Bästa julklapparna 2-3 år 2024 – Kombinera skojiga leksaker med barnets utveckling

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Julen är så härlig, tycker jag. Visst är det roligt att få presenter men det som är det allra härligaste är ju såklart att spendera kvalitetstid med familjen. En del har hela släkten på besök medan andra bara firar med sin innersta familjekrets.

När man har små barn kan det ibland vara svårt att veta vad som kan vara bra att ge dem i julklapp.

Visserligen känner du ju ditt barn och vet vad som kan passa, men i just denna ålder tycker jag att det är utmärkt att ge bort ‘inlärningsleksaker’.

Det kan vara allt från pussel och pyssel till böcker och spel. En två- eller treåring kan och kommer lära sig mycket utan att de ens vet om det.

Så, vi har därför fokuserat på kategorin julklapparna 2-3 år och har hittat saker som är passande för de flesta. LEGO Duplo 10840 Stort Tivoli blev vinnaren i premiumklassen då det blev en stor favorit hos både barn och vuxna.

I mellanklassen har vi ett roligt matredskap, Done by Deer Barnservis, som kan komma väl till hands för de som inte riktigt tycker om eller vill äta själva.

Den klassiska leksaksleran som får ens kreativitet att rikligt flöda är vårat val i budgetklassen: Play Doh 8-Pack.

Vi har såklart en specialare med Stoy Speed Springcykel, vilket alla två- och treåringar borde ha. Läs vidare för mer tips på de bästa julklapparna.

Premium: LEGO Duplo 10840 Stort Tivoli

Lego är ett klassisk och roligt lekredskap och tack vare Lego Duplo kan även de minsta barnen, som oftast inte har åldern inne för vanligt lego, leka med det också.

Här får man nöjet att leka med ett helt tivoli där det finns allt från karuseller och ballonger till glassbutik med en söt uteservering. Här lär sig barnen verkligen att vara kreativa och kan låta fantasin flöda.


Mellan: Done by Deer Barnservis

En söt barnservis från Done by Deer som är en rolig present att ge till barnet så de har sina alldeles egna matredskap.

De är gjorda i hållbara material och klarar en eventuell släng i golvet. Barnet får en tallrik, en skål, bestick, och en mugg med handtag med söta djurmotiv.


Budget: Play Doh 8-Pack

Klassikern Play Doh är det väl ingen som har undgått eller inte lekt med som barn, och dina barn borde också få nöjet att leka med den roliga leran.

Med detta kanonerbjudande får man hela 8 paket Play Doh som innehåller 500 gram lera. Det blir mycket rolig och kreativ lek för dina barn.


Special: Stoy Speed Springcykel

Julklappen som är ett måste för två- eller treåringen är en springcykel. Detta är verkligen presenten som passar både kille och tjej och som kommer öva upp deras motorik och balans.

Utan trampor får de sparka sig fram genom att använda fötterna. Säkerhetsfunktioner som styrbegränsning och stora plastdäck gör det även hur säkert som helst för barnen att använda den.

Vem behöver köpa en barnjulklapp?

Det är såklart roligt för de små att få presenter på julen, trots att de kanske inte riktigt än förstår konceptet. Det är därför praktiskt att köpa någon form av leksak de kan lära sig av eftersom barnet blir glad över att ha någonting att leka med.

Det finns dessutom leksaker som sträcker sig över en bred åldersräckvidd och som barnet kan ha i många år, och då blir det ju en riktig investering också. 

Hur kom vi fram till vilka julklappar vi skulle testa?

Vi har gått runt i massvis av butiker och hämtat inspiration och även rådfrågat personalen i lekbutiker om vad som skulle vara bra julklappar till två- och treåringar.

Vi har sedan sållat bort en del saker och läst recensioner och annan viktig information innan vi hämtade hem klapparna från webbutiker som lekmer.se, miniroom.se, babyland.se, och bokus.com.

Hur testade vi julklapparna?

Sammanlagt har vi varit sju familjer; varje familj fick testa två produkter var under en vecka och sedan roterades de tills alla hade provat alla leksaker.

På så sätt har vi enkelt kunnat jämföra leksakerna med varandra och alla föräldrar har kunnat se vad barnen tycker om dem.

Föräldrarna har såklart också fört anteckningar och undersökt och fastställt att leksakerna är säkra för barnen att använda. Vi har poängsatt alla produkter enligt olika kategorier och sedan kommit fram till ett enhälligt resultat.

Våra favoriter

Premium: LEGO Duplo 10840 Stort Tivoli

Vem tycker inte om att leka med lego, även som vuxen? De allra minsta är dock tyvärr ofta för unga för att leka med vanligt lego och därför är det tur att det finns Lego Duplo. De är precis som de vanliga legobitarna, fast större.

Just denna kommer med ett helt tivoli i förpackningen och kan lekas med av tvååringar. Här finns alla karuseller och tillbehör man kan tänka sig finns i ett tivoli.

Det finns allt möjligt roligt som en glassbutik, ett pariserhjul som dessutom går att snurra, och två rutschkanor. Barnet kan själv snurra på en karusell med hästar tack vare dess kugghjulsfunktion - superkul!

De 106 olika delarna är alla tillräckligt stora för att hanteras av de mindre barnen och de kan leka fritt utan att du behöver oroa dig över att de kommer svälja bitarna.

Denna leksak är även ett bra redskap för barnens utveckling. De färgglada figurerna och delarna bidrar med ett roligt lärande om motorik och fantasi, vilket alltid är bra i denna ålder.

Det finns såklart många olika Lego Duplo att välja mellan, men de varierar då också i pris beroende på vad för utförande och storlek du vill ha. Just detta tivolilego kommer för ett cirkapris på 900 kronor.


Mellan: Done by Deer Barnservis

Beroende på ditt barn kan måltiderna under dagen vara svåra eller gå hur bra som helst. Vid två års ålder har många barn lärt sig att äta själva, men det kan fortfarande vara lite kladd och handätande.

Detta är ju helt OK såklart, men jag tycker alltid att det är roligt för barnen att ha sina egna saker, speciellt när det kommer till matredskap.

Detta set från Done by Deer är jättegulligt och har allt man behöver, en tallrik, en djup skål, en mugg, och en sked som är greppvänliga för de mindre händerna.

Det bästa är att tallriken och skålen är gjorda med melamin som har ett anti-slip så att de står kvar på bordet om det skjuts lite fram och tillbaka på tallriken. Detta gör även att de inte går sönder om de skulle tappas.

Jag tycker att detta är en jättebra present för alla, men speciellt för er som har barn som kanske inte vill äta själva eller med bestick.

Med mina barn har det hjälpt att de vet att det är deras tallrik eller bestick de äter från och med, och att ge det som en present bidrar bara till att de vet att det är deras och kan göra matstunden rolig för dem.

Servisen kommer i några olika färger och utföranden för ett cirkapris på 250 kronor, vilket vi tyckte var mer än överkomligt.


Budget: Play Doh 8-Pack

Alla har säkert lekt med Play Doh som barn och detta set med hela 8 paket Play Doh kommer verkligen sätta fart på födelsedagsfesten eller lekdejten.

Leran är rolig att leka med eftersom man kan göra så himla många grejer, det är bara att låta fantasin flöda ordentligt. Mina barn brukar ofta göra olika djur, dinosaurier är exempelvis populärt.

Detta är även en bra present eftersom den passar de flesta. Detta är någonting alla kan leka med - ja, även de vuxna såklart - och trots att man får en lite konstig känsla på händerna efteråt blir man inte speciellt kladdig, vilket kan vara ett problem för en del.

Leran är också väldigt säker att leka med, men notera att om ditt barn är allergisk mot vete och gluten ska du vara försiktig eftersom dessa ingredienser ingår.

De 8 burkarna innehåller nästan 500 gram tillsammans och kan användas från det att ditt barn fyllt 2 år. Cirkapriset på hundralappen är även ett riktigt kap.


Special: Stoy Speed Springcykel

En springcykel är ett säkert kort att ge bort i julklapp, eller som annan present, till en två- eller treåring. Det är det perfekta redskapet att utveckla sin balans och motorik med och en utmärkt träning inför den första riktiga cykeln.

Springcykeln har nämligen inga trampor och barnet får sitta på sitsen och ta sig fram med benen medan de styr åt vilket håll de ska åt. Just denna har även en styrbegränsning så att barnet inte ska styra för mycket åt ena hållet och ramla.

Det är riktigt spännande att se sitt barn på en springcykel för första gången och förstå att de kan ta sig fram på den alldeles själva. De stora plastdäcken gör det enkelt för barnet att balansera på cykeln och de har bra rullning.

Det är en säker cykel som även har ett bra greppvänligt styre och en justerbar sadel. Välj mellan olika färger för ett cirkapris på 500 kronor.

Våra utmanare

Teddykompaniet Diinglisar Nattlampa

Detta är den perfekta presenten till den lilla som är mörkrädd under natten. Speciellt bra är det också om de gillar Diinglis-figurerna. Det är ett gosedjur och en nattlampa i ett. Ett tryck på djurets mage projicerar en vacker stjärnhimmel som tröst för barnet.

Ljuset kan även skiftas i tre olika färger och har en automatiskt avstängning ifall barnet skulle somna. Det finns många olika figurer att välja mellan så du kommer hitta ditt barns favorit för ett cirkapris på 240 kronor.


Babblarna - Kan Du Göra-Spelet

Här har vi ett roligt spel för hela familjen som bidrar till ditt barns utveckling och är ett bra sätt för ditt barn att lära sig saker utan att riktigt veta om det. Det kan spelas enligt sin egna utvecklingsnivå och är alltså passande för de mindre barnen.

Man får till exempel imitera ljud och rörelser, hitta rätt färg, och göra olika tecken. En utmärkt julklapp där skoj blandas med lärande och utveckling.


Kids Concept Neo Sittpuff

Denna gulliga krabat har många funktioner och kan verkligen bli ditt barns bästa vän. Som namnet förmedlar kan den användas som sittpuff, men fungerar även bra att använda som ett bord eller bara en vanlig leksak.

Den är CE-märkt och är alltså säker för ditt barn att ha och leka med. Den blir även en rolig detalj i barnrummet. Kommer för ett cirkapris på 600 kr, vilket kanske kan kännas lite mycket.


Classic World Aktivitetskub i Trä

Ännu en klassisk leksak från Classic World; denna gång en aktivitetskub barnet kommer ha skoj med samtidigt som man lär sig ett och annat. Här tränar man motorik och fingerfärdighet.

Varje sida har en unik uppgift, exempelvis finns det en sorteringslåda och snurrande kugghjul. Den har även många fina färger att titta på.


Tuta och Kör med Lilla Tåget

En rolig ljudbok för den lilla att läsa. Här finns det massvis med spännande saker att titta på och höra. Hela elva olika tågrelaterade ljud finns inuti boken och man kan till och med styra tåget själv med ratten som finns.

Detta är presenten som måste ges i julklapp till den lilla som håller på att lära sig om världen. Cirkapriset 130 kr tyckte vi även var ett stort kap.


Produkter som utgått

A Little Lovely Company Badleksak Regndroppe

De sötaste badleksakerna kommer från A Little Lovely Company och just denna lilla regndroppe är nog den sötaste jag har sett. De är relativt små och kommer passa i alla badrum och badbaljor.

Leksaken har små hål undertill så att man kan fylla den med vatten för att sedan lyfta den över huvudet och låta det regna på en. Våra barn tyckte det var superroligt!

Den kommer i andra utföranden också: ett paraply, ett moln, en regnbåge, en enhörning, och en T-Rex. Samla allihopa så att man har flera att leka med. Det är inte så hårt för plånboken heller då de har ett cirkapris på 100 kronor för en.


Disney Frozen Coloring Table

Okej, detta kanske är lite avancerat för den som precis har fyllt 2 år (men alla är ju olika), men har du en treåring är detta ritbord en perfekt julklapp. Om barnet ditt även älskar filmen Frost - och vilket barn gör inte det - är det ju bara pricken över i:et.

Bordet mäter 50 x 41,5 centimeter och kommer med en rulle av papper - hela 5 meter lång - med roliga motiv från filmen för barnen att färglägga. Kritor ingår också så de har någonting att färglägga med. De cirka 200 kr man får lägga ut är den värd.


Classic World Kubpussel i Trä

Här har vi ett klassisk inlärningspussel i kubform som barnen kommer ha roligt med. Varje sida på kuben har en bild som tillsammans med de andra, rätta, sidorna på de andra klossarna bildar ett fint motiv av ett djur.

Med detta kubpussel får man verkligen öva sin syn, koordination, och fingerfärdighet. Vissa tyckte det var lite för klurigt för en som precis fyllt två år, men att det var roligt att leka med bitarna innan man kunde sätta ihop det på riktigt. 


Classic World Träpussel i 3D

Ett roligt pussel för de mindre barnen i 3D där de måste matcha dinosaurien med dess egna kontur på pusselbrickan. Härliga färger stimulerar synförmågan och även här tränas koordination och fingerfärdighet.

Sju olika trädjur ska hitta sin plats på brickan och den kommer även i ett annat utförande med vilda djur.


STOY Wood Verktygslåda

Alla har väl haft sin egna lilla verktygslåda som barn. Denna tyckte vi om eftersom den innehåller allt från hammare och spik till skruvmejsel och tillhörande skruvar. En bra present till den lilla som gillar att hamra på saker.

Det roliga är att man kan banka dit träbrickor på verktygslådan och lära sig motorik. Det finns några olika väldigt snygga pastellfärger att välja mellan för ett cirkapris på 300 kr.

Frågor och svar

Vad är en bra julklapp till ett barn i 2-3-årsåldern?

Duplo, ritpapper, springcykel, trehjuling, gunghäst, lektält, rutschkana – listan kan göras lång. Barn i 2–3-årsåldern tycker oftast att det mesta är intressant.

Även om barn i den åldern ofta byter intressen så kan tidigare intressen snabbt komma tillbaka igen, så att köpa någonting man vet att barnet gillar är en bra idé.

Hur många julklappar är lagom?

Det är en svår fråga och ofta debatterad. Vissa föräldrar köper många julklappar, andra köper bara en eller ett par stycken. Generellt är det väl bättre att köpa en ordentlig sak, istället för flera små.

Vill man att barnet ska ha flera julklappar att öppna kan man satsa på en dyrare och en eller två mindre – kanske en bok, ett pussel, eller badleksaker.

Hur mycket är lagom att spendera på julklappar?

Den frågan kan bara föräldrarna svara på, egentligen. Barnen bryr sig sällan om vad julklapparna har kostat, speciellt inte mindre barn. Satsa på att hitta saker som ditt barn verkligen kommer gilla istället för att spendera mycket pengar.

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals