Bästa tvättlapparna 2024 – Det effektiva och ekonomiska redskapet vid blöjbytet

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

När man får tillökning i familjen är det inte enkelt att veta eller komma ihåg allt man kan behöva för sin bebis och det finns massvis med småsaker man glömmer att inhandla och kommer på det just när man behöver det.

En sak som är väldigt viktigt och kommer vara kontinuerligt är ju blöjbyte. Här är det inte bara viktigt med ett skötbord- eller bädd, blöjor, blöjhink, puder, och ombyten m.m. utan bebisen måste ju bli ren också.

Innan bebisen kommer är det inte lätt att veta vad man kommer att föredra av våtservetter eller tvättlappar, men jag skulle rekommendera tvättlappar.

Då våtservetter innehåller kemikalier som kan orsaka hudirritationer eller utslag är detta såklart ingenting man vill använda på sin babys känsliga hud. Även om just ditt barn inte blir röd eller får utslag så tas dessa kemikalier fortfarande upp av huden.

Tvättlappar å andra sidan är oftast tillverkade av mjuk bomull och många märken kör även ekologiskt och miljövänligt. Då dessa går att slänga in i tvättmaskinen och återanvända blir det mer ekonomiskt för dig och bättre för miljön.

Vi har alltså gått loss på tvättlappar så att du ska kunna navigera dig i tvättlappsdjungeln och hitta tvättlapparna som passar dig och din familj. Vår absoluta favorit och faktiskt budgetalternativet är ImseVimse Tvättlappar 12-Pack.

Vår mellanprisvinnare går till Summerville Tvättlappar Eko som tätt följs av premiumvinnaren 2B Baby Tvättlappar Bambu.

Specialaren Liewood Tvättlappar Sylvester 3-Pack är faktiskt en låda för våtservetter och tvättlappar som kan vara skön att ha i skötväskan när man är på språng. Missa inte de andra tvättlapparna längre ner i artikeln!

Premium: 2B Baby Tvättlappar Bambu

De här tvättlapparna från 2B Baby är speciella, inte minst för deras lyxiga pris. För oss kändes de som en toppenvinnare i premiumklassen, där materialet i bambu verkligen osar kvalité. Inte bara är de otroligt mjuka och behagliga mot barnets känsliga hy, utan de är även miljövänliga och allergivänliga. Enkla att tvätta, och bra storlek!

Fördelar

 • Hög kvalité
 • Material av miljövänliga bambufibrer
 • Oeko-Tex certifierad

Nackdelar

 • Dyr
 • Kan bara tvättas i 30 grader

Mellan: Summerville Tvättlappar Eko

De här tvättlapparna från Summerville har blivit en riktigt favorit hos många småbarnsföräldrar, och vi förstår verkligen varför. Här får du 10 stycken högkvalitativa tvättlappar till ett bra pris. Materialet av ekologisk bomullsfrotté känns mjukt och lyxigt!

Fördelar

 • 10 st tvättlappar till ett bra pris
 • Ekologisk bomullsfrotté
 • GOTS-certifierad

Nackdelar

 • Något dyra
 • Kan ge av sig lite ludd

Budget: ImseVimse Tvättlappar 12-Pack

Detta är väldigt effektiva tvättlappar som kommer i 12-pack från ImseVimse. De är tillverkade av ekologisk och Oeko-Tex certifierad bomullsflanell är är otroligt mjuka.

Eftersom de kommer i ett 12-pack är de väldigt prisvärda och det var ingen i testpanelen som upplevde utslag eller hudirritationer när de använde dessa tvättlappar, vilket är toppen!

Fördelar

 • Ekologiska
 • Oeko-Tex certifierad bomull
 • Mjuka och sköna

Nackdelar

 • Det är svårt att hitta nackdelar med dessa tvättlappar

Special: Liewood Tvättlappar Sylvester 3-Pack

Vår specialvinnare är Liewood Tvättlappar Sylvester 3-pack Lion Mix. Här får du nämligen tvättlappar och handdockor i ett! Den rara designen och det faktum att de är tillverkade av ekologisk bomull med muslinkänsla gör inte saken sämre. Även färgvalet och den praktiska öglan bidrar till att dessa tvättlappar blev specialvinnare.

Fördelar

 • Enkla att tvätta
 • Prisvänliga

Nackdelar

 • Kan krympa runt 5 %

Varför ska du lita på oss?

Mina barn är stora nog nu och går inte längre i blöjor, men ni kan lita på att när de gjorde det älskade jag att prova nya produkter för att hitta de som passar oss bäst. När det andra barnet kom fick man ju göra det mesta på nytt eftersom de ändå är olika.

Min underbara testpanel har även de erfarenhet av många blöjbyten och de har alla två eller fler barn hemma, varav en är en liten bebis såklart, så här finns det verkligen många erfarenheter och upplevelser vid blöjbyten.

De var alla ivriga att göra detta test med mig (inte bokstavligt talat eftersom jag inte har en liten stuss att torka av längre, haha) då de alla verkligen föredrar att använda tvättlappar.

Vem behöver köpa tvättlappar?

Om du har en liten nykomling i familjen och inte riktigt vet vad du ska använda vid blöjbytet kan jag rekommendera att du provar tvättlappar. Har du dessutom skötbordet/bädden vid nära tillgång till vatten ser jag ingen anledning till att inte prova dem.

Fuktar man dem bara med lite vatten är de effektiva på att torka rent även efter bajs och speciellt kiss såklart. Om rumpan är riktigt smutsig kan man använda olja också. Om du föredrar att skölja rumpan med vatten under kranen är de även fantastiska att torka med efteråt.

Hela grejen med tvättlappar är att de är mer skonsamma mot bebisens hud än papper eller våtservetter (då våtservetter kan innehålla dåliga ämnen) och eftersom man kan återanvända tvättlapparna blir det både mer ekonomiskt för din familj och bättre för miljön.

Det är såklart att man behöver köpa flera pack än tio stycken för att det ska kunna bli en bra rotation och då går priset upp till några hundralappar, men i det långa loppet är det verkligen värt det, tro mig!

Hur kom vi fram till vilka tvättlappar vi skulle testa?

Här har vi kollat in utbudet i barnbutiker både på internet och landbaserade. Vanliga tvättlappar man kan hitta i matbutiker går såklart bra att köra på också, men vi har alltså fokuserat på barnspecifika märken.

Vi har läst på mycket om de olika modellerna och märkena för att få en så bred uppfattning som möjligt och letat ihjäl oss på information på internet. De har sedan beställts hem från webbutikerna babyland.se, lekmer.se, babyshop.se, och bamba.se.

Hur testade vi tvättlapparna?

Det har varit tio stycken familjer med i testet och de har testat alla tvättlappar. De har såklart inte testat samma tvättlappar och de pack som hade mindre än tio lappar har vi såklart inhandlat fler av.

Tvättlapparna har testats utförligt med olika sorters kombinationer (vatten, olja) och såklart efter olika sorters blöjinnehåll. De har tvättats och åter tvättas i maskin för att se hur bra de håller eftersom man kommer behöva tvätta dem mycket.

Jag har även skickat ut en enkät med frågor till privatpersoner som har köpt någon av tvättlapparna vi hade med i testet för att se hur de upplever dem för att få ett mer utförligt test. Alla våra åsikter och resultat har sammanställts och framförs här.

Våra favoriter

Premium: 2B Baby Tvättlappar Bambu

Ett 10-pack med tvättlappar som kommer i blå och vita färger. Piccolo Bambino har tillverkat högkvalitativa tvättlappar i bomull som kommer vara silkeslena mot din babys hud.

De mäter 25 x 25 centimeter och är alltså lagom stora. De är även väldigt effektiva med att absorbera vatten, vilket alla tvättlappar tyvärr inte är då de bara blir genomdränkta direkt. Inte dessa, alltså!

Det vi tyckte bäst om är att man kan tvätta dem i 40 grader i tvättmaskinen eftersom en del endast kan tvättas i 60 grader; och såklart att de kommer 10 stycken lappar i paketet.

Trots det stora packet är de lite dyrare med sina cirka 200 kronor, vilket är lite synd eftersom många vill investera i flera pack. Om du endast har ögon för dessa dock kan vi inte annat än rekommendera dem.

Fördelar

 • Hög kvalité
 • Material av miljövänliga bambufibrer
 • Oeko-Tex certifierad

Nackdelar

 • Dyr
 • Kan bara tvättas i 30 grader

Mellan: Summerville Tvättlappar Eko

Om man bara ser till priset kan man enkelt tro att dessa tvättlappar är billigare än ovanstående, men eftersom detta endast är ett 10-pack hamnar de i mellanklassen. Men en sak är säker, och det är att de är hur bra som helst.

Som namnet förmedlar är de tillverkade av bambu som är känt för sina andnings- och absorberingsförmågor. När det är dags för blöjbyte är ju det sistnämnda ganska användbart, eller hur?

De innehåller heller inga farliga ämnen och är alltså säkra tvättlappar att använda för den mest känsliga huden. Vi kan förstås inte garantera att just ditt barns hud inte får någon reaktion, men det var ingen i testpanelen eller i vår enkät som upplevde några problem.

I packet får man tre blå och tre vita tvättlappar, men det finns även i andra färger, som mäter 28 x 28 centimeter. Cirkapriset 150 kronor för 10 stycken tvättlappar tycker vi är helt okej med tanke på hur effektiva de är.

Fördelar

 • 10 st tvättlappar till ett bra pris
 • Ekologisk bomullsfrotté
 • GOTS-certifierad

Nackdelar

 • Något dyra
 • Kan ge av sig lite ludd

Budget: ImseVimse Tvättlappar 12-Pack

Jag blir alltid väldigt glad när kvalitativa babyrelaterade saker kommer i flerpack och testpanelen som fick prova dessa tvättlappar från ImseVimse höll med. Man känner verkligen att man får valuta för pengarna.

Trots att dessa lappar verkar ligga på mellanpris blir de faktiskt billigare i längden eftersom de innehåller hela 12 stycken tvättlappar - där snackar vi ett bra pack!

Inte nog med att man får många, de är även bra för din lilla babys känsliga hud. Eftersom den är tillverkad i bomullsflanell är den väldigt mjuk och den är dessutom ekologisk och Oeko-Tex-godkänd för standarden 100.

De är precis lagom tunna så att man ska komma åt varsamt överallt utan att det skadar eller irriterar bebisens hud, speciellt runt stussen där det är lätt att man får utslag. Lapparna mäter 22,5 x 22,5 centimeter.

Vi tycker även om att de kommer med ett sött motiv - inte för att det spelar någon roll, men iallafall - och det finns några utföranden att välja mellan.

Fördelar

 • Ekologiska
 • Oeko-Tex certifierad bomull
 • Mjuka och sköna

Nackdelar

 • Det är svårt att hitta nackdelar med dessa tvättlappar

Special: Liewood Tvättlappar Sylvester 3-Pack

Dessa tvättlappar har vi valt ut som specialvinnare då de inte bara kan stoltsera med att vara tillverkade av 100 % ekologisk bomull - de gör även badet eller tvättningen betydligt roligare. Du kan leka med ditt barn medan du gör din lilla skatt ren och fin. Storleken på 15 x 21 cm får även den extra pluspoäng då den är mycket praktisk och smidig. 

Kombinationen av bra kvalitet och en design som lockar fram lek och skratt gör att dessa tvättlappar står ut lite i mängden. Vem vill inte ha tvättlappar (och annat också, för delen) som kan användas för lek? Ju roligare alla små sysslor blir för barnet, desto enklare blir livet för oss föräldrar. 

Liewood Tvättlappar Sylvester 3-pack Lion Mix kan tvättas i 40°C, och kom ihåg att tvätta dem med liknande färger. Om du använder tvättlapparna hela tiden och tar väl hand om dem gör du något för miljön och det gör att detta är en klok investering.

Dessa tvättlappar finns i många olika utföranden. Du kan bland annat välja ett 3-pack med dinosaurier, ett 3-pack med pandor eller ett 3-pack i temat "classic".

Fördelar

 • Enkla att tvätta
 • Prisvänliga

Nackdelar

 • Kan krympa runt 5 %

Våra utmanare

Funkybox Låda ToGo Våtservett

För många år sedan nu var det ju väldigt populärt med våtservetter vid blöjbyte och det är säkert många föräldrar som använder klassikern ännu idag. Dessa är speciellt bra när man är på språng eller på besök hos någon.

Och det är därför vi har med dessa våtservetter som ett alternativ till tvättlapparna när man exempelvis är och handlar eller kanske gör en dagsutflykt någonstans. Om man är hemma rekommenderar jag fortfarande tvättlappar man kan återanvända.

Detta är eftersom det kan finnas farliga ämnen i våtservetter som alkohol eller som är allergiframkallande. Även om barnet inte får utslag av detta tas kemikalierna fortfarande upp av huden och det är ju inte bra.

Så om man verkligen vill använda våtservetter när man är ute på språng kan servetter som dessa från CarloBaby rekommenderas som bland annat uppfyller krav från Astma- och allergiförbundet och är Svanen-märkt.

De innehåller bland annat lugnande Aloe Vera och hjälper till att återställa pH-värdet. Kommer i 72-pack för cirka 40 kronor, vilket ändå är helt okej om vill ha dem för vissa tillfällen, men som sagt, inte lika ekonomiskt i slutändan.

Fördelar

 • Plastlock som håller tätt
 • Riktigt snygg design
 • Lätt att rengöra vid behov

Nackdelar

 • Något dyr för att vara en plastlåda

Pippi Tvättlappar 4-Pack Eko

Trots namnet har dessa tvättlappar ingenting att göra med Pippi Långstrump, så jag får be om ursäkt om ni blev besvikna, haha! De är dock väldigt bra tvättlappar och de var nära att vinna i mellanprisklassen - igen, de är ganska billiga men kommer med färre tvättlappar.

De är dock tillverkade i ekologisk bomull och väldigt mjuka och bekväma mot barns känsliga hud och de har massvis med användningsområden. De mäter 27 x 27 centimeter och kommer i fyra olika färger för ett cirkapris på 80 kronor för fyra stycken.

Fördelar

 • Ekologisk bomull
 • Mjuka och behagliga mot barnets känsliga hy
 • Finns i fyra olika färger

Nackdelar

 • Något dyra

Jollein Tvättlappar/Snuttefiltar 3-Pack

Dessa tvättlappar från Jollein mäter 31 x 31 centimeter och kommer i 3-pack. Det finns ett par olika varianter med motiv.

Den mjuka bomullen gör det enkelt och bekvämt för barnet när man torkar vid blöjbyte. De kostar ungefär 60 kronor, vilket inte är så farligt, men tänk på att man får endast 3 stycken och det kan ju behövas några fler att ha och byta med.

Fördelar

 • Generös storlek, kan rengöra mycket på en gång
 • Kan även användas som snuttefiltar
 • Material i 100% bomull

Nackdelar

 • Bara 3 st per förpackning
 • Något långsamma på att torka

Water Wipes Våtservetter

Water Wipes våtservetter är, precis som namnet utlovar, ett pack med tvättservetter som kan användas på ditt barn då du snabbt och enkelt vill rengöra hen. Till skillnad från tvättlappar, som oftast är torra, så är våtservetter fuktiga redan i paketet. Det vill säga, här behöver du inte stå vid en vattenkran eller ha en vattenbalja bredvid för att rengöra barnet.

Med andra ord är det här en perfekt produkt att ha med sig i skötväskan, i vagnen, eller i resväskan då ni ska på resande fot med barnet. Behöver du rengöra barnet eller torka något kladd så är det då hur enkelt som helst att bara öppna paketet och ta fram en redan fuktig våtservett.

Det bästa med just de här våtservetterna är att de består av 99,9% vatten, och 0,1% fruktextrakt. Alltså innehåller de inget som barnet kan reagera på eller bli känsligt mot, utan att du riskerar att barnets hud torkar ut helt på grund av vattnet.

Materialet i bomull är fritt från kemikalier och känns väldigt mjukt mot huden. Med andra ord riktigt bra för att rengöra barnets hud utan problem. En perfekt formula för de allra minsta, och såklart även om du själv råkar bli kladdig.

Vi är verkligen nöjda med de här våtservetterna och anser att de kan komma till nytta för alla småbarnsföräldrar. Oavsett hur gammalt barnet är och hur mycket som kladdas så är det alltid praktiskt att kunna torka upp direkt.

Produkten har också vunnit ett flertal priser för sin kvalité, som Best Baby and Toddler Gear från Consumer Choice 2018.

Fördelar

 • Mjukt material i bomull
 • Perfekt att ha i väskan
 • Smidiga

Nackdelar

 • Det kan gå åt många servetter per användning
 • Efter en tid torkar servetterna ut i förpackningen

Abena Tvättlappar 3-lager

För dig som vill ha tvättlappar i form av engångsservetter är detta ett smart val. De är miljömärkta med Svanen och de är även mycket prisvänliga. Varje paket innehåller 125 ark, vilket innebär att de räcker ganska länge. 

Abena Tvättlappar 19 x 19 cm är tillverkade av 100 % cellulosa och de har mycket hög absorptionsförmåga. Perfekt för blöjbyten!

Det går bra att sterilisera tvättlapparna och vill du använda dem tillsammans med en tvättkräm av något slag går även detta bra.

Fördelar

 • Kan även användas för avtorkning av ytor
 • Bra storlek

Nackdelar

 • Endast för dig som vill ha engångsservetter

Ferm Living 3-pack Muslin Tvättlapp

Ferm Living 3-pack Muslin Tvättlapp Fruiticana är perfekta inte bara som tvättlappar, utan de kan även användas vid matning, amning eller som en liten mysig snuttefilt. Då de är så snygga kan de användas till allting. Du kan till och med ha dem som skydd mot solen i barnvagnen. 

Tvättlapparna är 70x70 cm, vilket är stort jämfört med många andra liknande produkter. Du får med en mönstrad tvättlapp och två enfärgade. Dessa tvättlappar, eller filtar som de även kan kallas, är extra mjuka och mysiga mot bebisens hud. Tvätta dem i 40°C och skippa gärna torktumlingen för att de ska vara hållbara längre.

Fördelar

 • GOTS-certifierad ekologisk bomull
 • Sofistikerad känsla

Nackdelar

 • Kan endast tvättas i 40°

Done by Deer 2-pack Dreamy Dots Tvättlappar

Med Done by Deer 2-Pack Dreamy Dots Tvättlappar får du väldesignade tvättlappar som är miljövänliga och bra för bebisens känsliga hud. De är Oeko Tex-certifierade och helt fria från skadliga ämnen. 

Med lätt och luftig bomullsmuslin som andas får du väldigt hög kvalitet när du väljer just dessa tvättlappar. Att de är billiga, trots att de bjuder på hög kvalitet, gör att vi gillar dem extra mycket. Storleken är 70 x 70 cm, vilket är en bra och praktisk storlek för den här typen av produkt. 

Det finns inga regler som säger att du måste använda dem endast som tvättlappar. Då de är så fint designade är det kanske så att du känner att du gärna tar med dig dem ut? Du kan ha dem som “fin”-tvättlappar, om du vill!

Fördelar

 • Mycket bra pris
 • Kan tvättas i 60°C

Nackdelar

 • Dyra

Garbo&Friends 3-pack Muslin Tvättlappar

Garbo&Friends 3-pack Muslin Tvättlappar från det svenska märket Garbo&Friends är 40 x 40 cm och tillverkade i 100 % ekologisk bomull.

Just detta set om tre tvättlappar har fina beige och bruna toner som vi tycker passar perfekt. De ser fräscha och nya ut även efter några tvättar, men då krävs det att du inte tvättar dem i höga temperaturer. Du kan stryka dem, om du vill att de ska vara släta, men tyget i sig är lite “skrynkligt”, vilket ser snyggt ut.

Fördelar

 • Klassisk retrodesign
 • Tillverkade i Europa (Portugal)

Nackdelar

 • Kan endast tvättas i 30°C

Produkter som utgått

GB Piccolo Bambino Tvättlappar 10-Pack

Ett 10-pack med tvättlappar som kommer i blå och vita färger. Piccolo Bambino har tillverkat högkvalitativa tvättlappar i bomull som kommer vara silkeslena mot din babys hud.

De mäter 25 x 25 centimeter och är alltså lagom stora. De är även väldigt effektiva med att absorbera vatten, vilket alla tvättlappar tyvärr inte är då de bara blir genomdränkta direkt. Inte dessa, alltså!

Det vi tyckte bäst om är att man kan tvätta dem i 40 grader i tvättmaskinen eftersom en del endast kan tvättas i 60 grader; och såklart att de kommer 10 stycken lappar i paketet.

Trots det stora packet är de lite dyrare med sina cirka 200 kronor, vilket är lite synd eftersom många vill investera i flera pack. Om du endast har ögon för dessa dock kan vi inte annat än rekommendera dem.


Virgel Baby Tvättlappar Eko Bambu 10-Pack

Om man bara ser till priset kan man enkelt tro att dessa tvättlappar är billigare än ovanstående, men eftersom detta endast är ett 10-pack hamnar de i mellanklassen. Men en sak är säker, och det är att de är hur bra som helst.

Som namnet förmedlar är de tillverkade av bambu som är känt för sina andnings- och absorberingsförmågor. När det är dags för blöjbyte är ju det sistnämnda ganska användbart, eller hur?

De innehåller heller inga farliga ämnen och är alltså säkra tvättlappar att använda för den mest känsliga huden. Vi kan förstås inte garantera att just ditt barns hud inte får någon reaktion, men det var ingen i testpanelen eller i vår enkät som upplevde några problem.

I packet får man tre blå och tre vita tvättlappar, men det finns även i andra färger, som mäter 28 x 28 centimeter. Cirkapriset 150 kronor för 10 stycken tvättlappar tycker vi är helt okej med tanke på hur effektiva de är.


CarloBaby Våtservetter 72-Pack

För många år sedan nu var det ju väldigt populärt med våtservetter vid blöjbyte och det är säkert många föräldrar som använder klassikern ännu idag. Dessa är speciellt bra när man är på språng eller på besök hos någon.

Och det är därför vi har med dessa våtservetter som ett alternativ till tvättlapparna när man exempelvis är och handlar eller kanske gör en dagsutflykt någonstans. Om man är hemma rekommenderar jag fortfarande tvättlappar man kan återanvända.

Detta är eftersom det kan finnas farliga ämnen i våtservetter som alkohol eller som är allergiframkallande. Även om barnet inte får utslag av detta tas kemikalierna fortfarande upp av huden och det är ju inte bra.

Så om man verkligen vill använda våtservetter när man är ute på språng kan servetter som dessa från CarloBaby rekommenderas som bland annat uppfyller krav från Astma- och allergiförbundet och är Svanen-märkt.

De innehåller bland annat lugnande Aloe Vera och hjälper till att återställa pH-värdet. Kommer i 72-pack för cirka 40 kronor, vilket ändå är helt okej om vill ha dem för vissa tillfällen, men som sagt, inte lika ekonomiskt i slutändan.


Sebra Mjuka Tvättlappar

Sebra är ett märke jag börjar använda mer av och man märker verkligen att de tillverkar högkvalitativa saker. När det kommer till baby- och barnprodukter är det någonting jag betraktar högt. Deras tvättlappar är såklart inget undantag.

Till och börja med är de tillverkade av bomull som är både ekologiskt och GOTS-certifierad, det betyder bland annat att ett helhetstänk gällande miljön har implementerats under tillverkningen och det känns skönt att veta att det inte finns några dåliga kemikalier här.

Dessutom kan man tvätta dem i 60 grader och alltså återanvända, vilket vi tycker är hela poängen. Torkar upp snabbt och effektivt, men är också lite dyrare.

Fördelar

 • Kvalitativa tvättlappar
 • GOTS-certifierade
 • Otroligt mjuka och behagliga

Nackdelar

 • Dyra

NG Baby Tvättlappar 3-Pack

Här har vi ett pack med 3 tvättlappar som är tillverkade i bomullsfrotté så du kan lita på att de är mjuka och sköna mot din babys hud samtidigt som de har en bra absorberingsförmåga - precis de två egenskaper man vill ha i en tvättlapp.

Man får två vita och en färgad tvättlapp och man kan välja mellan två olika färgalternativ. Dessa får man betala ungefär 80 kronor för och om du bara behöver 3 stycken tvättlappar är det helt okej, annars är det lite dyrt, tycker vi.

Fördelar

 • Bra material i bomullsfrotté
 • Mjuka och sköna mot barnets hud
 • Bra absorberingsförmåga

Nackdelar

 • Bara 3 st i en förpackning
 • Något dyra

Bloomingville Tvättlapp

En otroligt söt tvättlapp från Bloomingville med ett björnmotiv som kommer gå hem i alla hjärtan - och alla badrum för den delen. Den är väldigt effektiv vid torkning av barn, det behöver inte bara vara vid blöjbyte, då den är tillverkad i bomull.

Tvättlappen mäter 30 x 30 centimeter och finns i två olika utföranden, den andra har ett gulligt kaninmotiv. Bloomingville är ett lite dyrare märke, så den kostar cirka 30 kronor, men tänk på att man endast får en tvättlapp då.

Fördelar

 • Gullig design
 • Bra absorberingsförmåga
 • Behaglig och mjuk mot barnets hud

Nackdelar

 • Dyr
 • Endast 1 st

Minstingen Tvättlapp 3-lagers

Här har vi tvättlappar från Minstingen, som blivit en stor favorit bland många småbarnsföräldrar. Det finns ju ingen tvekan om att livet som småbarnsförälder kan vara rätt kladdigt och söligt i många lägen, och då kan det vara skönt att ha dessa tvättlappar till hands.

Faktum är att du i det här paketet får hela 250 (!) stycken, så då har du verkligen så det räcker ett tag. Dessa är torra tvättlappar, vilket innebär att de passar extra bra för att torka upp gojs och kladd som kan fastna på barnet.

Det bästa med den här typen av tvättlapp är att du själv kan välja om du vill använda dem torra eller blöta, och användningsområdet är alltså rätt brett. Vi gillar också att de är luddfria, utan färgämnen, och att de inte har någon parfym.

Kort och gott ett par tvättlappar som fyller många syften och kan användas på alla barn. De rekommenderas av astma & allergiförbundet, så de är säkra att använda. Bra för känslig hud!

Fördelar

 • 250 st tvättlappar
 • Bra för känslig hy
 • Luddfria

Nackdelar

 • Något dyra
 • Engångsbruk

Apoteket Tvättlapp Mjukpapper

Här har vi ett par tvättlappar från apoteket, där du får 150 st i en förpackning. Vi anser att de här är väldigt praktiska då de kan användas av hela familjen. De är speciellt framtagna för babyvård och intimhygien, men de funkar minst lika bra att använda för att torka kladdiga händer och smutsiga ytor.

Vi gillar också att de är gjorda i mjukpapper, vilket innebär att de känns behagliga och skonsamma mot huden. Pappret är också miljövänligt, och du kan själv välja om den ska användas som torr eller blöt genom att fukta den i vatten.

Ett extra plus är att apotekets tvättlappar har gått igenom deras kvalitetskontroll, vilket innebär att de är säkra att använda. Kort och gott användbara tvättlappar till ett bra pris. Tänk dock på att dessa är engångstvättlappar.

Fördelar

 • Behagliga mjukpapperstvättlappar i miljövänligt material
 • Kan användas av hela familjen, främst för intim- och babyvård
 • Skonsamma mot huden

Nackdelar

 • Engångstvättlappar, kan inte återanvändas

Frågor och svar

Vad använder man tvättlappar till?

Tvättlappar har en del användningsområden men det främsta är nog vid blöjbyte. Då våtservetter har varit populärt att använda i många år för att torka rent från bajs har man på senare år insett att de innehåller så mycket kemikalier och allergiframkallande ämnen.

Det är såklart inget man vill använda på sitt barns lilla stuss. Även papperstvättlappar är lite för strävt för den känsliga huden och då känns det självklart att tvättlappar i mjukt bomullstyg blir valet av torkningsmaterial vid blöjbyte.

Fuktar man dem i vatten, och olja om det behövs, torkar de bort allt bajs och kiss effektivt och det är bara att slänga in dem i tvättmaskinen efter man sköljt under vatten för att få dem helt rena igen och återanvända.

Man kan såklart använda dem till att torka upp kräks, dregel, eller matspill och liknande som behövs torkas upp. Vad som helst, helt enkelt.

Om du inte har tillgång till vatten vid ditt skötbord/skötbädd är det kanske inte ett lika självklart val att använda tvättlappar och då är såklart våtservetter smidigare att använda, men kom ihåg att de innehåller dåliga ämnen även om ditt barn inte får utslag av dem - de tas upp av huden ändå.

Vad är en tvättlapp tillverkad av?

Här är det som vanligt lite olika beroende på vilket märke du köper, men i de flesta fallen är tvättlappar tillverkade i någon sorts bomull. Det är vanligt eftersom man vill att det ska vara så mjukt och skönt som möjligt för barnet.

Se även till att försöka hitta tvättlappar som är ekologiska eller certifierade av GOTS eller Oeko-Tex för att vara säker på att de inte innehåller farliga eller allergiframkallande ämnen.

Hur många tvättlappar behöver man?

Som med så mycket annat när det kommer till babylivet är detta väldigt individuellt. Det kan bero på hur ofta du tvättar och hur mycket din baby bajsar eller kräks. Om det händer ofta kan det vara skönt att så många som möjligt.

Jag brukar tycka att ungefär 20 tvättlappar är minimum och utgår då ifrån att man tvättar varje dag - vilket inte alltid är det bästa men som inte går att undvika ibland. 30-40 tvättlappar har jag tyckt passar bra för min familj och då har vi tvättat ungefär varannan dag.

Men om du försöker att inte tvätta så ofta är det bara att gå all in och införskaffa kanske 60 tvättlappar. Eftersom de kan användas för alla sorters torkning och att de torkar väldigt snabbt när man har tvättat dem är det verkligen inte för många.

Så börja med att införskaffa ungefär 20 stycken och se hur det går. Om du märker att du behöver eller vill ha fler är det inte så svårt att handla in mer. Det är därför bra att köpa tvättlappar i pack som ofta blir mer ekonomiskt.

Är mjuka tvättlappar bättre än papper och våtservetter?

Igen är detta en smaksak, men jag tycker absolut att mjuka tvättlappar man kan återanvända är mycket bättre än exempelvis våtservetter. Visserligen är våtservetter snabbt och effektivt, men som jag har nämnt några gånger inte lika bra för barnets hud.

I det långa loppet är återanvändbara tvättlappar mycket billigare och dessutom mycket bättre för miljön, så det är det jag rekommenderar och det som jag tycker har fungerat bra för mig. Testa dig fram själv för att se vilket alternativ som känns bra för dig och din bebis.

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

2 reaktioner på ”Bästa tvättlapparna 2024 – Det effektiva och ekonomiska redskapet vid blöjbytet”

 1. Hej!

  Tack för bra tips! Jag undrar om man slänger tvättlappen i tvätten efter varje användning?

  Försökt googla men hittar inga råd.

  Tack för hjälpen!

  Åsa

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals