Bästa maggördeln efter förlossningen 2024 – Stöd, återhämtning, och komfort

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Den där molande värken som sätter in på kvällarna när dagen börjar gå mot sitt slut och du äntligen får en liten stund i soffan. Känns det igen? Många nyblivna mammor kämpar med daglig ryggvärk efter förlossningen.

Jag kommer själv ihåg hur ont i ryggen jag hade efter första förlossningen. Jag fick dessutom ryggskott efter några veckor, vilket inte var så lite jobbigt när man är hemma med en bebis.

Men det går verkligen att slippa ont i ryggen. Den vanligaste orsaken är att magen under graviditeten växer och att tyngdpunkten därmed skjuts framåt. Då kompenserar man lätt med att svanka ryggen genom att luta sig bakåt med överkroppen.

Ryggen överansträngs, så det är svårt att aktivera magmusklerna. Särskilt eftersom magmusklerna töjs ut och höfterna också löses upp för att göra sig redo för förlossningen av det växande barnet.

Efter förlossningen kommer du känna att magen känns väldigt annorlunda och det kan vara svårt att hitta de djupa magmusklerna.

Ryggen tar över det jobb som magmusklerna egentligen skulle gjort och ryggvärken kommer som ett brev på posten. Ryggen blir överbelastad helt enkelt.

Det finns två saker som är viktiga under den här perioden efter förlossningen. Det ena är att du så småningom börja träna upp musklerna igen, så fort du bara kan.

Det andra är att ha ett bra stöd för magen under den här perioden, så att du slipper ha ryggont och kanske till och med få ryggskott när du ammar och bär på en liten bebis.

Maggördeln finns därför och stödjer och lyfter upp fram tills dess att du har fått ordning på de djupa magmusklerna och dessa kan stödja och bära upp bålen igen.

Maggördeln hjälper dig också med att hitta rätt hållning igen. Det gäller att försöka vinkla höften så att svanskotan riktas neråt, så att du blir av med svanken. Träna dagligen på det här när du använder din maggördel.

Så länge du ammar kommer hormonet relaxin att finnas i din kropp. Detta gör lederna lösare och  och de gör ännu mer att du aktivt behöver tänka på din rygg och hur du ska göra för att den ska bli starkare och hålla sig frisk.

En bra lyftteknik underlättar också och minskar överbelastningen i ryggen. Tänk på att alltid lyfta nära kroppen och böja knäna i lyftet. Försök också tänka på att inte låta vikten skena iväg efter förlossningen.

Det är lätt hänt, det vet vi alla, men det har också en mycket negativ inverkan på ryggens hälsa. Använder du en maggördel från första början blir det också lättare för dig att träna eftersom du inte drabbas av ryggvärk på samma sätt.

Gör du det måste du skjuta på träningen och blir tvungen att ta det väldigt lugnt. Lyft heller inte tunga saker utan överlämna detta till din partner. Har du råd, anlita städhjälp den första tiden, så att du slipper tänka på praktiska saker överhuvudtaget.

Kontrollera också hur du sover och vad ni har för arrangemang för bebisen och nattamningarna. Det är väldigt lätt hänt att man sover spänt och i konstiga ställningar under småbarnstiden.

Vinnaren i vårt test för maggördel blev Belly Bandit Original. Mycket tätt efter kom den utmärkta Carriwell Belly Binder i mellanklassen och på budgetplats har vi Carriwell Stödgördel.

En riktigt fin specialare har vi också, så missa definitivt inte Babyono Stödgördel. Fortsätt läs för att hitta den perfekta maggördeln efter förlossningen för just dig!

Premium: Belly Bandit Original

Belly Bandit är din vän i återhämtningsprocessen efter förlossningen! Den förebygger effektivt ryggont och du kan med fördel använda den direkt när du har fått barn. Produkten är hudfärgad och har en väldigt diskret look och känns smidig att ha på sig.

Fördelar

 • Ger bra stöd för magen och midjan
 • Förbättrar återhämtning
 • Ger stöd under amning

Nackdelar

 • Fästningen kan lossa lite
 • Dyr

Mellan: Carriwell Belly Binder

Att få ha ett ekologiskt material närmast kroppen efter en förlossning är en bra känsla. Belly Binder har en hög elasticitet som gör att du får högsta komfort med denna fina gördel.

Den är diskret och tillverkad så att den syns så lite som möjligt. Även denna rekommenderas av barnmorskor till dig som fött med kejsarsnitt.

Fördelar

 • Underlättat magens träning och återhämtning
 • Kan användas efter kejsarsnitt
 • Material av mjuk ekologisk bomull

Nackdelar

 • Dyr
 • Något svårt att hitta perfekt storlek

Budget: Carriwell Stödgördel

Budgetgördeln i det här testet är en superbra produkt, så det är i sig definitivt ingen budgetvariant, annat än när det gäller just priset.

Den är verkligen superbra och kan användas under graviditeten och efter förlossningen. Den finns i både svart och vitt och är diskret och tunn. Du kan även använda den med jeans.

Fördelar

 • Bra pris för en bra produkt
 • Behagligt material utan sömmar, skaver inte
 • Värmande

Nackdelar

 • Ger inte överdrivet mycket stöd, mer för komfort
 • Något krånglig att trä på

Special: Babyono Stödgördel

Det här är den perfekta maggördeln för dig som inte vill ha någon maggördel! Om du är rädd att de ska vara fula och otydliga får du här motsatsen bevisad för dig.

Babyonos maggördel är väldigt diskret samtidigt som den ger ett exceptionellt bra stöd under den första tiden efter förlossningen. Med den här slipper du ryggont och kan börja träna för att komma igång så snabbt som möjligt.

Fördelar

 • Osynlig passform
 • Mjuk, elastisk och formbar
 • Behaglig mot den ömma magen

Nackdelar

 • Något krånglig att trä på
 • Ger inte överdrivet bra stöd med

Varför ska du lita på oss?

Inför det här testet har vi läst så många recensioner om maggördlar på nätet som vi bara kunnat hitta. Vi har också konsulterat flera barnmorskor för att få deras synpunkter på vad en riktigt bra maggördel ska ha.

Utöver detta har vi pratat med butikspersonal i butiker som säljer mammakläder och babytillbehör. Vi diskuterade också saken flitigt i ett stort forum på nätet för småbarnsföräldrar.

Där fick vi massor med tips om vilka som var de bästa maggördlarna att ha efter förlossningen. I sådana forum kan man hitta informationsguldkorn eftersom alla graviditeter och tiden efter är så himla olika.

Vem behöver en maggördel?

Jag skulle säga att det är jättebra för alla nyblivna mammor eller gravida för den delen att satsa på en bra maggördel. Det underlättar väldigt mycket att komma igång med träningen efter graviditeten.

Detta på grund av att du får ett omedelbart extra stöd som gör att du slipper ryggont och därmed kan komma igång med den nödvändiga magträningen.

Hur kom vi fram till vilka maggördlar vi skulle testa?

Som vi nämnde så har vi i det här testet helt enkelt redogjort för vilka maggördlar som är bäst på marknaden. Det har vi gjort genom gediget researcharbete och genom att konsultera personer som säljer maggördlar och som själva har använt den efter en graviditet.

Hur testade vi maggördlarna?

Inför här testet var produkterna så att säga redan testade. Vi tog inte hem dem utan vi förlitade oss på information från proffs och från mammor som redan testat att använda maggördel.

Våra favoriter

Premium: Belly Bandit Original

Belly Bandit hjälper dig att få stöd för magen och midjan direkt efter förlossning. Kroppen får en bättre chans att återhämta sig och du blir snabbare rörlig igen.

Belly Bandit är också behjälplig som extra stöd under amning, vilket är ett tillfälle när du lätt kan sjunka ihop och blir kutryggig.

Belly Bandit kan användas direkt efter förlossningen och den rekommenderade tiden för användning är mellan 6 och 8 veckor från det att bebisen kommit. Men har du behov av att använda den längre går det också bra.

Barnmorskor brukar också rekommendera Belly Bandit till kvinnor som fött barn med kejsarsnitt. Att ha en bra maggördel efter en förlossning med kejsarsnitt gör att kroppen återhämtar sig snabbare och ger ett bra stöd.

När du väljer storlek kan du utgå från att magmåttet efter förlossningen brukar vara detsamma som det du har i åttonde månaden.

Magen krymper dock snabbt ihop, så det är bra att välja ungefär två storlekar mindre för att undvika att Belly Bandit blir för stor för snabbt. Välj också mellan olika färger och storlekar.

En sak som vi tror bidrar till Belly Bandits fina passform och smarta design är att den är designad av mammor som själva har behov av en bra maggördel.

Fördelar

 • Ger bra stöd för magen och midjan
 • Förbättrar återhämtning
 • Ger stöd under amning

Nackdelar

 • Fästningen kan lossa lite
 • Dyr

Mellan: Carriwell Belly Binder

Belly Binder är en annan alldeles utmärkt produkt som hjälper dig att hålla in magen efter förlossningen, så att musklerna får en chans att dra ihop sig och därmed kan börja tränas igen.

Du slipper svanken som är roten till det onda när det gäller magont och du får ett skönt stöd. Dessutom ger en maggördel dig en slankare siluett.

Det är kanske inte något du bryr dig så väldigt mycket om den första tiden, men det kan ändå ge en boost till självförtroendet.

Även Belly Binder är alldeles utmärkt att använda efter ett kejsarsnitt. Gördeln är tillverkad av mjuk ekologisk bomull och ett brett kardborreband gör att du effektivt kan justera den precis som du behöver.

Du kan använda den upp till cirka ett par månader efter förlossningen. Materialet är i ekologisk bomull och det inre tyget består av 60% polyester och 40% gummi. Den materialsammansättningen garanterar den sköna elasticiteten.

Fördelar

 • Underlättat magens träning och återhämtning
 • Kan användas efter kejsarsnitt
 • Material av mjuk ekologisk bomull

Nackdelar

 • Dyr
 • Något svårt att hitta perfekt storlek

Budget: Carriwell Stödgördel

Carriwell är ett klassiskt märke och de har många praktiska produkter för dig som är gravid eller som ammar. Deras sömlösa maggördel har en design som är ämnad att ge mage och rygg uppvärmande och ett bekvämt stöd.

Gördeln avlastar korsryggen och bäckenet. Den här maggördeln kan du använda både under graviditeten och efter förlossningen. Den har nämligen en stretch som är väldigt effektiv och den anpassar sig mycket bra efter kroppen.

Stretchen är också tajtare nertill, så att den sitter bra över hela magen. Tyget på baksidan av kroppen är tjockare. Materialet är 91% polyamid och 9% elastan. Även här kan man välja mellan olika storlekar och färger.

Materialet värmer höfter och mage, vilket är skönt och hjälper kroppen att slappna av bättre. Det mjuka materialet irriterar heller inte magen utan du kan ha den närmast kroppen utan problem.

Fördelar

 • Bra pris för en bra produkt
 • Behagligt material utan sömmar, skaver inte
 • Värmande

Nackdelar

 • Ger inte överdrivet mycket stöd, mer för komfort
 • Något krånglig att trä på

Special: Babyono Stödgördel

Babyono maggördel landar på vår specialplats eftersom detta är en maggördel som är väldigt diskret och extra tunn. Den är perfekt för dig som vill ha något som känns mjukt och skönt och inte skaver efter kejsarsnitt.

Det kan vara svårt att förstå att den här ger något stöd överhuvudtaget, men de entusiastiska användarna som rekommenderade den här intygar att den ger ett fantastiskt bra stöd samtidigt som den är exceptionellt diskret.

Babyonos stödgördel behöver absolut inte användas bara av personer som genomgått kejsarsnitt såklart, utan passar alla nyförlösta mammor. Den har en diskret hudfärgad ton, så den går alldeles utmärkt att ha under en t-shirt.

Fördelar

 • Osynlig passform
 • Mjuk, elastisk och formbar
 • Behaglig mot den ömma magen

Nackdelar

 • Något krånglig att trä på
 • Ger inte överdrivet bra stöd med

Våra utmanare

Carriwell Trosa med Åtstramande Effekt

Carriwell har inte bara tagit fram bra maggördlar utan också producerat en enklare variant i form av en trosa med åtstramande funktion. Här finns det många storlekar och färger att välja mellan.

Här är verkligen en suverän uppfinning och även om det är en trosa, så ger den stöd och kontroll till höfterna och hjälper de uttänjda magmusklerna att hållas in.

De kan då börjar dra ihop sig igen och du kan börja bygga upp kroppen till sitt normala skick igen. Materialet är 82% polyamid, 4% bomull, och 14% elastan.

Fördelar

 • Trosa med extra stöd
 • Åtstramande effekt för bättre form
 • Förstärkt gren för ökad komfort

Nackdelar

 • Blir något varm
 • En aning dyr för en trosa

Bamboo Belly Band Maggördel

Här har vi en väldigt behaglig och skön maggördel tillverkad av omslutande bambu. Det som gjorde att vi föll lite extra för just den här maggördeln var dels att den är gjord av bambu, och att den känns sådär tryggt omslutande utan att den trycker hårt eller känns obekväm.

Anledningen till att just bambu som material är väldigt uppskattat från våra sida, och många andra gravida eller nyförlösta kvinnor, är att det dels är bättre för miljön, och dels att det ger en annan typ av stöd och support än vad en del andra material ger. Det känns inte hårt, men det känns liksom elastiskt och mjukt samtidigt som det håller magen på plats.

Dessutom hjälper Bamboo BellyBand här maggördeln till med att förbättra din hållning, den minskar trycket och belastning på rygg och ben, den hjälper till att minska bristningar och den ser till att svullnaden går ner. Utöver det så ger dess lätta men generösa tryck ett minskat midjemått och en snabbare läkning av sår som kan ha uppstått under förlossning.

Vi klagar inte heller på att den här produkten är rekommenderad av läkare, vilket innebär att den känns extra trygg och säker att använda. Den här maggördeln kan med andra ord komma till stor användning för gravida och nyförlösta kvinnor som önskar bättre stöd runt mage och rygg.

Fördelar

 • Behagligt material, stadigt men mjukt
 • Känns omslutande och trygg
 • Enkelt att justera storlek, kan spännas åt efter behov

Nackdelar

 • Kanten kan kännas lite hård

Belly Bandit Mother Tucker Nursing

Den här amningstoppen från Mother Tucker är lite av en specialare i det här testet, då det är en topp med maggördel.

Vi tyckte att den här konstruktionen var väldigt smart och anser att en sådan multifunktionell produkt verkligen kan komma till användning för både gravida och nyförlösta kvinnor.

I grund och botten är detta ett amningslinne. Toppen kan alltså enkelt och smidigt kan dras ner över bröstet för att snabbt kunna amma barnet. Utöver den smarta amningsfunktionen har den två andra områden som är utformade med extra stöd, nämligen mittenpartiet runt magen och den nedersta delen.

Mittenpartiet ser till att magen håller sig på sin plats samtidigt som toppen ger stöd. Den verkar också uppstramande runt ryggen, medan den nedersta delen är gjord för att hålla toppen på plats utan risk för att tyget rullar upp sig. De tre partierna ger en bra effekt utan att kännas obehaglig.

Det bästa är att den här toppen kan användas varje dag om du så vill, och den är tillräckligt mjuk men samtidigt stöttande för att användas även av gravida. Du kan också välja om du bara vill använda linnet eller om det används under andra kläder, och hur/om du föredrar att ha en bh under.

Fördelar

 • Multifunktionellt plagg
 • Smidig amningstopp
 • Storleken kan justeras

Nackdelar

 • Dyr
 • Krävs rätt storlek för bra effekt

Mamalicious Lola Slim Jeans

Även det här är något av en specialare när det kommer till just maggördel. Mamalicious Lola Slim Jeans är, som ni tydligt hör på namnet, en form av mammajeans med inbyggd maggördel.

Det här är ett par jeans som är anpassade för gravida eller nyförlösta kvinnor, där den inbyggda maggördeln hjälper till att forma och ger extra stöd för magen. Den elastiska midjan sitter behagligt mot kroppen och formar sig efter dig för optimal komfort.

Jeansen känns bekväma att dra på sig även med en stor eller öm mage. Maggördeln i sig är gjord av en väldigt skön bomullsblandning som både är mjukt och anpassningsbart.

Överlag sitter jeansen väldigt bra och nära din kropp utan att de trycker åt eller känns störande på något sätt. Är du höggravid och magen står ut rejält kan de här jeansen vara lite tighta just för dig i och med maggördeln och dess formande effekt, men på ömma nyförlösta magar sitter de perfekt. 

Jeansen finns även i andra färger och modeller!

Fördelar

 • Snygg design, ser ut som vanliga jeans
 • Kan användas både innan och efter förlossning
 • Finns i andra färger och modeller

Nackdelar

 • Något svårt med rätt storlek, stor modell

Medela Graviditetsgördel

Meddela Graviditetsgördel är en klassisk gördel som ger ett bra stöd och avlastning för din kropp. Det bekväma men stöttande materialet upplevs som mjukt och elastiskt, samtidigt som du känner hur det omsluter din kropp och minskar belastningen. 

Det bästa är att den helt anpassas efter din egen kropp vad gäller storlek och passform, trots att den saknar funktionen om att kunna spänna åt. Maggördeln är alltså utformad som en sammansatt del som du liksom trär på runt magen, men tack vare det flexibla materialet kommer den sitta som en smäck och formas efter behov. 

Den är alltså väldigt skön och mjuk att ta på sig, och den funkar bra att använda under kläderna. Materialet är tunt men stadigt, och det ger precis den där avlastningen som du kan behöva även runt den känsliga magen. Priset är väldigt generöst för en så kvalitativ och användbar produkt som den här.

Fördelar

 • Bra pris
 • Behagligt material utan sömmar, skaver inte
 • Funkar även på känsliga och ömma magar

Nackdelar

 • Kan inte spännas åt
 • Kan glida upp vid underkanten

Carriwell Stödtrosa

Ännu en trosa från Carriwell, denna gång med extra bra stöd. Den är tillverkad av polyamid till 91% och resterande 9% består av elastan, vilket gör att den har lite stretch i sig.

Den underlättar för både bäcken och ryggen genom att ge behövligt stöd för magen. Stödtrosan finns i några olika storlekar och färger.

Fördelar

 • Ger extra stöd runt mage och höfter
 • Behagligt material, flexibelt men stöttande
 • Formar magen och huden

Nackdelar

 • Något dyr

Produkter som utgått

Cantaloop Graviditetsgördel

Låt dig inte luras av namnet för den här passar precis lika bra att ha efter förlossningen som under graviditeten. Se till att köpa en storlek som har samma mått som din mage har i åttonde månaden om du vill använda den efter förlossningen.

Den här drar ihop sig i samma takt som att magen gör det och du får ett bra stöd i din återuppbyggnad. Den finns i olika färger och fyra storlekar, vilket garanterar att du får en storlek som passar dig perfekt.

Frågor och svar

Kan ryggproblemen uppstå tidigt i graviditeten?

Ja, absolut, det kan det. Och då är risken stor att du får ryggont efter förlossningen också. Många maggördlar kan du ha både under graviditeten och även bära efteråt.

Vet du med dig att du har svaga magmuskler eller en tendens till ryggont är det väldigt smart att överväga en ordentlig maggördel redan under graviditeten.

Vad kan jag göra för att underlätta ryggont efter förlossningen?

Se till att fortsätta med din träning, försök se till att du inte går omkring och svankar. Direkt efter förlossningen börjar du använda en maggördel samtidigt som du försöker komma igång med träningen så fort du bara kan.

Är det normalt att ha ont i ryggen efter förlossningen?

Ja, jag skulle säga att det är fullt normalt, på så vis att många har det. Men det är inte normalt i bemärkelsen att det ska fortsätta vara så, på något sätt. Var hela tiden medveten om det här och försök jobba med att få bukt med din värk.

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals