Bästa babykudden 2024 – Balansen mellan rätt belastning och bekvämlighet

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

När du precis har fått en nyfödd liten bebis är det mycket att tänka och hålla reda på. Det ska inhandlas tusentals grejer (känns det som) och babyn måste alltid övervakas.

En situation som inte alltid kan övervakas är sömnen. Det kanske kan kännas läskigt den första tiden att själv lägga sig och sova (även om spjälsängen är i samma rum) och inte alltid stå givakt när bebisen gnyr eller rör på sig, men sömn är viktigt både för dig och bebis.

En sak man kan se till går rätt till redan från början är att bebisen får en bra kudde. Som vanligt är det inte bara att lägga bebisen i en riktigt säng med en vanlig kudde och förvänta sig att allt ska gå tipp topp. 

En babykudde är en lite mindre kudde som är ergonomiskt utformad så att din bebis får rätt avlastning av huvudet och nacken samtidigt som hen får maximalt med stöd, bra va?

Vi tog oss an uppgiften att hitta och testa babykuddar i hopp om att hjälpa dig att hitta din favorit och genom att välja ut de som är bäst överlag. Som vanligt har vi jobbat med fyra kategorier; premium, mellan, budget och en specialare.

Vår premiumkudde blev ingen annan än That's Mine Babykudde Comfy Me som tätt följdes av Candide Babykudde Panda.

Vi har ett budgetalternativ med Borganäs Kudde Spjälsäng och självklart en uppstickare bestående av Sebra Kudde Sleepy Croc. Läs vidare för utförliga recensioner av alla kuddar!

Premium: That's Mine Babykudde Comfy Me

Så fort vi fick syn på den här exklusiva och rätt unika babykudden från Thats Mine insåg vi att det var en perfekt premiumvinnare. Utöver att kudden är mycket mjuk och mysig att ligga på kommer den också i en speciell utformning av praktiskt format. 

Den här kudden har nämligen ett smart armficka som stöd baktill – riktigt smidigt då du vill mata barnet eller hålla om det. På så sätt är det både bekvämt för dig och barnet. Du slipper oroa dig för att kudden ska glida av, och barnet ligger tryggt och stilla. Dyr, men så bra!

Fördelar

 • Praktiskt armstöd baktill
 • Dold ficka med filt

 • 100% bomull

Nackdelar

 • Väldigt dyr
 • Inte optimal för användning i säng

Mellan: Candide Babykudde Panda

Den sötaste kudden i testet blev även vår absoluta favorit, men det är såklart tack vare egenskaperna och funktionerna den kommer med. 

Den är ergonomisk designad med memoryskum som formar sig efter bebisens huvud och håller nacken och dess kotor raka, vilket är utmärkt för deras utveckling. Ingen dålig belastning här inte!

Fördelar

 • Söt pandaform, fin design
 • Ergonomiskt designad, barnet kan sova med rak nacke

 • Fyllning av viskoelastiskt memoryskum som formas efter barnets huvud

Nackdelar

 • Kan kännas något liten

Budget: Borganäs Kudde Spjälsäng

En babykudde av hög kvalité från Färg & Form som består av Oeko Tex-certifierade material och som kommer till ett hejdundrande pris.

Den används primärt i spjälsängen men kommer även till nytta varstans du behöver en liten kudde till ditt nyfödda busfrö.

Fördelar

 • Enkel design med fokus på funktion
 • Otroligt billig

 • Yttertyg av behaglig bomull och mjuk stoppning som är bekväm att ligga på

Nackdelar

 • Endast innerkudde, ingår inte överdrag
 • Tråkig design

 • Kan upplevas som stor


Special: Sebra Kudde Sleepy Croc

Som specialare i det här testet valde vi den här fina babykudden från Sebra, som faktiskt inte är vilken vanlig babykudde som helst. Det här är nämligen en krokodilformad kudde som kan användas av alla barn, antingen som kramkudde, gosedjur, extra huvudkudde eller sänggräns. 

Just därför fick den bli vår specialfavorit, trots att det egentligen inte är en babykudde så anser vi att den passar in här. Den fina krokodildesignen och det mjuka materialet gör att vilka barn som helst kan få stor glädje av den här, både som kudde och ”vän”!

Fördelar

 • Mysig och omfamnande
 • Perfekt kramkompis, gosedjur och leksak

 • Går att använda som sänggräns

Nackdelar

 • Otroligt dyr
 • Bör inte användas som babykudde, inte ergonomisk på det sättet


Varför ska du lita på oss?

Då jag har uppfostrat två små underbara bebisar ganska nyligen kan du lita på att jag och min man har vår del av erfarenhet när det kommer till bebisar och alla prylar man ska införskaffa

Inför detta test har jag samlat ihop fem familjer som alla har små bebisar som gärna ville testa lite kuddar för att hitta den som passar deras familj bäst. 

Vem behöver köpa en babykudde?

Alla som ska bli föräldrar - det spelar ingen roll om det är för första eller fjärde gången - borde köpa en babykudde till sin lilla dotter eller son. Det underlättar så otroligt mycket.

Som jag nämnde i inledningen är det en lite mindre kudde som är speciellt utformad för spädbarn och ofta är ergonomiskt designad med ett utmärkt tänkt gällande belastning, eller avlastning, av bebisens huvud och nacke.

Vissa företag har även ett helhetstänk där materialen är ekologiska och naturliga så att de ska ha en bra andningskapacitet och temperaturreglerbara egenskaper samtidigt som det ska gå bra att tvätta dem i tvättmaskin. 

Fördelen är också att även en ‘premiumkudde’ kommer till ett relativt bra pris och du kan alltså inhandla olika sorters kuddar, då en del är speciellt utformade för spjälsängen och en del för vagnen eller vaggan. 

Hur kom vi fram till vilka babykuddar vi skulle testa?

Här har vi gått in för rejäla efterforskningar och jag har tillsammans med en till mamma gått till barnbutiker i letandet efter vilka babykuddar som finns på marknaden och vilka som är populära och varför.

Efter många diskussioner (och sållningar) har vi hämtat våra babykuddar från webbutiker som lekmer.se, smallroom.se, babyland.se, och jollyroom.se. 

Hur testade vi babykuddarna?

Då vi hade den perfekta testpanelen i form av små, söta bebisar hade alla familjer en vecka på sig att testa en kudde för att sedan rotera tills alla hade testat alla kuddar. 

Då min familj inte var med i detta test har jag agerat projektledare och transport och även besökt alla familjer för att se för mig själv hur kuddarna fungerar. Familjerna har fått följa ett poängsystem som sedan har lagts ihop tillsammans med diskussioner. 

En enkät med öppna och slutna frågor har även skickats ut till privatpersoner som har köpt någon av kuddarna vi har haft med i testet för att se hur andra familjer upplever kuddarna. Detta har sedan sammanställs med vår undersökning. 

Våra favoriter

Premium: That's Mine Babykudde Comfy Me

That’s Mine Babykudde är ett otroligt praktiskt alternativ för dig som vill få lite extra stöd och stadga då du matar ditt barn. Det speciella med den här kudden är att den är utformad med en armficka på baksidan, som möjliggör för dig att mata barnet utan att kudden glider iväg. 

Med kudden bakom barnets huvud och fäst runt din arm får du bästa möjliga stöd och stadga under såväl matning som gos och då du bär runt på barnet. Du slipper oroa dig för att kudden ska glida iväg eller tappa sin form, och barnet ligger därmed tryggt och stilla i din famn. 

En annan mycket smart detalj är att kudden har en fiffig liten ficka med filt. Denna är enkel att få fram och stoppa undan utan att du stör barnet. 

Vi uppskattar också att kudden är gjord i 100% ekologisk bomull som känns otroligt mjukt, skönt och trivsamt för såväl dig själv som barnet. Det finns ingen tvekan om att den här babykudden är värd sitt dyra pris. Kan tvättas vid behov och finns i flera fina färger.

Fördelar

 • Praktiskt armstöd baktill
 • Dold ficka med filt

 • 100% bomull

Nackdelar

 • Väldigt dyr
 • Inte optimal för användning i säng

Mellan: Candide Babykudde Panda

Denna pandaformade kudde från Candide var definitivt den sötaste babykudden vi hade med i testet då den kommer utrustad med öron. Visserligen har detta ingenting med funktionen att göra, men det är ju roligt när man har en söt kudde till den lilla.

Det finns många fördelar med denna kudde, dels är den ergonomiskt designad så att din bebis kan sova med en rak nacke som är så otroligt viktigt när man är liten. 

Inuti består kudden av memoryskum som är viskoelastiskt. Detta betyder att kudden har en egenskap som gör att den formas efter barnets huvud och alltså inte lyfter upp huvudet och tillåter därmed att nackkotorna inte belastas. 

Sedan är kuddens minimala storlek en stor fördel. Dess mått på 19 x 21 x 3 centimeter minimerar risken för att den lilla kvävs om hen exempelvis skulle lägga sig på sidan eller liknande.

Utvändigt är kudden gjord av jerseyfrotté (bomull) och överdraget är mjukt och bekvämt för barnet att ligga på. Den kan användas i sängen, i vagnen, eller i en babysitter. Den kan även tvättas i maskin i 30 grader.

Det går bra att använda denna kudde när din bebis är nyfödd tills han eller hon är runt 6 månader. Den finns även i två andra färger.

Fördelar

 • Söt pandaform, fin design
 • Ergonomiskt designad, barnet kan sova med rak nacke

 • Fyllning av viskoelastiskt memoryskum som formas efter barnets huvud

Nackdelar

 • Kan kännas något liten

Budget: Borganäs Kudde Spjälsäng

Här har vi en babykudde som mäter 35 x 55 centimeter och består av bomull (yttertyget) och polyestervadd (stoppning). Det har till och med ett matchande täcke.

Som vanligt är den spänstig nog att ge tillräckligt med stöd samtidigt som den är lagom platt för att inte belasta nacken på fel sätt.

Fördelar

 • Enkel design med fokus på funktion
 • Otroligt billig

 • Yttertyg av behaglig bomull och mjuk stoppning som är bekväm att ligga på

Nackdelar

 • Endast innerkudde, ingår inte överdrag
 • Tråkig design

 • Kan upplevas som stor


Special: Sebra Kudde Sleepy Croc

Låt oss börja med att uppskatta hur otroligt söt och mysig den här kudden är, inte minst med tanke på att den är utformad som en gullig krokodil som sover. Sen vill vi påpeka att det inte är en vanlig babykudde, därför fick den bli vår specialare i testet. 

Den här kudden är som en mysig och kramgo sovorm, som kan användas av alla barn som vill ha en skön kudde eller en ny ”vän” att gosa med. Det som gjorde att vi föll för den här lite extra var att den hade en så otroligt gullig design, och att den faktiskt går att använda på många sätt. 

Kort och gott funkar den lika bra som kramkompis och gosedjur som den funkar som extra huvudkudde och sänggräns. Med längden på 190cm känns den stor och omfamnande för barnet, och den gör sig lika bra i lekrummet för de lite äldre barnen som i sängen för de mindre. 

Tack vare de mjuka överdraget i bomull och den formbara fyllningen i polyester går den bra att använda mot barnets känsliga hy utan risk för utslag. Dock är priset lyxigt, men med tanke på att den är stor och användarvänlig för de flesta så kan det verkligen vara värt det. 

Fördelar

 • Mysig och omfamnande
 • Perfekt kramkompis, gosedjur och leksak

 • Går att använda som sänggräns

Nackdelar

 • Otroligt dyr
 • Bör inte användas som babykudde, inte ergonomisk på det sättet


Våra utmanare

Mimos Kudde

Det här är en riktigt bekväm och ergonomiskt behaglig babykudde som är speciellt utformad för att motverka platt huvud på barnet, det som kallas för skall-asymmetri.

Med den här modellen av babykudde kan du alltså ge ditt barn bättre stöd, vilket tillverkaren anser kan underlätta i framtiden. Modellen är en av de absolut bästa på marknaden, och den ger maximal support för små bebisar. 

Anledningen till att vi fastnade för just den här modellen var för att den kändes så enkel och direkt men ändå så mysig och behaglig. 

Vi gillar också att den kan användas från 4 till 18 månader. Såklart kan den användas av äldre barn likt en kram- eller myskudde, den är minst lika behaglig då!

Andra smarta funktioner är att den är fri från kemikalier, och att den är allergiskyddad vilket innebär att alla barn kan använda den oavsett allergier eller överkänslighet. 

Tack vare luftutrymme i hela kudden anpassas den efter barnets position och ändrar form i takt med att barnet trycker ner huvudet. På så sätt är den bekväm i alla lägen, oavsett var barnet ligger. 

Materialet är torrt och svalkande för extra komfort. Ett plus för att den kan tvättas i maskin. Priset är lyxigt, men du får en otroligt välgjord och användbar babykudde.

Fördelar

 • Rekommenderas av läkare och barnmorskor
 • Kan användas från 4-18 månader

 • Fri från kemikalier och allergivänlig

Nackdelar

 • Väldigt dyr
 •  Tråkig design 

Baby Cloud Babykudde Ergonomic

Här har vi en babykudde som är genomgående praktisk och smidig att använda, inte minst för att den är ergonomiskt utformad för bästa möjliga support och avlastning. Med andra ord är den här ett riktigt bra alternativ om du vill minska risken för att ditt barn får platt huvud, eller skallsymmetri som det också kallas. 

Visst kan den enkla designen kännas tråkig, men efter att vi gjort med research och läst på om kudden så insåg vi att den gör ett väldigt bra jobb. Den är både ergonomisk, behaglig att ligga på, ger bra stöd, och den smidig att använda utan några krångligheter.

Just det faktum att den är så enkelt utformad gjorde att den kändes extra praktisk, där det inte finns någon som helst risk för att barnet hamnar i en ansträngd position. Tack vare den lilla urgröpningen i kudden hålls huvudet på plats och ser till att barnet ligger i ett bra läge.

En annan riktigt bra grej är att kudden, och materialet, har god andningsförmåga, vilket innebär att du inte behöver oroa dig för att barnet ska bli svettigt. Ventilationen är på topp och bidrar till ökad komfort i alla lägen. 

Fyllningen är gjord av allergivänligt silikonskum så alla bebisar kan använda den här kudden, utan problem med allergier, astma, utslag, känslig hy eller liknande. Överdraget i mesh är mjukt och behagligt mot huden, och även det bidrar till god ventilation. 

Vid köp får du också ytterligare ett överdrag i bomull (som finns i olika färger). Vi är väldigt nöjda med den här kudden från Baby Cloud, och skulle varmt rekommendera den som en prisvärd och användarvänlig babykudde. 

Fördelar

 • Bra pris för bra kvalité
 • Enkel design med fokus på komfort och support

 • Ser till att barnet ligger stabilt i en bra position

Nackdelar

 • Känns något enkel och tråkig i designen
 • Något liten 


Carena Mölle Kudde

En söt kudde som kommer med ett yttertyg i jerseyfrotté med ergonomiskt skuminnehåll. Skummet bidrar till rätt belastning och reducerar att nacken utvecklas på fel sätt på grund av fel tryck när hen sover.

Den har en kompakt storlek på 18 x 19 centimeter och kan alltså tas med på resan likaväl som den passar i spjälsängen. Babykudden kan även tvättas i maskin i 30 grader och finns i denna söta rosa färg eller en vit färg.

Fördelar

 • Söt liten kudde
 • Yttertyg i frotté

 • Stoppning av ergonomiskt skum som ger bra stöd

Nackdelar

 • Yttermaterialet kan bli något varmt

Rätt Start Kudde för Spjälsäng ECO

Precis som vår andra kudde från Rätt Start är denna kudde också utvecklad med hjälp av specialister och kommer definitivt vara ett utmärkt val av babykudde till din bebis. 

Kardad polyesterfiber utgör kuddens fyllnad med ett yttertyg av polyester och bomull. Fyllnaden bidrar med ett fantastiskt stöd för ditt barns lilla huvud och nacke och är en baddare på att reglera temperaturer.

Dessutom gör materialen att kudden kan tvättas i maskin utan att kvalitén slits. Det finns även en kudde som är speciellt utformad för att ha i vagnen. Notera att de varierar i pris.

Fördelar

 • Utvecklad av specialister för säker användning
 • Yttertyg av polyester och bomull

 • Ger bra stöd, ergonomisk form

Nackdelar

 • Tråkig design
 • Något stor och ”pluffsig”


Candide Panda Kudde AIR

Här har vi en annan variant av den så populära Candide Panda kudden. Den här uppgraderade modellen, Candide Panda Kudde Air, är utformad för att vara lite extra smidig och nätt för praktisk användning. 

Trots det har den en ergonomisk form som möjliggör säker användning för alla barn. Den förebygger platt huvud, minimerar kvävningsrisken och ser till att barnets nacke kan behålla sin raka linje. Precis vad man vill ha i en babykudde!

Det som gör att den här sticker ut från sin föregångare är just fyllningen. Den här har en fyllning i form av exklusiva ultramjuk viscoelastisk memoryfoam som helt klart avlastar trycket på barnets huvud. Den är ganska platt men samtidigt stöttande. Pricken över i:et är att överdraget andas. Bra kudde till ett bra pris!

Fördelar

 • Riktigt mjuk och avlastande fyllning
 • Nätt och smidig storlek

 • Helt säker att använda för barnets utveckling

Nackdelar

 • Kan endast tvättas på 30 grader

BabyMatex Babykudde

Babymatex Babykudde är en babykudde i ergonomisk form som anpassar dig efter barnets huvudform. Perfekt att använda för de allra minsta bebisarna som kan utveckla platt huvud eller liknande problem. 

Det bästa med den här kudden är dock att den kan fällas ut till en kudde och madrass i ett. Så smidigt att ta med sig för att vara fullt utrustad oavsett plats. Lätt att använda är den också, både i vagga och vagn. 

Kudden i sig är också riktigt bra. Tack vare det formpressade skummet i fyllningen ger kudden ett bra stöd utan att vara för hög eller för hård. Kuddens kärna är utan fyllning för att behålla huvudets raka linje. Bebisens mjuka huvud kommer ligga stadigt, bekvämt och tryggt där på. 

Vi gillar verkligen hur kudden ser till att barnets huvud avlastas och behåller den form som är hälsosam för dess utveckling. Kuddens material inuti och utanpå är både mjukt, hygieniskt och andas bra. Prisvärd!

Fördelar

 • Prisvärd
 • Kudde och madrass i ett

 • Mjuk men avlastande och stöttande

Nackdelar

 • Kan tappa formen

Rätt Start Kudde V/V Cloud Exclusive

Vill du investera i en riktigt mjuk och skön kudde till barnets vagga eller vagn? Då kan Rätt Start Kudde V/V Cloud Exklusive vara ett bra alternativ. 

Trots att den här är mjuk och mysig ser kudden till att barnet får rätt stöd mot huvudet. Fyllningen formar sig efter huvudet för bästa möjliga komfort och passform.  

Kärnan är dock inte fylld, vilket gör att kudden hålls platt samtidigt som dess form inte tappas. Kort och gott en ergonomisk, trygg och säker kudde att använda för den minsta. Kvalitén är genomgående hög och du kan känna dig säker med att barnet ligger stadigt oavsett plats. 

Hela kuddens material har god andningsförmåga och leder bort fukt. Allergivänlig och prisvärd är den också! Till sist kan den tvättas i maskin på 60 grader vid behov, något som verkligen underlättar.

Fördelar

 • Material som andas bra och transporterar fukt
 • Håller formen

 • Kan tvättas i 60°C

Nackdelar

 • Tråkig design
 • Opraktisk färg


NG Baby Kudde Tunn Eko Spjälsäng

Även här har vi ett yttertyg av bomull, denna gång 100% ekologisk med fibervadd som utgör fyllningen. Kudden ger, som den ska, rätt avlastning av barnets nacke eftersom den är tillräckligt låg samtidigt som den ger ultimat stöd.

Den mäter 52 x 32 centimeter och det finns även liknande kuddar i andra storlekar och designad att ha i vagnen eller vaggan.

Fördelar

 • Behagligt yttertyg av mjuk bomull
 • Fyllning av fibervadd

 • Ger rätt avlastning för korrekt utveckling av nacke och huvudets form

Nackdelar

 • Något stor
 • Tråkig design 


Produkter som utgått

Färg & Form Paket Kudde och Täcke Spjälsäng

Här har vi en specialare som kommer med både kudde och täcke som Oeko Tex-certifierat och har ett yttertyg av polyester. Det mäter 90 x 120 centimeter och är en bra investering för den kommande vintern.

De är också speciellt utformade att ha i spjälsängen, men kan användas överallt, även om det inte är lika smidigt att ta med ett täcke överallt som det är en babyfilt.

Testpanelen tyckte detta var ett bra kit och rekommenderar detta till er som är första gången föräldrar eller letar efter kudde och täcke som håller hög standard på en budget. Hela kitet får du för cirka 250 kronor.


Färg & Form Kudde Spjälsäng Basic

Denna kudde från Färg & Form är utvecklad för en spjälsäng men vi märkte att den passar bra att ha lite varstans där det behövs, i vagnen eller bilen till exempel.

Här finns det inga skadliga ämnen eftersom den är Oeko Tex-certifierad, vilket vi alltid gillar att höra, och den är gjord av 100% polyester. Den mäter 32 x 52 centimeter, är väldigt mjuk, och kommer vara en bekväm kudde för ditt barn att sova på.

Den har inte lika många egenskaper som ovanstående kuddar, men är fortfarande en utmärkt kudde som bidrar till ditt barns utveckling och kommer inte belasta nacken på fel sätt.

Dessutom tycker vi om att den kommer till ett kanonpris på cirka 80 kronor - perfekt för er på en budget eller om ni vill ha en extra kudde för ett riktigt kap.


Kudde Eko Vagn/Vagga

Som namnet förmedlar har vi här en ekologisk kudde och då menar jag verkligen att den är gjord av naturliga material. 

Vi har ett yttertyg som är gjort av ekologiskt odlad bomull som dessutom inte har blekts eller färgats och har givits en GOTS-certifiering, och kuddens fyllning är gjord av fibervadd som är helt naturliga. Detta gillar vi skarpt!

Detta gör det även möjligt för materialen att andas och reglerar alltså temperaturer på ett bra sätt, vilket är en fördel när det kommer till barn- och babyprodukter. Dessutom kan den maskintvättas.


Babymoov Kudde Lovenest Original

Här har vi en supermysig och mjuk babykudde från Babymoov, som tack vare dess behagliga material och bekväma form fick bli vår vinnare i mellanklassen. Priset var även det avgörande för vinsten, och vi blev glada när vi upptäckte att den höll så hög kvalité som den gör.

Det vi gillade lite extra hos den här var att den har en otroligt söt, hjärtformad design, och ett ultramjukt tyg som passar känsliga barnhudar. 

Med hjärtformen ger den också en bra lutning som gör att trycket på barnets huvud fördelas jämnt, vilket på sikt minskar risken för platt huvud. Det bästa är att den här babykudden känns mysig och behaglig så barnet kommer säkerligen ligga extra skönt med den här under huvudet.

Vi uppskattar också att den kan tvättas i maskin vid behov. Om du är intresserad av att köpa den här babykudden så finns den i flera olika färger, och alla är lika fina. Kort och gott så är det här en fin och bra babykudde, och du behöver inte spendera så mycket pengar för att den ska bli din! 

Fördelar

 • Riktigt bra pris för hög kvalité
 • Ger bra stöd och support för både nacke och huvud

 • Mjukt tyg som är bra för känslig hud

Nackdelar

 • Kan inte användas så länge

Rätt Start Vagnskudde Standard

Rätt Start har designat en otroligt bra babykudde och företagets namn är ju minst sagt applikabelt i detta sammanhang. Med denna kudde kommer din bebis absolut få en rätt start.

Detta är tack vare en ergonomisk kudde som har en Dacron 95-fyllning som ger ett optimalt stöd för en nyfödds huvud och nacke. 

Fyllningen är även utvecklad på ett sätt som gör den formbar samtidig som den inte förlorar sin spänstighet - perfekt! Trots detta är den tillräckligt platt för att vara en bra kudde för ditt barns lilla nacke. 

Babykudden mäter 38 x 55 centimeter och yttertyget består av polyester (65%) och bomull (35%). Det finns även en kudde som är speciellt utformad för att ha i vagnen, men denna fungerar såklart bra att ha där med.

Man kan verkligen lita på att denna kudde håller en hög standard eftersom specialister har varit med under utveckling av den!

Fördelar

 • Ger bra stöd för nyfödd
 • Hög kvalité
 • Fluffig och mysig känsla

Nackdelar

 • Något tråkig design

Baby Cloud Kudde Junior Ergonomic

Här har en liknande babykudde som vår andra deltagare från Baby Cloud, men den här modellen heter Junior och är till för de lite äldre bebisarna. När det kommer till form och design så är den snarlik sitt ”yngre syskon”, med skillnaden att just den här har en mer fyrkantig och avlång form som ger lite mer svängrum och frihet. 

Till skillnad från deras standardkudde som är utformad med ett litet hål för huvudet så har den här en nästintill symmetrisk form som håller samma höjd runt omkring hela, just för att den inte ska ”hålla fast” huvudet så mycket. Istället formas skumfyllningen efter barnets position och huvudform. 

I och med att kudden är låg så känns den inte allt för upphöjande, utan den finns där för att ge bra stöd och avlastning i alla lägen. Vi gillar verkligen att den är tillverkad av allergivänligt silikonskum, som möjliggör användning av de allra flesta barn. 

Vid köp får du också med ett mjukt överdrag i bomull, i en väldigt fin färg dessutom. Generös storlek som inte känns överdrivet stor, men ändå rymlig. Kan användas överallt!

Fördelar

 • Funkar för lite äldre bebisar, vanlig sovkudde med stadga
 • Ger bra stöd för huvud och nacke

 • Fyllning av allergivänligt silikonskum

Nackdelar

 • Något stor
 • Dyr 

 • Inte så stabil


Frågor och svar

När kan min bebis börja använda en kudde?

Trots att många av de kuddar vi har recenserat ovan annonserar att de kan användas från att bebisen är nyfödd rekommenderar experter att inte introducera en kudde för din bebis tills de är över ett år.

Detta är på grund av att risken för plötslig spädbarnsdöd ökar om man har mycket saker i sängen och en kudde kan vara en orsak till att de kvävs.

En bebis under ett år behöver inte heller samma stöd man får av en kudde som vi vuxna behöver och de sover hur bra och skönt som helst på en platt och fast yta. När bebisen är mellan ett och två år kan man börja med kudde om det ser ut som att de behöver/vill ha det.

Med detta sagt så kan vissa bebisar behöva en kudde om man märker att de har fått eller är på väg att få skallasymmetri, eller platt huvud. Då är en kudde som belastar huvudet rätt bra att ha.

Börja dock inte bara använda kudden för att du tror att din barn behöver den. Besök din läkare och låt dem få ställa diagnosen och börja använd kudden om de rekommenderar det.

Hur undviker jag att min bebis får skallasymmetri?

Har du gjort mycket efterforskningar för att förbereda dig för din bebis ankomst har du säkert läst eller hört någonstans att en bebis ska sova på rygg. Detta råd gör du klokt i att följa.

Om du märker att barnet vrider sitt huvud åt samma håll i ryggläge kan du prova att justera sängen eller vaggan så att hen vrider huvudet åt det andra hållet, ofta vrider de huvudet mot där saker händer, eftersom det är viktigt att hen vrider huvudet år båda sidorna.

Men för att din bebis inte ska få skallasymmetri är det också viktigt att dess nackmuskler används på rätt sätt och därför ska bebisen också ligga mycket på mage, men endast i vaket tillstånd. Det är även bra om bebisen får ligga på mammas eller pappas bröst.

Att ha barnet i en bärsele, bärsjal, babysitter, och babyskydd när hen är vaken är också bra och inspirera bebisen till att vrida och vända på huvudet åt all håll. Bebisen ska dock inte vistas i babyskyddet eller babysittern för länge eftersom det i princip är ett ryggläge.

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals