Bästa babyboxarna 2024 – Ett välbehövligt paket för mamma och barn

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Babyboxar har börjat få genomslag världen över efter att ha fått inspiration från Finland och deras moderskapsförpackningar som skickas ut till blivande föräldrar av regeringen.

I länder där babyboxar har fått stor uppmärksamhet är det inte nödvändigtvis regeringen som skickar ut boxarna gratis. Det kan vara olika företag eller organisationer som har tagit på sig saken och så får man ofta registrera sig och beställa en babybox för att få hem den gratis.

I Sverige finns också en del olika alternativ att välja mellan och några av dem är gratis. I detta test har vi fokuserat på de som man måste betala för, men som också är mer lättåtkomliga.

Premiumvinnaren blev MEDS Stora Babybox som verkligen innehåller mer än vad man förväntar sig, men också sådant man verkligen kommer använda. Apoteket Komma-Hem-paket blev mellanprisklassens vinnare.

Även budgetvinnaren kommer från Apoteket och är Apoteket Komma-Hem-paket Mamma. Specialaren är till för den väntande mamman och innehåller väsentliga produkter för henne: Apoteket Gravidpaket. Läs vidare för mer information om alla olika alternativ.

Premium: MEDS Stora Babybox

Här har vi en riktigt lyxig babybox från MEDS. Du får med otroligt mycket i paketet, samtidigt som allt innehåll håller hög kvalité och kan komma till stor användning.

I boxen får du bland annat med en bröstpump, bindor, blöjor, våtservetter, en nässug och en babykudde. Kort och gott är boxen bra både för bebis och mamma, vilket vi gillar lite extra. Perfekt för såväl gravida eller nyblivna mammor!

Fördelar

 • Komplett kit för både mamma och bebis
 • Produkter av hög kvalité
 • Perfekt för både nyblivna och blivande mammor

Nackdelar

 • Rätt dyr

Mellan: Apoteket Komma-Hem-paket Bebis

Apoteket Komma Hem paket

En babybox från Apoteket är en babybox att lita på! Här får du 10 stycken produkter för både dig som mamma och för den nya bebisen och du kommer inte ångra dig om du investerar i detta paket.

Det innehåller sådana saker som du definitivt kommer använda och som inte spelar någon roll hur dom ser ut, som förlossningsbindor, tvättlappar, och tvål och olja till bebisen. På det sättet får du de saker som är väsentliga, men kan inhandla de kläder och tillbehör du vill ha helt själv.

Fördelar

 • Pålitlig box av hög kvalité
 • 10 produkter för både mamma och bebis
 • Komplett kit med allt möjligt nödvändigt 

Nackdelar

 • Något dyrt

Budget: Apoteket Komma-Hem-paket Mamma

Apoteket Komma Hem paket Mamma

Detta är ett budgetalternativ för mamman som vill vara säker på att hon får några av de viktigaste sakerna man vill ha hemma när bebisen har kommit.

Bland annat hittar vi bindor och amningskupor, men också en viktig sak som handdesinfektion, vilket jag tycker att alla hushåll borde ha som har fått ett nytt tillskott.

Fördelar

 • Prisvärd box med fokus på mamma
 • Bra och nödvändiga produkter
 • Hög kvalité för säker användning

Nackdelar

 • Inga produkter till barnet
 • Något snålt innehåll

Special: Apoteket Gravidpaket

Apoteket Gravidpaket

Du måste också givetvis tänka på vad som händer innan barnet kommer - din gravidmage såklart! Med gravidpaketet från Apoteket får du kosttillskotten som kan vara bra att ta under graviditeten.

Även gravidolja, duschtvål, och lotion ingår som alla såklart är parfymfria och innehåller nyttigheter som ser till att magen - och resten av kroppen - hålls len, mjuk, och fin.

Fördelar

 • Kit för vård inifrån
 • Innehåller 2 kosttillskott samt kroppsprodukter
 • Säkra att använda som gravid

Nackdelar

 • Dyrt

Köpguide - bästa babybox

Varför ska du lita på oss?

En babybox är ett praktiskt paket med saker som nyblivna föräldrar behöver för bebisens första tid. 

Ursprungligen kommer idén från Finland, där den den så kallade moderskapsförpackningen har skickats ut till nyblivna föräldrar ända sedan 1937. Det är än idag en statlig förmån som är gratis och lådan innehåller 50 olika artiklar med babykläder, hygienartiklar och leksaker.

En rolig detalj är också att själva lådan i den finska babyboxen går att använda som bebisens första bädd. Det är säkerligen inte många i Finland som använder lådan som babysäng numera, men ursprungstanken var alltså att tillverka lådan i tjock kartong, i en storlek som är lämplig som babysäng. Den modellen kvarstår faktiskt än idag. 

I Sverige finns ingen motsvarighet från stat eller region, men det finns trots det flera alternativ, där företag plockat ihop ett startkit, lämplig för den nya familjemedlemmen.  Innehållet i babyboxarna varierar utifrån företagets eget utbud och profil.

Det finns bland annat vissa apotekskedjor som erbjuder babyboxar. Då fokuserar boxarna på babyvård såsom tvättlappar, våtservetter, nagelsax, krämer och i vissa fall även bröstpumpar. De hudvårdsföretag som erbjuder babykit och boxar, satsar förstås mycket på oljor, krämer och och milda duschtvålar.

Babyns första tid hemma

Babyns första tid hemma med er föräldrar är underbar, men kan även vara omtumlande. Glädje och tacksamhet varvas med sömnbrist och ibland oro för babyns hälsa. Det är inget onormalt och är för det mesta helt som det ska. 

Hur vardagen än ser ut för er som nyblivna föräldrar, är det otroligt skönt att ha allt det praktiska löst och slippa tänka på att någon ska ge sig ut för att shoppa nödvändiga saker som behövs för bebisens skötsel. 

Exempel på saker som är bra att ha hemma inför babyns hemkomst:

 • Badbalja
 • Badcape/mössa
 • Badtermometer
 • Babyschampo
 • Babyolja
 • Våtservetter
 • Napp/nappflaska
 • Skötbädd
 • Tvättlappar/våtservetter
 • Skötbädd
 • Blöjor

Gratis boxar och väskor för blivande föräldrar

Som inledningsvis nämndes, skickar stat eller region i Sverige inte ut babyboxar till blivande föräldrar som en förmån. Vissa BB:n och barnavårdscentraler ger babyboxar och goodiebags av varierande slag till föräldrarna, men då rör det sig om sponsring från olika företag. Innehållet varierar också därför.

Däremot finns det flera företag som erbjuder gratis babyboxar mot att du registrerar dig som medlem i deras förmånsklubbar. Det här är gratis saker till gravida och bebisar och det kan vara riktigt fina paket. Boxarnas innehåll varierar även här. Det kan vara blöjor, varuprover, skötbäddar, kläder, hudvård mm.

När ska vi beställa Babybox?

Köper du en babybox eller någon form av startkit från ett företag, är det vanligtvis butikens vanliga frakttider som gäller. Normalt sett går det alltså på några dagar. Det kan ändå vara skönt att få hem babyboxen i god tid, innan förlossningen är beräknad. 

Den sista tiden är det skönt att veta att allt är klart och att det inte finns så mycket praktiskt att ta itu med längre. Av den anledningen kan det alltså vara en fördel att redan ha beställt hem allting en tid i förväg.

Finns det någon fördel med en babybox istället för att köpa allt var för sig?

Det finns många fördelar med att beställa hem en babybox, inte minst för förstagångsföräldrar. Det kan kännas överväldigande att tänka på allt som behövs inför bebisens ankomst och det kommer massor med information, både från företag, familj och vänner om vilka prylar som absolut behövs. 

Att köpa hem färdiga kit och paket där grundläggande produkter finns färdigt utvalda, är väldigt bekvämt och kan också kännas betryggande. 

Finns det redan småbarn i huset och det är ett litet syskon som är på väg, är det jätteskönt att kunna beställa hem en babybox där allt finns i ett och samma paket. Ni föräldrar som sannolikt har fullt upp i vardagen, slipper tänka för mycket på vad som ska köpas hem.

Våra favoriter

Premium: MEDS Stora Babybox

För dig som är på jakt efter en komplett box för dig och din nyfödda bebis kan vi verkligen rekommendera MEDS Stora babybox. Det bästa är att den här gör sig lika bra för gravida och för nyblivna mammor. Perfekt att ge till sig själv i present eller ge bort till en mamma som du bryr dig om.

Ppriset på boxen reflekterar den kvalité som innehållet har. Du får dels med en manuell bröstpump och amningskupor från Philips, samt bindor från Libresse till mamman. Till bebisen får du med 22 blöjor och babyolja från Libero, en nässug, en hudsalva, neutrala baby wipes, en pysventil, en nagelsax och en supersöt babykudde.

Samtliga av dessa produkter är saker som du kan ha stor användning och nytta av under den första perioden som mamma. Den innehåller verkligen allt du kan tänkas behöva! Och alla produkter är också väldigt bra. För oss är det här en solklar vinnare för både bebis och mamma.

Fördelar

 • Komplett kit för både mamma och bebis
 • Produkter av hög kvalité
 • Perfekt för både nyblivna och blivande mammor

Nackdelar

 • Rätt dyr

Mellan: Apoteket Komma-Hem-paket Baby

Apoteket Komma Hem paket

Köper man en babybox från Apoteket kan man ju lita på att man kommer få bra saker och även om detta paket inte är lika stort som premiumvinnaren, innehåller det lite smått och gott som man verkligen behöver hemma.

Vi hittar babytvål, babyolja, bomullspinnar, nagelsax för barn, salvan Inotyol, baby-våtservetter, tvättlappar, blöjor, förlossningsbindor, och amningskupor. Förutom blöjorna, som är från Libero, och salvan kommer allting från Apotekets egna märke.

Återigen är det bra att det är en blandning av produkterna, alltså en del till barnet och en del till mamman. Det är bra att tänka på vad man själv kan behöva ha som nybliven mamma och inte bara vad bebisen behöver när man kommer hem. Även om det såklart är väldigt viktigt.

Detta är även ett mer ekonomiskt paket och som ni sedan kan komplettera med saker precis hur ni vill, eller som sagt om det är andra barnet kanske ni redan har saker som febertermometer och kläder.

Fördelar

 • Pålitlig box av hög kvalité
 • 10 produkter för både mamma och bebis
 • Komplett kit med allt möjligt nödvändigt 

Nackdelar

 • Något dyrt

Budget: Apoteket Komma-Hem-paket Mamma

Apoteket Komma Hem paket Mamma

I budgetkategorin har vi ännu ett komma-hem-paket, men denna gång är det mer inriktat till den nyblivna mamman. Och som jag skrev under ovanstående produkt är det bra att tänka på sådant du kommer behöva som mamma och det är så skönt att redan ha det hemma.

Du får amningskupor, förlossningsbindor, salvan Purelan, handdesinfektion, och en skyddande handkräm. Kuporna och bindorna har vi ju redan pratat om lite och det är någonting som du verkligen borde ha hemma. Jag kan inte beskriva i ord hur skönt det är att känna sig ‘torr’ eftersom det känns som att man läcker hela tiden i början.

Sedan tycker jag att det är otroligt bra att man får med en handdesinfektiongel som dessutom är oparfymerad. Det är SÅ viktigt att man har rena händer när man håller på med bebisen - och det gör man ju väldigt mycket - eftersom hen är väldigt skör den första tiden innan man har hunnit vaccinera och så.

Så att använda handdesinfektionen nästan hela tiden skulle jag säga är bra eftersom den dödar bakterier, svamp, och virus. Och så får man med en oparfymerad handkräm som kan vara skön att smörja in händerna med efter gelen eller bara allt handtvättande som man gör i början som torkar ut händerna.

Tänk gärna på det här med parfymfria krämer och tvålar och liknande när du väntar barn. Det är inte bara produkterna till barnet som ska vara parfymfria utan det är viktigt att även dina produkter är det också eftersom du ska handskas med barnet efter att du använt dom produkterna.

Mamma-kittet är väldigt prisvärt, speciellt när man vet att man får högkvalitativa produkter som har genomgått Apotekets kvalitetskontroll och som är bra för både dig och barnet.

Fördelar

 • Prisvärd box med fokus på mamma
 • Bra och nödvändiga produkter
 • Hög kvalité för säker användning

Nackdelar

 • Inga produkter till barnet
 • Något snålt innehåll

Special: Apoteket Gravidpaket

Apoteket Gravidpaket

Även detta paket riktar sig åt mamman och då den väntande mamman. Är du gravid finns det inte mycket man kan göra åt komforten och har du tur så lider du inte speciellt mycket av det med ömma fötter och ben eller till och med foglossning.

Men det finns ju ändå en del saker man borde tänka på, exempelvis att man får i sig tillräckligt med vitaminer och mineraler och att man tänker på att det man stoppar i sig och använder på kroppen kan påverka fostret som växer därinne i magen.

Därför är det bra att man i detta paket får Omega 3 kosttillskott i två olika former, olja att smörja in magen med när den växer, duscholja, och bodylotion.

Allting är såklart från Apoteket och dom tre sistnämnda är självklart oparfymerade och bra för den lite mer känsliga gravidmagen.

Fördelar

 • Kit för vård inifrån
 • Innehåller 2 kosttillskott samt kroppsprodukter
 • Säkra att använda som gravid

Nackdelar

 • Dyrt

Våra utmanare

Tommee Tippee Closer To Nature Hälso- och Skötselkit

Det här är en variant av babybox från Tommee Tippee. Deras hälso- och skötselkit Closer To nature innehåller ett flertal produkter av olika kategorier som kan komma till stor användning då barnet kommit till världen.

Enligt oss är det här ett set som de flesta nyblivna föräldrar bör investera i – du får det mesta du behöver när det kommer till vård av barnet! Kitet innehåller en digital termometer, en borste, en kam, en sax, en nagelsax, en nagelfil, en tandborste och en nässug.

Med det här till hands i hemmet kan du känna dig säker på att du har alla nödvändigheter för de gånger ditt barn behöver lite extra omsorg. Till de olika produkterna får du också en matchande förvaringsväska som underlättar medtag under resan.

Samtliga produkter är även av smidig och nätt storlek. Bra kit till ett bra pris! Trots att kitet inte innehåller några produkter till mamman anser vi att det är en bra variant av babybox som kan komma till stor nytta för de flesta. Åtminstone kan du känna dig trygg med dess kompletta innehåll.

Fördelar

 • Hälso- och skötselkit till bebis
 • Prisvärt kit
 • Smidig förvaringsväska

Nackdelar

 • Innehåller inga produkter till mamman

Maria Åkerberg Baby Kit

Maria Åkerberg Baby Kit är en form av välkomstkit som innehåller dusch- och hygienartiklar för både mamma och bebis.

Trots att produkterna är specifikt utformade för användning på bebisar är de även mycket bra för mamman att använda – skillnaden är bara att de är säkra och trygga att använda även på barn.

I det här kitet får du med en baby wash, en babyolja, baby cream, samt 4 tvättlappar. Samtliga produkter är ifrån Maria Åkerberg och kommer samlade i ett fint paket med påse. Det kanske inte riktigt räknas som en babybox, men det är i alla fall ett fint kit som kan komma väl till pass under de första månaderna.

Det här är utan tvekan en utmärkt present till en mamma som väntar barn. Efter användning blir huden väldigt ren, mjuk och återfuktad både för stor och liten!

Fördelar

 • Dusch- och badkit
 • Kan användas av mamma och barn
 • Kvalitativa produkter som gör gott

Nackdelar

 • Setet innehåller endast produkter för dusch och bad

NUK Välkomstset

Det här är ett välkomstset från NUK som enligt oss är en av de bättre boxarna på marknaden. Setet är både gulligt, innehållsrikt och håller hög kvalité.

Anledningen att vi valde det här setet beror inte bara på att det håller hög kvalité men samtidigt kommer till ett bra pris. Vi gillar det också lite extra då setet har stort fokus på hygienartiklar som kan komma till användning under första perioden tillsammans. 

Setet innehåller en napp (0-6 månader), nappförvaring, bebishårborste, nagelsax, bitringsset, samt en tandborste med tillhörande skyddsring. Samtliga produkter kommer från NUK. Vid köp får du alla produkter i en söt necessär som matchar temat. Vi är så nöjda!  

Fördelar

 • Mycket hygienartiklar
 • Riktigt gulligt
 • Hög kvalité till bra pris 

Nackdelar

 • Saknar produkter till mamman

Apoteket Startpaket Baby

Apoteket Startpaket Baby

Om man vill fokusera på bebisen istället är Apotekets Startpaket Baby en riktig höjdare. Även här är det saker som du kan köpa separat, men som sparar dig några kronor om du köper paketet.

Du får blöjor, sugnappar, febertermometer, salvan Inotyol, koksaltlösning, nagelsax för barn, babyolja, våtservetter, tvättkompresser, och bomullspinnar. Dom fem sistnämnda är alla från Apoteket och oljan och våtservetterna är såklart parfymfria.

Allt som allt är det ett väldigt bra startpaket och du kan komplettera med tvättlappar och kanske någon duschtvål för bebisar.

Fördelar

 • Komplett vårdkit för bebis
 • Produkter av hög kvalité och bra innehåll
 • Underlättar 

Nackdelar

 • Dyrt

Produkter som utgått

Ergobaby Startpaket Nyfödd

Det här kanske inte är ett ‘vanligt’ startpaket när man tänker på babyboxar, men vi tyckte det var en lite rolig twist och definitivt någonting som är bra att ha när bebisen har anlänt.

Det är ett startpaket från Ergobaby som innehåller deras bärsele 360 med tillhörande spädbarnsinlägg, deras amningskudde, en swaddler, och en haklapp med axelremsskydd.


Babykittet Amningskittet

Vi måste ju såklart ha med ett speciellt amningsset bland en lista på babyboxar och i detta kit får du amningsinlägg, en bröstpump, frottéhanddukar, matningsnapp, och salvan Purelan.

Bröstpumpen är från märket Medela och deras modell Harmony som vi kan meddela är riktigt bra. En bröstpump är bra att ha även om du planerar att amma hela första året eftersom du kan få överskott på bröstmjölk och det måste ju komma ut på något sätt.

Även handdukarna är bra för att torka upp spya eller bröstmjölk från kläder eller andra saker och eftersom de är frotté är de speciellt absorberingsbara. Salvan Purelan kan vara en räddare i nöden om du får väldigt ömma bröstvårtor.


Carena Paket Gravidväska

Även i detta paket får du sådant som riktar sig lite mot mamman och det är sådana saker som verkligen är skönt att ha hemma. Vi hittar även här en bröstpump som är väldigt enkel att använda.

En amningsponcho och en amningsbh ingår som båda är väldigt bekväma och gör livet lättare. När du är hemma spelar det ju ingen roll hur du matar barnet, alltså om du sitter topless eller så, men får du besök eller ska bort på besök är en poncho, och speciellt en bra amningsbh, ovärderligt.

Till sist får du en skötväska i Carenas modell Sandhamn som rymmer allt du behöver för utflykten.


Stora Babykittet

Namnet ‘Stora Babykittet’ låter ju verkligen lovande och investerar du i detta paket kan du nästan känna dig trygg med att du har allt du behöver. Det kommer ju vara svårt att få med allt just du vill ha i ett enda paket, men detta är iallafall en väldigt bra början.

Vad får man då i detta stora kit? Jo, du får amningsinlägg, babyolja, salvan Bepanthen, blöjor, bomullspinnar, babybyxor, dregellapp, febertermometer, filt, frottéhanddukar, förlossningsbindor, hjälmmössa, koksaltlösning, nagelvårdset, nappar, nappflaska, nässug med filter, omlottbody, salvan Purelan, schampo och duschtvål (bebis), skallra, skedar, skyddsunderlägg, skötbordsunderlägg, skötbädd, strumpor, och våtservetter. Phew!

Som ni ser är det ju inte en dålig lista! Jag tycker speciellt att det är bra att man får lite ‘strösaker’ som nagelvårdset - det är inte alltid det lättaste att klippa naglarna på en liten bebis och framförallt att veta vilka redskap som är bra att ha - febertermometer, och kläderna.

Du har ju säkert inhandlat kläder, men det kan vara bra att ha massvis med extra kläder för den precis nyfödda. Likaså är salvan Bepanthen, babyoljan, och schampot och duschtvålen högt värderade eftersom man vet att alla kan användas för barnets känsliga hud.

Till mamman tycker vi att det är bra att man får amningsinlägg, detta är ett pack om 30 stycken, som absorberar bröstmjölk som läcker, salvan Purelan som du smörjer på ömma bröstvårtor, och såklart en av de bästa sakerna som man ofta kanske glömmer, speciellt som första-gången-mamma: förlossningsbindor. Dom har superbra absorberingsförmåga, vilket känns tryggt och skönt eftersom man INTE ska använda tamponger.

Allt som allt är hela kittet verkligen en väldigt bra investering och de har även ett mindre babykit och ett deluxe babykit om man vill ha mindre eller fler grejer i sitt kit.


Baby Box Shop New Baby Presentset

Detta är en otroligt söt babybox fylld med mängder av praktiska, gulliga och mysiga prylar för barnet. De fina sakerna tillsammans med den mycket charmiga väskan gör det till en perfekt present, både för kille och tjej. Presentlådan kommer i tre olika färger så att du kan hitta en passande favorit efter tycke, smak och tillfälle.

I lådan får du både hudvårdsprodukter, en gosig nalle och söta små kläder. Helt enkelt ett relativt komplett kit som kan underlätta för nyblivna föräldrar. Samtliga produkter i kitet är av hög kvalité. Dock är det ganska dyrt, men annars bra!

Fördelar

 • Komplett kit i mycket söt design
 • Innehåller hudvård, kläder och gosedjur
 • Finns i flera olika färger

Nackdelar

 • Dyrt

Baby Box Shop Nyfödd Gåva

Här har vi ett riktigt bra alternativ för dig som vill ge en fin babybox till någon som du verkligen bryr dig om, förslagsvis en kompis eller ett syskon som precis blivit förälder. Det kan också vara en bra gåva till dig själv för att du klarade förlossningen eller som förberedelse inför föräldralivet.

Det här kitet innehåller en skallra, en fin fotoram, en riktigt mjuk muslinfilt med nalle på, en praktisk haklapp och supersöta små strumpskor. Du får även med ett par gulliga handskar och en stilig hatt - perfekt för små bebisar.

Även detta kit kommer i en liten väska för förvaring och snygg paketering. Vi gillar att det finns i flera olika färger för att så många som möjligt ska kunna hitta en modell som passar. Du kan även välja mellan en liten eller mellanstor storlek. Trots generöst innehåll kommer babyboxen till ett mycket bra pris. 

Fördelar

 • Prisvärd box med tillhörande väska
 • Användbart innehåll
 • Fint som gåva eller minne 

Nackdelar

 • Något låg kvalité på väska

Baby Hamper Basket

För dig som vill skämma bort ditt nyförlösta barnbarn kan vi verkligen rekommendera den här babyboxen. Innehållet är specifikt anpassat för nyfödda, och tack vare att det innehåll dubbel uppsättning av allt är det även perfekt för tvillingar.

I den söta lilla korgen som du får med vid köpet hittar du ett flertal av de grundläggande nödvändigheterna som kan komma till stora användning för småbarnsföräldrarna. Kitet innehåller söta små nallar, filtar och näsdukar, babykläder och en del hudvård.

Trots att det kommer till ett rätt högt pris anser vi att dess kvalité gör denna lilla korg värd det. Beroende på vem du planerat att ge korgen kan du anpassa färgen på innehållet efter smak och tycke - det finns i rosa, blått och neutral beige. 

Fördelar

 • Kommer i en söt liten korg
 • Hög kvalité på mångsidigt innehåll
 • Dubbel uppsättning som passar tvillingar 

Nackdelar

 • Något dyrt
 • Saknar produkter till mamman

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals