Tips på text att skriva på dopkortet – Lyckönskningar som passar din stil

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Här kan du köpa fina dopkort: önskefoto.se, fyndiq.se, vistaprint.se, doppresenter.se och partytajm.

Ett dop har egentligen flera syften. Enligt kyrkan är dopet en gåva till barnet från Gud och handlar om att föräldrarna vill att barnet blir en del i den kristna gemenskapen. I och med ett dop blir man också medlem i Svenska kyrkan. Självklart kan just detta vara syftet med dopet även för föräldrarna – att man vill att barnet blir döpt och blir medlem i kyrkan, helt enkelt.

En annan anledning kan vara att man vill låta nära och kära träffa barnet och ser dopet som ett bra tillfälle. Många vänner och bekanta kanske inte har hunnit träffa nykomlingen och vid ett dop bjuds de in och får göra just detta.

Man kan också se det som ett sätt att ”fira” barnets ankomst, det är helt enkelt en dag och ett firande för barnet. På sätt och vis blir det lite som en första födelsedag, som oftast äger rum när barnet är några månader gammal – men det kan också vara tidigare, eller senare. Precis som vid en födelsedag brukar man bjuda på tårta, fika, eller lättare mat efteråt och precis som vid en födelsedag får barnet presenter.

Till stor del handlar det förstås även om att barnet får sitt namn. Dock har det ingenting att göra med att namnet registreras, för det görs oftast tidigare och genom Skatteverket. Ett dop är inte på något sätt ett måste för att barnet ska få sitt namn, utan är endast symboliskt. Alla namnen blir dock upplästa och därmed får alla närvarande höra vilka namn man valt att ge sitt barn.

För många är nog dopet främst en tradition, och en fin och speciell sådan. Det är en lycklig dag då nära och kära samlas för barnets skull. Ofta blir det ett väldigt fint minne eftersom det trots allt är det första firandet för barnet.

Vanligtvis ger man en liten present till barnet som döps och ofta tillsammans med ett kort som man skriver en liten hälsning på. Men vad ska man egentligen skriva på ett dopkort? Att överhuvudtaget ge ett kort till någon som är så pass liten att den inte ens kommer att minnas den dagen kan kännas onödigt, men ofta sparar man korten och barnet kanske läser dem många år senare.

Oavsett vilket så kan det kännas viktigt att skriva något bra, och gärna betydelsefullt, på just ett dopkort. Det behöver egentligen inte vara så avancerat, men om man vill så kan man skriva en lite längre text eller något speciellt. Det finns egentligen inga ”rätt” eller ”fel” och endast fantasin sätter gränser. Men har man svårt att komma på något så kommer här några tips.

Kort och koncist

På de allra flesta dopkorten står det faktiskt inte många ord. Ofta kan några ord dessutom vara förtryckta i kortet eller på framsidan av kortet, till exempel ”Lyckönskningar på dopdagen” och liknande. Därefter skriver man ofta bara under med sitt namn. Ibland lägger man kanske till något litet som ”vi önskar dig ett långt och lyckligt liv” eller ”välkommen till världen” och liknande.

Ibland är texten på kortet ännu kortare, till exempel ”Grattis på dopdagen”. Och egentligen är det ju just det man vill säga; Grattis, lyckönskningar, välkommen till världen, och så vidare. Det viktigaste är att fundera på vad det är man vill säga med kortet, kanske står det redan på kortet och då måste man inte lägga till något.

Tips pa text att skriva pa dopkortet

Texten riktas oftast till barnet; det är ju barnets dopdag och barnet som firas. Ibland händer det dock att man riktar texten till föräldrarna och skriver till exempel ”Grattis till babyn” eller liknande. Självklart kan man göra precis som man själv vill, men eftersom det som sagt är barnet som firas och inte föräldrarna – och kortet ofta hör ihop med en present som är till barnet – så passar det förstås bäst att rikta texten på kortet till barnet. Eller kanske till såväl barnet som föräldrarna?

Exempel på kortare texter:

  • Varma lyckönskningar på dopdagen.
  • Hjärtliga gratulationer på din dopdag.
  • Hej du lilla hjärtevän, välkommen till världen. Vi önskar dig allt gott och lycka till på färden.
  • Du är så efterlängtad, välkommen till världen!
  • Grattis till babyn. En fantastisk gåva som bara blir större med åren.
  • Du lilla barn som fötts till världen, må du lycklig gå med och lycka till på färden.
  • Vi önskar dig lycka och välgång i livet.

En personlig text

Man kan även skriva något fint och personligt. Exakt vad måste man givetvis själv bestämma – det är ju ord från dig, till barnet. Och detta är säkerligen jättekul för barnet att läsa i framtiden också. Kanske ditt bästa råd som du vill att barnet ska ha med sig i livet, dina tankar när barnet föddes, hur du känner för barnet eller liknande. Något vackert och kärleksfullt, helt enkelt – eller klokt och viktigt.

Dopet handlar ju som sagt om namn, så därför kan det även passa bra att skriva någonting om just det – om namnets betydelse för en person, om barnets namn och varför det passar så bra eller liknande.

Man kan även skriva om barnet och om vem han eller hon är – och vem man tror att han eller hon kommer att vara i framtiden. Om personlighet och intressen som barnet har idag och vilken personlighet och vilka intressen man tror att barnet kommer att ha i framtiden. Detta kommer definitivt vara kul för barnet att läsa om flera år.

Och det behöver inte vara överdrivet långt heller, det räcker med till exempel ”Du är den gladaste lilla bebis jag någonsin träffat, så full av glädje och liv. Du skrattar åt allt och ditt leende får alla runt omkring dig att också le – du är en riktig glädjespridare. Jag tror att du kommer att vara exakt densamma när du är vuxen, att du kommer att ha ett stort hjärta och vara omtänksam och kärleksfull.”

Ja, här finns egentligen oändliga möjligheter. Kanske kan man gissa vad barnet kommer att jobba med i framtiden, vad han eller hon kommer att vara intresserad av, och så vidare. Att ge viktiga livsråd kan också vara uppskattat och det kan givetvis handla om precis vad som helst – inställningen till livet, kärlekens betydelse, vänskap och familj, lycka, vikten av att leva i nuet, eller att ta det lugnt ibland.

Ett eller flera citat

Något annat som passar bra på ett dopkort, och som blir fint och lite speciellt utan att vara allt för avancerat, är citat. Gärna citat om livet, kärlek, barn, eller liknande. Kanske har du ett favoritcitat som passar bra på kortet? Eller kanske finns det en person som du själv ser upp till som har sagt mycket klokt?

Ett citat är både enkelt och samtidigt fint. De är ofta korta, vilket är lämpligt då det sällan finns särskilt mycket plats på ett kort, men samtidigt blir det lite mer personligt och roligare än att bara skriva ”Grattis” eller ”På din dopdag” och liknande.

Här kan man dessutom välja om man vill ha ett välkänt citat eller ett lite mindre känt citat, och om man vill citera en mycket känd person eller någon lite mindre känd. Det viktigaste är egentligen att det är ett passande citat, gärna något man vill förmedla till barnet, och kanske något man själv är väldigt förtjust i.

Exempel på citat:

  • ”Ge barnen kärlek, mera kärlek, och ännu mera kärlek, så kommer folkvettet av sig själv.” – Astrid Lindgren
  • ”Med vår kärlek kan vi förändra världen.” – George Harrison
  • ” Det finns ingen bot för kärleken, annat än att älska mer.” – Thoreau
  • ”Ett ord befriar oss från all livets börda och smärta: det ordet är kärlek.” – Sofokles
  • ”Låt därför livet bära med sig vad det vill, och låt mig vara stark nog att ta emot vad det bjuder.” – Astrid Lindgren
  • ”Det finns bara två sätt att leva sitt liv. Det ena är att leva som att mirakel inte existerar. Det andra är att leva som om allt är ett mirakel.” - Albert Einstein

En dikt

Precis som citat så kan dikter vara väldigt fint och passar väldigt bra i ett dopkort. Gärna lite kortare dikter och självklart ska de passa för tillfället – en dikt om kärlek, om barn, om livet, och så vidare.

Här kan det också passa bra med din egen favorit, om den handlar om just kärlek och/eller livet eller något annat passande. Det finns många kortare dikter som används på dop, som till exempel föräldrar eller faddrar eller någon annan läser upp, och dessa passar förstås även på dopkortet.

Några exempel på korta dikter:

”Vi önskar dig inte guld lilla barn,

ej heller pengar och makt.

Vi önskar dig modet att vara dig själv,

och att stå för det som du sagt.

Vi önskar dig inte en stenfri väg,

men styrkan att vägen gå.

Vi önskar dig kärlek i rikligt mått,

och vänner att lita på.”


”Liten och hjälplös i världen så stor,

fantastiska möjligheter inom dej bor!

Med värme och kärlek och uppmuntran me´

så erövrar du världen - vänta får du se!”

Doppresent

Ja, vad ger man då i doppresent? Det korta svaret är; vad man vill. Det finns egentligen inga självklara doppresenter, även om det finns sådant som ofta ges i just doppresent. Det viktigaste är dock att det är något till barnet, och sedan om det är leksaker eller kläder eller ett smycke spelar ingen större roll.

Klassiska doppresenter är till exempel bestickset, smycken, vackra speldosor, fotoramar, och burkar för den första tanden och den första locken. Det fina med sådana presenter är att de ofta sparas, kan gå i arv till nästa generation, och komma till glädje flera gånger. Eller också blir de ett fint minne.

Här finns egentligen två alternativ; vill man ge en fin, betydelsefull present som kan vara ett fint minne och kanske främst en prydnad – eller någonting som används flitigt, kanske går sönder någon gång, men som kommer till användning redan nu?

Tips pa text att skriva pa dopkortet

Självklart finns det presenter som både blir ett fint minne och kan användas flitigt – om inte direkt, så inom en snar framtid. Barnbestick, speldosor, och smycken till exempel. Just smycken lär inte användas av en bebis, men kan användas efter några år för att sedan sparas som ett fint minne. Speldosan kan istället användas direkt och kanske söva barnet eller vara mysig att lyssna på för den lilla, men den lär inte användas lika mycket när barnet blir lite större.

Kläder, leksaker, och böcker passar också bra att ge som doppresent och kommer förmodligen att användas flitigt ett kort tag därefter. Det är alltså främst någonting som är roligt för barnet nu, men de kan mycket väl även sparas, om de inte går sönder efter att ha använts en tid.

Oavsett vad man väljer att ge i present så kommer det högst troligt att uppskattas, en del saker kanske främst uppskattas av föräldrarna, och andra främst av barnet. Men det viktigaste är att det är någonting som är just till barnet.

Hur går dopet till?

Dopet har vanligtvis två delar; först samlas man i kyrkan för en dopgudstjänst, som en präst håller i. Det inleds med musik, man sjunger psalmer, ber böner, och prästen läser ur bibeln. Man öser även vatten över barnets huvud medan prästen säger ”jag döper dig i faderns, sonens, och den heliga andens namn”.

Efteråt samlas man ofta för att fika. Antingen i ett församlingshem, hemma hos någon, eller någon annanstans. Där överlämnas också presenter och kort, eller också så lägger man presenterna på ett presentbord. Ibland öppnas presenterna senare inför gästerna och ibland öppnas presenterna vid ett senare tillfälle utan gästerna.

Dop och namngivning

Många väljer idag att ha en namngivning istället för ett dop. Ofta beror det på att man inte ser någon anledning att ha ett dop i kyrkan för sitt barn om man själv inte är troende eller också vill man bara göra det på ett annat sätt – eller både och. Namngivning har man dock av samma anledningar i övrigt, att man vill fira barnets ankomst eller låta familj och vänner träffa barnet till exempel.

En namngivning kan se ut på många sätt eftersom det är föräldrarna själva som planerar allting. Den kan hållas hemma, i trädgården, hos någon annan, utomhus någonstans, i en hyrd eller lånad lokal, eller vart som helst.

Ibland bjuder man bara in ett fåtal nära familjemedlemmar och/eller vänner, fikar, och berättar vilka namn man har valt till sitt barn. Men det kan även vara betydligt mer än så och innefatta en namngivningsceremoni där man berättar om namnen och läser dikter och kanske även låter någon framföra en sång. Man kan även presentera eventuella faddrar under namngivningen.

Många väljer också att ha med något symboliskt som motsvarar vattnet i kyrkan; antingen något liknande, eller något annat – att plantera ett träd som kan växa tillsammans med barnet, att ge ett smycke, eller någonting annat.

Ceremonin kan hållas av föräldrarna, av någon annan i barnets närhet, eller av en officiant – alltså någon som förrättar diverse ceremonier. Därefter fortsätter man som efter dopet; med fika, tårta, eller lättare mat – eller kanske allting. Man kan ha frågesport eller tipsrunda om barnet eller andra tävlingar, eller någon annan aktivitet.

Sammanfattning

Det finns många olika texter som passar bra på ett dopkort – alltifrån enklare och vanliga fraser som ”hjärtliga lyckönskningar” till längre och mer personliga texter eller citat och dikter. Man kan egentligen skriva vad som helst, kort eller lite längre, personligt eller inte, råd inför framtiden, vackra ord, eller någonting helt annat. Det viktigaste är att man framför sitt budskap och att man menar det som står på kortet, oavsett om det är ett enkelt ”grattis”, ett gott råd, eller en fin text.

Här kan du köpa fina dopkort: önskefoto.se, fyndiq.se, vistaprint.se, doppresenter.se och partytajm.

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals