Barnets första år – Bebisens utveckling vecka för vecka

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Barn utvecklas väldigt olika och det gäller även under det första året. Ofta är de tidiga med vissa saker, men sena med andra saker. Det spelar egentligen ingen roll hur snabbt eller långsamt de utvecklas eller att de är sena med en del saker, alla barn är som sagt olika.

Men självklart kan det ibland finnas andra orsaker, till exempel att barnet ser dåligt eller har problem med balansen, vilket kan göra att det tar längre tid att lära sig vissa saker. Därför är det förstås bra att kolla upp det om man är orolig.

Men om barnet bara är lite sen på vissa områden så är det ingenting att oroa sig över, oftast går det fort när de väl börjar lära sig det de varit sena med.

Att säga hur bebisen utvecklas varje månad är svårt eftersom det som sagt är individuellt. Men man kan säga på ett ungefär; sedan kan en del saker komma redan månaden innan eller någon månad senare. Det är helt normalt.

Ändå kan det vara kul att ha koll på vad som ska hända och ungefär när det kommer att hända. Att se bebisen utvecklas är väldigt spännande och roligt; framför allt för föräldrarna som verkligen får se allting på nära håll.

Med en bebis får man verkligen se en liten människa utvecklas från början och det är minst sagt fascinerande att se. Från en nyfödd som mest sover, till en liten person med en egen personlighet och intressen.

Just första året händer väldigt mycket – det är då första leendet kommer, bebisen lär sig sitta, säger första orden, börjar krypa, lär sig att ställa upp, kanske tar första stegen, och mycket annat.

Det är minst sagt ett händelserikt år, det är ju första året som barnet utvecklas allra mest. Och även om det ofta kan vara intensivt med en bebis är det också så roligt och så minnesvärd.

Därför tänkte vi berätta vad du har att se fram emot under bebisens första tolv månader – men som sagt, det kan variera lite när dessa saker händer. Så stirra dig inte blind på månaderna utan se det mer som en ungefärlig översikt, ingen kan säga exakt när olika saker ska hända.

Första månaden (0 – 4 veckor gammal)

Bebisens födelsevikt är vanligtvis mellan 2 och 5 kilo och längden brukar vara någonstans mellan 44 och 55 centimeter, och ofta är pojkar något större än flickor. Men detta varierar givetvis, och bebisar som föds för tidigt eller för sent blir förstås ofta något mindre eller större.

Första dagarna är det även vanligt att bebisen går ned lite i vikt, men de bör inte förlora mer än 10 procent av sin födelsevikt. Efter en månad ligger vikten vanligtvis mellan 2,8 och 6,8 kilo och längden är mellan 48 och 60 centimeter – men det beror förstås på födelsevikten, bland annat.

Bebisens utveckling

Bebisen är ganska medveten redan vid födelsen. Ja, redan innan födelsen egentligen – de reagerar på ljud, ljus, lukt, och beröring. Bebisen känner igen sin mammas ansikte och lukt bara några timmar efter födseln och de känner även igen olika röster.

En nyfödd sover väldigt mycket, vanligtvis mellan 15 och 21 timmar per dygn, och ungefär 3-4 timmar i taget. När bebisen är nyfödd kan hen minnas 6-8 timmar tillbaka, men efter ett par veckor kan den minnas de senaste två dagarna.

Efter några veckor har det redan hänt mycket när det gäller bebisens utveckling. Mot slutet av första månaden är bebisen ofta vaken längre stunder, kanske en hel timme. Bebisen börjar utveckla sitt språk genom att göra små ljud när du pratar med honom eller henne.

Bebisens styrka i överkroppen och nacken blir oftast bättre mot slutet av första månaden, och ofta börjar bebisen att hålla upp huvudet korta stunder – men detta är väldigt olika och en del barn gör det mycket tidigare.

Andra månaden (4 – 8 veckor gammal)

Matvanor och sovvanor börjar under andra månaden bli tydligare, man kan helt enkelt börja se ett mönster när det gäller mat och sömn. Bebisen brukar även vara betydligt lugnare med sina föräldrar än med främlingar, barnet är alltså mer medveten och känner sig trygg med sina föräldrar.

Nu börjar bebisen också utforska omgivningen, speciellt med ögonen. Den studerar dig och andra människor med stort intresse.

Bebisen får större kontroll över sitt huvud, och kan även hålla upp huvudet och lyfta på överkroppen genom att stödja sig på armarna när den ligger på magen. Bebisen kan även rulla från mage till rygg, även om det är oavsiktligt.

Det händer mycket omkring andra månaden; första leendet, bebisen börjar jollra, upptäcker sina händer, och så vidare. En väldigt intressant tid då barnet är vaken lite mer än tidigare, upptäcker mycket, och blir allt mer intresserad av allting.

Tredje månaden (8 – 12 veckor gammal)

När bebisen hunnit bli två månader har redan massor hänt, och fortfarande händer mycket. Bebisen kan nu lyfta huvudet när den ligger på magen, öppna händerna, besvara leenden, och ”pratar” på sitt eget sätt. Och förmodligen så vill bebisen även prata mycket och med alla den träffar.

Den tredje månaden har bebisen börjat få kontroll över sin kropp och tränar på att rulla runt. Vanligtvis gråter bebisen mindre än tidigare – ofta gråter de som mest när de är runt 6 veckor, och därefter gråter de allt mer sällan. Men detta kan förstås variera mellan olika bebisar och beror mycket på varför de gråter, till exempel kolik.

Vid den här åldern brukar bebisen uppskatta leksaker som till exempel mjuka skallror och babygym, så om ni inte redan har köpt ett sådant kan det vara en god idé att göra det.

Men det finns även betydligt enklare saker som roar en två månader gammal bebis – som att följa ditt finger när du flyttar runt det, eller att ”gå” när du håller upp bebisen på golvet.

Fjärde månaden (12 - 16 veckor gammal)

När bebisen blivit tre månader är den vaken betydligt mer än i början. Nu sover bebisen ungefär 3-4 gånger per dag, och den sover även längre stunder på natten – men med något avbrott för att äta under natten.

Under den här tiden brukar bebisen börja äta mer sällan eftersom magen har blivit större så att det får plats mer mat, barnet äter alltså mer åt gången, men inte lika ofta som den första tiden. Den brukar även börja rulla, och kan även få sina första tänder.

Bebisen blir även allt mer nyfiken på omvärlden och kan ha svårt att koncentrera sig på att äta eftersom den vill se vad som händer runtomkring. Barnet undersöker allting den får tag i genom att stoppa det i munnen.

Bebisens utveckling

Bebisen tycker om att härma ansiktsuttryck, och börjar även att forma ord så som ”ma-ma” och ”pa-pa” även om den ännu inte vet vad det betyder.

Bebisen börjar visa vad den gillar och vad den tycker är roligt och visar även när den tappar intresset för någonting. En del barn börjar vid denna ålder att förstå och lyssna till sitt eget namn.

Femte månaden (16 – 20 veckor gammal)

När bebisen har blivit fyra månader kan man börja med fast föda, i form av smakportioner. Kokt och mosad potatis eller morot brukar vara bra att börja med och att ge lite på en tesked – kanske så lite som hälften av teskeden till att börja med.

Många bebisar älskar att få äta vanlig mat, medan andra tycker det är konstigt och inte alls är lika förtjusta. Det kommer dock att dröja innan barnet enbart ska ha vanlig mat, så det är ingen brådska.

Nu kan barnet förmodligen vända sig från sidan och till mage, samt från sidan till rygg. Bebisen kan även vara nöjd att leka själv ibland nu eftersom den har lärt sig så mycket och fortfarande upptäcker så mycket.

Det finns helt enkelt så mycket roligt att titta på och utforska, så att det inte är nödvändigt att bli underhållen hela tiden. Generellt brukar man säga att bebisar i den här åldern är väldigt nöjda och glada, att det är en lugn period.

Detta är dock inget som stämmer på alla barn och en del barn kräver mycket underhållning eller vill bli burna mycket denna tid – eller är gråtiga.

Istället kanske de är nöjdare och lugnare en annan period, det är helt enkelt väldigt olika mellan olika barn och man bör inte jämföra allt för mycket.

Sjätte månaden (20 – 24 veckor gammal)

Bebisar som är 5 månader väger i genomsnitt lite drygt 7 kilo och är 66 centimeter långa, men detta är förstås någonting som skiljer sig mellan olika barn och till stor del beror på födelsevikten – samt hur fort eller långsamt de har ökat i vikt sedan födseln.

Att leka tittut brukar vara uppskattat och även att se sin egen spegelbild. Vid den här åldern kan bebisen mycket, till exempel att vända sig från mage till rygg och att sitta själv. Om inte så kommer det förmodligen väldigt snart.

Barnet kan flytta saker mellan händerna och tycker förmodligen att det är roligt att släppa saker i golvet och låta föräldrarna ta upp dem. Att banka sakerna i bordet eller golvet är förmodligen också väldigt kul, speciellt om det låter högt!

7 – 12 månader (ett halvår – ett år gammal)

Precis som det första halvåret händer det väldigt mycket från att barnet är ett halvår och till ett år också – fast kanske på andra sätt. Första halvåret börjar barnet bli mer vaket, upptäcker mycket, och utvecklas till att bli en liten person. Andra halvåret kommer andra stora händelser, och det går fort!

När bebisar börjar krypa är väldigt individuellt, men det brukar inträffa när de är runt ett halvår gamla – något tidigare för en del, och senare för andra. Barnet lär sig även att sitta utan stöd och att klappa händerna.

Om man ännu inte har gjort det så brukar det bli dags att byta liggdelen i barnvagnen till en sittdel, eller att köpa en sittvagn. När barnet kan sitta utan stöd bör man även byta babyskyddet i bilen till en bakåtvänd bilbarnstol.

Bebisens utveckling

När barnet är runt 10-12 månader brukar den ha börjat gå längst möbler och kanske även tagit det första steget – eller rentav börjat gå. Men det här är förstås väldigt olika, en del barn börjar gå när de är 9 månader och andra är en bra bit över året.

Men när de närmar sig året brukar de åtminstone ha börjat träna på att gå, kunna gå med stöd, eller på annat sätt börjat träna på att gå. Nu brukar barnet även börja förstå en del ord och kanske även börjat säga några.

Talet är också någonting som varierar mycket mellan olika barn och som börjar utvecklas ordentligt när de är över ett år. Men det är inte ovanligt att första orden, till exempel ”mamma” och ”pappa”, kommer i den här åldern.

De sju utvecklingssprången

När man beskriver bebisens utveckling så delar man ibland upp det på andra sätt än månadsvis. Ofta med 3 eller 4 månader i taget eftersom det som sagt är mycket som varierar mellan olika bebisar.

Men man brukar även tala om ”utvecklingssprången”; alltså olika perioder där bebisen utvecklas på olika sätt, upptäcker olika saker, och även reagerar på utvecklingen och omgivningen på olika sätt.

Utvecklingssprången är sju stycken och de inträffar vid olika veckor och pågår sedan under allt från någon dag till flera veckor – det varierar såväl mellan olika barn som mellan utvecklingssprången.

De inträffar när bebisen är omkring 5 veckor, 8 veckor, 12 veckor, 17 veckor, 26 veckor, 36 veckor, och 44 veckor. Detta är dock på ett ungefär, de kan även inträffa någon vecka tidigare eller senare.

Eftersom dessa kan vara bra att känna till, så tänkte vi även gå igenom dessa i korthet. Om man är medveten om vad som händer i olika perioder så kan man bemöta det på bästa sätt, till exempel genom att fokusera på det som barnet håller på att upptäcka och så vidare. Här kommer en genomgång av utvecklingssprången.

5 veckor

Efter 4-5 veckor kommer det första språnget och det kan pågå i allt från någon dag till en vecka. Under den här perioden händer mycket; synskärpan förändras, kroppens omsättning av glukos förändras, bebisen börjar gråta med riktiga tårar, andas mer regelbundet, är vaken mera, och mer medveten om sin omvärld.

Under denna period, och på grund av alla förändringar, blir bebisen ofta mammig eller pappig och kan även gråta och skrika mycket och ha svårt att somna. Det bästa sättet att hjälpa bebisen är att ge mycket tröst och närhet.

8 veckor

Det andra språnget kommer oftast runt vecka 7-9 och pågår i allt från några dagar och upp till två veckor. Det här språnget handlar om förändringar i hjärnans aktivitet. Barnet börjar känna igen former, mönster, och strukturer.

Det lär sig även att kontrollera sin kropp, de upptäcker till exempel händerna och förstår att de är en del av deras kropp och försöker använda dem. Även under denna period kan barnet bli mammig eller pappig, samt skrika och gråta mer.

Man kan hjälpa barnet genom att låta det upptäcka sina händer, fötter, och tår till exempel. Man kan även visa mönstrade tyger och kanske sätta upp någonting vid sängen till exempel som bebisen kan titta på.

12 veckor

Runt vecka 11 eller 12 inträffar det tredje utvecklingssprånget och det kan sedan pågå i allt från någon dag till en vecka. Nu utvecklas synen och barnet kan följa någonting med ögonen på ett mer kontrollerat sätt.

Bebisens utveckling

Barnet börjar även uppfatta olika tonlägen och volym och kan även experimentera med sin egen röst. Här kan du hjälpa barnet genom att prata mycket med det och även visa olika föremål – eller låta bebisen känna på ditt ansikte.

17 veckor

Det fjärde utvecklingssprånget börjar någon gång mellan vecka 14 och 17 och pågår i allt från en vecka till sex veckor. Nu börjar barnet förstå omvärlden bättre och börjar experimentera med händelser.

De kan till exempel sträcka sig efter en leksak, greppa den, skaka den, vända på den, och stoppa den i munnen. Leksaker brukar vara spännande under den här perioden, samt olika material så som trä och papper. Tittut och kurragömmalekar brukar uppskattas och en del barn börjar även uppskatta bilderböcker.

26 veckor

Runt vecka 22-26 inträffar det femte utvecklingssprånget och det pågår sedan i en till fem veckor. Nu uppfattar barnet relationer på ett nytt sätt och blir medveten om avståndet mellan sig själv och sina föräldrar.

Att föräldrarna dessutom kan öka avståndet upplever bebisen som skrämmande. De börjar även förstå begrepp så som på, under, bredvid, och i. Dessutom börjar de förstå sambandet mellan olika saker och hur/varför saker händer, skillnader, och så vidare.

Med andra ord så blir barnet mer medveten om hur saker fungerar och förstår mer. Det du kan göra är att låta barnet utforska, till exempel ge barnet en egen låda i köket (den längst ned till exempel) med ofarliga saker som barnet kan plocka i och ur och utforska och leka med. Ni kan även smaka, lyssna, och titta på saker tillsammans. Musik, dans, och klapplekar brukar vara mycket uppskattat.

36 veckor

Det sjätte språnget börjar någon gång mellan vecka 32 och 37 och håller sedan på i tre till sex veckor. Under den här tiden börjar barnet att förstå att man kan dela in världen i olika grupper och kategorier, att en häst är en häst oavsett vilken färg den har och oavsett om den är på bild eller i verkligheten.

Att leka med till exempel klossar eller någonting annat som kan plockas isär är ofta spännande och att känna hur olika saker känns – till exempel lent, strävt, kladdigt, och så vidare. Olika knappar kan också vara spännande och att gå promenader i vagnen på olika ställen. Ramsor och sånger med rörelser kan också vara kul.

44 veckor

Det sjunde, och sista, utvecklingssprånget inträffar runt vecka 40-44 och pågår i 3-7 veckor. Nu börjar barnet koppla ihop saker, förstå vad som hänger samman, och upptäcker olika händelseförlopp – till exempel hur man låser upp en dörr genom att stoppa in nyckeln i låset, eller att man kan använda en spade för att lägga ned sand i en hink.

Barnet kan även börja peka på saker och säga vad det är, men förmodligen används samma ”ord” för många olika saker. Barnet brukar nu uppskatta att vara delaktig i vardagssysslor, som att tvätta eller damma av.

Sammanfattning

Att säga exakt när olika händelser kommer att inträffa är omöjligt eftersom barn är så olika. Dessutom är det väldigt vanligt att barn är tidiga på vissa områden, och sena på andra – barn som lär sig att gå tidigt kanske börjar prata mycket senare, till exempel.

Det är helt enkelt mycket som händer under första åren, och inte minst just det första året, och allting tar väldigt mycket tid och energi att lära sig. Det bästa man kan göra är att stötta och uppmuntra barnet, men att undvika att jäkta eller stressa.

Låt allting ta sin tid, barnet kommer att lära sig när det är redo. Att leka mycket med barnet och även läsa böcker är sådant som både är utvecklande och underhållande, så det är ett bra sätt att hjälpa till.

Självklart kan det vara bra att veta på ett ungefär när olika saker händer, på så sätt kan man lättare förstå vad barnet går igenom för tillfället och kan stötta och uppmuntra på bästa sätt – ge extra mycket närhet när det behövs, och uppmuntra barnet att utforska olika saker.

Men oftast märker man det ändå som förälder eftersom man känner sitt barn och barnet dessutom visar intresse för olika saker i olika perioder.

Det kan verka förvirrande och kännas stressande innan, men när man väl är där så är det sällan det. Det mesta faller sig naturligt och barnet kommer att upptäcka världen och lära sig allting – i sin egen takt.

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

1 reaktion på ”Barnets första år – Bebisens utveckling vecka för vecka”

  1. Så otroligt bra information. Detta var precis vad jag sökte efter. När jag tidigare har googlat på bebisens utveckling så har jag bara fått upp vad som händer i de olika graviditetsveckorna inte vad som händer när bebisen är 10 veckor gammal t. ex.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals