Bästa julklapparna 0-1 år 2024 – Maxat kul och lärorikt för din lilla bebis

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Det lackar mot jul och givetvis planerar vi vuxna vad det ska bli i julklappssäcken i år. Att ge julklappar till sina egna barn, syskonbarn, och andra små släktingar och vänner är det härligaste som finns! 

Det finns så otroligt mycket fint att ge bort, det är en aldrig sinande ström av prylar, man kan välja mellan i butikerna. 

Men man måste komma ihåg att det finns mycket man ska se upp med också. Leksaker och barnprylar som inte håller måttet kan vara direkt livsfarliga. Kanske är det tillverkade i giftiga plaster eller så har de delar som sitter löst. 

Är de tillverkade utanför EU kan man inte heller vara säker på kvaliteten om man inte håller sig till de stora kända varumärkena med en tydlig policy kring de här sakerna. 

I det här testet har min härliga testpanel provat olika pedagogiska leksaker för de yngsta, noll till ett år, för att kunna ge er en lista på julklapparna som är överlägset bra. Vi har provat ut babyleksaker som är testade och godkända, och som era små bebisar kommer att älska.

I premiumklassen vann Skip Hops Aktivitetsgym för att den var helt överlägsen de andra bebisgymmen och, viktigast av allt, för att bebisarna gillade den jättemycket. 

Mellanklassens välförtjänta vinnare blev Brios Klassiska Svarta Trätax. Den är älskad i generationer och vi vet att den kommer att älskas av vår senaste generation och antagligen deras barn också. 

För den som behöver tänka budget har vi en gullig och jättepedagogisk bitring som passar alla små sötnosar som börjar få tänder. En Bitring från Twistshake lämnar ingen sexmånaders bebis besviken.

Så har vi en sådan härlig bubblare åt er! Explore & More Aktivitetscenter är ett babygym utan dess like och här har ni en pryl som ert barn kommer att kunna växa med och som ni kommer att kunna ha användning för i flera år framöver. 

Premium: Skip Hop Camping Cubs Baby Aktivitetsgym

Den härliga leksakstillverkaren Skip Hop har designat vår premiumvinnare och med den äran! Det här är ett jättefint aktivitetsgym som bebisen kommer att älska och som även den mest designmedvetna föräldern med glädje har i sitt hem; i motsats till de andra babygymmen på marknaden som kanske inte alls är särskilt snygga.  


Mellan: Brio Stor Tax Svart

Den klassiska Briotaxen i lite större format. En klar favorit i mångas hem, flera av oss föräldrar har som små lekt med den här taxen och andra Brioleksaker. 

Taxen lockar till sig den mest svårflörtade bebis, den är helt enkelt otroligt rolig att känna, knuffa, och klappa på. 

Det var inte svårt att välja vinnare i mellanklassen och juryn anser bestämt att en Briotax bör finnas i alla hem där det finns barn!


Budget: Twistshake Bitring

En naggande god liten bebispryl, bokstavligen. Alla bebisar behöver en bitring av något slag när tänderna börjar växa. I snitt sker det i sexmånadersåldern, men det kan naturligtvis variera från barn till barn. 

Den här bitringen från Twistshake har en rund form med ett slätt material på ena halvan och mönster på den andra halvan. Detta bidrar till att barnet får utforska dubbelt så många ytor.


Special: Skip Hop Explore & More Aktivitetscenter

Den här bubblaren blir helt säkert en favoritpryl i hemmet för hela familjen! För den som bestämmer sig för att investera i den - för en liten investering får man nog se det som, möbeln är inte billig - kommer man få en möbel som är otroligt unik i sin formgivning att barnet kan växa med den ända upp till femårsåldern. En fantastisk aktivitetsmöbel. 

Varför ska du lita på oss?

Testpanelen bestod av sex småbarnsfamiljer med varsin bebis mellan fyra och åtta månader. Vi testade två prylar var, anpassade för just den bebisens ålder

Varje pryl testades och användes dagligen i två veckor och föräldrarna hade också en kvalitetsenkät att fylla i som jag hade framställt för ändamålet. 

Det här gjorde att vi har ett mycket bra test av de här bebissakerna och jag kan med säkerhet säga att du lugnt kan förlita dig på testerna vi gjort. 

Vem behöver en bra bebisleksak?

Det här testet gick ut på att testa de bästa julklapparna för året och i första hand har vi gjort det för dem som är på jakt efter klappar till våra små bebisar.

Men bra kvalitetsprylar till dina barn bör alltid prioriteras, vad syftet än är med köpet, naturligtvis. 

Att de är fria från ftalater och andra giftiga, cancerframkallande ämnen är viktigt. Sedan ska de vara roliga för barnen att leka med och kanske är det lite kul om vi vuxna designintresserade också faller för dem. 

Hur kom vi fram till vilka bebisjulklappar vi skulle testa?

Vi besökte de största barnbutikerna och rådfrågade personalen först. Både utifrån deras egna råd och vilka produkter som var mest populära i deras butik.

Vi vaskade fram 20 stycken som vi tyckte var intressanta nog att testa. Efter att testerna var klara blev 12 stycken kvar på listan som värdiga deltagare av de här produkterna.

Inför testerna införskaffade vi alla produkterna online. Vi har använt oss av onlinebutikerna lekmer.se, babyland.se, och bamba.se för att beställa hem allting. 

Hur testade vi babyleksakerna?

Som sagt, två veckor, två prylar i konstant användning av nyfiken och livsglad bebis. Förutom att grejerna var i användning fyllde föräldrarna i en enkät. 

Föräldrarna tvättade och testade även produkterna och betygsatte deras praktiska egenskaper, såsom hur de kunde förvaras, hur tåliga de var för smällar, hur lätta de var att tvätta och torka av. 

Efter de två veckorna samlades föräldragruppen för en slutlig diskussion och framröstning av vinnare och utmanare.

En bubblare kom också med i gruppen för att den helt enkelt var outstanding, men kanske är en produkt som inte passar för alla, på grund av personlig smak eller pris.  

Våra favoriter

Premium: Skip Hop Camping Cubs Baby Aktivitetsgym

Camping cubs babygym har en fin matta med olika motiv som lockar till uppmärksamhet för barnet som börjat ligga på mage.

Mattan består av olika material att känna på och prassla med. Den är full av söta små leksaker som är spännande att ligga och titta på - och gripa efter. 

Den har även en slags kuliss eller backdrop: en skogsbakgrund man kan fälla ner för att göra det mysigt och ombonat i gymmet. Det finns en spegel, en skallra, och en självlysande eldfluga på mattan.

Förutom detta finns också små mobila djur man kan hänga upp i tältet eller låta bebisen leka med: en liten sköldpadda, en tvättbjörn, och en minibjörn kommer att bli din bebis bästa kompis, det garanterar jag! 

Som bonus kan tvättbjörnen även spela “Blinka lilla stjärna”. En mjuk kudde i form av en gullig sovande björn ingår. 

Tillsammans bildar de här delarna hela 17 olika aktiviteter. Så din bebis kommer ha fullt upp i det här roliga gymmet

Den är enkel att montera och den kan snabbt plockas ihop om man behöver mer plats på golvet. Det här babygymmet ligger på prisvärda 1100 kronor i onlinebutikerna. 


Mellan: Brio Stor Tax Svart

Brios underbara tax är säkert redan bekant för dig och har kanske till och med funnits i din egen leksakslåda som barn. Och det här är en leksak som verkligen håller måttet än! 

Den har ett härligt ljud när den rullar framåt och kommer säkert att vara även tvååringens favoritföljeslagare hemma, som garanterat kommer att gilla dra den efter sig på en liten hundpromenad. 

Med den här leksaken lär sig det lilla barnet att kontrollera motorik och balans. När barnet börjar ligga på mage kring 2-3 månaders ålder är den här perfekt att ha som aktivitetsleksak. 

Och barnen kan som sagt växa med taxen, den här har man kul med i flera år framöver i alla olika skeden av utvecklingen. 

Brio har tillverkat leksaker med högsta tänkbara kvalitet sedan 1884. Deras grundmaterial är certifierat trä och även de andra materialen, såsom plast och metall, har genomgått komplicerade tester för att de garanterat ska hålla måtten. 

En briotax har ett tuggtåligt, giftfritt lack, så det gör inget om barnet tuggar och “smakar” på den. En pedagogisk detalj många inte tänker på är att Brios leksaker, så även taxen, är lackade i färgerna gul, blå, grön, svart, eller vit. 

Och den här kommer garanterat att hålla även till dina barnbarn! Därför är priset på cirka 850 kronor absolut inget att hänga upp sig på. 


Budget: Twistshake Bitring

Den här lilla bitringen är en perfekt liten julklapp i budgetklassen. Bitringen var en riktig hit hos vår testbebis som älskade att tugga på de olika ytorna, antagligen för att det gav variation i texturen och tuggmotståndet.

Twistshakes bitringar är tillverkade i mjuka material och är fria från bisfenol. Det finns många gifter i barnleksaker och plaster idag, men nu har äntligen många tillverkare, i alla fall de seriösa, börjat ta det här problemet på allvar.

Twistshake är ett sådant företag. Det känns också skönt att man enkelt kan tvätta bitringen i tvättmaskinen eftersom det kan underlätta en stressig dag. Cirkapriset 60 kronor är ett hejdundrande kap!


Special: Skip Hop Explore & More Aktivitetscenter 

Skip Hop är kända för sina smarta lösningar för barnrum och babyleksaker och här har de verkligen lyckats! Den fungerar först som en babysitter med tillhörande aktivitetsbord; sedan kan bebisen använda den som ett ståbord och experimentera med de roliga leksakerna. 

I sista fasen blir den ett jättebra och stadigt lek- och ritbord för det lite större barnet. En möbel att växa med alltså. 

Aktivitetscentret är designat i samarbete med barnläkare för att optimera inlärning med alla kroppens sinnen. Sittstolen snurrar också om bebisen vill det, en kul grej som vår bebis blev väldigt förtjust i när hon upptäckte funktionen! 

Lekbordet har en väldigt slät och fin yta, på den kan man rita med kritor likväl som rejsa med bilar. Den är stabil och stadig, så man behöver inte vara rädd för att den ska åka iväg eller välta. 

När barnet är litet fungerar bordsskivan som stöd för fötterna och upptill finns ett fönster, så att bebisen kan se sina fötter. Superkul när barnet upptäcker leksaken som finns därunder och börjar trixa med fötterna för att nå prylen och få den att låta. 

Leksakerna är lätta och går enkelt att flytta runt hur man än vill ha dem. Tillsammans med alla delar bildar den här möbeln hela 25 aktiviteter för din bebis; från att den är riktigt liten till när den blir större. 

Stolen är helt fri från ftalater och även CE-certifierad. Det här är en toppensak för bebisen och så himla värd priset: cirka 2000 kronor kostar den här fantastiska prylen. 

Vad ska man tänka på när man köper leksaker till bebisar?

Det allra vanligaste är nog att man tar ut händelserna i förväg och köper grejer som inte alls kan användas av barnet än. Det är lätt att förhasta sig i köpivern, för det finns ju så otroligt mycket kul.

Försök att tänka på var i utvecklingen barnet är så att den kan använda dina fina julklappar. Några hållpunkter kan vara: 

  • En bebis brukar vända på sig vid ca 2-3 månader. 
  • Gripa efter saker: ca två månader. 
  • Sitta: från cirka sex månader och uppåt.
  • Krypa: Vanligtvis mellan sju till tio månader. 

Kom ihåg att det är väldigt individuellt och olika. Och är du förstagångsförälder: Detta är ingen tävling, stressa inte om andra bebisar är före i utvecklingen!  

Våra utmanare

Brio Motion Wobbler

En wobbler måste alla bebisar ha! Den från Brio är jättefin och kommer garanterat att göra din bebis helt uppslukad en lång stund. 

Den har dessutom ett alldeles hypnotiserande ljud när den är i rörelse, vilket uppmuntrar bebisen att greppa efter den och på så sätt träna motoriken. 

Wobblern är mjuk i formerna och är greppvänlig, den består av både plast och trä, slätt, och skrovligt material, så den känns väldigt spännande att röra vid.


Jellycat Tygbok Jungly Tails

De här leksaksböckerna är en given hit för den lilla bebisen. De älskar att känna sig fram i livet de första månaderna. Sådant som kan vikas, skrynklas, som skallrar och prasslar, det är säkra hitar för din lilla.

Jellycat har designat en supergullig aktivitetsbok med svansar på. Att klappa på och dra i dem var jättekul, tyckte vår testbebis. De krusiga sidorna gör att den är lätt att greppa.

Den är härligt färggrann och har ljuvliga teckningar som även mamma och pappa kommer att gilla. En praktisk ögla med kardborreband gör att du kan fästa den i vagnen utan att riskera att den faller ut.


Playgro Ball Activity Nest

Ett underbart litet minigym för de allra minsta bebisarna. Den är designad med kanter så att bebisen känner sig riktigt inbäddad och trygg. Här kan en liten verkligen sysselsätta sig länge.

Den har bågar med aktivitetsleksaker i, det finns tillhörande bollar som alltså inte rullar iväg tack vare tygkanterna. 

När barnet blir äldre och vänder sig eller vill sitta kan man ta bort bågarna. När barnet blivit för stort för minigymmet blir den en utmärkt förvaringsplats för leksaker. Man får mycket för pengarna här: den kostar cirka 900 kronor i handeln. 


Skip Hop Aktivitetsbok Explore & More

En söt liten igelkott i bokform, det kommer din baby inte kunna motstå! Bebisar mellan noll och ett år har så mycket att upptäcka! Texturer, ljud, färger, och inte minst att smaka på allt. 

Den roliga lilla boken prasslar, känns sträv och mjuk, har en skallra så den låter spännande och ett litet bokmärke i form av ett moln som är perfekt att bita i.  

Det är också så härligt att se att de flesta leksaksproducenter numera tar sitt ansvar och utesluter farliga ämnen i plasterna.


Produkter som utgått

Treetop Friends Activity Spegel

En aktivitetsspegel är ett måste för din lilla bebis! Att kunna ha den på lekmattan eller hänga upp den på spjälsängen är jättekul för bebisen och den kan sysselsätta sig en lång stund med den. Treetop friends aktivitetsspegel är jättefin och har många användningsområden. 

Spegeln kan antingen stå själv eller vikas platt så att den kan ligga på golvet eller vara i vagnen. Den har också öglor bak så att man kan hänga upp den på spjälsängen; något som är ett hett tips från mig. 

När bebisen vaknar är chansen stor att den får syn på spegeln och börjar leka med den; det blir alltså ett lite mindre oroligt och stressigt uppvaknande för både baby och föräldrar. Den här aktivitetsspegeln från Treetop Friends är helt fri från ftalater och PVC-plast.


Franck & Fischer Lekmatta Svan

En enkel lekmatta för bebisen som har börjat ligga på mage och upptäcka världen, vilket kan vara ett helt äventyr. 

Den här gulliga, mjuka mattan passar att ha från första början för bebisen att ligga på, sedan är det bara för barnet att upptäcka vad det finns för spännande saker på mattan när det är dags för det. 

Roliga detaljer längs två av kanterna gör att bebisen kan titta, känna, och dra i de olika detaljerna. Perfekt för att träna finmotoriken. Måtten på mattan är 98 x 98 centimeter.


Fisher Price Badbok Fjäril

Ännu en Fisher Price leksak som klarade sig till placering i vårt test. Den här är underbart rolig att ha i badet

Badboken är formad som en fjäril och har fyra olika sidor med figurer och siffror. Med boken följer en liten rolig leksak som kan spruta vatten. 


KID Bilratt med Ljus och Ljud

En härlig ratt i blått och grönt som både låter och har roliga knappar att trycka på! Den här passar bra att ha i spjälsängen eller i vagnen när ni är på promenad.

Det blir garanterat en favoritleksak, på grund av de många ljuden och de roliga funktionerna. Priset gör mamma och pappa glada också, cirka 180 kronor ligger den på.

Frågor och svar

Ska man köpa julklappar till en bebis?

Det är ingenting som säger att man måste, men som förälder vill man väl ofta göra det. Men när barnet är så pass litet kan man egentligen köpa vad som helst – kanske någonting som det behöver.

Är barnet bara några månader måste inte julklappen slås in eftersom barnet ändå inte kan öppna den och inte lär förstå grejen med det heller.

Barn som är närmare året däremot kommer förmodligen tycka att det är lite spännande även om det kommer behövas hjälp. Sedan är det ju roligt för föräldrarna att se barnet förundras över paketet.

Vad ger man i julklapp till ett barn under 1 år?

Eftersom det finns leksaker för barn i alla åldrar, även bebisar, så kan man köpa leksaker. En gåstol, lära gå vagn, babysitter, babygunga, hoppgunga, eller babygym kan också vara uppskattade julklappar.

Om barnet redan har det som behövs för tillfället kan man köpa någonting som han eller hon kommer börja använda om några månader.

Hur mycket pengar är lagom att spendera på julklappar till en bebis?

Det går inte att säga, det är upp till var och en. Men har man flera barn köper man ofta för lika mycket till alla barn, även om de är olika gamla.

Tänk på att barnen kommer att bli glada oavsett och att man inte måste spendera mycket pengar på julklappar. Är barnen också vana redan från början med att det inte är så mycket julklappar varje år slipper man kanske barn som bara vill mer julklappar i framtiden.

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals