserna också.

Om du vill ha en helt giftfri servis till ditt barn får du nog skaffa en i porslin, men då är ju risken stor att den kommer gå sönder när - inte om - den tappas i golvet.

Är det värt att skaffa en matservis i porslin?

Detta är helt individuellt och om man är väldigt inne på hälsospåret och kanske till och med plastbantar kan det vara väldigt bra att skaffa en servis i porslin. Ett annat alternativ är härdat glas som är dubbelt så starkt som vanligt glas.

Både glas och porslin kan såklart gå sönder när de tappas i golvet, men en del menar att barnet tilldelas en sorts tillit eftersom hen äter på samma material som mamma och pappa. Detta kan leda till att de tar ansvar och lär sig äta ordentligt fortare.

Jag har faktiskt provat porslin med mina barn och tyckte inte det var värt det eftersom de hamnade i golvet snabbt och man måste avbryta allting för att fort städa upp det. Men prova dig fram - porslin kanske är perfekt för just ditt barn.

När ska mitt barn börja äta själv?

Om det är någonting som är individuellt är det ju när små barn börjar att äta. Man kan märka redan efter 6 månader att de vill dricka och äta själva och då är det bara fram med pipmuggen.

Efter det är det som sagt väldigt olika när man faktiskt börjar äta med bestick och från sin egen tallrik. En del är väldigt ivriga och vill göra allting själv redan vid ettårsåldern och man behöver inte assistera mycket.

En del barn gillar inte kladd och tycker kanske att det blir för kladdigt när man äter själv och därför vill man att föräldern ska fortsätta mata. Det är alltid bra att försöka uppmuntra, exempelvis att låta barnet hålla i en sked trots att man matar.

Om barnet inte visar intresse för att äta själv kan det som sagt vara maten, så prova att byta till mindre kladdig mat och se om det blir någon skillnad.

Varför vill mitt barn äta med händerna?

Detta är såklart nyfikenhet. Inte nog med att man kan smaka det i munnen, man vill självklart känna på det också! En del blir lite oroliga när deras barn är 3-4 år och fortfarande föredrar att äta med händerna än bestick.

Detta är väldigt vanligt och man ska komma ihåg att de är barn och fortfarande väldigt unga. En del tycker kanske att det är lättare att äta med händerna eller helt enkelt roligare.

Det är såklart att man ska uppmuntra till att äta med bestick, men att äta med händer hemma vid matbordet tycker jag inte är så farligt.

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals