Bästa gravidapparna – Tekniken som hjälper dig genom graviditeten

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Det finns nog inga månader som känns lika långa som månaderna man är gravid. I början är man såklart överlycklig, men sedan kan det förvandlas till en evig väntan som aldrig tycks nå sitt slut.

Och nästan alla gravida tycker att det är intressant att följa graviditeten – att veta hur stor bebisen i magen är, hur många dagar det är kvar till förlossningen, vad som händer olika graviditetsveckor, och så vidare. Och ett enkelt och roligt sätt att hålla koll på detta är med en gravidapp.

Självklart går det även att söka efter informationen man vill ha, anteckna allting som sägs hos barnmorskan, och så vidare. Men det är faktiskt betydligt enklare att ha allting samlat på samma ställe, och även kunna få notiser som berättar när man går in i en ny vecka. Det kan till och med få den långa väntan att kännas lite kortare.

Frågan är bara; vilken app ska man välja? Det finns ju så många att välja mellan, och alla är väl ungefär likadana. Eller? Även om apparna har samma syfte så kan de fungera på lite olika sätt, ha olika funktioner, och så vidare.

Så vilken som passar bäst för just dig beror alltså på hur du vill använda appen. Vi har testat en hel drös appar och här kan du läsa lite om några av dem, vilka för- och nackdelar de har och slutligen får du även svaret på den stora frågan; vilken – eller vilka – är bäst?

Preggers

Den här appen överraskade direkt, för att sedan göra det om och om igen. Först väljer man vem man är; den som väntar barn, partnern, familjemedlem, eller vän till den gravida. Jättekul att den är anpassad för så många olika! Då kan även andra använda samma app och följa graviditeten, perfekt om man till exempel har föräldrar som bor långt bort.

Det finns fyra olika flikar i appen; statistik, mamma, barn, och partner. Att de har valt att ta med en egen del för den andra föräldern är väldigt bra, dels för att han eller hon kan känna sig mer delaktig och dessutom få bra tips som är riktade just till den blivande föräldern som inte är gravid.

Gravidappar

Appen är fullspäckad med information, artiklar, filmer, checklistor – ja, allt möjligt. Mycket är dessutom riktat till den andra föräldern, vilket är väldigt roligt eftersom nästan allting som rör graviditeten annars riktar sig till den gravida. Att även partnern kan få information, få tips på hur man stöttar under graviditeten och förlossningen, och så vidare är jättebra.

I appen finns även en samling med checklistor som visar allting man behöver införskaffa och fixa innan bebisen kommer, det finns en hel del erbjudanden från butiker och liknande, det finns namnförslag, information om vad man inte bör äta under graviditeten, möjlighet att fota och spara bilder på magen, och så vidare. Ja, här finns verkligen allting, men uppdelat på ett bra sätt så att det inte blir rörigt. Det är lätt att navigera i appen och att hitta det man söker.

Plus: Många funktioner, roliga funktioner, och nytänkande. Att det även finns mycket för partnern är ett stort plus.

Minus: Egentligen ingenting.

Preglife

Det här är en app som du kan använda länge – även efter att barnet är fött. Här kan du nämligen även följa barnets utveckling utanför magen. Och här finns dessutom mycket användbart, framför allt om man väntar första barnet. Man kan få se sig om i ett förlossningsrum, lära sig profylax online, det finns en värktimer, vagnguide, checklistor – ja, allt och lite till.

När barnet har kommit finns också många bra funktioner. Man kan lägga in tiderna på BVC, lägga in vikt och längd, kryssa i när barnet har fått olika vaccinationer, få information om kost och råd, och mycket mer. Perfekt för att hålla koll på allting, men också för att få information om allt som rör barnet.

Gravidappar

En annan kul funktion är att du kan skriva dagbok under graviditeten och/eller efteråt och lägga in bilder -  och det är praktiskt att kunna spara allting på samma ställe. Och även denna app är väldigt enkel att använda: små ikoner gör att man får en bra överblick och lätt hittar dit man ska.

Plus: Många funktioner, lätt att använda. Att man dessutom kan använda appen även efter graviditeten är också ett stort plus.

Minus: Det finns egentligen inga minus här heller.

Graviditet+

Det här är en rolig och lite annorlunda app med väldigt roliga funktioner. Man får välja "sitt” barn genom bilder på olika bebisar och får sedan följa det barnet i magen och på så sätt se ungefär hur ens barn ser ut. Se barnets utveckling, dessutom! Man får även veta hur stort barnet är genom jämförelser med olika frukter och liknande, och bilder på dessa.

Gravidappar
Gravidappar

Här kan man även lägga in tider, fylla i vikt, skriva dagbok, räkna sparkar, läsa artiklar, ta tid på värkar, se allt man behöver införskaffa inför bebisens ankomst, samt kryssa för det man har, göra en förlossningsplan, se hur det ser ut i magen under olika varje del av graviditeten, läsa guider, och mycket mer.

Gravidappar
Gravidappar

Plus: Alla roliga och annorlunda funktioner, och att de har gjort allting så verkligt med hjälp av bilder på bebisen i magen och så vidare. Väldigt intressant!

Minus: Möjligtvis att den verkligen är riktad till den gravida, men självklart kan den ändå användas av partnern. Det vore dock bra med lite tips och råd för partnern.

The BabyApp

Det här är också en väldigt intressant app som verkligen visar hur graviditeten ser ut. Dessutom är den väldigt tydlig och visar direkt det man vill veta; vilken vecka man är i, hur många dagar det är kvar till förlossningen, och hur många procent av graviditeten som har passerat.

Därefter kommer rubrikerna ”barnet”, ”mamman”, och ”partnern” med information och tips för den aktuella veckan. Väldigt tydligt och mycket användbart. Och även här finns alltså information och tips till partnern, jättebra!

Något annat som är väldigt bra är att allting verkligen är anpassat efter den aktuella veckan; man får se det som passar just nu och man får se checklistan för den aktuella veckan.

Man kan även läsa om barnets utveckling det första levnadsåret, det finns erbjudanden, och en massa information om ekonomin och föräldrapenning.

Gravidappar

En annan bra sak är ”Graviditet A-Ö” där det finns massor utav information och det dessutom är lätt att hitta precis den information man vill ha. Och så finns det en hel drös med namnförslag, där man dessutom kan markera sina favoritnamn.

Plus: Att appen är tydlig, och att den ger massor utav information om precis allting som rör graviditeten och barnet och allt runtomkring.

Minus: Nej, faktiskt inga direkta minus här heller.

Liberoklubben

Det här är en perfekt allt-i-ett app. Förutom att alla vanliga funktioner finns så kan man även fylla i blöjkoder och samla poäng när man köper Liberoblöjor. Man kan även spara bilder, läsa mängder med artiklar och information, det finns en timer för värkar – och man kan dela bilder och inlägg med sin familj.

Gravidappar
Gravidappar

En annan bra sak med den här appen är att den är minst lika användbar efter att barnet har kommit; nästan ännu mer. Då kan man följa barnets utveckling, få tips som är anpassade efter åldern, svara på frågor om sitt barn och sedan se hur andra har svarat på samma fråga och mycket mer.

Gravidappar
Gravidappar

Plus: Att det finns mycket i samma app. Perfekt om man till exempel vill samla poäng på blöjköpen, eller vill dela bilder och annat med familjemedlemmar.

Minus: Jämfört med andra appar så är den inte jätterolig eller speciell. Den känns också en aning rörig i jämförelse.

Min Graviditet

Även här får man börja med att berätta om man är gravid, eller anhörig till någon som är gravid. Registreringen är enkel, och man kan även – om man vill – ange sin vikt för att kunna följa graviditeten på bästa sätt.

Det här är en mycket användbar app som tipsar om viktiga saker. Direkt när man har registrerat sig så erbjuds man en gravidförsäkring. I början av graviditeten berättar appen att man bör tala med sin läkare om man tar mediciner eftersom man kan behöva ta bort eller byta medicin eller ändra dosen. Det är väldigt bra att den berättar om sådana viktiga saker.

Gravidappar

Här kan man även registrera barnets rörelser, ta bilder på magen, följa graviditeten med hjälp av bilder på barnet i magen, följa sin egen viktkurva, och ta del av erbjudanden.

Plus: Det bästa med den här appen är att den ger viktig information, redan från början.

Minus: Inte jättemycket funktioner.

Preggo

Det här är en väldigt tydlig app som är väldigt enkel att använda. Här kan man enkelt följa graviditeten vecka för vecka och få tips som är anpassade efter den aktuella veckan.

En rolig sak med den här appen är att man kan anteckna väldigt mycket själv. Skriva upp namn som man funderar på, anteckna efter besök hos barnmorskan, skriva dagbok, kryssa i en färdig inköpslista samt BB-väskan, skriva ett förlossningsbrev, och mycket annat.

Gravidappar

Plus: Väldigt mycket och bra information. Det är också ett plus att informationen dessutom anpassas efter vart i graviditeten man är.

Minus: Det finns kanske inte fullt lika många funktioner som i andra appar, dock är funktionerna väldigt användbara.

Gravid med diabetes

Det här är ett tips till er som har diabetes och är gravida. En app som är anpassad för just gravida diabetiker. Den här appen fungerar inte som en vanlig gravidapp, utan fokuserar på att ge information. Och mycket information, dessutom!

Här kan man läsa om att planera graviditeten, blodsocker, viktökning, kost, fysisk aktivitet, fostret, insulin, förlossningen, efter förlossningen, och mycket annat. Man kan även skriva egna anteckningar. Några speciella funktioner finns inte, utan appen fokuserar på att ge information.

Gravidappar
Gravidappar

Plus: Själva syftet, att den riktar sig till diabetiker. Och att den ger information om allting som rör graviditeten, helt och hållet riktat till diabetiker. Jättebra!

Minus: Att det inte finns några funktioner. Visst kan man använda en annan gravidapp och ha denna också, men det hade varit bra med funktioner som också passade diabetiker – kanske möjligheten att fylla i olika värden och följa dessa.

Sammanfattning

Det är nästan omöjligt att säga vilken app som är bäst eftersom alla är bra på olika sätt. Det beror helt och hållet på vilka funktioner man själv tycker är viktiga. Men för att ändå nämna några favoriter så kan vi rekommendera Preggers, Preglife, och The BabyApp.

Dessa erbjuder många olika användbara funktioner, är enkla att använda, och sticker alla ut lite grann. Men det bästa är att testa flera appar och hitta sin egen favorit – och självklart kan man även använda flera olika appar om man vill det. På så sätt kan man ta del av alla roliga funktioner.

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals