Bästa skötbäddarna 2024 – Praktisk utrustning för spädbarnsföräldrar

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Har du nyligen blivit gravid har du sannolikt googlat en hel massa på vad du behöver ha hemma inför bebisens ankomstOch inte bara det, du kommer dessutom att översköljas rejält med information om vad som behövs som bebisförälder.

Många listor är minst sagt lätt överdrivna och kan inkludera en massa saker som du faktiskt inte alls behöver. En av de nödvändiga grejerna är dock definitivt en skötbädd och gärna ett skötbord.

Vad du väljer beror egentligen på hur mycket utrymme du har och var du planerar att byta på ditt barn. Du kan också ha användning av båda, om du köper ett skötbord utan någon form av inlägg så behöver du skötbädd ovan skötbordet.

Det finns också en rad portabla skötbäddar som du kan vika ihop och ha med dig när du är på språng. Det här är verkligen jättepraktiskt.

Spjälsäng, skötbädd, babyskydd för bilåkande, filtar och täcken, och ett grundläggande set med kläder samt en barnvagn är i stort sett det som är det viktigaste inför ankomsten av bebisen.

Känner du dig det minsta osäker på vad som behövs är det bättre att vänta med att göra inköpet tills bebisen har kommit eftersom du då kommer att märka exakt vad du behöver och inte.

Det viktigaste ditt barn sist och slutligen behöver är mat, trygghet, kärlek, värme, och närhet och att du sköter hygienen på ett bra sätt. De resterande sakerna kan du faktiskt ta lite i taget.

De grundläggande sakerna som möjlighet att tvätta och byta på barnet på ett smidigt sätt och en rejäl uppsättning av blöjor samt en barnvagn är bra att ha hemma den första tiden, du är sannolikt inte sugen på att börja fundera på en barnvagn i det skedet.

Du kommer att ha fullt upp och kanske inte ens ha möjlighet att åka för att titta på prylar. Vi ska här framförallt inte glömma det alldeles fantastiska fenomenet webbutiker och internetshopping.

Varesig du har ett barnrum eller inte, bor trångt eller i en stor villa, så kommer du att behöva någon form av skötbädd där barnet ligger tryggt och säkert medan du tvättar och byter på barnet.

Det underlättar betydligt och är en stor trygghet för dig. Det finns många skötbäddar som är utrustade med praktiska kanter som gör att bebisen ligger säkert och inte riskerar tippa över när bebisen sedan börjar vända på sig.

Kom ihåg att du aldrig får lämna ett barn utan uppsikt på en skötbädd eller ett skötbord ens för en sekund. Barnet kan vända sig innan du märker ordet av och det går snabbt som ögat.

Om du resonerar som så att ditt barn inte kan vända sig ännu kan det hända tidigare än du tror och det kan också ske medan bebisen ligger på skötbordet.

Du kommer att byta väldigt många blöjor det närmaste året och det är viktigt att bestämma hur det ska göras för att vara så bekvämt som möjligt för barnet såväl som för dig.

Försök att placera blöjbytet där du har tillgång till rinnande vatten, det vill säga i badrummet, om det går. Det finns många olika typer av skötbord som också kan hängas upp på väggen och som du sedan kan placera din skötbädd i.

Att ha skötbordet i barnrummet är inte särskilt praktiskt även om det är ett vanligt sätt att inreda barnkammare på, men du är då hänvisad till tvättlappar och du kommer att behöva springa med bebisen till badrummet i tid och otid för att tvätta av ordentligt.

Inte särskilt praktiskt alltså. Den stora fördelen med att ha en skötbädd är att du kan flytta den dit du behöver den och du kan också ta med dig den på resor om det behövs.

I premiumklassen vann den utmärkta Leander Matty Skötbordsdyna. I mellanklassen vann Doomoo Skötbädd och vår budgetvinnare blev Buddy & Hope Skötbädd. Specialaren i vårt test heter Doomoo Basics 2-i-1 Skötväska och Resesäng.

Premium: Leander Matty Skötbordsdyna

Leander Matty är en skötbädd som är ergonomisk, tack vare att den foamfyllda fyllningen består av ett högkvalitativt foam som formar sig efter några dagar.

Skötbädden är väldigt hygieniskt på alla sätt eftersom tyget är vattenavvisande och du helt enkelt kan skölja av den under duschen eller kranen och torka av den på ett smidigt och bra sätt.


Mellan: Doomoo Skötbädd

Doomoos skötbädd har en enkel och smart sele som du kan fästa på barnet som en liten extra säkerhet. Det här kan dock inte ersätta en ständig uppsikt över barnet.

Underlaget går att ta bort och tvätta och är även vändbart så du kan själv välja om du vill använda dig av det ekologiska och vattenavvisande bomullstyget eller en plastyta.


Budget: Buddy & Hope Skötbädd

Svenska Buddy & Hope har tagit fram en enkel men väldigt funktionell skötbädd som är lätt att placera och som du enkelt kan ha med på resan.

Bädden är lätt att rengöra genom att du tar av överdraget och bomullen är även vattenavvisande, så vid vanlig vardaglig användning kan du bara torka av den med en fuktig trasa.


Special: Doomoo Basics 2-i-1 Skötväska och Resesäng

Här har vi både en specialare och en portabel skötbädd i ordens sanna bemärkelse! Det är nämligen en skötväska och resesäng/skötbädd i en enda produkt och denna design är så himla fiffig!

Du använder den som en vanlig skötväska, du packar alltså ned alla saker du behöver när du ska ut med bebisen, och när du sedan behöver byta blöja vecklar du bara ut väskan till en skötbädd - med alla saker fortfarande kvar i väskan! Genialiskt!

Varför ska du lita på oss?

Panelmedlemmarna är alla spädbarnsföräldrar och har provat ut skötbäddarna i praktiken och använt den till blöjbyten och även haft dem med på utflykter och resor.

Vem behöver en skötbädd?

Alla som väntar på att en liten bebis ska flytta hem till dem så småningom behöver en skötbädd. Byta blöjor är något du kommer att göra väldigt många gånger under det närmaste året.

Att det bör löpa på så smidigt och bekvämt som möjligt för både bebis och föräldrar blir mycket möjliga om man har en bra skötbädd.

Hur kom vi fram till vilka skötbäddar vi skulle testa?

Det finns många bra skötbäddar på marknaden och vi var noggranna med att läsa många produktrecensioner och tester innan vi valde ut de skötbäddar som vi ville prova i praktiken. Utifrån de provade produkterna kunde vi välja ut 10 stycken som vi ansåg platsade i det här testet.

Hur testade vi skötbäddarna?

Varje medlem hade sin skötbädd hemma hos sig under två veckors tid och under tiden så poängsattes och bedömdes produkterna efter funktion, kvalitet, och design.

På basen av detta kunde vi bestämma vilken placering skötbädden skulle få. Inför testet hämtades skötbäddarna hem från lekmer.se, babyland.se, och babyshop.se.

Våra favoriter

Premium: Leander Matty Skötbordsdyna

Skötbordsdynan Matty från Leander är mjuk och skön och du behöver inte något överdrag för att bebisen ska ligga bekvämt. Skötbädden är 100% vattentät och därmed väldigt hygienisk och lätt att hålla ren.

Du kan bara skölja av den, torka den, och vara säker på att inga bakterier blir kvar i bädden. Måtten är på 50 x 70 cm. Skötbädden får därmed plats i alla skötbord som är standard på marknaden och den är även alldeles utmärkt att flytta dit du behöver ha den.

Den är också praktisk att ta med dig när du ska ut och resa. Bädden har en lätt sluttande yta och kanterna gör att barnet ligger tryggt och har svårare att ta sig ur skötbädden.

Stoppningen består av PCR-skum som är mjukt och följsamt och gör att barnet ligger skönt och bekvämt i bädden. Priset ligger på cirka 1000 kronor och bädden finns i några olika färgalternativ.


Mellan: Doomoo Skötbädd

Den stora fördelen med Doomoos skötbädd är inte bara att den har hög komfort utan att den är utrustad med en praktisk sele. Selen håller barnet på plats och regleras snabbt och enkelt med ett mjukt kardborreband.

Det löstagbara underlaget i skötbädden är vändbart och har på ena sidan en vattentät gummibehandlad yta och på den andra en vattenavvisande och jättemjuk impregnerad bomull.

Vi vill givetvis understryka att selen endast är till för att fungera som ett extra stöd och du får aldrig lämna barnet utan uppsikt även om du har barnet fastspänt i selen.

Den här är bara som en extra trygghet och den är inte godkänd som säkerhetsutrustning. Skötbädden finns även i två olika utföranden.

Materialfyllningen i madrassen är polyuretanskum och tygöverdraget är tillverkat i ekologisk bomull. Tyget kan tvättas i 30 graders maskintvätt. Priset ligger på strax under 900 kronor.


Budget: Buddy & Hope Skötbädd

Buddy & Hope har gjort en enkel men fin skötbädd som har en polyuretanskumstoppning och ett överdrag i 100% bomull. Bomullstyget är lätt vattenavvisande och du kan enkelt torka av dem med en fuktig trasa och tvätta i 30 grader i maskintvätt vid behov.

Skötbädden är utrustad med rejäla kanter som ger extra trygghet när du ska byta på barnet. Det söta tyget består av grön bomull med vita prickar på och skötbädden finns att välja på i flera olika färger.

Buddy & Hope är ett svenskt märke som tillverkar olika barnprodukter och på de senaste åren har de sakta men säkert etablerats och många föräldrar uppskattar deras högkvalitativa produkter. Priset för skötbädden från Buddy & Hope ligger på cirka 350 kronor.


Special: Doomoo Basics 2-i-1 Skötväska och Resesäng

Här hörrni, har vi en specialare som heter duga och denna ska du verkligen kolla in om du ofta är på språng med din bebis eller kanske bara tar många långpromenader.

Precis som namnet förmedlar är detta en 2-i-1-produkt och du får alltså en skötväska och en resesäng/skötbädd, så den är egentligen 3 produkter i en, kan man säga.

Du använder den helt enkelt som en vanlig skötväska när du beger dig ut. Det finns fem stycken stora fack som såklart är effektiva att stoppa alla möjliga saker i inför utevistelsen, men som bädd agerar de även stabiliserande kanter.

Vi hittar även två termoshållare som kan hålla både varm och kall dryck, exempelvis om man behöver ställa nappflaskan någonstans nära och bra. I köpet får man även en löstagbar madrass samt lakan.

När du vill använda den som skötbädd eller säng vecklar du helt enkelt ut väskan, så att den får en botten med de stora facken på sidorna som stöd. Detta är så genialiskt eftersom man då har allting kvar i facken och nära till hands.

Detta hade såklart inte varit en så himla bra design om man var tvungen att ta ut allt innehåll ur väskan innan man förvandlar den till en skötbädd.

Vi tycker att denna väska är så väldans händig eftersom man inte alltid har tillgång till en skötbädd när man är ute och på detta sätt slipper man även ta med sig en bärbar skötbädd.

Dessutom finns den i ett annat utförande om man vill ha en annan stil på väskan, men med samma funktion. Dock får man lägga ut ungefär en tusenlapp för den, men då har man nästan allt man behöver i en produkt.

Våra utmanare

Done By Deer Skötbädd Raffi

Done By Deer har tagit fram den vattentäta skötbädden med Giraffen Raffi promenerandes på tyget. Det kanske inte spelar så stor roll för bebisen, men det kan vara roligt för oss föräldrar med ett sött motiv.

Det eko-certifierade tyget gör att risken är minimal för att barnet ska drabbas av kontaktallergier eller utslag som kan ske med konventionellt odlad bomull på grund av de starka bekämpningsmedel som finns i tyget.

Hela produkten går att tvätta; madrassen ska tvättas för hand medan tyget tål maskintvätt i 40 grader. Skötbädden har mjuka men stadiga kanter.

Måtten är 50 x 65 x 10 cm och priset för den här fina skötbädden ligger på cirka 600 kronor. Den kommer även i olika färger, så man kan få precis den skötbädd man vill ha.


Geggamoja Nursing Pad

Den design- och formgivningsintresserade känner säkert igen märket Geggamoja som numera ett etablerad varumärke på marknaden som tillhandahåller ekologiska bomullskläder och prylar samt även kläder tillverkade i bambufiber.

Den randiga skötbädden i rosa och rött är väldigt lätt att rengöra och bädden är helt vattentät och fyllningen består av återvunnen polyesterfoam. Måtten ligger på 50 x 65 cm.


Elodie Details 2-pack Skötbäddsöverdrag

Elodie Details skötbädd har ett vackert tryck som ser ut att vara ditmålat med vattenfärg. Formen av en fågel eller ängel ger den ett trivsamt uttryck och här får du en högst personlig pryl som dessutom är oumbärligt praktisk.

Bomullen i skötbädden är ekologisk och är extra skonsam mot känslig bebishud. Med i köpet får du två stycken överdrag så att du hela tiden kan ha en i användning medan du tvättar den andra.

Det är väldigt praktiskt och genomtänkt om du frågar oss. Måtten är 48 x 74 cm och priser ligger på blygsamma 300 kronor. Den finns såklart i några olika mönster som följer Elodie Details stil.


Buddy & Hope Vikbar Skötbädd

För dig, som liksom vi, blev väldigt förtjusta i Buddy & Hopes grönprickiga skötbädd finns här också en portabel variant av samma sort.

Den är perfekt om du inte vill betala för den dyrare skötbädden eller om du helt enkelt vill komplettera med att dessutom ha en portabel variant.

Givetvis är den här också tillverkad i ekologisk bomull. Den är rejält vadderad och skön för barnet att ligga på och den har praktiska tryckknappar så att du lätt kan vika ihop den och ta den med dig.

Upptill sitter ett handtag. Den är verkligen jättesöt som ihopvikt variant och ser ut som en gullig liten väska. Priset ligger på cirka 200 kronor och finns i några olika färgalternativ.


Candide Skötbädd med Växafunktion

Candide skötbädd är unik på så vis att den har ett vadderat och mjukt inlägg för den nyfödda som formar sig som ett litet babynest runt barnets huvud.

Barnet ligger stadigt och bekvämt i skötbädden medan du byter på barnet. Måtten är 10 x 50 x 70 cm och den är även tillräckligt smidig för att enkelt kunna ta med på resan.


Garbo & Friends Mares Light Change To Go

Här har vi återigen en hopfällbar, portabel skötbädd som är lätt vadderad och tillverkad i ekologisk bomull. Det vackra tyget har fått sin inspiration från havet och i den har du plats för både blöja och våtservetter.

Du stänger den enkelt med en liten rosett. Måtten är på 65 x 40,5 cm och du kan tvätta den i 40 graders maskintvätt.


Produkter som utgått

Liewood Wilma Changing Blanket

Liewood Wilma är en quiltad skötbädd som kan vikas ihop till en liten väska och är därför perfekt att ha med på längre barnvagnspromenader eller när ni ska på resa. Bomullen är tillverkad i certifierad ekologisk bomull.

Bomullen tål också maskintvätt i 30 grader och när den är smutsig är det bara att slänga den i tvättmaskin. Väskan har två fack på sidorna där du kan sätta några blöjor och tvättlappar och ett paket tvättlappar.

Det danska märket Liewood satsar på kvalitet framom kvantitet för att passa till den livsstil på språng som dagens småbarnsföräldrar ofta har. Deras mål är att skapa kläder och barnprylar av så hög kvalitet att den ska kunna användas i flera generationer.

Liewood är ett danskt designföretag och en av dem som skapar högkvalitativa produkter för barn i alla åldrar. Och de bara växer och växer i våra hjärtan med deras urgulliga design.

Priset för den här smarta skötbädden ligger på strax över 400 kronor och den är även perfekt för dig som vill köpa en present till nyblivna föräldrar.

Frågor och svar

Vad ska jag tänka på när jag byter blöja?

Man kan tro i teorin att det är en lätt match att byta blöjor, men faktum är att det kräver en hel del träning och kunskap. Men oroa dig inte, det kommer så småningom med tiden också.

Har du bra koll på blöjbytets grunder så kommer blöjbytet snabbt att börja gå mycket smidigare och barnet blir bättre rengjort, vilket leder till att barnet inte lika lätt blir drabbat av rodnader och utslag.

Kontrollera blöjan ofta. Byt efter varje gång bebisen har bajsat och kissat, samt efter sömn och måltider. Öva dig på att få blöjan att sitta rätt. En sned blöja läcker och det blir blött och kallt för barnet att ligga i.

Dessutom är det inte bara blöjan som blir blöt utan även bebisens kläder och madrass. Ta därför tid på dig att prova ut blöjor som du verkligen tycker är bekväma både för dig och bebisen att använda, samt träna på att få dem att sitta bra.

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals