Embryot är nu ett par millimeter långt och ungefär lika stort som ett knappnålshuvud eller en liten apelsinkärna. Trots sin lilla storlek så innehåller det redan nu förstadier till skelett, hjärna, och hjärta.
Ryggmärgen har tills nu varit helt blottad, men i den här veckan stängs den. Den här veckan kommer navelsträngen på plats, och den och moderkakan börjar redan nu att förse embryot med viktiga näringsämnen.
Det är kanske nu man gör ett graviditetstest, och nu brukar ett plus även kunna bli tydligt. Graviditetstest finns att köpa på till exempel apotek och på internet, men även i en del livsmedelsbutiker och andra affärer.
Man kan även göra ett test på en barnmorskemottagning, och då är det ofta gratis, men det kan variera mellan olika landsting.
Ett graviditetstest mäter halten av hormonet hCG som vi nämnde tidigare, det som började produceras i vecka 4, och om den halten överstiger ett visst värde så blir graviditetstestet positivt – då är man gravid, med andra ord.
Så vad gör man då när man har fått ett plus på stickan, och därmed fått bekräftat att man är gravid? Du behöver förstås inte springa iväg och handla saker till bebisen ännu, du har gott om tid att skaffa allting som behövs.
Det är dock bra att ringa och boka tid för inskrivning hos Mödravårdscentralen, det är dock ingen brådska med det och en del Mödravårdscentraler brukar inte boka in första samtalet förrän närmare vecka 10.
Om du har någon sjukdom som behöver kontrolleras extra under graviditeten kan det dock vara bra att komma tidigare eftersom man kan behöva ta blodprover eller liknande. Berätta i så fall det när du ringer så att barnmorskan kan avgöra om du behöver en tidigare tid eller inte.
När man får veta att man är gravid kan man känna på många olika sätt. Även om man har velat bli gravid kan det kännas lite skrämmande eller nervöst, och det kan vara väldigt överväldigande.
Alla känslor är normala och man har trots allt många månader på sig att vänja sig vid tanken. Det kan vara en bra idé att prata med någon om hur man tänker och känner – sin partner, sin mamma, eller en nära vän till exempel.
När man väl kommer till Mödravårdscentralen kan man även prata med sin barnmorska och om man har behov av att göra det direkt så kan man boka en tidigare tid.
Smärtor som liknar mensvärk är vanliga i början, och likaså värk i nedre delen av ryggen. Ta det lugnt när du kan, försök att inte stressa om saker, och vila när du behöver. Tänk också på att sluta röka om du inte redan gjort det, om du rökte tidigare vill säga.
Även alkohol och droger är förstås någonting man ska sluta med helt. Man kanske kan tro att det inte har någon större betydelse just i början, men det är faktiskt precis tvärtom – i början är det lilla livet extra känsligt.
Lämna ett svar