En av de vanligaste frågorna som nyblivna föräldrar har är ofta vilken typ av täcke man ska använda för att det ska vara optimalt för bebisen.
Många är oroliga för att ha något som kan täcka barnets ansikte och vill ha något som är särskilt anpassat för små bebisar och deras motorik.
När bebisar börjar vifta med armar och ben är många oroliga över att ett täcke eller en kudde kan råka komma över bebisens ansikte.
Idag finns det, som tur är, många olika alternativ som är anpassade för de olika situationer där ditt barn ligger och sover eller vilar. Det finns sovpåsar och speciellt anpassade täcken och filtar, bland annat.
En bebis sover vanligtvis mycket bättre och kan faktiskt sova ända upp till tre gånger längre utomhus. Här gäller det att bädda omsorgsfullt så att temperaturen blir så optimal som möjligt så att bebisen varken blir för varm eller för kall.
Redan en vanlig höstdag kan temperaturen skifta mycket och naturligtvis när det gäller vintern är det särskilt viktigt att vagnen är så ombonad som möjligt. Då kommer en bra sovpåse väl till pass.
Det blir grundutrustningen för barnens sovstund utomhus och sedan kan du reglera temperaturen genom att snabbt kunna ändra i vagnen om det behövs. Idag finns det en uppsjö material att välja mellan; både syntetiska och naturmaterial.
Fleece värmer väldigt gott, men är också ganska tätt och kan stänga in fukt en del. Bomull är ett material som hålls svalt och luftigt på sommaren. Ull är också ett väldigt värmande material som dessutom andas mycket bra.
En bra sovpåse skapar en trygg och varm viloplats för bebisen
En sovpåse är perfekt för att du under kyliga dagar ska kunna låta barnet vila i sin vagn utan att ha en tjock overall på och därmed också ha mycket lättare att reglera temperaturen optimalt.
Du kan lägga på en extra filt om det behövs, men du kan också öppna upp den när det blir för varmt. Hela barnet är skyddat från topp till tå utan att det inskränker på rörligheten om bebisen har blivit så gammal att den börjat sparka med armar och ben.
Ett tips är också att köpa en sovpåse som har avtagbart foder, så att du kan använda det som en tunnare sovpåse höst, vår, och försommar och sedan lägga i fodret när det blir kallare ute.
Att använda sovpåse inomhus
Under den här perioden som vi nämnde när barnet fortfarande endast ligger på rygg och inte kan styra över sin motorik, men börjar röra armarna och sparkar med benen, är det viktigt att ha något som inte är en säkerhetsrisk och som barnet av misstag kan få över sig på ett icke lämpligt sätt.
En bebis höjer alltid armarna instinktivt och just den rörelsen gör att lösa täcken naturligtvis kan hamna fel. Att använda sig av en tunn sovpåse för inomhusbruk eller en så kallad bodywrap är betydligt mer tryggt och säkert.
De flesta experter på babysäkerhet och ergonomi är överens om att sovpåsen är en perfekt lösning åtminstone de första månaderna.
Säkerhetsaspekten är tveklöst den största anledningen till att använda en sovpåse. Men också det faktum att bebisen håller värmen hela natten, vilket ju aldrig kan vara säkert med ett täcke eftersom det kan åka av.
För några år sedan var sovpåsar något man förknippade med barnvagnspromenad och att bädda i barnvagn med, men numera finns det gott om lagom tunna och sköna sovpåsar i bomull eller tunn stickad ylle.
Det finns sovpåsar utan ärm som du knäpper i axlarna och även sådana som är heltäckande och fungerar precis som en pyjamas, fast med en påse nedtill.
Det är dessutom väldigt bekvämt för barnet som får mer frihet att sparka och röra på benen utan att någonting drar och stramar åt. Sovpåsarna kan också ha dragkedjor på sidorna eller knäppning frampå.
Det finns otaliga varianter både när det gäller design och material och du kommer garanterat att hitta en sovpåse som passar både för inomhusbruk och en som passar att ha i vagnen.
Ett tips är att ha flera tunnare sovpåsar till bebisen och använda dem som pyjamas. När du har spädbarn så märker du att du kommer att behöva tvätta ofta och att då ha ett gäng sovpåsar så att du alltid kan ha en i användning är väldigt praktiskt.
I spjälsängen
När barnet börjar röra sig från sida till sida på nätterna och så småningom kanske till och med rulla runt är det nödvändigt att ha spjälsängsskydd på sidorna på spjälsängen.
Kuddar är ett annat föremål som också ligger löst i sängen. Det finns ingen anledning att använda en kudde till ett spädbarn av samma anledning som ett täcke.
Det är bra att undvika lösa delar i sängen hos småbarn och dessutom är det ingenting som barnet behöver för att kunna sova bra.
Känner du att du av någon anledning vill att barnet ska ha aningen höjd under huvudet kan du sätta kudden under madrassen eller under lakanet, så hålls det på plats, men kommer ändå inte att vara helt platt.
När barnet är litet är det också bra att använda heltäckande bodys med fötter eftersom det är ett sätt för barnet att kunna hålla värmen utan att för den skull vara beroende av täcke.
Tips på hur du kan bädda i vagnen
Vadderade sovpåsar för utomhusbruk har numera oftast öppningar och knäppen så att du kan fästa dem i barnvagnen om du vill. Det finns hål för selen så att du kan spänna fast barnen i vagnen inuti sovpåsen för optimal komfort.
Det är ju naturligtvis också så att du kan lämna sovpåsen kvar i vagnen och lyfta ur barnet om du vill det, vilket är en oerhört praktisk lösning.
Sovpåsen är också jättesmidig att ha med på resor eftersom du snabbt kan bädda in barnet och även ha det i famnen i sovpåsen och du slipper på så sätt täcken som trillar omkring och så vidare.
I barnvagnen är det bra att ha en ullfilt för extra värme och skydd till sovpåsen under årets kalla månader. Ha också vantar och sockor redo eftersom bebisens händer och fötter lätt blir kalla och kan behöva något extra värmande just där.
På hösten och våren räcker det med att ha en tunn och skön mössa i bomull och något mer värmande när det blir kallt. Det är också bra om sovpåsen för utomhusbruk har en huva eftersom det ger ett extra skydd och gör att barnet inte får kallt om huvudet eller öronen.
En bra anledning att använda sovpåse är ofta att vi går in och ut, till exempel i butiker, när vi är ute på barnvagnspromenad. Med en sovpåse kan du snabbt öppna upp och släppa in mer svalka när du kommer in för att undvika att barnet blir överhettat.
Hur vet jag om barnet är lagom varmt?
Ett bra tips är att känna på bebisens nacke där du får en bättre indikation på om barnet är för varmt eller nedkylt. Händer och fötter blir ofta först kalla och att vi utgår från dem när vi ska känna efter om barnet har varmt eller kallt resulterar i att barnet ofta har för mycket kläder och filtar på sig.
Det här är ytterligare en anledning att använda sig av lager på lager-principen med hjälp av sovpåsar och filtar. Under årets alla perioder är det också väldigt bra att komplettera hela vagnen med ett regnskydd.
Det kan verka som ett tips som är lite avvikande i det här sammanhanget, men faktum är att regnar och stormar det samtidigt har du inte ett fullgott skydd med endast en sovpåse, utan behöver något som håller väta borta ovanpå det och som gör barnet ännu mera ombonat.
Många barnvagnstillverkare har både anpassade sovpåsar och regnskydd i sitt sortiment, så ett tips är att kolla in dessa tillbehör samtidigt som du tittar efter vagn.
Den multifunktionella sovpåsen
De flesta som har småbarn och testat sovpåsar är nog alla överens om att det är ett oerhört praktiskt plagg som med fördel får ingå i flera varianter i barnets utrustning.
Sovpåsen har definitivt kommit för att stanna, särskilt nu när inomhussovpåsar blivit populära och vi kan köpa tunna sovpåsar att använda oss av istället för pyjamasar exempelvis.
Ett tips är definitivt att köpa ett storpack sovpåsar att använda som pyjamas till ditt spädbarn och dessutom ha minst en sovpåse för utomhusvila och vistelse i vagn.
Barnet håller sig varmt samtidigt som säkerhetsnivån är den allra högsta. Bättre och mer praktiskt kan det knappast bli!