Så här länge är inte alla gravida – men det är vanligt att gå över tiden, så det är ändå många som är det. Framför allt är det vanligt att gå över tiden när man väntar sitt första barn.
Det är ingenting att oroa sig för, bebisen kommer när den är redo och oftast blir det inom ett par veckor – annars sätter man igång förlossningen.
Du kanske har hört ordet “överburen”, men detta gäller inte dessa veckor. Det är faktiskt först i vecka 43 som man är överburen, och då startar man oftast förlossningen, det blir en så kallad igångsättning.
När det gäller utvecklingen så händer det inte så mycket just nu, eftersom bebisen är färdig. Nu är det bara att vänta tills bebisen bestämmer sig för att komma ut. Och visst kan det kännas jobbigt, men det finns faktiskt inte så mycket annat att göra.
Det finns många knep som sägs kunna sätta igång förlossningen, men det finns faktiskt inget som tyder på att dessa fungerar. Även om en del kanske tycker att det fungerade för dem, så kan det faktiskt lika gärna vara så att förlossningen skulle ha startat just då oavsett.
Med andra ord, passa på att vila eller göra någonting kul, istället för att slösa tid på tvivelaktiga knep. Nästan alla tycker att det är jobbigt att gå över tiden. Man är kanske trött på att vara gravid sedan länge, längtar efter att träffa den lilla, och vill helst bara ha det överstökat.
Men det finns faktiskt fördelar med att vara gravid lite längre. Kroppen hinner faktiskt bli lite mer redo för förlossningen och hinner mogna. Din livmodertapp blir mjuk, och den börjar öppna sig.
Dessutom hinner hormonet relaxin mjuka upp bäckenfogarna ännu mer. Allt detta innebär helt enkelt att förlossningen kan bli lite lättare, när den väl sätter igång.
Om det blir aktuellt med igångsättning så finns det flera olika metoder. Det finns olika fördelar med olika metoder, och på förlossningsmottagningen avgör man vilken som ska användas. Här är de metoder som finns:
Medicinska metoder:
Prostaglandiner är ett hormonliknande ämne som kan mjuka upp livmodertappen och starta ett värkarbete. Prostaglandiner finns i tablettform, som gel eller tampong. Denna behandlingsmetod används inte i första hand om du tidigare fött med kejsarsnitt.
Tabletterna tas varannan timme. Som mest kan du sammanlagt få 8 doser under ett dygn. När du får regelbundna, kännbara värkar görs en ny bedömning av livmoderhalsens mognadsgrad. Denna metod kan upprepas under flera dygn.
Prostaglandingel läggs i slidan: Efter att du legat ner i ca 45 min kan du vara uppe och röra på dig som vanligt i sex timmar före en ny bedömning görs. Du kan få upp till tre behandlingar med gel.
Prostaglandintampong förs in i vagina: Den kan ligga kvar i 24 timmar. Om du under denna tid får smärtsamma sammandragningar görs en ny bedömning annars avvaktar man.
Mekaniska metoder:
Ballongkateter är en mekanisk metod för igångsättning. En mjuk kateter förs upp i livmoderhalsen och innanför denna fyller man en liten ballong med vatten som får ligga och trycka mot livmoderhalsen.
Denna mekaniska ”retning” stimulerar livmoderhalsens utmognad. Du kan röra dig fritt under tiden man väntar in effekten. Inom 4-12 timmar brukar ”ballongen” trilla ut och man kan då gå vidare med nästa steg i igångsättningsprocessen, som är att göra en sk amniotomi.
Amniotomi betyder ta hål på fosterhinnorna och låta vattnet gå. Därefter avvaktar man effekten 1-2 timmar och inväntar värkarbete.
Om inget värkarbete startat efter 1-2 timmar kopplar man ofta ett värkförstärkande dropp. Först när värkarna är regelbundna kan man räkna med att förlossningen är igång.
Värkstimulerande dropp med hormonet oxytocin är en vanlig metod för att sätta igång eller förstärka värkarna. Hastigheten på droppet anpassas till hur starka värkar du får och hur förlossningen går framåt.
Droppet är effektivast om fosterhinnorna har brustit. Därför är värkstimulerande dropp ofta den metod som igångsättningen avslutas med.
Lämna ett svar