Stor guide till hur mycket barn kostar – Bästa tipsen till blivande föräldrar

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Barn kan givetvis inte mätas i pengar och den gränslösa glädjen över att få barn står över allting annat för de flesta. Men man måste ändå komma ihåg att när två i familjen blir tre eller fler går det inte att undvika att utgifterna ökar avsevärt.

Under den första tiden med barnet minskar även inkomsterna tillfälligt på grund av föräldraledigheten och för de allra flesta är det här något som måste räknas på.

Konsumentverket har gjort beräkningar på de löpande kostnaderna under ett barns uppväxt och det kan utgöra en bra grund när man ska kalkylera kostnaderna.

Fördelen med att titta lite noggrannare på de här sakerna och planera efter det ni får fram, gör att ni vet att ni kan spara in litegrann och på så sätt få extra pengar över till annat ni hellre vill göra.

Det går bra att tänja och töja på budgeten en del om man vet vad man håller på med och det finns som sagt mycket att tänka på när det gäller en familjs ekonomi.

Att köpa grejer till det kommande barnet är också ett sätt att förbereda sig på sitt föräldraskap. Utbudet av babygrejer är alldeles enormt och det är väldigt lätt att man handlar mer än vad man tänkt sig från början.

Stor guide till hur mycket barn kostar

Därför är det jättebra att innan man börjar handla grejer funderar över hur mycket pengar man har att lägga ner på inköpen inför bebisens ankomst och vad pengarna ska räcka till. På det här sättet kan ni vara säkra på att ni köper de grejer som är viktigast för er att ha inför bebisens ankomst.

Det är bra att tänka på att även om man köper småsaker kan slutnotan bli väldigt hög om man inte är försiktig. Kom också ihåg att alltid kontrollera kvaliteten på sakerna när du köper. De ska vara CE-märkta, framförallt.

Vad kostar det egentligen att ha barn?

Konsumentverkets beräkningar på basutrustning för ett barn går på omkring 22.000 kr det första året. Till de löpande kostnaderna räknas blöjor, barnkläder, mat, och leksaker. Ett stort inköp inför barnets ankomst brukar för många vara barnvagnen och den är inte inräknad här.

Utgifterna ökar sedan med åren allt eftersom barnets behov förändras. Enligt Konsumentverket uppgår den totala kostnaden för ett barn från födseln upp till 18 års ålder på totalen upp till cirka en och en halv miljon kronor.

Att göra upp en babybudget

Att tillsammans göra upp en budget är jättebra och ännu bättre är det såklart om ni kan spara lite grann inför bebisens ankomst. Även om ni inte gör det, är en budget något som underlättar betydligt under småbarnstiden.

Det ger er båda en realistisk bild av vad bebisen egentligen kostar och det ger också en konkret bild av hur mycket ni båda ska bidra med, beroende på vem som har högst inkomst och så vidare.

Det första året med bebisen är underbart, men kan också vara präglat av sömnbrist och en känsla av att allt är lite smårörigt och att då inte vara överens om något sådant som ekonomin, gör den här tiden tuffare för er småbarnsföräldrar.

Så att verkligen ha en klar, konkret, och realistisk bild av hur det kommer att se ut för er är en väldigt bra sak att ha som utgångspunkt. Låt oss titta på några av de saker som man behöver när bebisen kommer.

Att köpa barnvagn

De dyraste inköpet för bebisen är för de allra flesta barnvagnen. En kombination som har både ligg- och sittdel kan kosta ända upp till 15.000 kr i nypris och det finns en uppsjö av barnvagnar för alla olika behov, så det här är verkligen någonting som ni behöver sätta er in i om ni inte använt barnvagn förut.

Utrustning till er bebis

Du kommer att märka att du blir översköljd med tips och anvisningar om vilka produkter du absolut behöver som nybliven förälder och det gäller verkligen att sovra och vara noggrann i det här sammanhanget.

Om du känner dig osäker på om du verkligen behöver just en sådan pryl som någon annan insisterat på att du behöver, är det bättre att vänta tills bebisen har kommit, så märker du om du verkligen behöver den här saken eller inte.

Har du turen att ha ett nätverk med kompisar som även de är småbarnsföräldrar kan ni byta och låna av varandra under småbarnsåren. Några saker brukar man dock räkna till basutrustningen och dessa är vanligtvis:

  • Amningskudde
  • Bärsele
  • Nappflaskor och nappar
  • Skötbord
  • Åkpåse
  • Barnstol

Barnsäkerheten är viktigt att tänka på

Även om ni har bil eller inte behöver du ett babyskydd till din bebis för de tillfällen som ni sannolikt kommer att åka bil. Även om man inte har egen bil vill man ofta, eller så är det direkt nödvändigt, att ta till exempel en taxi. Att du har ett eget babyskydd som du kan placera barnet i redan hemma är väldigt praktiskt och känns tryggt.

Stor guide till hur mycket barn kostar

Det finns möjlighet att långtidshyra babyskydd, men när det gäller andrahandsmarknaden bör man iaktta en del försiktighet här eftersom babyskydd och bilbarnstolar måste vara okrockade för att man ska kunna garantera en hundraprocentig skyddsfunktion och köper man ett begagnad babyskydd kan man inte vara 100% säker på detta. Därför är det i det här fallet bäst att alltid köpa en ny eller hyra en.

Barnrummet

En härlig och rolig sak man brukar göra med glädje är att inreda barnrummet för den kommande bebisen. Här kan man låta kostnaderna skena iväg hur mycket som helst med inredning, fina tapeter, och leksaker.

Det man kan ha i åtanke är att det oftast faktiskt kan vänta ett par år eftersom bebisen inte kommer att ha någon användning av detta överhuvudtaget. Även små barn i de yngre åren kommer inte att vistas särskilt mycket där.

De flesta leksaker dras ut i köket och vardagsrummet där ni föräldrar håller till och så brukar det vara ända tills barnet är i fyraårsåldern. Så kom ihåg att det inte är någon brådska att inreda barnrummet till perfektion från allra första början.

Försäkringar

Att ha en barnförsäkring utöver hemförsäkring ger ett mer omfattande skydd vid eventuella skador och sjukdomar som ni kan råka ut för under småbarnsåren.

Ni kan kontakta försäkringsbolaget direkt när ni kommer hem från BB och se vad de kan erbjuda er när det gäller barnförsäkringar.

Priset varierar och det går här inte att säga någon konkret siffra, utan det beror på vilka försäkringar du har innan. Ofta erbjuds du ett förmånligt barnpaket.

Kostnaderna ökar med åldern

Den här inledande fasen i livet får man komma ihåg inte är tillfälligt övergående utan kostnaderna med åren kommer hela tiden att öka när man har barn. Som vi nämnde i inledningen kostar ett barn fram till 18-årsåldern ca 1 ½ miljon.

Med åren tillkommer utöver kläder, leksaker, mat och även fritidsintressen och månadspeng. Tycker ni om att resa i familjen kommer barnen att behöva egna platsbiljetter på tåg och flyg när de blir större, vilket också ökar kostnaden.

Att spara pengar till barnet

Det allra bästa är om du kan hålla kvar ditt eget sparande under småbarnsåren och lägga till ett sparande för barnen om ekonomin tillåter detta.

Sparar ni till barnen för deras framtida boende är det bra att spara i ett eget namn och hålla kvar pengarna fram tills det är dags att köpa en bostad.

Sparar du i barnets namn övergår sparandet till barnet själv när hen fyller 18 år och ni har inte längre möjligheten att kontrollera summan.

Här kan det också vara bra att sätta sig in litegrann i olika sparformer eftersom det är ett så pass långsiktigt sparande och ni har möjligheten att spara till något som ger en bra avkastning.

Stor guide till hur mycket barn kostar

Sammanfattningsvis kan man säga att det är jättebra att ha byggt upp ett långsiktigt sparande överhuvudtaget redan innan barnet har kommit.

Beroende på vilken sparform man valt, och hur familjesituationen ser ut, kan man behöva skriva testamente eller göra sitt barn till förmånstagare för att säkerställa att de sparade pengarna går till barnet om man som förälder skulle avlida, eller om man är omgift och sedan skiljer sig.

Om man sparar i eget namn är det också viktigt att känna till att pengarna inte är fredade om föräldern hamnar på obestånd.

Gardera dig för livets alla händelser

Att många ekonomiska rådgivare i samband med familjebildning trycker på det här med sparandet är inte så konstigt.

Att inte få ekonomin att räcka till under småbarnsåren kan vara oerhört betungande och blir jobbigare ju äldre barnet blir eftersom kostnaden ökar och barnet ofta även vill gå på aktiviteter som kostar pengar.

Att gå igenom kostnaderna inför livet som småbarnsföräldrar är något som du och din partner verkligen har att vinna på i längden.

En sak kan ni vara ganska säkra på och det är att ni i något skede minst en gång råkar ut för oförutsedda utgifter och då är det väldigt skönt att ha en buffert.

Att kunna leva tryggt och ha kontroll på vardagen, där ekonomin verkligen ingår, är en stor trygghet för er och minskar stressen betydligt.

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals