Vart gör vi av den här lilla människan?

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

När man kommer hem från BB med sitt första barn är man orolig, trött, och lyckligare och mer ”kär” i en annan människa än vad man någonsin varit tidigare.

Som så många brukar uttrycka det är det först när man blir förälder man känner rädsla för första gången. Plötsligt inser man att man är en nödvändig person för att ens barn ska vara välmående och det finns såklart ingenting som är viktigare än det.

Det är en helt ny upplevelse och man har ingen som helst erfarenhet av vad som komma skall, men som tur är har vi föräldrar, syskon, vänner, och andra personer vi kan vända oss till med våra frågor.

Positivt omringad

Det är väldigt viktigt att man har bra personer omkring sig när man föder barn och precis efteråt för om det är så att det inte funkar med barnmorskorna blir det väldigt svårt.

När man kommer hem är det dock enklare då man är bland sina egna saker och sina egna dofter med mera.

Vart gor vi av den har lilla manniskan

Man kan dock känna sig betydligt mer otrygg när man kommer hem eftersom det inte finns personal på plats första dygnet med barnet hemma.

Frågorna blir många och det är allting från om man ska klippa bebisens naglar, hur man ska tvätta hen, hur man ska göra med amningen, hur man ska sova, och så vidare i all oändlighet.

Första tiden är orolig och lite svår, men som jag nämnde i början är det också den bästa tiden i ens liv, så det går på jämnt ut!

Varför är bebisen alltid ledsen?

I gamla tider sa man om barn som inte skrek särskilt mycket att det var ”snälla barn”, vilket inte används av de yngre generationerna idag. Alla bebisar är ”snälla”, men alla bebisar kanske inte är nöjda, däremot.

Då skrik är bebisens sätt att kommunicera är det inte så konstigt att bebisen skriker och är ledsen, tänk dig själv om du var tvungen att kommunicera på detta vis, det skulle ju innebära skrik även från oss vuxna stup i kvarten!

Att bebisen är ledsen handlar om att den är hungrig eller att den vill vara nära och detta kan man som mamma ge bebisen på ett snabbt sätt genom att ge bebisen bröstet.

Vart gor vi av den har lilla manniskan

Om det är så att man inte ammar sitt barn av en eller annan anledning är det ändå bra för bebisen att vara nära så att hålla den i famnen och vyssja är alltid en bra idé.

Magknip är en annan vanlig anledning till att bebisen är orolig och ledsen, men det lägger sig ofta efter ett tag efter att bebisens tarmar har kommit igång och barnbecket kommit ut.

Vågar jag somna?

Det här med sömn och en nyfödd bebis i huset är vida diskuterat och alla vet att sömnbrist och bebisar hör samman, så det är ingen nyhet, direkt.

När man är nybörjare och det är det första barnet är man orolig över att barnet ska råka ut för plötslig spädbarnsdöd, eller att något annat ska hända barnet och det gör att det är svårt för föräldrarna själva att slappna av och sova.

Man är så orolig över att något ska hända barnet om man somnar, men det finns många bra sätt att försäkra sig om att man gör det så säkert som möjligt för barnet.

Man kan exempelvis använda sig av ett babynest som man kan ha i sängen då det gör att man kan ha barnet i sängen samtidigt så att man själv kan slappna av eftersom risken för att ett täcke eller liknande ska hamna över bebisen är minimal.

Att sitta med bebisen i famnen är väldigt vanligt i början för det är svårt att bara somna då man är orolig och undrar om bebisen verkligen andas etcetera.

Att låta barnet sova på rygg är bra och att alltid låta bebisens ansikte vara fritt är också det viktigt. Det är också bra att amma eller använda napp när man ska sova.

Vart gor vi av den har lilla manniskan

Man kan alltid sova i skift, om man är två föräldrar, precis i början, men sedan är det så att naturen gjort det enkelt på det viset att man som nybliven förälder är så trött att man inte kan styra sömnen, utan man somnar utan att förstå vad som händer, faktiskt!

Svaret är att ja, du vågar somna, men känn dig inte dum om du känner att du inte vågar för det är väldigt vanligt att man känner så.

När kommer amningen igång?

Om inte amningen fungerar kan man lätt känna sig som en misslyckad mamma, hur galet det än låter! Det är ett stort problem för många och det finns därför många olika tips på hur man kan göra för att få igång amningen på ett bra sätt.

De flesta av oss har fått vara med om att ha antingen för mycket mjölk, för lite mjölk, att bröstvårtorna bara är stora sår med mera.

Det går perfekt för vissa, medan det är svårare för andra och det påverkar definitivt en mamma på ett negativt sätt om det inte funkar för man känner sig misslyckad då det känns som något ”naturligt” som bara ska gå, men så är det verkligen inte för alla.

Om det är så att du efter att ha försökt länge, men att det enda som händer är att bröstvårtorna blöder utan att det kommer igång på riktigt ska man inte känna skam, utan då är det bara att använda sig av andra lösningar.

Kanske kan man klara av att amma lite och då är det bättre än inte alls! Kom ihåg att ett par veckors amning är bättre än ingen alls och att det kan ta ett par månader att komma in i det.

Tips på förberedelser

När man kommer hem med sin lilla bebis är det inte mycket annat än bebisen man har i huvudet. Att storhandla eller städa, laga mat, eller vad det nu kan vara känns väldigt långt bort och det tar ett tag innan man acklimatiserar sig till den nya situationen.

Tips på hur man kan förbereda sig så att livet fungerar bra när man kommer hem är att ha förberett mat, att man ber familjen om hjälp både med städning, matlagning, att handla med mera.

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals