Tips på presenter till en nybliven mamma

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Tidningskungen.se och Interflora.se

När ens bästa vän, syster, dotter, svägerska, eller någon annan i bekantskapskretsen precis har blivit mamma kan man vilja ge en liten present.

Det vanligaste är givetvis att ge någonting till den lilla nykomlingen i familjen, och även det brukar förstås uppskattas av föräldrarna, men det är förmodligen minst lika uppskattat att ge en liten present till den som har burit och fött barnet.

Men att komma på vad man ska ge är inte alltid så enkelt. Till barnet köper man förmodligen kläder eller en liten leksak, men att köpa kläder till mamman är kanske inte lika enkelt. Och vad vill man egentligen ha när man precis har fått barn?

Det viktigaste att komma ihåg här är att det verkligen är tanken som räknas. Genom att ta med en present till mamman, och inte bara till barnet, så visar du att du faktiskt tänker på henne också – och hon kommer definitivt att uppskatta gesten.

Trots det vill man förstås ge en bra present, och om man inte själv har barn så kan det vara svårt att veta vad någon som precis har fått barn vill ha. Egentligen är det svårt oavsett eftersom alla är olika.

Men det finns ändå några saker som nästan garanterat kommer att uppskattas, och som sagt – bara att du faktiskt har köpt en present till henne kommer förmodligen att göra henne tacksam.

Om du är på jakt efter den perfekta presenten till den nyblivna mamman så kommer här en guide som nästan garanterat kommer att hjälpa dig att hitta den!

Oavsett om du vill ge någonting enkelt, någonting påkostat, någonting användbart, någonting fint, någonting annorlunda, eller någonting gott så kommer du att hitta någonting här.

Tidningar eller en prenumeration

Alla gillar väl tidningar? Även om man inte känner att man har tid eller ork att läsa en hel bok så fungerar förmodligen en tidning – plus att innehållet brukar vara så pass varierat att det finns någonting för alla.

Antingen kan man köpa en eller ett par lösnummer av tidningar som man tror att den nyblivna mamman gillar, eller också så kan man ge bort en prenumeration. Om man är osäker på vilken tidning man ska välja så kan man istället ge bort ett presentkort på en prenumeration på valfri tidning.

Tips pa presenter till en nybliven mamma

Väljer man att köpa med några tidningar som kan läsas direkt så finns det två alternativ; man kan välja en tidning för föräldrar – till exempel ”Vi föräldrar” eller ”Mama” – eller också så väljer man en tidning som man tror skulle intressera henne, kanske någon man vet att hon brukar läsa.

Om hon är intresserad av inredning så kan man köpa en inredningstidning, gillar hon korsord så väljer man en korsordstidning, och tycker hon om att läsa om kändisar och liknande så passar en skvallertidning bra. Eller också så tar man helt enkelt några olika tidningar.

Någonting gott

En fin chokladask eller något annat godis kommer säkerligen uppskattas. Om du känner henne väl så kan du förstås välja hennes favoritgodis.

Om hon inte är så mycket för just godis så finns det kanske någonting annat hon gillar – nötter, snacks, ost och kex, bakelser, eller vad som helst egentligen.

Kanske har hon nämnt någonting som hon har saknat att äta när hon var gravid? Köp det till henne, nu när hon inte längre är gravid.

Tips pa presenter till en nybliven mamma

Är du osäker på vad hon gillar, men vet att hon äter godis, så är en chokladask med blandade sorter ett säkert kort. Säkerligen finns det någon chokladbit där i som hon tycker om.

En hemlagad middag

När man precis har fått barn kan det vara svårt att hitta tid, och ork, till att laga mat. Samtidigt brukar det vara just det man vill ha: hemlagad mat.

Bjud hem henne och bebisen, och kanske eventuell partner, till dig på hemlagad middag. Eller köp med ingredienser och laga mat hemma hos henne, om hon föredrar det.

Detta passar extra bra om hon är ensamstående, eller om den andra föräldern precis har börjat jobba igen. Då kommer hon förmodligen även att uppskatta sällskapet.

Vill du vara extra snäll kanske du även kan hjälpa till med någonting hemma hos henne; tvätten, städning, disk, ta ut sopor, eller liknande. Om hon vill ha hjälp, vill säga.

Att erbjuda sig att hjälpa till är en fin gest, förmodligen vill hon inte själv be om hjälp även om hon kanske gärna skulle vilja ha det. Om ni står varandra nära så kan det även vara uppskattat om du erbjuder dig att vara med bebisen en stund om hon behöver sova lite.

Men annars är det säkerligen minst lika uppskattat med hemlagad middag, städning, och liknande. Sådant brukar uppskattas betydligt mycket mer än presenter.

Men fråga alltid innan – kanske känner hon inte alls att hon behöver någon hjälp eller tycker inte om att ta emot hjälp, och då kommer hon förmodligen inte uppskatta om du gör det utan att fråga.

Hudvårdsprodukter och andra skönhetsprodukter

Det finns nog få gånger man uppskattar härliga hudvårdsprodukter så mycket som efter en lång graviditet och en förlossning – som tidsmässigt gick betydligt snabbare, men trots det känns som om den tog ännu längre tid.

Att använda en härlig duschtvål och sedan smörja in sig med en bodylotion som luktar ljuvligt kan vara precis det man behöver efter en natt med för lite sömn eller en intensiv dag med en nyfödd.

Tips pa presenter till en nybliven mamma

Välj ut någon eller några produkter som du vet att hon gillar eller tror att hon skulle gilla, dina egna favoriter kanske, något märke eller behandling som hon har velat prova, eller bara något oerhört lyxigt.

Hudvårdsprodukter och skönhetsprodukter är nästan alltid uppskattat och sådant som duschtvål och bodylotion kommer nästan garanterat att komma till användning. Om du är osäker på vad hon gillar och använder, så satsa på hårvård eller kroppsvård.

Böcker

Om hon tycker om att läsa är böcker en bra idé – om hon inte har tid eller ork att läsa när hon precis fått barn, så kan hon alltid läsa dem senare.

Men förmodligen kommer hon att uppskatta att ha någonting att sysselsätta sig med när bebisen sover och hon inte riktigt orkar göra någonting annat. Gillar man att läsa så är ju det den bästa avkopplingen, och kanske precis det hon vill göra när hon får en stund över.

Om du inte vill köpa en roman, deckare, eller liknande så kan du istället köpa en bok om bebisar – till exempel om bebisens utveckling, eller någonting annat.

Om hon föredrar att skriva framför att läsa så kanske en vacker dagbok, en praktisk almanacka, eller en fin skrivbok passar bättre? Som sagt, om du känner henne väl vet du ju vad hon kommer uppskatta.

Ett smycke

Vem älskar inte smycken? Ett vackert smycke är en perfekt present till nästan vem som helst, och oavsett tillfälle. Köp ett vackert armband, halsband, eller örhängen till exempel.

Och återigen; försök tänka på vad hon skulle tycka om. Har hon någon speciell stil? Vilka färger och material gillar hon? Föredrar hon diskreta smycken eller sådant som sticker ut?

Tips pa presenter till en nybliven mamma

Försök tänka på vad hon brukar använda, eller hur hon är i övrigt – tänk till exempel på hennes klädstil, eller personlighet, och välj ett smycke som passar till det. Då kan det inte bli fel!

Du kan även beställa ett personligt smycke med bebisens namn eller födelsedatum, det är definitivt ett säkert kort! De flesta mammor älskar smycken, och andra saker, med sina barns namn och/eller födelsedatum. Dessutom blir det lite extra speciellt och definitivt personligt – och passar perfekt som present till en nybliven mamma.

Presentkort

Känner du dig osäker på vad den nyblivna mamman tycker om och vad hon verkligen skulle uppskatta så finns det ett säkert kort – nämligen ett presentkort. Allra helst ett presentkort på en klädbutik.

Det kan säkerligen komma väl till pass när hon precis fått barn – kanske har hon en annan klädstorlek än innan hon blev gravid, kanske behöver hon amningskläder, och om inte annat är det alltid kul att köpa lite nytt.

Om hon mot förmodan inte är så mycket för att shoppa kläder och inte heller behöver någonting nytt, så kan hon istället använda det till att köpa kläder till bebisen.

Det kanske inte riktigt det som var tanken eftersom du ville ge en present till henne, men presentkortet kommer åtminstone till användning. Och nästan alla mammor älskar att köpa barnkläder, så då är det säkerligen till glädje för henne också!

Presentkorg

Vill du ge en lite annorlunda present och lägga ned lite extra energi och omtanke, så kan du plocka ihop en liten – eller stor – presentkorg med blandat innehåll.

Då kan du till exempel kombinera flera av förslagen ovan – en tidning, choklad, kanske ett presentkort, någon skönhetsprodukt, och så vidare.

Men det finns mycket mer än så att välja mellan – lotter, drycker, nagellack, parfym, doftljus, prydnadssaker, en film – ja, vad som helst egentligen.

Du kan även välja produkter från samma kategori – till exempel en korg med sådant man kan äta och dricka, eller en korg med bara skönhetsprodukter och kanske ett presentkort på en skönhetsbehandling.

Tips pa presenter till en nybliven mamma

Även om hon kanske inte känner för att gå på någon behandling när hon precis fått barn så brukar giltighetstiden på presentkort vara lång, så det kan hon använda senare.

Om du även tänkt ge en present till bebisen så kan du matcha med en korg med babyprodukter. Kanske med blöjor, nappar, nappflaska, dregglis, babykläder, mjukdjur, babyleksaker, och så vidare. Bara fantasin sätter gränser!

Skicka en present

Om den nyblivna mamman bor längre bort och man inte har möjlighet att hälsa på, så kan man istället skicka en present.

Om man vill köpa någonting och skicka det själv så passar det kanske bäst med något mindre, till exempel ett presentkort eller ett smycke, men självklart kan man även skicka större paket.

Det finns även möjlighet att beställa färdiga presenter och skicka direkt till mottagaren – till exempel godis, blommor, nallar – ja, allt möjligt. Prenumerationer brukar man även kunna beställa och ge bort, då fyller man oftast i sig själva som beställare och den andra personen som mottagare.

Många butiker på internet erbjuder även samma möjlighet, alltså att göra en beställning som skickas till någon annan. Ibland kan man även välja att få presenten inslagen innan den skickas iväg.

Sammanfattning

Att ge en present till en nybliven mamma är en fin och ofta uppskattad gest, då de allra flesta enbart tänker på att köpa present till bebisen.

Vad man köper spelar egentligen inte jättestor roll – det är verkligen tanken som räknas. Ändå vill man förstås ge någonting som verkligen glädjer eller kommer till nytta.

Nu hoppas vi att du har fått några bra förslag som kan komma till användning när du letar efter den perfekta presenten till en nybliven mamma.

Och om det fortfarande är svårt att välja så är det förhoppningsvis för att du fick för många bra förslag. Oavsett vad du väljer så kommer presenten garanterat att uppskattas!

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals